Първоначално изпратено от Selena2024
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ИКОНОМИЧЕСКО СЪБУЖДАНЕ: ПРЕЗ КАКВО ЩЕ МИНЕ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение
Имаш ли две лехи домати у двора? И барем едно прасе? В стил бате Пешо? Пей сърце.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
То това да, ама идва и ускорена дългова спирала, а там - там вече, жална ни майка.
Коментар
-
Влизането в еврото не е малка тесла. Идват правилата и контролът. Фиестата свърши. Най-вероятно ще пипнат данъците.
Оттам и злобата към емиграцията.
Коментар
-
Имам едно предположение и то е че, нещо не е наред из дебрите на бизнеса. И Матеев го усеща, а няма полезен ход. (Той има но, Горделивостта му пречи.)
А обидите...лично, съм изял от тях вагон и малка каручка и прертъпнах.
По темата: Няма да е лесно. Бизнесът е в нещо между кома и трескаво бълнуване.Трябва да му дойде акъла, ама вече съм скептичен, дали наистина няма да се мине през глад. Или, така да речем "принудителни рестрикции". Защо? Ами за да се събудим и да разберем че, "всеки сам" е за (00).
Оттам и злобата към емиграцията.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Не му отива на положението да се държи така при спор и да обижда,в случая много грозно обиди жена.
А обидите...лично, съм изял от тях вагон и малка каручка и прертъпнах.
По темата: Няма да е лесно. Бизнесът е в нещо между кома и трескаво бълнуване.Трябва да му дойде акъла, ама вече съм скептичен, дали наистина няма да се мине през глад. Или, така да речем "принудителни рестрикции". Защо? Ами за да се събудим и да разберем че, "всеки сам" е за (00).
- 1 like
Коментар
-
Да? Което виждам е че, той нещо е вилнял
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Е те вече го баннаха човека заради теб.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение
С една поправка - с новия бюджет и заплатите на полицаите ще влизат като в графа ай ти! Не говоря за обикновените инспектори, ами например за разследващите полицаи, които в София вече ще взимат 5.5-6 хил. / месец.Защо казваш 5.500-6000 а не примерно 10.500- 11 000? Също толкова нелепо звучи. Вземи отвори в интернет има публикувани таблиците със заплатите за всеки вид длъжност в МВР вместо да пишеш глупости
Коментар
-
Не бе. Само понякога. Иначе даже, мо е твърде интересни неща да научиш. И за техника, и за психология, и фантазии (чужди) за теб и за твоите живот и минало...
Коментар
-
Прав си, прав си. Алхимик е. Трансформирал е успешно чугуна в злато и шампоаните в доларес, а пастата за зъби в дронове.
То и затова се иска пипе. Нека му го признаем все пак.
Само да не ме ядосва, че яхна пак метлата
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
Не, Матвеевич не е чугун. Още по-добре знае как стоят нещата, защото за разлика от нас той е жив участник и свидетел от първа ръка за това какво и как се е случило. Ние боравим само с разкази и лични възприятия, с пцуене в кухнята, но той единствен е бъркал тестото на днешния ден. Защото излиза, че емиграцията е виновна за икономическия срив на страната, защото не е имало кой да бърка шампоаните, сапуните и пастите за зъби и да харчи заплатата си за шампоани, сапуни и пасти за зъби. Как се прави или купува завод с 1000 работника във време, в което и гугутките под стрехите спряха да снасят яйца, остава тайнство, някакъв Нов Завет,който трябва да бъде тълкуван само от Светите отци на Прехода. Иначе ние се явяваме еретици, като оспорваме светите текстове. Но в целия този мил разказ на мнимо предприемаческо развитие удобно бива пропуснато, че умря всичкият инженерен потенциал, който имахме, умря всичкият научен потенциал, изчезнаха медицинските сестри, изчезнаха учителите, земеделието изпадна в колапс. Човек можеше да си намери работа само на сергията на Подуене като амбулантен търговец на пожълтяло бельо и фалшив алкохол, бъркан в мазето на Цар Киро. Така започна Голямата професионална преквалификация, която бе всмукана във фунията на производството на уличните услуги, което съвсем точно отговаряше на икономическата теория.
То и затова се иска пипе. Нека му го признаем все пак.
Само да не ме ядосва, че ще яхна пак метлата
А при трансформацията на парцуцата в ядрено гориво оня ден ми направи щур комплимент - такъв алхимик да те нарече “змия” си е гаранция, че ще спечелиш всичките си дела в СтрасбургLast edited by Selena2024; 28.02.2025, 14:56.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение
С една поправка - с новия бюджет и заплатите на полицаите ще влизат като в графа ай ти! Не говоря за обикновените инспектори, ами например за разследващите полицаи, които в София вече ще взимат 5.5-6 хил. / месец.Last edited by mirodes; 28.02.2025, 10:29.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнениеНе случайно индексът Джини, който показва разпределението на богатството в обществото е най-висок в България от цяла Европа, не само в ЕС, а на целия континент, с изключение на Турция, доколкото може изобщо да се счита европейска държава. Колкото е по-висок,толкова по-неравномерно е разпределено богатството. А най-нисък е в Словения ,Словакия и Чехия.Които също са бивши комунистически държави в Източна Европа. Това е така ,щото политиците са слуги на големия бизнес в България. Не случайно и на избори ГЕРБ и Пеевски получават толкова гласове. Ами, щото има много корпоративен вот .Не случайно и форумният бизнесмен с голи гърди брани ГЕРБ и ББ. Нищо случайно няма.
Затова и има такава висока емиграция.Щото хората искат да получават достойно заплащане на труда си,а в България такова няма с редки изключения като АйТи сектора ,ама те не се вписват в схемата на политици бизнес в България.
Същевременно подобно нещо го няма в държави като Словения, Словакия и Чехия.И там стандарта на живот но населението е много по-висок, отколкото в България.
Коментар
-
Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнениеЕто един външен анализ на инфлацията от 1997г.
https://sorbonne-paris-nord.hal.scie...73503/document
Moже да се каже че теорията на Матеев е вярна, но само до някъде. В един момент когато положението става напечено хората наистина са тръгнали да купуват долари и германски марки в огромни количества за да си запазят спестяванията от инфлацията. Интересното е че преди това много от същите тези хора са били подлъгани от банките да си сложат парите на депозити защото лихвите са били много високи над 10%. После банките фалират и вложителите пият студена вода. Аз имам една теория тук че може би дори самите банки тайно са обръщали депозитите на гражданите в чужди валути за да ги откраднат в последствие. (това си е моя теория).
Но иначе няма силна директна връзка с емиграцията като първопричина за инфлацията. Или поне не директна връзка. Валути по това време са купували всички. И аз лично го помня това защото и ние купувахме и всички наши познати купуваха. Аз имах тогава германски марки. То нямахме друг избор. Трябва нещо да купиш щото парите изгарят.
Eто какво смята и Chat GPT. Стандартен отговор. неща които си ги знаем.
Хиперинфлационната криза в България през 1997 г. беше причинена от комбинация от политическа нестабилност, икономическо лошо управление и външни фактори. Ето основните причини:- Неуспешни икономически реформи – След падането на комунизма през 1989 г. България имаше затруднения с прехода към пазарна икономика. Корупцията, слабите институции и бавните реформи доведоха до икономическа неефективност.
- Масивен държавен дълг – До средата на 90-те години България натрупа огромни задължения, като голяма част от тях бяха към външни кредитори. Правителството изпитваше затруднения с изплащането на дълга, което доведе до загуба на доверие от страна на инвеститорите.
- Колапс на банковия сектор – През 1996 г. поредица от банкови фалити, причинени от лошо управление и корупция, доведоха до загуба на общественото доверие във финансовите институции. Много банки отпускаха високорискови кредити, а когато фалираха, хората масово започнаха да теглят спестяванията си.
- Политическа нестабилност – Правителството, ръководено от Българската социалистическа партия (БСП), загуби доверие заради неуспешното управление на икономиката. Това доведе до масови протести и политическа криза, което още повече влоши икономическата ситуация.
- Рязка обезценка на лева – С разклащането на доверието в икономиката българският лев започна да губи стойността си с огромна скорост. Обменният курс излезе извън контрол, което доведе до хиперинфлация.
- Галопираща инфлация – Цените се покачваха стремглаво, правейки стоките от първа необходимост недостъпни. Инфлацията достигна връх от над 2000% в началото на 1997 г.
Кризата приключи, когато през юли 1997 г. България въведе валутен борд, обвързвайки лева с германската марка (а по-късно с еврото). Това възстанови стабилността, ограничи инфлацията и подобри доверието на инвеститорите.
Причината е ограбването и фалирането на бамките от т.нар. кредитни милионери. И това се случи - 95г. Хората на пожар си изтеглиха парите и какво да вземат като няма доверие в бамките - долари и марки под дюшекаНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 1 like
Коментар
Коментар