Ето един външен анализ на инфлацията от 1997г.
https://sorbonne-paris-nord.hal.scie...73503/document
Moже да се каже че теорията на Матеев е вярна, но само до някъде. В един момент когато положението става напечено хората наистина са тръгнали да купуват долари и германски марки в огромни количества за да си запазят спестяванията от инфлацията. Интересното е че преди това много от същите тези хора са били подлъгани от банките да си сложат парите на депозити защото лихвите са били много високи над 10%. После банките фалират и вложителите пият студена вода. Аз имам една теория тук че може би дори самите банки тайно са обръщали депозитите на гражданите в чужди валути за да ги откраднат в последствие. (това си е моя теория).
Но иначе няма силна директна връзка с емиграцията като първопричина за инфлацията. Или поне не директна връзка. Валути по това време са купували всички. И аз лично го помня това защото и ние купувахме и всички наши познати купуваха. Аз имах тогава германски марки. То нямахме друг избор. Трябва нещо да купиш щото парите изгарят.
Eто какво смята и Chat GPT. Стандартен отговор. неща които си ги знаем.
Хиперинфлационната криза в България през 1997 г. беше причинена от комбинация от политическа нестабилност, икономическо лошо управление и външни фактори. Ето основните причини:
Кризата приключи, когато през юли 1997 г. България въведе валутен борд, обвързвайки лева с германската марка (а по-късно с еврото). Това възстанови стабилността, ограничи инфлацията и подобри доверието на инвеститорите.
https://sorbonne-paris-nord.hal.scie...73503/document
Moже да се каже че теорията на Матеев е вярна, но само до някъде. В един момент когато положението става напечено хората наистина са тръгнали да купуват долари и германски марки в огромни количества за да си запазят спестяванията от инфлацията. Интересното е че преди това много от същите тези хора са били подлъгани от банките да си сложат парите на депозити защото лихвите са били много високи над 10%. После банките фалират и вложителите пият студена вода. Аз имам една теория тук че може би дори самите банки тайно са обръщали депозитите на гражданите в чужди валути за да ги откраднат в последствие. (това си е моя теория).
Но иначе няма силна директна връзка с емиграцията като първопричина за инфлацията. Или поне не директна връзка. Валути по това време са купували всички. И аз лично го помня това защото и ние купувахме и всички наши познати купуваха. Аз имах тогава германски марки. То нямахме друг избор. Трябва нещо да купиш щото парите изгарят.
Eто какво смята и Chat GPT. Стандартен отговор. неща които си ги знаем.
Хиперинфлационната криза в България през 1997 г. беше причинена от комбинация от политическа нестабилност, икономическо лошо управление и външни фактори. Ето основните причини:
- Неуспешни икономически реформи – След падането на комунизма през 1989 г. България имаше затруднения с прехода към пазарна икономика. Корупцията, слабите институции и бавните реформи доведоха до икономическа неефективност.
- Масивен държавен дълг – До средата на 90-те години България натрупа огромни задължения, като голяма част от тях бяха към външни кредитори. Правителството изпитваше затруднения с изплащането на дълга, което доведе до загуба на доверие от страна на инвеститорите.
- Колапс на банковия сектор – През 1996 г. поредица от банкови фалити, причинени от лошо управление и корупция, доведоха до загуба на общественото доверие във финансовите институции. Много банки отпускаха високорискови кредити, а когато фалираха, хората масово започнаха да теглят спестяванията си.
- Политическа нестабилност – Правителството, ръководено от Българската социалистическа партия (БСП), загуби доверие заради неуспешното управление на икономиката. Това доведе до масови протести и политическа криза, което още повече влоши икономическата ситуация.
- Рязка обезценка на лева – С разклащането на доверието в икономиката българският лев започна да губи стойността си с огромна скорост. Обменният курс излезе извън контрол, което доведе до хиперинфлация.
- Галопираща инфлация – Цените се покачваха стремглаво, правейки стоките от първа необходимост недостъпни. Инфлацията достигна връх от над 2000% в началото на 1997 г.
Кризата приключи, когато през юли 1997 г. България въведе валутен борд, обвързвайки лева с германската марка (а по-късно с еврото). Това възстанови стабилността, ограничи инфлацията и подобри доверието на инвеститорите.
Коментар