Първоначално изпратено от NIBO
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
България по пътя на Венецуела
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнениеЕми то решението е много просто.
Само че ония лобисти дето ги канят по студиата, като Ванчето дето си криви джуките, се правят на улави.
- в момента няма нужда да се увеличават никакви данъци.
- нито ще има 6% дефицит
- нито ще има необходимост да се теглят 13 000 000 000 нов дълг...
...ако се съкрати с 30% държавната администрация.
Те и без това нищо реално не прозвеждат, така никой няма да усети липсата им...
- 1 like
Коментар
-
Минималната заплата се използва основно за купуване на гласове. Десетки хиляди неграмотни подпират метли и лопати по всевъзможни общински програми, европейски проекти и държавни обекти. Тези хора не могат автобиография да напишат, не могат даже да я прочетат. НО МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ. И го правят. Същите хора идват в София с автобуси на протести, на синдикални шествия, на партийни митинги. Те са наемната армия на олигархията, защитават милиарди за обществени поръчки, за субсидии, за студен резерв, за стиропор. Парадоксално чрез МРЗ трудолюбивите и кадърните плащат за тази наемна армия от неграмотници.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнениеАз тотално се отказах да говоря за заплати. Ма сега дори не визирах заплати а говорим за данъци и за намесата на профсъюзите в държавното управление. Нито са избирани, нито имат функция да определят данъци и отношения между държавата и бизнеса.
Тия хора не могат да разберат, че тези, които създават работни места са на по-високо ниво в храниутелната верига и като ги изнудват ше си изпатят. Бизнеса или ше си направи печалбата като автоматизира или ше си бие камшика. Лошото на България , че най-големия работодател за тези с мин заплата е държавата и тя не иска да съкращава по политически причини и ше изгони бизнеса опитвайки се да финансира политически адженди.Зашо продължават да позволяват на профсъюзите да се бъркат в държавната политика и зашо телевизиите канят недоразуммения като Ваня Мустакана е beyond me. Знаейки зависимостите на т.нар. журналисти , изглежда, че се изпълнява някакъв план да се дестабилизира държавата.
Доста несериозно ми се вижда.
Ако имаш данни,че България затъва представи ги и тях да дискутираме,ама кой какво бил казал просто е безсмислено.Last edited by mirodes; 07.05.2023, 21:06.
Коментар
-
Еми то решението е много просто.
Само че ония лобисти дето ги канят по студиата, като Ванчето дето си криви джуките, се правят на улави.
- в момента няма нужда да се увеличават никакви данъци.
- нито ще има 6% дефицит
- нито ще има необходимост да се теглят 13 000 000 000 нов дълг...
...ако се съкрати с 30% държавната администрация.
Те и без това нищо реално не прозвеждат, така никой няма да усети липсата им...( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
-
Аз тотално се отказах да говоря за заплати. Ма сега дори не визирах заплати а говорим за данъци и за намесата на профсъюзите в държавното управление. Нито са избирани, нито имат функция да определят данъци и отношения между държавата и бизнеса.
Тия хора не могат да разберат, че тези, които създават работни места са на по-високо ниво в храниутелната верига и като ги изнудват ше си изпатят. Бизнеса или ше си направи печалбата като автоматизира или ше си бие камшика. Лошото на България , че най-големия работодател за тези с мин заплата е държавата и тя не иска да съкращава по политически причини и ше изгони бизнеса опитвайки се да финансира политически адженди.Зашо продължават да позволяват на профсъюзите да се бъркат в държавната политика и зашо телевизиите канят недоразуммения като Ваня Мустакана е beyond me. Знаейки зависимостите на т.нар. журналисти , изглежда, че се изпълнява някакъв план да се дестабилизира държавата.Last edited by X_Y; 07.05.2023, 20:39.
Коментар
-
Frosty, тя точно такава е идеята, да нарастват натрупаните пари на богатите, но държавата няма сметка да се търкалят бедни и бездомни по улиците. Обратното е - да се използва всеки един човек да създава нещо и да е полезен, дори и хора които са инвалиди физически и те могат да са полезни като им се осигури работа която могат да вършат. Въпроса е да има инвестиции, защото банките така направиха че просто обират парите и нямат желание да се занимават да ги инвестират, и в крайна сметка - пари няма. Чак се стигна до война, а тя е точно защото нямат пари и по този начин са станали несъществуваща държава. Докараха я до войни и не им пука на тези на които трябва.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
Сега да спорим какво е включено ли ? Как така 391 евро заплата става 309 нето ? Аз не знам какво значи нетна заплата в Македония има ли осигуровки няма ли , какъв данък се плаща , колко човека я получават ... а и не ме интересува. Интересува ме България да не затъва а сега затъва благодарение на популистки качвания на заплати. В Италия няма дори минимална заплата , ма какво , да копираме Италия ли?
Пак казвам , спри да си буташ дискусията към МРЗ, не ме интересува.
Инфлацията е по-ниска от тази в другите държави от Източна Европа в ЕС.
Банковата система е стабилна, имаме едно от най-ниските нива на лоши кредити в ЕС.
Та по кои показатели България затъва?Last edited by mirodes; 07.05.2023, 20:34.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
327 евро е НЕТНАТА МРЗ в Македония. При 309 евро в България. Ти сравняваш брутната заплата в България с нетната в Македония.
А комунист е тоя,който те гледа в огледалото. Аз съм с по-десни разбирания от всички десни партии в Западна Европа.
Колкото до измислената производителност на труда тя е абсолютно неприложима при положение, че 70 процента от БВП се създава от сектора на услугите.
Единствено важно е колко е БВП на човек от населението. В България е два пъти по-висок от Македония и Албания, а МРЗ е сходна ,даже в Македония е по-висока.
Пак казвам , спри да си буташ дискусията към МРЗ, не ме интересува.
Коментар
-
Къде ти е линка ?
Ето ти линк: https://www.mtsp.gov.mk/fevruari-202...na-godina.nspx
20,175 динара са 327 евро, в Българие е МРЗ е 391 евро. Абсолютната стойност за заплатата обаче няма значение. Има значение какво може да се купи с нея. Според Вас , комунистите, заплатите в България трябва да растат с 30% всяка година заради нарастване на цените. Заплата обаче не се дава като право а срешу създадена добавена стойност и значение има производителността. Не виждам някой да говори за скок на производителността в България и не виждам защо ше се качват заплатите по принцип. Твоя начин да изчисляваш минималната заплата по GDP per capita e пълен шит. Казвах ти и преди , че ако един програмист създава продукт за $60к и получава $30к заплата и 5 чистача създават продукт за $1к GDP per capita ще е $11к, но не може на базата на тази цифра да се искат заплати на чистачите по $5к зашото те не произвеждата толкова.
Аз писах за абсурда пролетариата да определя данъците, ти пак заби за МРЗ. Спри бе, какво ме интересува МРЗ ?
А комунист е тоя,който те гледа в огледалото. Аз съм с по-десни разбирания от всички десни партии в Западна Европа.
Колкото до измислената производителност на труда тя е абсолютно неприложима при положение, че 70 процента от БВП се създава от сектора на услугите.Да не би една фризьорка в Люксембург постригва 5 пъти по-качествено от фризьорка в България?
Единствено важно е колко е БВП на човек от населението. В България е два пъти по-висок от Македония и Албания, а МРЗ е сходна ,даже в Македония е по-висока.
А данъците ги гласува парламента. Нито една партия не е заявила,че ще вдига данъците ,дори и БСП,ама ти се хващаш за думите на един профсъюзен деятел и правиш изводи все едно като го е казал от утре ще се вдигнат данъците.
Както и самото заглавие на темата го изведе от едно изказване на финансовата министърка, а никакъв данък свръхпечалба няма да има.Last edited by mirodes; 07.05.2023, 19:42.
- 1 like
Коментар
-
Дал съм линк за МРЗ в държавите от Балканите. МРЗ в Македония е 483 евро бруто при 399 евро за България и 327 евро нето при 309 евро нето за България.
А цифрите са само 10.Аз представям числа от официални източници.
Колкото до борда-вече 26 години не е мръднал, няма и да мръдне.
А това,че ще бъде приет бюджет с едни рамки,не означава, че в края на годината няма да е различно и дефицита да е по-нисък.Нищо не пречи да има по-ниски разходи и по-високи приходи.
А при положение, че има рекордно ниска безработица това показва ,че изобщо не е висока МРЗ. А прогнозите са,че безработицата още ще намалява.До 2,5 процента-една от най-ниските в ЕС.И инфлацията постоянно пада.От 18,4 процента за септември тя спадна на 12,1 процента за март.За април ще е още по-ниска.
Ето ти линк: https://www.mtsp.gov.mk/fevruari-202...na-godina.nspx
20,175 динара са 327 евро, в Българие е МРЗ е 391 евро. Абсолютната стойност за заплатата обаче няма значение. Има значение какво може да се купи с нея. Според Вас , комунистите, заплатите в България трябва да растат с 30% всяка година заради нарастване на цените. Заплата обаче не се дава като право а срешу създадена добавена стойност и значение има производителността. Не виждам някой да говори за скок на производителността в България и не виждам защо ше се качват заплатите по принцип. Твоя начин да изчисляваш минималната заплата по GDP per capita e пълен шит. Казвах ти и преди , че ако един програмист създава продукт за $60к и получава $30к заплата и 5 чистача създават продукт за $1к GDP per capita ще е $11к, но не може на базата на тази цифра да се искат заплати на чистачите по $5к зашото те не произвеждата толкова.
Аз писах за абсурда пролетариата да определя данъците, ти пак заби за МРЗ. Спри бе, какво ме интересува МРЗ ?
- 1 like
Коментар
-
Инфлацията налага смяна на борда. Лева би трябвало да е вързан към еврото а покупателната му способност пада по-бързо от тази на еврото и не знам какво ше кажат финансистите, но не изглежда като вързан. Финансовата министърка е некадърна и проста, но в момента единствения бюджет в парланмета е с 6.5% дефицит и като гледам няма време да бъде променян. Колко е визока/ниска МРЗ в другите страни няма значени. За България, МРЗ в момента е непосилна и води до теглене на кредити и пренасочване на средтва от капиталови проекти за да се плащат заплати. В същото време се качва инфлацията и увеличаването на заплатите се обезмисля.
КАЗАЛ СЪМ ТИ ДА НЕ ХВЪРЛЯШ ИЗМИСЛЕНИ ЦИФРИ БЕЗ ДА СИ ДАВАШ ЛИНКОВЕТЕ!
Колко според теб е мин заплата в Македония бе човече ?
А цифрите са само 10.Аз представям числа от официални източници.
Колкото до борда-вече 26 години не е мръднал, няма и да мръдне.
А това,че ще бъде приет бюджет с едни рамки,не означава, че в края на годината няма да е различно и дефицита да е по-нисък.Нищо не пречи да има по-ниски разходи и по-високи приходи.
А при положение, че има рекордно ниска безработица това показва ,че изобщо не е висока МРЗ. А прогнозите са,че безработицата още ще намалява.До 2,5 процента-една от най-ниските в ЕС.И инфлацията постоянно пада.От 18,4 процента за септември тя спадна на 12,1 процента за март.За април ще е още по-ниска.Осем държави в ЕС имат по-висока инфлация.
Изобщо нещата не са толкова трагични както се опитвате да ги представите.Дори и да се наложи теглене на дълг това няма да е фатално при положение ,че външният дълг на България е 23 процента от БВП при 98 процента за Еврозоната. Ще се увеличи дългът,ама ще се увеличи и БВП така че съотношението дълг към БВП няма да нарасне значително.Last edited by mirodes; 07.05.2023, 19:19.
Коментар
-
И кое налага смяна на борда?И кой изобщо е предложил падане на борда?Никой и няма намерение да повишава данъците,освен да се повиши ДДС за ресторантите и хотелите.
Колкото до дефицита от 6.5 процента това е само предложение на финансовото министерство. Когато оттам предложиха данък свръхпечалба ги нарече некадърни, сега как така си промени мнението и смяташ, че действително ще има 6.5 процента дефицит само защото от МФ са предложили подобно нещо. Нито пък сме опрели до МВФ.
Колкото до синдикатите надали има държава в Европа с по-слаби синдикати от българските.Никой не ги брои за живи.
А МРЗ в България е най-ниска не само в ЕС,но и по-ниска от Македония,Сърбия, Черна гора, Турция,Босна. Държави, които имат значително по-нисък БВП на човек от населението от България.Пълен резил е тия държави да имат по-висока МРЗ от членката на ЕС България. Дори и нетната минимална заплата на Албания е колкото българската. Единствено от тази в Косово е по-висока МРЗ в България .
КАЗАЛ СЪМ ТИ ДА НЕ ХВЪРЛЯШ ИЗМИСЛЕНИ ЦИФРИ БЕЗ ДА СИ ДАВАШ ЛИНКОВЕТЕ!
Колко според теб е мин заплата в Македония бе човече ?
Коментар
-
Пресконфернцията на профсъюзите беше централна новина въ всички вечерни новини. Нито съм търсил , нито са "някакви" изказвания. Миналата година профсъюзите натиснаха депутатите да приемат безумните промени в минималната заплата баш по време на криза и инфлация. Сега говорим за дефицит от 6.5%, смяна на борда, качени данъци, МВФ. България оше не може да се оправи от последния път когато пролетариата беше на власт преди 80 години.Профсъюзите в цял свят са мафия, ма в България са мафия в управлението на държавата. Нито са избирани, нито имат ценз като експерти и няма право да се месят в управлението на държавата.
Колкото до дефицита от 6.5 процента това е само предложение на финансовото министерство. Когато оттам предложиха данък свръхпечалба ги нарече некадърни, сега как така си промени мнението и смяташ, че действително ще има 6.5 процента дефицит само защото от МФ са предложили подобно нещо. Нито пък сме опрели до МВФ.
Колкото до синдикатите надали има държава в Европа с по-слаби синдикати от българските.Никой не ги брои за живи.
А МРЗ в България е най-ниска не само в ЕС,но и по-ниска от Македония,Сърбия, Черна гора, Турция,Босна. Държави, които имат значително по-нисък БВП на човек от населението от България.Пълен резил е тия държави да имат по-висока МРЗ от членката на ЕС България. Дори и нетната минимална заплата на Албания е колкото българската. Единствено от тази в Косово е по-висока МРЗ в България .Last edited by mirodes; 07.05.2023, 18:45.
Коментар
-
Ти намираш някакви изказвания,каквито се правят с десетки всяка седмица и го изкарваш все едно тези предложения са станали реалност.Нито една партия не е склонна да вдига данъците,така че това си остава едно твърдение и нищо повече.
Друг въпрос е ,че от догодина ще влезе в сила глобален минимален корпоративен данък от 15 процента за големите компании с годишен оборот от поне 750 милиона евро. Но това е решено с гласовете на 137 държави.
Между другото от Подкрепа настояват за увеличаване на корпоративният данък САМО за големите компании на 20 процента, а този за малките и средни фирми да си остане 10 процента. Както и предлагат да отпадне преференциалният ДДС от 9 процента за ресторантите и хотелите.Против са за увеличаване на ДДС на 22 процента.И трите са си напълно разумни искания.Last edited by segato; 07.05.2023, 18:02.
- 1 like
Коментар
Коментар