Бананова република...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
България по пътя на Венецуела
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
точно, т.е ще обявим ФАЛИТ за 1 месец
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от NIBO Разгледай мнениеБез удължен бюджет, не трябва ли да минем към нулево салдо? То май по-добре да нямаме редовно правителство.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Вчера получих емайл от банката, че са ни пре-одобрили за няколкостотин хил лева. Сметката в левове се ползва само да се прехвърлят пари от сметката в евро за да се плащат данъци, осигуровки и заплати и движението по сметката е малко. Оказва се, че са ни пре-одобрили за сума по-висока от движението по сметката. И това без дори да сме питали за кредит или условия за кредит. Какво става с банките бе ? Бизнесите спряха да теглят кредити и банките почнаха да преодобряват за непоискани кредити ли ? Не знам дали обяснението е ниска бизнес активност, прекалено голяма свободна левова наличност или нещо друго, но да тръгнат буквално да тикат в ръцете на някакви дребосъци като мен кинти и то на ниска лихва, изглежда странно.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
Аз все пак говоря за бизнеси , не за self-employed. Малък бизнес е компания с до 50 човека персонал и до 10 млн оборот, Ма не мисля , че някой с 10-20к лева печалба е малък бизнес. То по тая логика копърките дето си караха раздрънкани Лади и те са малък бизнес ( не знам дали ги има още). Не знам дали има определение за микро бизнес. Едно време имаше патентен данък, сега не знам дали оше го има.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеsegato, не знам защо си мислиш че 120 евро за счетоводство тези малки бизнеси не ги събаря, събаря ги и още как. Те повечето се оптват да направят нещо, експериментират, никакви пари нямат, докато си стъпят на краката нищо не изкарват, ти не си виждал хора които закусват, обядват и вечерят печен слънчоглед защото опитват да започнат такава работа. Повечето експерименти се оказват неуспешни, но опитват друго после..обаче като успеят отварят работни места, а в големите бизнеси работните места са много скъпи, цената им е един милион че и повече за да има някой работа да изкарва 3-4 хиляди доход за него на година. Разбираш ли че като успеят те удрят джакпотаи после тези хора харчат тези доходи и големите бизнеси имат клиенти. Затова в Китай има кой да купува нови коли, а в Естония и България няма, а и в САЩ този процес стартира. Целия Запад постепенно ще стане населен с хора които не могат да купуват, това е процеса който се случва. Те трябва да вкарват пари от най ниските стъпала на икономиката. Та за какви мита говориш ? Тях ги плащат потребителите, няма да ги плати този които произвежда суровините които ти трябват за да произвеждаш хирургични ръкавици. А този бизнес е пострадал, несполучил защото се случва това нещо с транспорта който поскъпва рязко. Може сухопътен да се изпозва тук до Китай и няма да струва толкова много пари.
Коментар
-
Видял и почнал да се оплаква. АЗ ИМАМ ФИРМА ОТ 97 година. 97 в най-мутренските години, счетоводството ми правеше главен счетоводител (после стана) на пенсионен фонд - наборче, заедно сме учили. 3 дена приключвахме ДДС - петък, събота и неделя. Като се падне след 15-ти закъснявах, за да не плащам глоби се прежалвах с една инспекторка (15+ години по голяма) ...
тръгнал да се оплаква - НЯМА онлайн, няма електронни подписи, разнасяш ДИСКЕТИ по 3 копия че убитите ФД-та на администрацията не четат, после минаха на СД-та, записваш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на 1-ва скорост че пак не се чете и за 1-2мб файл цели 2 диска хабиш.
И ти трябва да видиш как те клати администрацията ....Last edited by X_Y; 09.05.2023, 21:11.
- 1 like
Коментар
-
Леко с тия сметки как ше минеш тоя и оня. Гърция има 40к на човек, България 32к , това преизчислено през някаква имагинерна покупателна способност . Само че в Гърция инфлацията е 5%, в България 25%. Не знам откъде е този оптимизъм.
Както и да е. Пак забиваш към БВП и не ми харесва , че имашп проблеми с разбирането на прости тези. Тръгнахме от данъците и профсъюзите ако си спомняш.
Коментар
-
segato, не знам защо си мислиш че 120 евро за счетоводство тези малки бизнеси не ги събаря, събаря ги и още как. Те повечето се оптват да направят нещо, експериментират, никакви пари нямат, докато си стъпят на краката нищо не изкарват, ти не си виждал хора които закусват, обядват и вечерят печен слънчоглед защото опитват да започнат такава работа. Повечето експерименти се оказват неуспешни, но опитват друго после..обаче като успеят отварят работни места, а в големите бизнеси работните места са много скъпи, цената им е един милион че и повече за да има някой работа да изкарва 3-4 хиляди доход за него на година. Разбираш ли че като успеят те удрят джакпотаи после тези хора харчат тези доходи и големите бизнеси имат клиенти. Затова в Китай има кой да купува нови коли, а в Естония и България няма, а и в САЩ този процес стартира. Целия Запад постепенно ще стане населен с хора които не могат да купуват, това е процеса който се случва. Те трябва да вкарват пари от най ниските стъпала на икономиката. Та за какви мита говориш ? Тях ги плащат потребителите, няма да ги плати този които произвежда суровините които ти трябват за да произвеждаш хирургични ръкавици. А този бизнес е пострадал, несполучил защото се случва това нещо с транспорта който поскъпва рязко. Може сухопътен да се изпозва тук до Китай и няма да струва толкова много пари.D.Y.F-091066
Коментар
-
Нямаш идея какво говориш и решаваш проблеми , които не съществуват. Счетоводството не е скъпо. За малки фирми има опци да наемат счетоводна фирма, която води много фирми и фи чарджи само част от заплатат на счеводителя. Има и много счетоводен софтуер. В САЩ доста малки фирми ползват QuickBooks подобни софтуери и плащат на счетоводител един път годишно. В Естония пък има локални фирми които поемат пълно обслужване, включително отваряне на банкова сметка, счеетоводно обслужване и т.н и пакета , който гледах преди 2-3 години беше 120-евро на месец, Това ли ше ет обърне ? Проблема на България е че се изискват една камара декларации и справки , които никой не гледа, но губят време и някой трябва да се занимава с тях независимо от размера на фирмата. Наредби , закони , всичко трябва да задраска и да се изкопира системата от някоя нормална държава, па после ако искат да вдигат и данъците.
тръгнал да се оплаква - НЯМА онлайн, няма електронни подписи, разнасяш ДИСКЕТИ по 3 копия че убитите ФД-та на администрацията не четат, после минаха на СД-та, записваш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на 1-ва скорост че пак не се чете и за 1-2мб файл цели 2 диска хабиш.
И ти трябва да видиш как те клати администрацията ....Last edited by X_Y; 09.05.2023, 21:11.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Единствено Сейшелските острови от Африка имат по-висок БВП на човек от населението от България. Но скоро и тях ще минем.
Както и да е. Пак забиваш към БВП и не ми харесва , че имашп проблеми с разбирането на прости тези. Тръгнахме от данъците и профсъюзите ако си спомняш.
- 1 like
Коментар
-
А прочете ли какво е довело до този ръст - МАХАНЕТО НА КОНТРОЛА ОТ ДЪРЖАВАТА. Митото кво е? Какво ли ще постигнем - венецуелски сценарий, ама иначе се оплакваш от него !?!?!?
Коментар
-
„Икономиката на Венецуела нарасна със 17.04% ..... Това е най-високият ръст в Латинска Америка“, казва гуверньорът на централната банка на Венецуела Каликсто Ортега
https://www.actualno.com/business-wo...s_1801619.htmlНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
Коментар