Първоначално изпратено от Julius_BG
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеВече 23 години откакто се е въвел борда и си работи добре. Не виждам причина още няколко пъти по 23 години да не работи по същият начин.
А и икономически България се развива много добре. Освен с нисък външен дълг и нисък бюджетен дефицит,то и БВП на човек от населението расте и до няколко години ще настигнем Гърция по този показател. Заплащането на труда също расте,безработицата е на рекордно ниски нива.
И аз не виждам проблем със законодателството в БГ, уж законите са читави, ама не съм видял осъден политик за годините от прехода?! А не е като да няма престъпници сред тях/ Даже и сега май някои са в още парламента?
Що тъй ?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЗнам го въпросното интервю, чел съм го, не съм съгласен с всичко, но това си е мое мнение.
Не мисля обаче да си губя повече времето, ти дори не разбираш въпроса, който ти задавам. Ти ми говориш за инфлацията СЛЕД приемането на еврото, а аз ти говоря за т. нар. "инфлационен диференциал" - това не знаеш какво е, нали? Това е разликата между инфлацията в левове и инфлацията евро. Тази разлика рефлектира в/у т.нар. 'реален валутен курс', докато ние с административни мерки го държим в съотношение 2:1.Не мисли за борда като даденост! Няма ли пари да се поддържа - край с него.
За момента експеримента е успешен. Докога... ?
п.п.
Не съм конспиратор, но Ханке е американец, а те не харесват особено конкурентите на долара.
Когато той беше тук '97 еврото все още беше една нереализирана идея с неясно бъдеще.
А и икономически България се развива много добре. Освен с нисък външен дълг и нисък бюджетен дефицит,то и БВП на човек от населението расте и до няколко години ще настигнем Гърция по този показател. Заплащането на труда също расте,безработицата е на рекордно ниски нива.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеАми четох интервю на професор Стив Ханке"бащата на валутния борд ".И той препоръча да не приемаме еврото.Каза,че най-висока инфлация има в държави,които от валутен борд приемат еврото като Естония и Латвия. Той дали е наясно с материята?
Не мисля обаче да си губя повече времето, ти дори не разбираш въпроса, който ти задавам. Ти ми говориш за инфлацията СЛЕД приемането на еврото, а аз ти говоря за т. нар. "инфлационен диференциал" - това не знаеш какво е, нали? Това е разликата между инфлацията в левове и инфлацията евро. Тази разлика рефлектира в/у т.нар. 'реален валутен курс', докато ние с административни мерки го държим в съотношение 2:1.Не мисли за борда като даденост! Няма ли пари да се поддържа - край с него.
За момента експеримента е успешен. Докога... ?
п.п.
Не съм конспиратор, но Ханке е американец, а те не харесват особено конкурентите на долара.
Когато той беше тук '97 еврото все още беше една нереализирана идея с неясно бъдеще.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение... 2. До какво води, когато в държавата, която е фиксирала вал. си курс има трайно по-висока инфлация, отколкото в страната/зоната, чиято валута служи за котва и т.н. и т.н.(купен Ханке ще е левчета а не копейки)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЗапиши някакъв курс по финанси, ако материята те влече.
С питане по форуми няма да стане.
Междувременно може да потърсиш отговор на някои въпроси като: 1. До какви ограничения пред растежа води режима на паричния съвет; 2. До какво води, когато в държавата, която е фиксирала вал. си курс има трайно по-висока инфлация, отколкото в страната/зоната, чиято валута служи за котва и т.н. и т.н.
Той дали е наясно с материята?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеС какво ще подобри ситуацията в България въвеждането на еврото?
С питане по форуми няма да стане.
Междувременно може да потърсиш отговор на някои въпроси като: 1. До какви ограничения пред растежа води режима на паричния съвет; 2. До какво води, когато в държавата, която е фиксирала вал. си курс има трайно по-висока инфлация, отколкото в страната/зоната, чиято валута служи за котва и т.н. и т.н.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеНямам време да се боря с вятърни мелници. На тебе ти се бъркат причина и следствие.
Казвам ти, че и с борд можеш да задлъжнееш и то дори повече от средното в ЕС!
Снежко, аз това съм напълно наясно - именно затова искам да НЯМА борд, за да не може някой да го отмени и да се върнат '90-те.Това, което обаче ти не си наясно, че под шапката на Ецб пак няма да имаш изцяло автономна монетарна политика, а ще е под нейния надзор. Никой няма да ти даде плаките и свободата да печаташ неограничено евро, колкото ти скимне!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеИ какво от това?Дългът ПАК Е 4 ПЪТИ ПО-НИСЪК от средният в еврозоната. То по тая логика и 10 процента данък печалба може да се изкара висок.Ама нека сравним с другите държави.
Казвам ти, че и с борд можеш да задлъжнееш и то дори повече от средното в ЕС!
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнениеНие сме наясно какво е монетарна политика, ама ти май въобще не си наясно, че бай Ганьо+собствена монетарна политика = много лоша комбинация.
Питай някой от онези, които са живели през 90-те в българия.Това, което обаче ти не си наясно, че под шапката на Ецб пак няма да имаш изцяло автономна монетарна политика, а ще е под нейния надзор. Никой няма да ти даде плаките и свободата да печаташ неограничено евро, колкото ти скимне!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеЗначи изобщо не си наясно.
Обясни тогава това движение през последните 2 год.
(жокерче - минимума е 2008, когато е бил 13%, а до 2016 е скочил 2.2 пъти)
Частния дълг изобщо не го споменавам, той не ни интересува - гледаме само държавния!
Фрости, усещам някаква фрустрация в тебе?Влече те виждам курса на рублата...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнениеНаясно съм,че сме във валутен борд. И заради този борд имаме едно от най-ниските нива на външен дълг-почти 5 пъти по-малко от този в еврозоната. И нисък бюджетен дефицит.
Обясни тогава това движение през последните 2 год.
(жокерче - минимума е 2008, когато е бил 13%, а до 2016 е скочил 2.2 пъти)
Частния дълг изобщо не го споменавам, той не ни интересува - гледаме само държавния!
Фрости, усещам някаква фрустрация в тебе?Влече те виждам курса на рублата...
Last edited by Julius_BG; 01.02.2023, 14:40.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеНаясно ли си какво означава "монетарна политика", какви са нейните инструменти и защо в момента не можем да провеждаме пълноценна такава, за да твърдиш, че нямало да има разлика?
Пак казвам - със същия успех можем да пуснем референдум дали да поддържаме Аеца или да го закриваме? - където да участват всякакви хора, най-вече такива, които хал хабер си нямат от ядрена енергетика (вкл. и моя скромна милост). Но аз поне си давам сметка, че не разбирам от тая материя, затова и не взимам отношение по въпроси, свързани с енергетиката
Питай някой от онези, които са живели през 90-те в българия.( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнениеЩе "влизате" ама не се знае кога. Може да е през 2050-та.
А то дотогава пак не се знае ще има ли още еврозона.
Тогава може да се наложи да влезем в рубло-зоната.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
И да сме в еврозоната ,и извън нея няма да има голяма разлика.Явно е,че ще влизаме,така че приемам този факт без големи драми.
А то дотогава пак не се знае ще има ли още еврозона.
Тогава може да се наложи да влезем в рубло-зоната.
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеНаясно ли си какво означава "монетарна политика", какви са нейните инструменти и защо в момента не можем да провеждаме пълноценна такава, за да твърдиш, че нямало да има разлика?
Пак казвам - със същия успех можем да пуснем референдум дали да поддържаме Аеца или да го закриваме? - където да участват всякакви хора, най-вече такива, които хал хабер си нямат от ядрена енергетика (вкл. и моя скромна милост). Но аз поне си давам сметка, че не разбирам от тая материя, затова и не взимам отношение по такива въпроси.
Коментар
Коментар