IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Тоя " рефрен" колкото и недобре да звучи си е 100% истина. Ти ако си счупиш крака сам ли ще си го наместваш или ще отидеш в болницата където са по- умни и компетентни от теб в тази област да ти го наместят? Като ти се развали колата сам ли си я правиш или отиваш на сервиз където са по- умни и компетентни от теб ва тази област? С 2 думи човек не може да разбира от всичко и е по- добрият вариант да се довери на специалист в дадена област да му реши проблема. Защо в случая с еврото да не се довериш на специалистите които разбират от икономика да вземат решение вместо теб, по същия начин по който се доверяваш на лекаря, водопроводчика, фризьора на и т.н. Защо ти който си овчар и си компетентен как се прави сирене или как се пасат овце трябва да взимаш решения за финансите на страната от които не разбираш? Или защо добрият финансист който разбира от финанси трябва да решава как да се пасат овцете или как да се прави сирене и кашкавал след като не разбира нищо от това?
    Определено е така, само че за добро или зло всяка държава има някакви символи които определят нацията и един от тях е собствената валута. Ако помниш навремето имаше дебат дали да се запази бнб по точно позицията на управителя- преди да дойде сегашния/ не му знам името/ и да получава заплата от около 20000лв на месец. Имаше предложение да има комисия или надзорен съвет, нещо такова и те да изпълняват тази роля. И тогава се изтъкнаха доводите че е добре да се запази бнб и управителя и за да може по някакъв начин да се каже на света- ето аз съм българин , това е моят флаг, моят химн, моята валута, а този човек е пазител на валутата ми. Да определено звучи наивно, но ако не искаш да звучиш ти наивно и ретроградно/ според теб и твоята дружинка/ може да се откажеш от бг гражданството и да приемеш гражданство на света- мисля че така се казваше гражданството на тези които не ги иска нито една държава- обикновено са престъпници, какъвто ти не си, сигурен съм в това

Коментар

• Първоначално изпратено от dmm Разгледай мнение

Има един канал- на слави клашърса, и в него има клипове за референдумите в швейцария. Потърси си го. ......
      Как да не - на тоя тепегьоз ще му генерирам трафик?!

Виж сега - ние сме си дали гласа за ЕС и еврото още преди 20+ години и остава само да се приложи решението!

Това е.

Кой съгласен, кой - несъгласен, мача вече е свирен! Референдум няма да има, фатмака правилно го порязаха.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
        Айде сега си представете че референдума беше минал! И какво - отива Вергил, дето сигурно е добър в професията си човек, но е с нулеви финансови познания и какво - отива и казва: "Аз съм против еврото"! Щото е много загрижен за благосъстоянието на имагинерната баба Пена.

За какво ми е мнението на такъв човек?

А тези дето са по-надолу - дето дори не са специалисти в областта си? За какво ни е да събираме техните мнения?
        Вергил е професионалист в това да събира доказателства и да ги анализира.И какво е събрал досега.
        1.В социалните мрежи е прочел стотици коментари на хора от държави, които ползват еврото. 95 процента са негативни спрямо еврото.
        2.От октомври се въвежда дигиталното евро. Същевременно в Китай е въведен дигиталния юан,а в Русия предстои да се въведе дигиталната рубла. Вергил знае,че в тия две държави целта на подобни мерки е контрол на населението. Затова прави извода,че всяка дигитална валута е заради контрол и че с дигиталното евро ще е така.
        3.Вергил познава манталитета на българските бизнесмени и прави извод, че цените на стоки и услуги ще се вдигнат значитезначите.
        ​​​​​​4.Ще падне борда и Вергил е наясно,че десетки милиарди ще отидат в джоба на крадливи политици.
        5.Вергил сравнява развитието на държавите приели еврото с тия ,които не са в ЕС и прави изводи, че вторите имат по-висок растеж на БВП и заплатите.

Коментар

Ти ако искаш такива да ти решават съдбата - заповядай! Ама не е смешно!
          Има един канал- на слави клашърса, и в него има клипове за референдумите в швейцария. Потърси си го. Най общо- властта обявява референдум за нещо си като е сигурна в резултата, но по някаква причина гражданите гласуват наопъки- срещу официалната власт. След няколко месеца- буквално 6-7 месеца същия референдум със същия въпрос- гражданите гласуват така както иска властта. Друг случай- когато наглосаксите искаха да излизат от ес кой направи референдума- ами мисля че беше камерън- не е имало подписки, имало е единствено призиви, но не и демонстрации- разбираш ли властта обявява референдум- тоест ако искате да се самоубивате- моля, направете го. И те го направиха, доколкото знам сега около 60% от гражданите искат да се върнат в ес, но.........

относно референдума в швейцария- той не беше толкова отдавна, може би преди 5-6 години, но си намери клипа. Не може да се иска от хората да гласуват само на избори, а в останалото време - марш оттука, неграмотник. откъде знаеш че този човек който си показал не е по умен от теб. откъде знаеш че аз не съм по умен от теб. И кой си ти за да определяш моята съдба

Така че по спокойно

Коментар

Защо ли ми се струва че съм чувал този рефрен- вие сте глупави, аз съм умен, затова сте ме избрали да ви решавам проблемите

Иии да те попитам какво характеризира една нация- общ език, обща вяра, граници, флаг, химн ииииииииииииииииииииии ----------- а бе имаше още нещо, ама какво беше- ще помогнеш ли като си толкова умен
            Тоя " рефрен" колкото и недобре да звучи си е 100% истина. Ти ако си счупиш крака сам ли ще си го наместваш или ще отидеш в болницата където са по- умни и компетентни от теб в тази област да ти го наместят? Като ти се развали колата сам ли си я правиш или отиваш на сервиз където са по- умни и компетентни от теб ва тази област? С 2 думи човек не може да разбира от всичко и е по- добрият вариант да се довери на специалист в дадена област да му реши проблема. Защо в случая с еврото да не се довериш на специалистите които разбират от икономика да вземат решение вместо теб, по същия начин по който се доверяваш на лекаря, водопроводчика, фризьора на и т.н. Защо ти който си овчар и си компетентен как се прави сирене или как се пасат овце трябва да взимаш решения за финансите на страната от които не разбираш? Или защо добрият финансист който разбира от финанси трябва да решава как да се пасат овцете или как да се прави сирене и кашкавал след като не разбира нищо от това?

Коментар

• Европейската комисия обяви чрез конвергентния си доклад, че България изпълнява всички условия за присъединяване към еврозоната. Положителен доклад със същото заключение даде и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Процедурата е задвижена, но какво ни чака още

В доклада на ЕК се констатира, че България изпълнява четирите номинални критерия за конвергенция, които имат за цел да гарантират, че дадена държава е готова да приеме еврото и че нейната икономика е достатъчно подготвена за това.
              Според ЕЦБ от 2024 г. насам страната ни е постигнала значителен напредък по отношение на икономическата конвергенция с еврозоната.

Макар с това решение да е почти сигурно, че новата национална валута на България от 1 януари 2026 г. ще бъде еврото, то не е окончателно.

Какво е конвергенция

Конвергенция, в отсъствието на по-специфичен контекст, означава приближаване към определена стойност или към определена точка, общ възглед, мнение към фиксирано или равновесно състояние.

Може да се отнася за:
              • конвергенция в математиката, наричана още сходимост;
              • конвергенция в биологията е появата на подобни черти в организми, между които няма близко родство и които се развиват в отделни и понякога различаващи се екосистеми;
              • конвергенция в лингвистиката е появата на структурни сходства между езици;
              • конвергенция в политологията е политическа теория от XX век, според която СССР все повече клони към запада, а западът все повече клони към социализъм;
              • конвергенция в телекомуникациите е обединението на няколко, по-рано отделни услуги в една;
              • конвергенция в икономиката е хипотезата, че доходът на глава от населението в по-бедните икономики расте по-бързо, отколкото в по-богатите икономики.
              тоест може да се каже че конвергенцията би трябвало да означава в нашият случай нан какво дередже са нашите финанси икономика и нашата култура спрямо тази към която се стремим . Какво отчита доклада- не съм го чел, който го е чел да каже............

Доклада отчита 3 характеристики- инфлация- преди се говореше за устойчиво намаляваща инфлация, сега се говори за намерения за намаляване

Член 1 от Протокола (№ 13) относно критериите за конвергенция, посочени в член 140, параграф 1 от Договора, гласи:
              „Критерият за ценова стабилност, посочен в член 140, параграф 1, първо тире от Договора за функционирането на Европейския съюз означава, че в съответната държава-членка е налице ценова стабилност и средният темп на инфлацията за период от една година преди осъществяването на прегледа на резултатите не превишава с повече от 1,5 % този, който съществува най-много в три държави-членки, имащи най-добри резултати в областта на ценовата стабилност. Инфлацията се измерва посредством индекс на потребителските цени на съпоставима база, като се отчитат различията в националните дефиниции“.
              • Второ тире на член 140, параграф 1 от Договора изисква:
                „устойчивост на държавната финансова позиция; това е видно от постигането на държавна бюджетна позиция без прекомерен дефицит, по смисъла на член 126, параграф 6“.
              • Член 2 от Протокола (№ 13) относно критериите за конвергенция, посочени в член 140, параграф 1 от Договора, гласи, че този критерий:
                „означава, че по време на прегледа на резултатите Съветът не е приел решение по отношение на засегнатата държава-членка в съответствие с член 126, параграф 6 от посочения договор, че е налице прекомерен бюджетен дефицит“.
              Процедура при прекомерен дефицит

Член 126 определя процедурата при прекомерен дефицит. Съгласно член 126, параграфи 2 и 3, Европейската комисия изготвя доклад, ако дадена държава-членка на ЕС не изпълнява изискванията за бюджетна дисциплина, по-специално, ако:
              1. съотношението на планирания или фактическия бюджетен дефицит спрямо брутния вътрешен продукт надвишава референтната стойност (определена на 3 % от БВП в Протокола относно процедурата при прекомерен дефицит), освен ако:
                • или съотношението съществено и трайно е намаляло и е достигнало ниво, близко до референтната стойност; или, алтернативно,
                • излишъкът над референтната стойност е налице само по изключение и временно и съотношението остава близко до референтната стойност;
              2. съотношението на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт надвишава референтната стойност (определена на 60 % от БВП в Протокола относно процедурата при прекомерен дефицит), освен ако съотношението е достатъчно намаляващо и достига референтната стойност със задоволителни темпове.
              • Трето тире на член 140, параграф 1 от Договора изисква:
                „спазване в нормални граници на отклонение, в съответствие с предвиденото от валутния механизъм на Европейската парична система, в продължение на най-малко две години, без да е осъществено девалвиране спрямо еврото“.
              • Член 3 от Протокола (№ 13) относно критериите за конвергенция, посочени в член 140, параграф 1 от Договора, гласи:
                „Критерият за участие във валутния механизъм на Европейската парична система, посочен в член 140, параграф 1, трето тире от посочения договор, означава, че държавата-членка е спазвала нормалните граници на отклонение, предвидени във валутния механизъм на Европейската парична система, без да са били налице значителни отклонения най-малко през последните две години преди прегледа на резултатите. В частност държавата-членка не трябва да е осъществявала през същия период девалвация на централния курс на своята валута спрямо еврото, по своя собствена инициатива.“
              Това е спазено на 100%
              • Четвърто тире на член 140, параграф 1 от Договора изисква: „трайността на конвергенцията, постигната от държавата-членка с дерогация и от нейното участие във валутния механизъм, което намира отражение в размера на лихвените проценти в дългосрочен аспект“.
              • Член 4 от Протокола (№ 13) относно критериите за конвергенция, посочени в член 140, параграф 1 от Договора, гласи:
                „Критерият за конвергенция на лихвените проценти, посочен в член 140, параграф 1, четвърто тире от посочения договор, означава, че за период от една година преди осъществяването на прегледа на резултатите държавата-членка е имала среден размер на номиналния лихвен процент по дългосрочните кредити, който не превишава с повече от 2 процентни пункта тези на най-много три държави-членки, имащи най-добри резултати в областта на ценовата стабилност. Лихвените проценти се определят въз основа на дългосрочните държавни облигации или други съпоставими ценни книжа, като се отчитат различията в националните дефиниции“.

Не съм много сигурен, но не беше ли малката бъчвичка тази която обясняваше че кокорчо и оставиш 8% дефицит. Отделно искате ли да си припомним един разговор на просто киро с урсулата в който тя му казва - вие изпълнете критериите за един месец и ние ще ви приемем през задната врата- не ми се търси точния цитат. На практика се прави уйдурма за да влезем в ез, но каква е крайната цел- глупостите за смяната на парите ги оставете- търсим нещо по голямо

Коментар

Защо ли ми се струва че съм чувал този рефрен- вие сте глупави, аз съм умен, затова сте ме избрали да ви решавам проблемите
                Ти ако искаш такива да ти решават съдбата - заповядай! Ама не е смешно!

Коментар

• Някой може ли да обясни следния казус

- ако владо-магнитната-лъжица си открие сметка в банка от еврозоната,
                  дали тази банка попада под санкции от САЩ ?
                  ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

Айде сега си представете че референдума беше минал! И какво - отива Вергил, дето сигурно е добър в професията си човек, но е с нулеви финансови познания и какво - отива и казва: "Аз съм против еврото"! Щото е много загрижен за благосъстоянието на имагинерната баба Пена.

А тези дето са по-надолу - дето дори не са специалисти в областта си? За какво ни е да събираме техните мнения?

Иии да те попитам какво характеризира една нация- общ език, обща вяра, граници, флаг, химн ииииииииииииииииииииии ----------- а бе имаше още нещо, ама какво беше- ще помогнеш ли като си толкова умен

Коментар

• Айде сега си представете че референдума беше минал! И какво - отива Вергил, дето сигурно е добър в професията си човек, но е с нулеви финансови познания и какво - отива и казва: "Аз съм против еврото"! Щото е много загрижен за благосъстоянието на имагинерната баба Пена.

Коментар

• Петър Киров

Тези дни ме наспамиха с въпроси за еврото, затова пиша този пост
                        Не е За/Против. Информативен е. Дълъг е, но и темата е такава.
                        Разделил съм го на 10 точки. Намерете това, което ви интересува
                        R€ady или не, ако не стане някой форсмажор и не подпалят държавата,
                        еврото (хубаво/лошо) ще е факт след няколко месеца.
                        Закъснялата разяснителна кампания нищо няма да разясни.
                        Напротив – хората ще се изпокарат още по-жестоко. Затова ето основните моменти.

1. Цените („Ама сега всичко ще стане х 2“)
                        Ако една стока/услуга струва 2лв., тя ще стане 1 евро и 2 цента, а не 2 евро. Много е лошо, че се налага да го обяснявам и на финансови консултанти. Ако при тях е такова нивото, значи ни чака много тежък преход. Вероятно ще има дребни закръгляния на цените и това е нормално (ако са по-големи, ще са спекулативни и съответно кратки). Умните търговци няма да го направят и ако цената следва да е 10 евро, ще я направят макс. 9.99 евро, но това е друга тема.

2. Обмен на валута (Къде, кога и как да обменяте?)
                        - Официалният курс е 1.95583 лв. за 1 евро, т.е. за всеки ваш 1лв. ще получите 51 цента;
                        - Основните купюри ще са 5, 10, 20, 50 и 100 евро (по-рядко 200 и 500) и монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 цента, както и 1 и 2 евро;
                        - През първия месец от приемането (т.е. от 01.01.2026г.), ще можете да се плащате навсякъде и с двете валути;
                        - През първите 6мес. банките ще обменят БЕЗ ТАКСИ от лева в евро (също и Български пощи до 10 хил.лв./ден след заявка);
                        - След първите 6мес. е възможно обменът вече да не е безплатен. Това ще се реши по-напред;
                        - След първите 12мес. банките и Български пощи ще решат дали да прекратят изобщо обмена. БНБ от своя страна ще обменя безсрочно. Т.е., ако намерите левове в буркан през 2027г. отивате в БНБ;
                        - През първите 12мес., за да се адаптират хората, цените на стоките и услугите ще се показват в лева и евро. Това е само информативно.
                        Т.е., ще има един период от 12мес. на изсветляване на икономиката. Ако хората преценят да харчат ударно спестените си недекларирани пари (горе-долу 35% от БВП е сив, т.е. около 33млрд.евро, което е значителна сума), вместо да ги обърнат в евро и пак да си ги кътат, това ще има инфлационен ефект. Това е също друга тема, но е свързана с т.1, защото всички ще обвинят еврото, а не то ще е виновно, а поведението на хората.

3. Разплащания (Плащане с лева, евро или овча кожа?)
                        - След 01.01.2026 г. банките ще приемат левове (сроковете са в т.2), но ще връщат само евро. Цел - изтегляне на левовата маса от икономиката и наливане на еврова. Т.е. ако трябва да преведете пари на някого и имате левове, може да го направите на каса в банката. Ако има ресто, ще го получите в евро;
                        - За когото са важни разплащателните системи - Target2 ще замени РИНГС, а SEPA заменя БИСЕРА6;
                        - Всички подписани директни дебити ще отпаднат. Ако имате такъв за ток, вода, лизинг и т.н., трябва да подпишете нов след 01.01.2026 г. (за момента няма да стане автоматично);
                        - Ако имате ваучери за храна, които са издадени преди 01.01.2026 г. и са в лева, ще можете да ги използвате и след датата на въвеждане на еврото.

4. Измамите (Не бъдете безразлични)
                        За съжаление, ще се използва ситуацията и вероятно ще се увеличат опитите за измами с обмен на валута. Преди известно време излезе разследване на една немска медия, която ни постави на челно място във фалшификацирането на валута. Според мен, заради това и ниската финансова грамотност, не малко от тези опити, ще са успешни. Най-уязвимите групи са възрастните хора и социално изолираните общности без достъп до информация. Всички имате такива роднини, познати, комшии и т.н. Може да ви звучи безсмислено, но все пак ги предупредете да не обменят при мними търговци и телефонни оператори на "добри" курсове. Да се доверяват само на вас, роднини, клонове на банки и Български пощи. В обменните бюра не е ясно (още) дали ще може да се обменя безплатно. Вероятно скоро ще има информация за реквизитите на банкнотите и за какво да се внимава. Не бързайте, информирайте се и бъдете предпазливи!

5. Кредитите („Сега лихвите ще станат двойни и тройни“)
                        Всички изтеглени левови кредити преди 01.01.2026г., ще се превалутират автоматично в евро без такса и без промяна в лихвеният процент. Това не означава, че занапред той няма да се покачи. Причината - ще се промени структурата му като се очаква решение в тази насока. Вероятно базата от Депозитен индекс или SOFIBOR ще стане EURIBOR. Ако това се случи, очакванията са, че лихвите ще започнат да се покачват, защото ще се съобразяват вече с пазарните промени в цялата еврозона, а не само у нас (а там кредитите са по-скъпи по ред причини).

6. Опити за сравнение („Ама в другите държави…“)
                        - Няма една държава от тези, които се дават като пример, която да има сходни с нашата структура на икономиката, банкова система, финансова история и култура, и ако щеш – манталитет на разплащане/спестовност. Всички примери с развити или скоро фалирали икономики са необосновани;
                        - За тези, които са против еврото – Гърция е фалирала многократно и преди приемането на еврото, а Хърватия изкриви показателите си, за да влезе като си понесе последствията след това. Единственото сходно тук е корупцията (което не е за пренебрегване);
                        - За тези, които подкрепят еврото – Германия ползва (тя го и въведе) еврото, за да пласира по-лесно стоките на експортно ориентираната си икономика. Ние не сме Германия, няма да бъдем и вероятно няма и да се доближим до нея (съжалявам, но това е ситуацията);
                        Не се плашете и не се надъхвайте с тази промяна. Валутата е функция на икономиката. За нашите мащаби нито ще я подобри, нито ще я влоши. Отрова не е и панацея не е.

7. Няколко думи за суверенитета ("Левът е супер!“)
                        Левът не е супер. Валутният борд е супер. Левът е една от слабо представящите се валути. Проф. Николай Неновски се занимава обстойно с този въпрос от над 20г. (от преди да знаем, че ще влезем в ЕС изобщо) и пише надълго и нашироко за "силата" на лева в трудовете си. Който има желание – информация бол. Отделно има класации за представянето на отделните валути - левът не е за завиждане (нормално - само ние си го ползваме);
                        - От друга страна – да, логичен е въпросът защо пипаме нещо, което работи? (по-долу)
                        - БНБ предава надзора на банките към ЕЦБ. Да, вече няма да имаме глас в определянето на паричната ни политика (не че досега сме го имали), но все пак – това е важно.
                        Обобщено, паричният суверинитет го имахме на хартия. Сега го нямаме. Т.е., фактическото стана и официално.

8. Какво ще стане? (Първо ще стане по-зле. После ще видим)
                        - Скандали, протести, опити за събаряне на правителството с поредица от вотове на недоверие;
                        - Много обменни бюра, които разчитат основно на евровия обмен, ще преустановят дейност. Това означава, че ще трябва да повишат приходите си при обмена на други валути;
                        - В средносрочен план лихвените проценти ще се доближат до средните за еврозоната (т.е., ако се запази икономическата ситуация в еврозоната, лихвите у нас ще се покачат);
                        - Ще има опити за спекулации от отделни търговци с по-високи цени, но ще бъдат бурзо линчувани от медии и надзор;
                        - Ще сме солидарни с дълга на другите членки (и сега да стане проблем с плащането му, пак ще ядем дървото, но все пак…);
                        - Депозитът в управление „Емисионно“ на БНБ ще стане излишен след приемането. Ще се насочи по различни направления и програми. Там ще е битка за кокала;
                        - Ще се улеснят международните разплащания, транспорт, туризъм. Това е положително за бизнеса и пътуващите граждани;

9. Какво няма да стане? (Швейцария на Балканите)
                        - Няма да потече река от чуждестранни инвестиции. Те са функция на възприятията на инвеститорите за корупция, наличие на работна ръка и бързина на администрацията (а ние и в трите сме „топ“, нали! Корупцията я "изчагъртахме", внасяме работници от Шри Ланка, а всички държавни служители се усмихват до ушите и пеят народни песни, докато работят);
                        - Доходите няма да „скочат“. Нивото им е следствие на производителността на труда и това колко конкурентно е нашето спрямо чуждестранното производство. Ние родно производство почти нямаме. Произвеждаме части с нисък марж за чуждестранни крайни продукти, които после се внасят и у нас с висок марж. Това е друго;
                        - Няма да станем по-европейци. Ще станем, когато спрем да си изхвърляме строителните отпадъци след ремонта на банята до кофите за битови отпадъци и когато вместо да бием лекарите и учителите, започнем да им плащаме адекватно (не, това в момента не е достатъчно);
                        - Няма да фалираме (поне не заради това). На макрониво имаме едни от най-добрите показатели в еврозоната, което е и една от причините да ни искат вътре.

10. Защо сега?
                        Това е политическо, а не икономическо решение. Това е и едната причина да ни приемат в Шенген (изведнъж противниците "клекнаха" без много обяснения). Това е стратегическо вътрешно решение от членките с цел стягане на редиците и заздравяване на политико-икономическите убеждения и нагласи на територията на Балканите. Тук има две руски пробойни – Сърбия и РСМ, и една очертаваща се китайска – Гърция. Всякакви преувеличени икономически аргументи за/против следствие на хибридни западни и източни атаки са демагогия.

Оставям на всеки да прецени за себе си дали промяната, ще се отрази положително, или отрицателно

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Как да няма, валутен борд е крайно състояние на фиксиран валутен курс.
                          Пълни глупости!
                          Абе човек, двете нямат нищо общо, че да ги сравняваш.

Едното ти е просто режим на обменния курс - плаващ / фиксиран и т.н. Другото е цял набор от правила, които ограничава разхайтената монетарна политика - ЦБ спира да бъде кредитор от последна инстанция, не рефинансира правителство и банки, трябва да държи в избраната чужда валута (котва) такива резерви, че да покрие на 100% паричната база (агрегата М0) и т.н. и т.н.

Ти си тръгнал да сравняваш ябълка с крокодил, щото и двете били зелени!

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

Сега при какъв курс ще ви превалутират ?
                            при кофти курз

затуй ти предлагам да ти обменя лефчетата по 3 лева за евро, да те спася един вид

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

дет чекахте курз 1 към 5 или 1 къмто 9
                              Сега при какъв курс ще ви превалутират ?
                              ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

Еда де, нали това казваме - като дойде еврото за тебе мачът СВЪРШВА!
                                ми айде де, чекаме

па да го бухат тея дет чекахте курз 1 към 5 или 1 къмто 9

Коментар

Working...
                                X