IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Скъсаната верига за доставки от първа ръка - преди и сега

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
    А да ти се намира разумно обяснение защо досега не са го направили, след като е толкова елементарно!? ('еле пък собственост на VW дето със сигурност пари не им липсват!)

    https://fakti.bg/avto/619233-skoda-s...aa-na-godinata

    ...над 50 хиляди екземпляра стоят бездействащи в складовете на марката и чакат чипове.
    Той Бай Ганьо - Габровеца ги разбира нещата, ти на него нищо не може да му кажеш, той е най великия пчелар-производител на паста за зъби, та едни чипове ли са му проблем - малко терминологията му е останала в 80-те години, ама ако дадат няколко милиона от ФВ, може и по европрограма, ще им обясни нещата - веднага сменя поточната линия от паста за зъби на чипове и става доставчик.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
      Допреди 2 год. Адидас бяха давани за пример за мултинац. производство, защото бяха разпиляли производството на компоненти в над 12 държави, дали не бяха дори 20!? Подметките се правеха в една държава, езиците - във втора, връзките - в трета, горната част - в четвърта и т.н. Една кирлива маратонка се сглобяваше от части в 10+ държави! И стана така, че вируса като затвори фабриката във Виетнам и не могат да доставят само връзките - и цялата маратонка го издухваше (нещо като с чиповете и колите)! Та на Адидас почна да им идва акъла и да връщат обратно част от фабриките си.
      На който не му дойде акъла ще хлопне кепенци

      Коментар


      • Допреди 2 год. Адидас бяха давани за пример за мултинац. производство, защото бяха разпиляли производството на компоненти в над 12 държави, дали не бяха дори 20!? Подметките се правеха в една държава, езиците - във втора, връзките - в трета, горната част - в четвърта и т.н. Една кирлива маратонка се сглобяваше от части в 10+ държави! И стана така, че вируса като затвори фабриката във Виетнам и не могат да доставят само връзките - и цялата маратонка го издухваше (нещо като с чиповете и колите)! Та на Адидас почна да им идва акъла и да връщат обратно част от фабриките си.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
          А да ти се намира разумно обяснение защо досега не са го направили, след като е толкова елементарно!? ('еле пък собственост на VW дето със сигурност пари не им липсват!)

          https://fakti.bg/avto/619233-skoda-s...aa-na-godinata

          ...над 50 хиляди екземпляра стоят бездействащи в складовете на марката и чакат чипове.
          на ни глобализъм и дълги вериги за доставки (презокеански), че да цепим стинката на две
          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

          Коментар


          • Специално за чиповете за автомобилите нещата са доста сложни. Част от чиповете идват в компоненти, които се доставят от поддоставчици. Съответно поддоставчика като не може да си достави чипове за това дето произвежда спира работа и доставки. И се накъсва веригата за доставка.

            Електрониката на съвременния автомобил е като на компютър. Има главен процесор и обща шина, на която са закачени всички процесори, около 50-70, при скъпите автомобили над 100 процесора. И всички те комуникират с главния процесор, а може и помежду си - не съм запознат с детайли.

            Има два стандарта наложили се - CAN шината и още една дето я забравих и разни екзотики има, ама главно са две конкуриращи се, около които са се обединили различни производители. https://en.wikipedia.org/wiki/CAN_bus

            Примерно, в панела за климатика дето се прави в България има някакъв прост процесор. Ама тоя процесор се вгражда в тоя панел от доставчика. И като няма процесори за това нещо и веригата за доставки се къса.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

              Нима си мислиш, че един производител на коли с многомилиардни обороти не може да си купи едно помещение и няколко машини, за да може сам да си прави собствените чипове?
              А да ти се намира разумно обяснение защо досега не са го направили, след като е толкова елементарно!? ('еле пък собственост на VW дето със сигурност пари не им липсват!)

              https://fakti.bg/avto/619233-skoda-s...aa-na-godinata

              ...над 50 хиляди екземпляра стоят бездействащи в складовете на марката и чакат чипове.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                Матеев,предлагам ти да оптимизираш халето от локация за производство на мед ,към ново производство на чипове.Колко му е ,да вкараш няколко машини и почваш.
                Като се върнат ГЕРБ на власт и спуснат некоя европейска кинта тогава...Матейко ги разбира кражбите на евро пари

                Коментар


                • Първоначално изпратено от SPEKO Разгледай мнение
                  Хей Джей? Как е във Варна?
                  10 г не сме се виждали? Как си?

                  Здравейте колеги,

                  Супер тема, но..... ми е странно, как интелигентни хора като вас са пропуснали толкова много факти от поледните 2 години? Или не искате да пишете истината?... По-вероятно, а?

                  Ми, причината е, че отношенията между Китай и САЩ рязко се влошиха. Започна ембарго. Флотите на САЩ, Великобритания и Австралия са разположени в близост до американските военни бази там.
                  Не ми е ясно как така Флотата дори на Австралия замина за Китай без одобрението на парламента им? Както и да е..... явно, Австралия също е поробена държава
                  Какво да ви кажа, Китай е търговски много поробена държава. Основния износ е с кораби, но тези кораби преминават основно покрай американските военни бази близи до Тайван или през базите близо до проток Малака. Обградена военно държава е Китай. Всичко започна с тоя вирус, който според мен беше пуснат умишлено от лобито на американсканския феодализъм. Сега в САЩ съдят Китай за 6 трилиона долара. (Всъщност не знам сумата вече, постоянно се увеличава) Всички американски, френски, германски, японски, корейски компании затвориха/затварят бизнеса си в Китай. Не само производствения сектор, но дори Mетро, Kарфур, Уолмарт затварят там. Близо 40млн китайци останаха без работа. Има стачки, простотии! Китайците много мразят американци и великобританци. Сумати небостъргачи оставиха недовършени, няма работа а китайските семейства са ги ги платили тея жилища. Хората живеят на изоставените строежи. Пропагандата там е жестока срещу англосаксонската империя. Не знам, не ми се мисли. Цената на газа, въглищата и петрола в Китай е жестока. Китайците седят без ток, така както ние седяхме 90те години. Само, че ние седяхме без ток за да изнася държавата електричество за пари, а китайците седят без ток, защото в оръжейните заводи се работи на 3 смени по 8 часа.
                  Цената на електронното златото остава стабилна но на физическото расте, макар че златото е абсолютно безполезно при война, щот ще бъде конфискувано! A, консервите и компотите ще бъдат откраднати от гладните съседи. Така, че ..... свиркайте си. Нищо не можете да направите. Затова се запишете в армията, за да имате какво да ядете! Вече приемат и жени. Абе по-добре прочетете некоя книга, вместо да ходите да купувате злато и консерви! Ама да се върна на темата!
                  Китай се готви за война, пичове! Това изисква много електричество. Потреблението на електричестово чупи рекорди, а хората нямат ток! В русия няма увеличение на потреблението на електричество, но Русия помага на Китай , защото си гони разрешителните за Северен поток 2. А, европейските путки се направиха на луди и ревът че не могат да се готвят за война, щот цената на газа и електричеството е много висока. Добре организирано. Добре го изиграха еврпейците или поне за сега. Не знам доколко руснаците са с китайците. Все пак и Русия е поробена държава, макар и да има някъв суверенитет, за разлика от нас. Ние нямаме абсолютно никакъв, както и цяла Европа.
                  Да, чипове няма да има скоро. А след като Китайците превземат Тайван, който си е техен въобще няма на има чипове.
                  С това ембарго.... НЗ. Китайските търговски кораби с контейнери чакат пълни в Лос Анжелис и не ги разтоварват, а американските седят празни и чакат да ги натоварят пред китайските портове. А служителите на търговските кораби не получават заплати. Мани, мани. Напускат. Става все по зле.
                  Абе цирк!
                  Вземете се поинформирайте малко , щот ако слушайте тук по ТВто пишман икономистите от НПОта, циркаджиии т.н. .....доникъде няма да го докарате! Според мен, България е една от информационно най-поробените държави в света. Тук всичко по ТВ, радио, социални мрежи е ебати шита! Как беше приказката? 80% добитък или дебили? Не помня!
                  Иначе в БГ си играем на Избори, което не е случайно, разбира се! Много информирана е невидимата ръка, която управлява България. Знае какво да прави....., мота се?....... щот май, май не знае. хахахха
                  България е в много добра позиция в тая криза. Може и да спечелим ние българите от това, кой знае?

                  Поздрави!
                  Спеко къде се затри бе човек.Са остава и Форката да се появи и става пълно мазало....Направо изби рибата точно в десятката

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                    С разгръщането на блокадите с пандемията променящо се търсене доведе до складиране на запаси и заявки върху бъдещото производство на чипове от някои технологични фирми - те го изкупиха или капарираха преди да е произведено. Хората, работещи от вкъщи (защото ''стойте си у дома и в 8 часа излизайте с маски на балкона да пляскате на лекарите''), се нуждаят от лаптопи, таблети, уеб камери, телефони, за да им помогнат да си свършат работата, а в същото време фабрики за чипове се затваряха, или като онази в Тексас - снежната буря миналата зима и разказа играта. Логистичните разходи с пандемията и несигурността - тука-има, тука-нема скочиха. В продължение на много години цената на доставка не е била голяма грижа, но днес е. Цената на за транспорт по света се е увеличи, причинено от повишаване на таксите за въздушен превоз (когато го има - защото сме в пандемия и ''се борим с нея'') и недостиг на водачи на камиони в Европа (пак причина от мерките против ''пандемията''). Изпращането на един контейнер от Азия до Европа в момента струвало $ 17 000, а преди 2-3 г. бе ако не греша около $ 1500.

                    Създаването на нови фабрики за чипове е трудно, да се направи бързо е невъзможно. Това е изключително скъпо, изисква добре обучена работна сила. Как ще правиш чипове в гараж с бабички, лелки за по 500 лев от бюрото по труда, надъхани младежи горящи във фирмата ти и ученички стажантки, е в сферата на фантазиите. Тези роботи трябва да се обслужват от хора, а тия хора не идват готови. Трябва да ги обучиш, а докато ги обучаваш да им плащаш - 1-2 години. За 2-3-6 месеца ще ги научиш на основното, но после трябва да задобряват, а това отнема време. После и да им плащаш толкова, че да ги задържиш. Толкова по темата как някой ще започне да произвежда чипове в гаража си и ще убие рибата.

                    Хората изчисляват, че дори за тези, които в момента произвеждат чипове в Тайван и Южна Корея, ще са им нужни около 1.5-2 г. за да разширят производството си, а какво остава да се започне от нулата, с нулеви познания и нулев персонал.
                    Джей излагаш се направо.Какво е за Ганьо някаква си електроника дребна работа.Не в гаража под сайванта ще ги набичи квот искаш микропроцесори памети дискове...Ганьо всичко може и всичко знае щото е влезнал с голям бал

                    Коментар


                    • bertram, няма проблем за чиповете, могат да си преправят производството на коли да е с по малко чипове или с по старо поколение чипове и тези коли пак ще вършат същата работа. Просто не искат да произвеждат и продават, няма да е на печалба а на загуба, а кой работи за да губи.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • SPEKO, здравей ! Ами не ги слушай и чети тези работи от чуждите телевизори и вестници, Китай фалирал ! Нищо им няма и най вероятно и чипове има, просто чакат истинските нови цени хората, всеки се притеснява да не се прекара да продаде по евтино защото с тези пари после не може търговеца да си възтанови стоката ..и с чиповете е същото. Китайците купуват суровини защото със сигурност ще им свършат работа, в биткойни ли да инвестират ? Спират им тока предполагам да им поспрат продажбите които очевидно ще са на загуба, при по яка инфлация е така - продаваш произведеното и с парите не може да си възтановиш суровините..да си ги купиш. То не бяха обири и данъци в западния свят към който сме и ние, само и само да няма нормална инфлация, болшинството от хората нямат спестявания дори колкото им беше дохода за една година. Война в момента няма как да се случи, Китай е много силен, но го устройва да продава глобално на всички а войната ще раздели Света на лагери. САЩ са в много лоша позиция, ако преди оръжията бяха такива че да не могат да ги достигнат, сега не са такива и са над главите на хората...на всички хора. Така че най добре всички да си седнат на задниците и да почнат да се разбират, а банкерите да емитират пари навсякъде и тези пари да се раздадат на хората като заместващи доходите им.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • то ако ставаше така ехее... китайците окрадоха ноухау-то на света и още не могат да произвеждат чипове като хората.
                          говоря за чипове с висока сложност, които обаче вече са във всичко по-технологично от фритюрник.
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                            Матеев,предлагам ти да оптимизираш халето от локация за производство на мед ,към ново производство на чипове.Колко му е ,да вкараш няколко машини и почваш.
                            То и аз съм скептичен. Чиповете, не са матраци, а и работната среда, в състав оборудване + HR, има твърде високи изисквания. И време за такива "фокуси" няма, и после, пак от сега помайващите се доставчици ще искат, щото, работят качествено и евтино... Далеч съм от мисълта да се заяждам, фактите са такива. Друг въпрос че, ако не чак до Китай/Тайван, поръчки може да се направят в по-близките локации, като им се надплати, и им се добавят гаранции за клиенти за след кризата също.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от SPEKO Разгледай мнение
                              Хей Джей? Как е във Варна?
                              10 г не сме се виждали? Как си?
                              Бива, ударих го малко брутално на живот, та едва не фалирах през пролетта на 2019 г. от з@ебаване на пазарите, но оцелях и не съжалявам. Само работа не става. Китайците много не ги мисля. Били са икономика номер 1 в света в продължение на столетия до опиумните войни, сега май пак излизат напред, но тук в Европа е дърво. Американо-китайските отношения се изглаждат, с новата администрация на Байдън. Китайските служби държат сина му в джоба си с компромати, а самите американци нямат полза да се карат с тях. Писах преди няколко дни, че американски доставки на газ няма вероятно да има насам, защото китайците са се вързали с няколко от големите доставчици там.

                              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                              Коментар


                              • Хей Джей? Как е във Варна?
                                10 г не сме се виждали? Как си?

                                Здравейте колеги,

                                Супер тема, но..... ми е странно, как интелигентни хора като вас са пропуснали толкова много факти от поледните 2 години? Или не искате да пишете истината?... По-вероятно, а?

                                Ми, причината е, че отношенията между Китай и САЩ рязко се влошиха. Започна ембарго. Флотите на САЩ, Великобритания и Австралия са разположени в близост до американските военни бази там.
                                Не ми е ясно как така Флотата дори на Австралия замина за Китай без одобрението на парламента им? Както и да е..... явно, Австралия също е поробена държава
                                Какво да ви кажа, Китай е търговски много поробена държава. Основния износ е с кораби, но тези кораби преминават основно покрай американските военни бази близи до Тайван или през базите близо до проток Малака. Обградена военно държава е Китай. Всичко започна с тоя вирус, който според мен беше пуснат умишлено от лобито на американсканския феодализъм. Сега в САЩ съдят Китай за 6 трилиона долара. (Всъщност не знам сумата вече, постоянно се увеличава) Всички американски, френски, германски, японски, корейски компании затвориха/затварят бизнеса си в Китай. Не само производствения сектор, но дори Mетро, Kарфур, Уолмарт затварят там. Близо 40млн китайци останаха без работа. Има стачки, простотии! Китайците много мразят американци и великобританци. Сумати небостъргачи оставиха недовършени, няма работа а китайските семейства са ги ги платили тея жилища. Хората живеят на изоставените строежи. Пропагандата там е жестока срещу англосаксонската империя. Не знам, не ми се мисли. Цената на газа, въглищата и петрола в Китай е жестока. Китайците седят без ток, така както ние седяхме 90те години. Само, че ние седяхме без ток за да изнася държавата електричество за пари, а китайците седят без ток, защото в оръжейните заводи се работи на 3 смени по 8 часа.
                                Цената на електронното златото остава стабилна но на физическото расте, макар че златото е абсолютно безполезно при война, щот ще бъде конфискувано! A, консервите и компотите ще бъдат откраднати от гладните съседи. Така, че ..... свиркайте си. Нищо не можете да направите. Затова се запишете в армията, за да имате какво да ядете! Вече приемат и жени. Абе по-добре прочетете некоя книга, вместо да ходите да купувате злато и консерви! Ама да се върна на темата!
                                Китай се готви за война, пичове! Това изисква много електричество. Потреблението на електричестово чупи рекорди, а хората нямат ток! В русия няма увеличение на потреблението на електричество, но Русия помага на Китай , защото си гони разрешителните за Северен поток 2. А, европейските путки се направиха на луди и ревът че не могат да се готвят за война, щот цената на газа и електричеството е много висока. Добре организирано. Добре го изиграха еврпейците или поне за сега. Не знам доколко руснаците са с китайците. Все пак и Русия е поробена държава, макар и да има някъв суверенитет, за разлика от нас. Ние нямаме абсолютно никакъв, както и цяла Европа.
                                Да, чипове няма да има скоро. А след като Китайците превземат Тайван, който си е техен въобще няма на има чипове.
                                С това ембарго.... НЗ. Китайските търговски кораби с контейнери чакат пълни в Лос Анжелис и не ги разтоварват, а американските седят празни и чакат да ги натоварят пред китайските портове. А служителите на търговските кораби не получават заплати. Мани, мани. Напускат. Става все по зле.
                                Абе цирк!
                                Вземете се поинформирайте малко , щот ако слушайте тук по ТВто пишман икономистите от НПОта, циркаджиии т.н. .....доникъде няма да го докарате! Според мен, България е една от информационно най-поробените държави в света. Тук всичко по ТВ, радио, социални мрежи е ебати шита! Как беше приказката? 80% добитък или дебили? Не помня!
                                Иначе в БГ си играем на Избори, което не е случайно, разбира се! Много информирана е невидимата ръка, която управлява България. Знае какво да прави....., мота се?....... щот май, май не знае. хахахха
                                България е в много добра позиция в тая криза. Може и да спечелим ние българите от това, кой знае?

                                Поздрави!
                                Last edited by SPEKO; 19.10.2021, 00:49.

                                Коментар

                                Working...
                                X