IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Минимална пенсия - 490 лева, минимална заплата - 504 лева, добре ли е?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Изгубеното поколение на България - нито учат, нито работят

    “При стартови заплати за 1400 лева за начинаещи без опит, работодателите не могат да намерят хора. Голяма част от младежите имат варианти за препитание, дали родители ги гледат или са рентиери от апартаменти, но намират варианти да не търсят работа - или е за кратко и много бързо им омръзва и прегарят”, казва тя.

    https://www.dw.com/bg/izgubenoto-pok...-9749-xml-mrss


    Парите от българските емигранти достигнаха рекордни нива

    През 2023 г. българите, работещи в чужбина, са изпратили на свои роднини и близки у нас 1,32 млрд. евро. Това е рекордна сума след сериозния спад на емигрантските пари по време на ковид-пандемията, когато много бизнеси бяха принудително затворени.

    Ако през 2022 г. средната месечна сума, която наши сънародници са пращали на близките си, е била 570 лв., то през 2023 г. тя е 610 лв., посочи Насков.

    https://www.segabg.com/hot/category-...-rekordni-niva


    Българските работодатели изглежда още не могат да схванат иронията на съдбата. Именно те принудиха след 1989г., а още повече и след 2006г., над 2 милиона български граждани да работят извън България.

    Сега много от тези български граждани, които работят извън България, могат да си позволят всеки месец да изпращат на своите деца сума, която се равнява на нетната минимална месечна заплата в България.

    Например през 2022г. средната сума на месец изпращана от българските емигранти е била 570 лв., а нетната минимална месечна заплата в България беше 550.94 лв.
    Също така през 2023г. средната сума на месец изпращана от българските емигранти е била 610 лв., а нетната минимална месечна заплата в България беше 605.27 лв.

    Затова и колкото по-бързо българските работодатели се примирят, че трябва да плащат вече заплати доближаващи нивото в ЕС, а не нивото в Третия Свят, толкова по-бързо ще разберат, че именно напълването на България с имигранти от Третия Свят ще унищожи фирмите им.
    Last edited by Creativity; 29.01.2024, 00:24.

    Коментар


    • България посреща работници от Виетнам до края на годината

      Васил Тодоров - БТПП: "Там, където има бизнес активност възнагражденията са високи. И от тая гледна точка, когато са високи възнагражденията няма как вноса на работна ръка да доведе до спад на тези възнаграждения. На следващо място така много погрешно е в виждането, че работниците, които идват тук в България биха се съгласили да работят на ниски възнаграждения. Или по-ниски от българите или, което всъщност да доведе до по-ниски работни заплати. Напротив претенциите и очакванията са за по-високи възнаграждения, което даже в един момент може да се окаже обратен фактор. Тоест да стимулира увеличаването на възнаграждението там, където има чуждестранни работници."

      https://bntnews.bg/news/balgariya-po...63831news.html


      Във Виетнам има 4 минимални заплати според региона. От началото на 2024г. регионът с най-голяма минимална заплата ще плаща 199.65 евро или по-малко от 391 лв. на месец според валутния курс на централната банка на Виетнам от 19 януари 2024г.

      Ще припомня думите на главния икономист на КНСБ, който през октомври 2023г. каза, че вече за брутна месечна заплата под 1,800 лв. никой не трябва да се съгласява да работи в България. А причината за това е, че 1,839 лв. е вече необходимата сума за издръжка на живота на един работещ към края на септември 2023г. Затова и фирмите, които имат български собственици се надяват, чрез вноса на служители от бедни държави като тези от Третия Свят ще успеят да забавят увеличението на средната заплата в България, а според действащата формула да забавят също и ръста на минималната заплата в България.

      Добре е обаче,че България е в ЕС и така интересът към България от Третия Свят ще се запази дотогава докато мигрантите от бедните държави могат да поработят няколко месеца в България и след това да се премстят да работят в друга държава от ЕС заради по-високите заплати там в сравнение с България.



      https://knsb-bg.org/index.php/2023/1...thite-balgari/
      https://trud.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D...A%D1%8A%D0%B4/
      https://www.vietnam-briefing.com/doing-business-guide/vietnam/human-resources-and-payroll/minimum-wage
      https://www.sbv.gov.vn/TyGia/faces/ExchangeRate.jspx?_afrLoop=41819609067530466&_afrW indowMode=0&_adf.ctrl-state=v5c56ofep_4

      Коментар


      • Колкото и да вдигат тази пуста минимална няма файда, ако не спре инфлацията. Бизнеса е потърпевш, служителите са потърпевши. Последно време сякаш се засилва и сивата икономика. Хората започват да се бунтуват... Не е проблема в цените и кредитите, проблема е в смешните заплати и високата инфлация. България е водеща в света с най- висок процент на най- скъпи хранителни продукти.
        Повече от красива

        Коментар


        • Задават се съкращения: 933 лв. минимална заплата ще се окаже непосилна за работодатели

          Хасково е сред 6-те области в цялата страна, където минималната работна заплата е над 70% от средната. Ето защо се очаква тук най-силно да се усети ефекта от ръста на възнаграждението. Макар и минимален ръст, хората очакват да се подобри благосъстоянието им.

          В ресторант в Хасково 12 служители вече получават минималната заплата. Управителят Богдан Кирилов изчислява, че ръстът ще повлияе с около 15-20% на средствата за данъци и осигуровки.

          "За нашия ресторант ще направим всичко възможно да запазим служителите и осигуровките да бъдат на 8 часа, но аз имам познати, които в същия сектор и в други браншове, за които това ще бъде непосилно", заяви Богдан Кирилов.

          https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/...alkiyat-biznes


          Ще видим дали ще има спад на заетите в хотелиерсвото и ресторантьорството, защото през първото тримесечие на 2008г. бяха 147.8 хил. души докато 15 години по-късно през първото тримесечие на 2023г. бяха 146.1 хил. души.

          За сравнение през 2008г. минималната месечна заплата беше 220 лв., а през 2023г. беше 780 лв.

          https://infostat.nsi.bg/infostat/pag...y.jsf?x_2=1029

          Коментар


          • Бизнесът алармира за нова измама с обезщетенията за безработица

            Работодатели сигнализираха за нова измама с обезщетения за безработица, която още повече затруднява намирането на работна ръка.

            "Напоследък широко разпространение се наблюдава при така наречената "френска безработица". Хора заминават организирано с автобуси за Франция, там се назначават фиктивно от френска компания на минимална заплата. Но те може да се назначат и на произволна заплата, защото назначението им е фиктивно - остават само за седмица, след което се връщат в България и се регистрират в бюрата по труда. Оттам получават обезщетение за безработица на максималното за нашата страна ниво в продължение на 9 или 12 месеца в зависимост от общия стаж", разказа схемата председателят на АИКБ Васил Велев.

            Подобна измама е възможна заради пролука в европейското законодателство, посочва Велев. Във Франция размерът на обезщетението се определя според размера на заплатата, която човек е получавал последния месец, докато у нас се гледат възнагражденията през последните 24 месеца преди съкращението.

            Дори да бъдат назначени във Франция на минимална заплата, която е над 1700 евро, като се върнат у нас мнимите безработни и се регистрират в бюрата по труда, те автоматично получават максималното обезщетение за безработица за България. В момента максималното обезщетение за безработица у нас е около 1800 лв. месечно, а от следващата година ще скочи на над 2200 лв., тъй като е предвидено увеличение на максималната дневна ставка.

            С тази сума в джоба, безработните не искат да се хванат официално на работа, което създава проблем и за фирмите.

            https://www.segabg.com/hot/category-...za-bezrabotica


            След като някои български работодатели започнаха да лъжат за социално-оисгурителната система във Франция това доказва, че наистина има сериозен недостиг на кандидати, които да са съгласни да работят за жълти стотинки в България. От АИКБ (Асоциацията на индустриялни капитал в България) лъжат, че само след една седмица трудов стаж се отпускат помощи за безработица във Франция.

            Фактите са, че за да получава човек помощи за безработица във Франция трябва да има стаж от минимум 130 дни (910 часа или 6 месеца) през последните 36 месеца. Няма вече съмнение, че някои от българските работодатели явно не могат да преложат по-добро заплащане от фирмите в другите държави в ЕС и затова ще се опитват с лъжи да се оправдават, че не могат да намерят необходимия им брой служители.

            Във Франция например от 1 май 2023г. минималната месечна брутна заплата е 1,747.20 евро или почти 4.4 пъти по-голяма в сравнение с настоящата минимална заплата в България.


            https://www.tfe.urssaf.fr/portail/en...t-du-smic.html
            https://www.euraxess.fr/france/infor...loyment-rights

            Коментар


            • Внос на кадри от Индия и Непал: Заради липса на работна ръка индустрията иска облекчения за работници извън ЕС

              Индустриалните предприятия в България все повече се интересуват и от наемане на служители от страни извън ЕС заради липсата на работна ръка у нас. Оказва се, че това не е толкова лесно.

              От 5 години Кирил Василев прави опити да привлече работници от страни извън Европейския съюз. Ако преди издаването на разрешително за работа е отнемало 3 месеца, сега това се случва за девет, допълва още работодателят.

              https://btvnovinite.bg/bulgaria/vnos...izvan-es.html#


              Наистина браво на държавните служители, че бавят все повече издаването на разрешителните за работа в България на служители, които кандидатстват от държави извън ЕС. Иронията е, че много български работодатели само проформа са националисти, а за да спестят няколко лева са готови да напълнят България с милиони хора от Третия Свят.

              Между другото като толкова търсят евтина работна сила, българските работодатели да пробват пропадналата социалистическа пародия наречена Венецуела. Там от март 2022г. не е променяна минималната заплата и тя продължава да бъде 130 боливара на месец. Според курса на Централната Банка на Венецуела от 8 декември 2023г. минималната заплата във Венецуела е само 3.39 евро на месец или почти 118 пъти по-малка в сравнение с България.


              https://www.bcv.org.ve/estadisticas/...referencia-smc
              https://bnn.network/breaking-news/pr...ring-tensions/

              Коментар


              • Банкерът Петър Славов: Ако една компания се научи да живее само през лятото, в условията на тежка зима – си е заминала

                „Преди година и нещо започнах да говоря за един термин стагфлация – всички го бяхме учили по книгите, но никой не беше живял в условията на стагфлация, но ето, сега го правим.", казва Славов.

                В макроикономиката стагфлация е термин, с който се описва състояние на икономиката, характеризиращо се със застой, ръст на инфлацията и увеличаване на безработицата. Парадоксът у нас обаче, според макроикономиста, е именно по линия безработицата - тя няма кого да извади на пазара на труда.

                "Ако има разликата между сегашната и предишната финансова криза, това е пазарът на труда. В една класическа конфигурация високата безработица потиска инфлацията. Какво се случва обаче, когато безработицата е ниска, като в сегашната ситуация, бизнесът все повече и повече плаща за тази заетост и я търси? Това допълнително помпа инфлацията.", описва макроикономически конюнктурата у нас Славов.

                „За мен в следващите десетилетия ключов термин няма да бъде финансова криза, инфлация, а ще бъде пазарът на труда.

                https://www.24chasa.bg/biznes/article/16359602

                Коментар


                • Младите - капризни или мързеливи? Над 900 души на възраст до 29 години са безработни в Пазарджишко

                  "Хората в последните години, повече, колкото и грозно да звучи, се интересуват от заплащането. Техните критерии са основно свързани с това. Търсят по-лека като физически труд работа и високоплатена", каза Десислава Котрабакова от Агенция за подбор на персонал.

                  "Категорично трябва да се учи, категорично всеки трябва да върви напред, да се развива, но със сигурност това са професии, които не са срамни и ти помагат да си докараш един много стабилен доход", заяви HR мениджърът Вайде Бърганова.

                  https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/...-pazardzhishko


                  След като експертите по човешки ресурси вече смятат, че било едва ли не просташко поведение когато кандидатите за работа се интересуват от това кава заплата се предлага тогава значи тепърва предстои наистина още по-голям недостиг на работна сила в България, защото все повече хора ще изберат да работят извън България.

                  Също така защо се срамуват специалистите по човешки ресурси директно да кажат, че смятат за положително да бъдеш работещ беден, а вместо това това говорят за стабилен доход?

                  Понеже в репортажа се посочва област Пазарджик е любопитна подробност, че в края на 2001г. младежите на възраст от 15 години до 29 години включително са били 65,325 докато в края на 2022г. са вече 28,900.


                  https://infostat.nsi.bg/infostat/pag...y.jsf?x_2=1168


                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Zeifod Разгледай мнение
                    Все по страшно става положението с предстоящите пенсионери и вече тези, защото масово малдото поколение не работи и след няколко години- тези хора може да останат без заслужената минимална пенсия.... В БГ няма нито един работещ действащ механизъм
                    И все по-страшно ще става.След 20г пенсионерите ще разчитат изцяло на ромските данъци и осигуровки.....

                    Коментар


                    • Все по страшно става положението с предстоящите пенсионери и вече тези, защото масово малдото поколение не работи и след няколко години- тези хора може да останат без заслужената минимална пенсия.... В БГ няма нито един работещ действащ механизъм

                      Коментар


                      • Формулата за минималната работна заплата не работи за всички населени места
                        Ивелин Желязков, Асоциация на индустриалния капитал в България, в "Бизнес старт" 23.11.2023 г.

                        Формулата за минималната работна заплата не работи, тъй като тя казва, че минималната работна заплата трябва да бъде половината от средната брутна за страната на база последните две тримесечия на изминалата година и първите две на сегашната, обясни гостът. Това създава проблеми, тъй като в различни градове в страната възнагражденията варират и не е реалистично минималната работна заплата да е равна за всички, като средната варира значително между градовете и ще се получи така, че в някои населени места новата минимална ще е по-голяма от средният осигурителен доход на хората, обясни гостът.

                        https://www.bloombergtv.bg/a/16-bizn...naseleni-mesta

                        Вече е факт, след обнародването в Държавен вестник, че от 1 януари 2024г. минималната заплата ще е 933 лв. или с 19.6% повече в сравнение с настоящата от 780 лв.

                        Данните на НСИ показват, че в 22 от общо 28 области в България за 8 месеца, а именно септември 2023г. спрямо януари 2023г., средната заплата се е увеличила с 12.5% или повече. Тогава фирмите трябва да се постараят да запазят същото темпо и през януари 2024г. спрямо януари 2023г. средната заплата ще се е увеличила в тези 22 области чрез кумулативен ефект с 19.5% или повече.

                        В четири от останалите 6 области увеличението на средната заплата през септември 2023г. спрямо януари 2023г. варира между 10.2% и 11.6%, тоест сравнително близко до споменатите по-горе 12.5%.

                        Останалите две области са Търговище с 5.9% ръст за тези 8 месеца и София-град с ръст от 7.9% за същия 8 месечен период.Както се вижда от всички 28 области единствено Търговище ще трябва положи повече усилия за да запази поне същото съотношение през януари 2024г. между минималната заплата и средната заплата в областта както е било през януари 2023.

                        Това убедително доказва, че формулата минималната заплата за цяла България да бъде равна на 50% от средната заплата в цяла България е перфектна. Работодателските организации в България трябва само да осъзнаят, че трябва да свикнат с тази формула, защото с поведението си някои от тях наистина още не са разбрали дори, че на 1 януари 2024г. България ще отбележи 17 години откакто е част от ЕС.


                        https://infostat.nsi.bg/infostat/pag...y.jsf?x_2=1058
                        Last edited by Creativity; 27.11.2023, 00:09.

                        Коментар


                        • Заради ниските доходи: Всяко четвърто българче расте без родителите си

                          Всяко четвърто дете в България расте само, защото родителите му работят в чужбина, съобщи евродепутатът от групата на социалистите в Европейския парламент Петър Витанов в сряда.

                          Витанов се позова на данни от БАН, според които проблемът е още по-тежък в Източните Родопи, в Централна и в Северозападна България, където до 60% от непълнолетните са оставени на грижите на баби, дядовци, роднини или дори съседи, докато родителите им работят в чужбина.

                          Той посочи, че "родителите трябва да оценят правилно дали трудовата миграция е без алтернатива и дали могат да жертват здравето и добрия емоционален статус на своите деца заради по-добри доходи".

                          https://www.dnevnik.bg/evropa/2023/1...lgarche_raste/


                          Петър Витанов, който е депутат от БСП в Европейския парламент, съвсем очаквано също се включи в пропагандата на съпартийците му притежаващи фирми в България, които искат да убедят българските граждани, че е напълно нормално да се работи в България за жълти стотинки и да се живее в мизерия.

                          Коментар


                          • "На чуждите инвеститори, които идват в страната, казвам, че ако са дошли заради евтината работна ръка, по-добре да си ходят вкъщи. Няма как да направим богата държавата с евтин труд. Хората, които емигрират, не се променят драматично, но в чужбина защитават по-добри заплати и това означава, че бизнесът там организира по-добре дейността си. Това се дължи и на капитала в най-широкия смисъл - машини, инфраструктура и т.н. Затова искаме трудът да става по-скъп, а ние да подпомагаме капиталовите инвестиции. Ако успеем да направим така, че частните капиталови инвестиции да стигнат 20 млрд. лева, можем да имаме ръст на икономиката от 6-7%", каза още финансовият министър.

                            https://www.mediapool.bg/asen-vasile...ews353087.html


                            Браво на финансовия министър за това изказване в стил "Казвам ти дъще, сещай се снахо!", което разбира се беше насочено към собствениците на българските фирми. Така, че да не се надяват българските бизнесмени, че ще могат да внесат стотици хиляди души от Третия Свят, които да работят за жълти стотинки в България.

                            Коментар


                            • България все по-привлекателна за чужденците

                              Георги К. Първанов, дългогодишен HR експерт, сподели пред Bulgaria Wants You, че България става все по-привлекателна не само за българи, които се връщат тук от чужбина, но и за чужденци, които избират да изградят своите живот и кариера в страната. По думите му чужденците могат да бъдат разделени в три групи:

                              „Първата група са висококвалифицирани граждани на Европейския съюз. В момента потокът е от Южна Европа – португалци, испанци, гърци, италианци. Те откриват, че България предлага интересни възможности. Нетното заплащане тук не стои по-зле като стандарт, разходи и качество от техните страни.

                              Втората група са хора от пенсионна възраст, които са пенсионирани и са граждани на Европейския съюз или на страни, които са били доскоро част от него (като Великобритания), които виждат България като една добра дестинация, където да прекарат старините си. Те обикновено избират малки населени места за установяване.

                              Третата група са работници от трети страни извън Европейския съюз, които избират България с желанието дългосточно да покажат своите знания и умения тук. Те запълват една огромна ниша на пазара на труда в най-ниския сегмент – оператори, общи и складови работници, мотокаристи, заварчици.“

                              Георги К. Първанов сподели, че броят на разрешите за пребиваване на хора от трети страни в България расте главоломно. При 6 000 издадени разрешителни за 2022 г., през настоящата година издадените до момента са 11 000.

                              „Основно тези хора идват от страни като Киргистан, Узбекистан, Непал, Индия, Бангладеш, но географията става все по-пъстра. Има първи случай на хора от Северна Африка, които се ориентират насам. Вероятно ще дойдат и от други страни.“

                              https://bulgariawantsyou.com/news/bl...a-chuzhdencite


                              Явно българските собственици на фирми са доволни, че все повече хора от Третия Свят идват да живеят в мизерия в България.

                              Коментар


                              • Шалапатова: Близо 145 000 млади нито учат, нито работят. Неактивните на пазара на труда са 1 050 000 през второто тримесечие на 2023г.

                                https://bnr.bg/post/101894506/shalap...da-sa-1-050-00


                                Нетната заплата за издръжка вече е 1427 лв. (1839 лв. бруто), не я достигат 68% от работещите българи през септември 2023г.

                                https://knsb-bg.org/index.php/2023/1...thite-balgari/


                                Любослав Костов, КНСБ: Под 1800-1900 лева бруто човек не трябва да се навива да работи някъде

                                Икономистът посочи, че бизнесът казва, че има недостиг на над 200 000 работни места, което означава, че трудът трябва да постъпне.
                                Ерата на евтината работна ръка приключи. Под 1800-1900 лева бруто човек не трябва да се навива да работи някъде.

                                https://trud.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D...A%D1%8A%D0%B4/


                                Прав е икономистът Любослав Костов от КНСБ, че ерата на евтината работна ръка свърши. Единственият начин да продължи все пак е да бъдат заселени в България стотици хиляди души в България от държави в Третия Свят като мюсюлманските държави Бангладеш, Пакистан и Судан. Ще бъде любопитно как ще може България да спре достъпа на хиляди джихадисти от тези три държави да се заселят на нейната територия.

                                Коментар

                                Working...
                                X