Първоначално изпратено от Дядо Коледа
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво ще се случи с цените ако въведем еврото?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
Дано не се развиваме по "наша" воля. Достатъчно се "развивахме" по този модел.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дядо Коледа Разгледай мнение
Независимостта е скъпо нещо и едва ли доброволно и безплатно ще ни пуснат да се развиваме по наша воля и път, но надеждата остава,че някой ден може и нашата хрътка да хване заек, освен ако до тогава не сме се превърнали всички окончателно в непоправими дебили.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
Не знам ,очаквам да се появи политик с желание да оправи нещата и да не му пука какво ще му каже Меркел,Тръмп и тем подобни.
Коментар
-
Моето мнение е ,че еврото би трябвало да струва малко над 5 лева,но ето какво казват специялистите
http://alternativi.unwe.bg/alternativi/br45/09.pdf
Аз съм на мнение, че цените в месеците Х ще се качат, но после ще се нормализират,както и в другите страни при приемането на евро.
Само не знам какво ще правим с младите, които искат нормални заплати, а няма кой да им ги даде. Старците и циганите не могат да свършат и част от нещата, които могат младежите(макар и доста неграмотни) ни та ми е много интерсно какво ще стане на пазара на труда.
Коментар
-
Има логика, при условие ,че отдавна не произвеждаме и изнасяме стоки с висока добавена стойност, а основно суровини и повечето ни стоки, коитоо се продават в страната са вносни, реално сме и в дългова спирала - си скромен в преценката си. От друга страна въпреки,че с надценения лев развиваме чужди икономики, ако го погледнем от добрата му страна, те ни работят - ние си консумираме на готово и без особени усилия за това. Остава въпроса, до кога ще сме в рая и няма ли наследниците ни да платят на края масрафа ?
Коментар
-
Моето мнение е ,че еврото би трябвало да струва малко над 5 лева,но ето какво казват специялистите
Коментар
-
Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнениеВярвай му , .... той заспива с грижата за Европа ...
И какво очакваш да ти рече - че трябва печатат по-малко гущери за сметка на евра
Ако го питаш ще ти каже, че е най-добре да има 22 вида юана , различни за всяка китайска провинция
....но най-добре 23 ако схващаш ....
Прочетете книгата му. Преди две седмици я видях в български книжарници преведена на български.
Коментар
-
Ако си го сметнал вече, сподели
Коментар
-
Вземаш целият период от въвеждането на борда 1998г и сравняваш инфлацията в България и Германия Разликата орентировъчно ти показва
дали левът е надценен или подценен.Сравни цените на ток,вода,телефон,парно тогава и сега и ще изчислиш колко трябва да ти
струва левът.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнение
Проблемът е как точно се мери инфлацията защото тя се измерва на база на потребителска кошница която е фиксирана. То и нашите статистици твърдят че има дефлация последните няколко години или супер ниска инфлация но факта е че много от стоките са поскъпнали зверски през последните 2-3 години. Така че дори генерално пазарската кошница да измерва дефлация е възможно индивидуалната кошница на някой да отчита инфлация ако е съставена само от стоки който поскъпват. В този ред на мисли инфлацията всъщност не измерва промяната на цените а измерва промяната на потреблението.
Така че ако нещо поскъпне със 100% но пък всички спрат да го купуват дори може да измерим дефлация.
дали левът е надценен или подценен.Сравни цените на ток,вода,телефон,парно тогава и сега и ще изчислиш колко трябва да ти
струва левът.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнениеТезата за инфлацията се разглежда много лесно.
Вземате всички държави приели Еврото. Хващате инфлацията примерно 3 години преди годината на приемане на Еврото и 3 години след приемане на Еврото. И виждате че няма, кой знае каква връзка между инфлацията и приемането на Еврото. Ровил съм се в данните за 3-4 държави - инфлация преди, по и след приемане на Еврото.
Изводът е, че обикновено има малко по-висока инфлация отколкото съседните години. Примерно 2.5, 2.8, 3.2, 3.0, 2.8. Но има и държави, в които ако са в цикъл на намаляваща инфлация - то инфлацията продължава да си намалява, нищо че си въвел Еврото.
Така че изводът които правя аз е, че връзка между инфлацията и въвеждането на Еврото почти няма. Ако има малко по-висока инфлация, тя по-скоро се дължи на по-високо вътрешното потребление заради оптимизма, отколкото на закръгляване.
Така че ако нещо поскъпне със 100% но пък всички спрат да го купуват дори може да измерим дефлация.http://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана
Коментар
-
Първоначално изпратено от michaelis12 Разгледай мнениеето и еврейна Щиглиц каа същото, че проблема на Европата е еврото ....
The problem with Europe is the euro
https://www.theguardian.com/business...pe-is-the-euro
Коментар
-
Първоначално изпратено от Пирон Разгледай мнениеДокато някой се готви да се освободи от капана на еврото, друг се готви да се набута в него. Стадото имало много мляко, затова искало да бъде доено. Не само че не трябва да се приема ами и лева трябва да се направи плаващ в определени рамки за да може икономиката да бъде по-гъвкава, балансирана и конкурентна. Стив Ханке не е идиот.
Доколкото съм чел на Стив Ханке интервютата, неговия главен довод против влизането на България в Еврозоната е, че правителството ще може да се финансира на по-ниски лихви. Съответно ще го направи и в един красив момент ще задлъжнеем колкото Гърция.
С които извод аз съм абсолютно съгласен. Но въпреки всичко смятам, че трябва да влезем в Еврозоната.
Коментар
Коментар