Ot климатика за отопление бягай далеч. Като падне под -10 и трябва ти него да топлиш, а не той теб. Откак минах на пелети съм си много по добре от тези климатици- вее фучи. А бе за лятото добре, ама зимата
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пада ли монопола на Топлофикация?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от new_investor Разгледай мнениеТова не е точно така - където има Топлофикация, няма газ и обратното, поне в София.
Но това идва и от причината, че в общи линии двете са приблизително равностойни като услуга и няма смисъл да заменяш едното с другото. На топлофикация проблемите са прословутото пускане и спиране на парното, които няма как да отговарят 100% на комфорта ти, както и профилактиките, както и общите сметки, особено в старите блокове. С газта си самостоялетелен и си ползваш когато и колкото искаш и си плащаш реално потребление само. Като цена няма как да се коментира реално, защото зависи толкова много от индивидуалните особености на потребление, че няма как да е реално. Аз за себе си съм отчел, че газта излиза малко по-скъпо, но бих казал, че са относително равни. Но пак казвам - дилемата рядко е реална, обикновено имаш или едното или другото.
Ако става въпрос за нова сграда с хоризонтални щрангове и добре изолирани общи тръби инвестицията за топлофикация би била по-ниска, от газта, но пък газта може да се ползва и за готвене и т.н. Така че наистина много зависи от какво търсиш и ползваш - ако е икономия на пари - дори и да я имаш при газта - няма да е нищо съществено, което да си заслужава инвестицията за преминаване от едното на другото. Аз лично, ако трябва да избирам винаги бих избрал газ, заради по-добрия комфорт при минимална поне за мен разлика в цената.
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнениеТоплофикация няма монопол.Може да се газифицираш може на дърва на климатик...
Но това идва и от причината, че в общи линии двете са приблизително равностойни като услуга и няма смисъл да заменяш едното с другото. На топлофикация проблемите са прословутото пускане и спиране на парното, които няма как да отговарят 100% на комфорта ти, както и профилактиките, както и общите сметки, особено в старите блокове. С газта си самостоялетелен и си ползваш когато и колкото искаш и си плащаш реално потребление само. Като цена няма как да се коментира реално, защото зависи толкова много от индивидуалните особености на потребление, че няма как да е реално. Аз за себе си съм отчел, че газта излиза малко по-скъпо, но бих казал, че са относително равни. Но пак казвам - дилемата рядко е реална, обикновено имаш или едното или другото.
Ако става въпрос за нова сграда с хоризонтални щрангове и добре изолирани общи тръби инвестицията за топлофикация би била по-ниска, от газта, но пък газта може да се ползва и за готвене и т.н. Така че наистина много зависи от какво търсиш и ползваш - ако е икономия на пари - дори и да я имаш при газта - няма да е нищо съществено, което да си заслужава инвестицията за преминаване от едното на другото. Аз лично, ако трябва да избирам винаги бих избрал газ, заради по-добрия комфорт при минимална поне за мен разлика в цената.
Коментар
-
Ми виж си потреблението в мегавати от Топлофикация за последните примерно десет години и го усредни.След това опредили колко газ ще ти е нужна за същото като знаеш че един киловат е 860 килокалории а калоричността на газта е 7800 килокалории на кубичен метър при кпд на газовия котел 0,9.Не гледай че в рекламите пише друго.При тия базови данни приеми че един кубичен метър газ отдава при изгаряне 8 киловата.Ако си изразходвал от топлофикация примерно 8 мегавата за цяла зима ще са ти необходими 1000 кубични метра газ за отопление.Цената е от 0,70 до 1,20лв. варира в момента мисля е към 0,75.Така че за една зима ще ти трябват 750 кинта.Знаеш си комфорта какъв е ако искаш по топло ще струва повече.Така че смятай и преценявай.Топлофикация няма монопол.Може да се газифицираш може на дърва на климатик...
Коментар
-
Пада ли монопола на Топлофикация?
Пичове, попаднах на това
https://gas.overgas.bg/gazifikacia-d...tent=940%2F220
Някой, който е по-навътре може ли да обясни за какво става въпрос и как стои като цена/качество спрямо Топлофикация?Keep going ...Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар