IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Платежен баланс и валутен борд

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Julius
    Ако се запази...
    Я дай една прогноза

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
      Ако сегашния темп на падане се запази, то кога ще стигнем въпросните 6,8 млрд?
      Скоро!

п.с.
      Ако се запази...

Коментар

• Ок, Джулиъс, аз питах за левовете в обращение, но и това е интересно. Ще го разгледам.
        Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius
          При негативния сценарий на МВФ, БВП се свива с 3%, а резервите падат до малко под 10 млрд. евро /през 2010/...

Минимума за функционирането на борда /ако приемем изчисленията на Орешарски за верни/ е 6.8 млрд. евро!

п.с.
          Гледам първото е по-голямо от второто!
          Т.е. не трябва да падат под 6,8 млрд евро? Ако сегашния темп на падане се запази, то кога ще стигнем въпросните 6,8 млрд? И как са сметнати?

Коментар

• Първоначално изпратено от hah
            Колко още могат да паднат ?! - това е за мен въпроса, на който не съм видял отговор. Колко могат да паднат левовете в обръщение, и икономиката да функционира.
            Не знаеш къде да гледаш!

При негативния сценарий на МВФ, БВП се свива с 3%, а резервите падат до малко под 10 млрд. евро /през 2010/...

Минимума за функционирането на борда /ако приемем изчисленията на Орешарски за верни/ е 6.8 млрд. евро!

п.с.
            Гледам първото е по-голямо от второто!

Коментар

• Колко още могат да паднат ?! - това е за мен въпроса, на който не съм видял отговор. Колко могат да паднат левовете в обръщение, и икономиката да функционира.

Първоначално изпратено от prodigal
              Левовете в обръщение намаляват с 1 353 мил. до 7 826 мил. Колко още могат да паднат ?!
              Иначе Опитен 1 пише за не са 500 мил. на седмица спад на резерва, а 500 хиляди. И мисля е ясно, че не е журналист.
              Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Хм... и за това съм писал!

Първоначално изпратено от Julius
                Относно Борда - към края на 2009 натиска върху него (и по-точно отмяната му) ще бъде много силен... и най-вероятно няма да се ограничи само с пускане на **** теми в разни форуми, а ще се "обсъжда" официално и от "експерти" при това! Удържането му обаче минава през свиване на дефицита (ограничаващо свиването на вал. резерви, намалели от свиването на притока на ПЧИ и износа), спад в цените на повечето стоки (вече се наблюдава при строителните материали), заплати (вече е факт при надниците на строителите), себестойност на краен продукт (като следствие на предходните две) и т.н. Това остава единствената алтернатива пред девалвацията на лева... иначе Пена и Вуте чуят ли по би-чи-ви-то, че борда рухва... ще си говорим за двуцифрени стойности на лева спрямо еврото! Иначе казано без борд се връщаме на хиперифлационния сценарий, който ще е несравнимо по-разрушителен за икономиката ни, отколкото ако този път изживеем обратния вариант на кризата (иначе не виждам как ще се изчистим от натрупаните дисбаланси) - класическа рецесия, придружена от дефлация, с фалиращи неконкуретни предприятия главно в двата движещи досега сектори...
                Пуснато на: Чет Окт 23, 2008 9:20 am

Нещо повече - проблемите на българския експорт са главно структурни... и с обезценка нищо няма да решим! Освен ако заплатите в БГ не са надхвърлили тези в Европа и аз да съм пропуснал... ама мисля, че не съм и въпреки всичко дефицита си оставаше висок /докато растяха и пчи-то... и които реално го отклониха от естественното му равнище/...

Та мисълта ми е не какво мислят въпросните "експерти"... а онези от които зависят нещата.

п.с.
                Валутният борд е необходимо зло - ...едва ли някой ще може да посочи поне две валидни и безспорни причини защо трябва да бъде променян курсът на лева спрямо еврото...

Коментар

• Първоначално изпратено от Opiten1
                  За последните четири месеца резервът пада с 5.951 милиарда лева. Погасяването на задължението на банките към нерезиденти е 1.423 милиарда, разбирайте изтеглени пари на местни банки към централите. От август миналата година до сега, на седмична база резервите падат с 500 000 лева. Това е опасна тенденция в условията на валутен борд. Няма изгледи това да се промени. До месец и половина ще видим спад на резервите под 20 милиарда лева. Проблемът с приходната част на бюджета го знаем всички, но нещо не се прави да се ограничи разходната част. Дефицитът по текущата сметка за януари е 439 мил. евро. През ян. 2008 година е бил 806 млн. евро. Това е единственото положително нещо, което става в момента. Около 56% от намаляването на резервите в периода 30.11.2008 - 28.02.2009 година може да се каже, че се дължи на изтичане на пари към чужбина. 44% от намалението на резервите е за финансиране на дефицита по текущата сметка.
                  31.12.2008г
                  Задължения към правителството и бюджетни организации 7 291 мил.
                  ВСИЧКО АКТИВИ: 24 864 мил.

30.03.2009г
                  Задължения към правителството и бюджетни организации 6 989 мил.
                  ВСИЧКО АКТИВИ: 22 443 мил.

За три месеца депозита на правителството в БНБ намалява с 300 мил. лева (до довечера може да са 200) Между другото си има закон за бюджета и там пише разни неща по въпроса!

Левовете в обръщение намаляват с 1 353 мил. до 7 826 мил. Колко още могат да паднат ?!

Задължения към банки намаляват с 1 313 мил. във връзка с намалението на ЗМР поради което Леония в момента е 2.5% тоест наполовина. ЗМР няма да ги намаляват повече, така че ?!

Както се вижда намалението на Левовете в обръщение и Задължения към банки е по-голямо от цялото намаление от началото на годината, а този процес е към края си.

Просто сметката 500 мил на седмица без обясненията по-горе е достойна за БГ журналист търсещ сензация, но не и за човек който вдява малко от малко!

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                    Първоначално изпратено от INSIDER-A
                    Първоначално изпратено от Opiten1
                    Всичко, което цитирам е официална информация от сайта на БНБ. Стига да можеш да я четеш.
                    И ти ли сам си говориш?
                    Доколкото виждам, изпреварва именно твоите въпроси
                    Аз въпроси нямам. На мен картинката ми е ясна ;-)
                    МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

Натрупаната инфлация в лева към еврото от въвеждането на Вал. Борд до сега е 77%.
                      каква е инфлацията е еврозоната за периода (не се заяждам, а питам)
                      Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от INSIDER-A
                        Всичко, което цитирам е официална информация от сайта на БНБ. Стига да можеш да я четеш.
                        И ти ли сам си говориш?
                        Доколкото виждам, изпреварва именно твоите въпроси

Коментар

• Първоначално изпратено от INSIDER-A
                          И ти ли сам си говориш?
                          Единственото, което говоря, е че в момента имаме проблем, но за разлика от теб.....с аргументи. Бордът няма да падне по ред причини, но проблемите остават.

Коментар

И ти ли сам си говориш?
                            МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Всичко, което цитирам е официална информация от сайта на БНБ. Стига да можеш да я четеш.

Коментар

• Натрупаната инфлация в лева към еврото от въвеждането на Вал. Борд до сега е 77%.

Коментар

Working...
                                X