IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Референдум за електронно гласуване

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
    След, като така или иначе не гласуваш, какво ти пука кой, как и къде ще гласува?

Има хора, които биха били доста улеснени и биха гласували, ако се въведе паралелно този вариант. За местни избори е добре да има уседналост - примерно 6 месеца, но за парламентарни избори, президентски и европейски трябва да могат да гласуват ВСИЧКИ български граждани със завършен 8-ми клас, независимо от това къде по света се намират в момента.
    доста тъпо мнение - никога не съм казвал, че не гласувал, до момента няма избори, на които да не съм гласувал, включително и с немалко отвращение напоследък.

И май изобщо не разбра мнението ми за електронното гласуване - аз принципно съм За, просто към сегашния момент съм против, причините мисля, че са ясни на всички. А и до момента никой не спира никого да гласува. Или греша?
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Електронното гласуване е бъдещето. Това е един от стълбовете на електронното правителство, от което се нуждаем в огромна степен.

Това, че хора живеещи в чужбина ще гласуват може и да е за добро с идеята, че мисленето им е една нотка по-европейско (абе на практика хич не е така в повечето случаи, ама айде...).

Относно Турция - да, там възможностите за мобилизиране на компактен вот в определена посока са големи, но по-добре така, отколкото с автобуси и пр. При анализа на АйПитата от Турция ще светнат доста червени лампи вероятно.

Подкрепям Груйо за задължителен вот с бонбонче - данъчна отстъпка и глоба при негласуване. Комбинирано с електронно гласуване би следвало да работи добре.

Коментар

• След, като така или иначе не гласуваш, какво ти пука кой, как и къде ще гласува?

Има хора, които биха били доста улеснени и биха гласували, ако се въведе паралелно този вариант. За местни избори е добре да има уседналост - примерно 6 месеца, но за парламентарни избори, президентски и европейски трябва да могат да гласуват ВСИЧКИ български граждани със завършен 8-ми клас, независимо от това къде по света се намират в момента.

Коментар

• Статистиката е много точна наука, макар и никога на 100% - разни екструми, диспердии, медиани и т.н. са си все проблемни, колкото и да изглеждат точни. Но интерпретацията почти винаги е субективна, както е казал един велик човек - we don't see things as they are, we see themas we are

Ta в този ред на мисли хем си прав, хем си неправ. Да, народът се деполитизира, това е факт, да, много хора напуснаха, това също е факт, както и че списъците са пълни с мъртви души, но и там има развитие - например на изборите през 2009 в списъците има над 7,1 милиона души, при положение, че преброяването през 2011 дава население от 7,3 милиона Сега нещата са една идея по-добре, но пак не са точни

В този ред на мисли считам за задължително забраната на двойното гражданство - да, знам, че е утопия, затова и гласувах с НЕ - опрделено не мога да разбера как някой си, дето е заминал на майната си, без значение дали в Турция, или в Германия, следва да ми казва какво да си правя у нас Тези хора са се отрекли от Родината си поради една или друга причина (не ги съдя, да не ме разберете погрешно), така че нямат право да ми определят бъдещето!!! С електронното гласуване е същото - принципно съм За, прогресът селдва да се уважава, но не е сега момента, не е и мястото. Ще дам само един пример - когато една неразвита цивилизация, каквото е обществото в България, му се приложат макс напредничави технологии, то не издържа и се срива - просто си има еволюционно развитие и то не търпи възражения.

Конкретно по табличката по-долу - да, има го моментът с аполитичността, но е повече от видно, че имаме ръст през 2001 - когато дойде единият месия от Мадрид и през 2009 - с другия месия от банкИ. От там насетне всичко е даун, но ние се гордеем с разгромни победи - кака Юрдечка Пъдпъдъкова бие разгромно още не първи тур с 60%, но при избирателна активност от 33%, тя реално има одобрението на 20% от софиянци, останалите 80 не я подкрепят, т.е. или им е все тая, или не ги кефи. Ама демокрация, каквато е такава

Затова и съм твърдо ЗА задължително гласуване, но не просто да е задължително, а да има и морковче в него - който гласува, да му връщат 5% от внесеният ДОД или ДДС, примерно. Който не гласува - символична глоба от 20-50 кинта. Но пък това е още по-голяма утопия и от забраната на двойното гражданство На следващите избори е твърде вероятно да не гласувам...
          Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
          Статистиката е колкото точна наука, толкова и податлива на субективна интерпретация.
          Спадът на избирателната активност от началото на 90-те години, освен с плавното деполитизиране на населението, следва пряко емиграционните вълни, в които поне 2 млн. българи са напуснали страната. Повечето от тях все още са в списъците на ГРАО и се водят като имащи право на глас. Ако приемем, че около 1-1,5 млн. българи зад граница традиционно не гласуват, защото избирателните секции са на стотици и хиляди километри от тях, излиза че избирателната ативност на на територията на страната е доста по-висока от официалните данни. Естония почти няма подобен "проблем", поради далеч по-слабите емиграционни процеси по време на прехода. В този смисъл, ако изключим българските диаспори в чужбина, реалната избирателна активност вероятно е сравнима с тази на Естония и може само да се повиши с евентуалното въвеждане на дистанционно гласуване.
          Но, това е просто поредното субективно тълкуване на статистически данни.
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Ред сълзи ред сопли, ма фактите факти и сметките сметки, та там мърдане нема и лъзгаво нема ни при сметките ни при фактите поне от търгуването требе да си наясно.

Инта успех и на теб, за търгуването даже трябва да си помагаме забелязъл съм, че имаш доста добри попадения в търгуването, аз с това още не мога да се похваля, но има време все пак съм новоизлюпил се спекулант
            Last edited by pepe1234; 27.10.2015, 11:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от MZ/X Разгледай мнение
              Цялата идеология на този референдум беше изградена върху едно фалшиво очакване на поддръжниците на електронното гласуване, че хората не гласуват не защото не искат, а защото са заети и нямат време, и въведе ли се електронното гласуване изведнъж като чудо ще скочи избирателната активност.

Нека погледнем обаче какво показват данните:

Графиката е постоянно спадаща и показва постоянното разочарование на българите от политиката, но с два сериозни скока в нея. 2001-ва година и 2009-та година. Това бяха годините когато на власт дойдоха нови лица Царя и Бойко Борисов и много хора тогава и без електронно гласуване намериха време да отидат да гласуват.

Нека да видим данните за Естония

От таблицата се вижда, че 90-те години, когато не е имало електронно гласуване избирателната активност е била много по голяма спрямо следващото десетилетие, когато е въведено електронното гласуване и няма кой знае какъв скок между отделните години, което да доказва, че интернет гласуването едва ли ще доведе до някаква драматична промяна в избирателната активност, докато някой не го манипулира.. Както се вижда от графиката на България много по важно е има ли за кого да се глаува на дедените избори или няма. Ако има ново лице, вдъхващо надежди, хората отват да гласуват, ако няма обаче, част от тях си оставят вкъщи!
              Статистиката е колкото точна наука, толкова и податлива на субективна интерпретация.
              Спадът на избирателната активност от началото на 90-те години, освен с плавното деполитизиране на населението, следва пряко емиграционните вълни, в които поне 2 млн. българи са напуснали страната. Повечето от тях все още са в списъците на ГРАО и се водят като имащи право на глас. Ако приемем, че около 1-1,5 млн. българи зад граница традиционно не гласуват, защото избирателните секции са на стотици и хиляди километри от тях, излиза че избирателната ативност на на територията на страната е доста по-висока от официалните данни. Естония почти няма подобен "проблем", поради далеч по-слабите емиграционни процеси по време на прехода. В този смисъл, ако изключим българските диаспори в чужбина, реалната избирателна активност вероятно е сравнима с тази на Естония и може само да се повиши с евентуалното въвеждане на дистанционно гласуване.
              Но, това е просто поредното субективно тълкуване на статистически данни.

Коментар

• [QUOTE=pepe1234;1059892868]==....ще свалят ДПСто, па да видим една разборка, кой как гласувал, да видим по села и паланки без достъп до нета дали ще гласуват и те електронно... Ще ги разнищим резултатите на цик ако искаш заедно... и то ще си покаже веднага кой крив, кой прав...всичкото ще го качат сканирано на сайта...

Абе я някой да ми каже ...

- Види се , тебе РЕДКО некой може да ти каже !!!
                Ама я карай по леко , че с тоя ред сълзи и сополи - много Лъзгав стана терена !
                Тъдява сме се събрали да си търгуваме и По Малко - хортуваме.

Спокоен и приятен ден ти желая ! И сметките да ти връзват !

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  В случая не си прав, защото поради численото превъзходство на получаващите парите си от държавния бюджет се обезсмисля гласуването на онази част която им изкарва заплатите.
                  Също и служителите в монополите не бива да гласуват, защото съществува топла връзка между управляващи държавния монопол и другите монополи в държавата.
                  Мога да ти кажа че е в 100 процентов интерес за монополите да не гласуват. Монополите притежават свойството да се отдалечават от реалността, управляващите ги постоянно вземат грешни решения които не отменят и не коригират дори след време.Така живеят с чувство на на непогрешимост и божественост.В крайна сметка монополите успяват да ликвидират или потребителите или възможността да се поддържат икономически, срещат се и такива случаи.
                  Държавния монопол е в състояние да ликвидира пък населението в държавата, дори е способен да си мисли че може да си внесе друго население отвън.
                  Когато се прилага сила, не е желателно тя да е безпределна а премерена защото има вероятност да пострада прилагащия я.
                  Просто изборите не работят, то е очевидно и затова нещата не се развиват добре.
                  Трейдърко стига твори глупости че не смогвам да ги прочета.Всички работници на частника гласуват както той им каже иначе са безработни понимаеш.Точно на частниците трябва да се забрани да гласуват.А това че изкарвали заплатите на всички е плод на фанмтазия

Коментар

• Тука много разводнихте темата и не стана ясно кой е за Електрическото гласуване. Много комплекси, много завист..
                    г-жа Фирдевс.2015г.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                      - ПЕПИ - вземи се посмей малко и на себе си !

- 72% гласували за от общо участие ~ 48% да речем !!! - и тогава пак ходи до НСИ
                      Фактите казват това, щом според импето наистина бабетата ще гласувт електронно и щом цик разпореди да се дава бюлетина за референдума задълже, без да е при поискване само, може би наистина тъй да е станала работата, резултата е пълен смях за мен... На предните го видяхме 21-21 и некво типче дето никой не го знаеше с преференциален вот бабетата го направиха и без нищо си стана какво беше евродепутат ли беше, сега с референдума май не е по различно, нямало явно нужда да се манипулира референдума, достатъчно само цик да връчва бюлетини И референдума да е с местните че да има активност... щот за белене референдума си беше отделно нали тъй.. (Импе има и друго, до колкото разбрах после самите бюлетинки и протоколчета кат ги предават там било важно (тва в хаоса на арената кво са случвава) па вие мое си броите до откат)

сега за утре очаквам, как за да не стават такива неща като в арена армеец ще е много важно да гласуваме електронно, че то тея хартийки каква беля направиха мале не е истина...зарад тез глупави хартийки изпозаклюячиха хората и те зеха че се гътнаха. да ебеш мамама му да ебеш как сами се заключиха тез хора за тез глупави хартийки..

виновен пак няма нал тъй, сами са се заключили там... що тъй други пъти не се случваше в близкото и по далечно минало ми така отскоро не моат са оправят?

Инта сега сериозно, ако искаш ще гледаме разбивките после, като излезнат да видим, кой как гласувал за референдума... чак толкова мога да смятам, ама ако прирмем, че гласувалите на референдума са в нормално разпределение както това на всички българи, то вероятността да е така, както ти казваш за мен не е чак токова висока, да не кажа доста ниска. Т.е. вероятността много роми и пенсионери да са гласували за електронно гласуване е висока. 65% от населението на бг са 18-64 години, 65 г. и нагоре (пенсионери) 19% и то не за друго ми щот дигнаха годините за пенсия, роми имаме 4,1% това е към 2011. Реално можем да потърсим и по актуално инфо и да дигнем ромите още. Отделно границата за хората боравещи с компютър и нет я слагам около 55-58 годишна възраст. И започвам да изкключвам части от дълбоката провнинция за, които на всички ни е ясно, че по селата има компоти, а не компютри. Ха сега, ще смятаме ли и ще плюнчиме ли молива? Сега по-ясно ли ти е, защо резултата ми е смехотворен?Па да видим наистина по възрастови групи, па от чужбина голямата активност дето всички ще свалят ДПСто, па да видим една разборка, кой как гласувал, да видим по села и паланки без достъп до нета дали ще гласуват и те електронно... Ще ги разнищим резултатите на цик ако искаш заедно... и то ще си покаже веднага кой крив, кой прав...всичкото ще го качат сканирано на сайта...

Абе я някой да ми каже що болен вчера го изкараха през главния вход,едва ли няма друг поради изискванията за противо-пожарна безопастност, що ни една партия не излезе да коментира за резултати, да си гледаме спокойно мелето с боленчо ли?
                      Last edited by pepe1234; 27.10.2015, 08:10.

Коментар

Опитай се за минеш границата незаконно и да видим на кой ще си платиш ? Ти на кой Свят живееш ? Мафията вече изкарва повече пари от трафик на хора отколкото от дрога, всеки знае че тя е срастната с държавите. Дори мога да ти кажа че границите се охраняват изключително добре, без да платиш няма да може да минеш.Трафиканти са събирачите на парите за подкупа, това не го ли знаеш.
                        Мче да не съм като теб да минавам незаконно?
                        Аз на теб така или иначе не ти вярвам и дума - та не ми пука какво си щял да ми казваш. Ходи си плащай подкупи и после реви тука, хич не ми дреме.

Коментар

• power grid

В случая не си прав, защото поради численото превъзходство на получаващите парите си от държавния бюджет се обезсмисля гласуването на онази част която им изкарва заплатите.
                          Също и служителите в монополите не бива да гласуват, защото съществува топла връзка между управляващи държавния монопол и другите монополи в държавата.
                          Мога да ти кажа че е в 100 процентов интерес за монополите да не гласуват. Монополите притежават свойството да се отдалечават от реалността, управляващите ги постоянно вземат грешни решения които не отменят и не коригират дори след време.Така живеят с чувство на на непогрешимост и божественост.В крайна сметка монополите успяват да ликвидират или потребителите или възможността да се поддържат икономически, срещат се и такива случаи.
                          Държавния монопол е в състояние да ликвидира пък населението в държавата, дори е способен да си мисли че може да си внесе друго население отвън.
                          Когато се прилага сила, не е желателно тя да е безпределна а премерена защото има вероятност да пострада прилагащия я.
                          Просто изборите не работят, то е очевидно и затова нещата не се развиват добре.
                          D.Y.F-091066

Коментар

• redcretin

Опитай се за минеш границата незаконно и да видим на кой ще си платиш ? Ти на кой Свят живееш ? Мафията вече изкарва повече пари от трафик на хора отколкото от дрога, всеки знае че тя е срастната с държавите. Дори мога да ти кажа че границите се охраняват изключително добре, без да платиш няма да може да минеш.Трафиканти са събирачите на парите за подкупа, това не го ли знаеш.
                            D.Y.F-091066

Коментар

Те са лицемери, поканиха хора да идват на стада и да си плащат да преминават престъпно и нелегално граници. Сещаш ли се какво си мислят тези хора за Царството на КОРУПЦИЯТА - ЕС.
                              Глупости, тези хора са давали пари на трафиканти - не на държавни служители и институции. Никоя държава не ги е накарала да го правят, лицемерно е ти да го пишеш това. Корупцията са я домъкнали бежанците в случая.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                                За данъчен ценз има много спорни моменти, но образователен, трябва да има ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
                                Още повече, че образованието (поне до 8-ми клас) е безплатно и задължително за всички, та ако не си изпълняваш задълженията, като гражданин, трябва да губиш и част от правата си, като такъв.
                                Не е точно по темата, но съм съгласен. Не е демократично да изискваш от неграмотен да прочете предизборните програми и да реши.
                                Все пак, това да му забраниш да участва в решенията, за сега, е утопия и няма да ни го позволят, но не могат да ни забранят да ги научим да пишат и четат!

Според мен колкото и да ни дърпат в казана отвън, имаме сили да пробваме да ги научим!

Коментар

Working...
                                X