Първоначално изпратено от supertrader
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Референдум за електронно гласуване
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнениеСпасението е в 100% задължителен вот и изчистване от избирателните списъци
хора с двойно гражданство.
Категорично ЗА И Електронно гласуване.
Категорично НЕ на Задължителен вот.
Това е право! Унищожаването на едно право с привидна цел, елиминиране на друга трудност, обикновено е само Бягство от решаването на ИСТИНСКИЯ проблем и желание за огр4аничаване на правата.
Коментар
-
Преди време мой приятел подаде сигнал за злоупотреби в едно държавно учреждение - анонимен сигнал, електронно. След две седмици запалиха колата му.
Та искам да попитам аз - как според вас ще гласуват 760 000 държавни служители седнали на голямата и отрупана софра, при най-малкото подозрение, че по тяхното IP може да разбере как са упражнили правото си на глас и да им се наложи да освободят мястото, който заемат!?Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнениеТози аргумент може да се обърне и в обратна посока.
Така или иначе в момента има контролиран вот и покупка на гласове. Явно не може да се справим с проблема. Отделно в Турция се гласува на 100% и вота масово отива за една партия. Там даже не се гласува - просто се попълват едни протоколи с едни ЕГН-ата.
Идеята е чрез електронното гласуване да се увеличи избирателната активност и така да се противодейства на купуването на гласове - да се обезсмисли.
Щото така или иначе гласове се купуват. Да, електронно по-лесно ще се купуват гласове. Но няма да се купуват повече гласове. Ще се купуват същия брой. Така или иначе броя на хората дето си продават гласовете е един и същ. Дали в урните или електронно въпросните хора няма да са повече нито по-малко.
Но електронно има шанс да се увеличи избирателната активност и да намалее тежестта на купения вот.
Защо тогава се изхвърли от референдума въпросът за задължителното гласуване ?
С едно съм съгласен - че не трябва да се противопоставяме на прогреса...
Но на тия географски ширини не можем да преборим плужеците с чатене и дистанционен вот а с нещо по здраво и чепато ...За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеГолямо значение има кой ще направи и въведе електронното гласуване, защото ако го въведат тези партии в момента това означава край на гласуването. На нас електронното гласуване трябва да дойдат марсианци да ни го въведат, ако е някой от чужбина той ще се продаде тук и ще го купят. После ще има същото като с чуждите компании - те навън не се държат като в България.Та така е - просто как да стане.Според мен трябва гласуването да се промени -
- право на глас да имат само хората които работят в частния сектор и плащат данъци, всички други да чакат те да изберат кой да ни управлява.
- работещите в големи компании, доказани монополи също да са без право на глас.
Коментар
-
barbaron
Голямо значение има кой ще направи и въведе електронното гласуване, защото ако го въведат тези партии в момента това означава край на гласуването. На нас електронното гласуване трябва да дойдат марсианци да ни го въведат, ако е някой от чужбина той ще се продаде тук и ще го купят. После ще има същото като с чуждите компании - те навън не се държат като в България.Та така е - просто как да стане.Според мен трябва гласуването да се промени -
- право на глас да имат само хората които работят в частния сектор и плащат данъци, всички други да чакат те да изберат кой да ни управлява.
- работещите в големи компании, доказани монополи също да са без право на глас.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнениеТози аргумент може да се обърне и в обратна посока.
Така или иначе в момента има контролиран вот и покупка на гласове. Явно не може да се справим с проблема. Отделно в Турция се гласува на 100% и вота масово отива за една партия. Там даже не се гласува - просто се попълват едни протоколи с едни ЕГН-ата.
Идеята е чрез електронното гласуване да се увеличи избирателната активност и така да се противодейства на купуването на гласове - да се обезсмисли.
Щото така или иначе гласове се купуват. Да, електронно по-лесно ще се купуват гласове. Но няма да се купуват повече гласове. Ще се купуват същия брой. Така или иначе броя на хората дето си продават гласовете е един и същ. Дали в урните или електронно въпросните хора няма да са повече нито по-малко.
Но електронно има шанс да се увеличи избирателната активност и да намалее тежестта на купения вот.
хора с двойно гражданство.
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеИ аз гласувах.
Три артии у една дупка /голямо броене ще пада /и една бележчица за референдум
Коментар
-
Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнениеЧрез електронното гласуване много по лесно ще се купува и контролира вота.
Даваш пари на хората и те безпроблемно те допускат до компютрите си да гласуваш
от тяхно име и ще е много трудно доказуемо.Те и сега купуват,но се крият като мишоци
и нямат 100% гаранция,че като са ми платили аз ще гласувам за техния кандидат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеМного далече съм от понятието русофил, също толкова далече съм и от понятието американофил, единственият фил, който съм, е българофил, та да задам директно въпроса - А защо сте За? Какви са ви доводите? Ще пробвам аз, пък вие ме поправете, ако греша:
- било по-удобно - да, така е, но не мисля, че е някакъв проблем да се разходиш до секцията на 50-100 метра от вас и да гласуваш, ако имаш желание. Не се случва всеки ден (изборите), не е кой знае каква философия - ако имаш деца дори е кеф, че малките виждат нещо ново, не отнема и кой знае какво време. Срещу това стоят веднага манипулациите на вота, които стават в пъти по-лесни - за един местен феодал, без нзачение дали е мангал, или не, е в пъти по-лесно да събере електронните сертификати, подписи или каквото там се дава, за да се гласува електронно, и да гласува наведнъж с 500-1000 гласа. Тук дори не отварям дума за хакерски атаки и т.н., които ще са неизбежни.
- щели да се включат емигрантите - а защо ми е да се включват? И без това 80% от гласовете са от Турция, но това е друга тема. ЗДа го задам по-директно - ако аз не съм част от твоето домакинство, мога ли да те принуждавам как да си харчиш бюджета? Защото точната думичка е принуда - резулатите от гласувалите навън са задължителни за живущите тук - малко, че им плащам пенсиите на родителите, от коитоте са абдикирали, ами и още искат. Наглеци Само живущите в границите на България следва да определят бъдешето й!!!
- комунистите и турците били против, затова аз, като умен и красив, съм съм за - по-тъп аргумент трудно може да има, но да кажа и по него. Миналите два дни бях на екскурзия в северозапада - от Монтана до Плевен - нямаше село или паланка, в което поне 80% от плакатите да не бяха на герб. да не говорим, че имаше огромни самоделни билборди, естествено незаконни, но няма кой да ги санкционира, също на герб. 10% от останалите бяха на дпс - очаквам голям бум на тази етническа партия точно в северозапада, където няма кьорав турчин, а комунетата бяха представени тук-там с някое мижаво плакатче (в повечето случаи скъсано). И това в бастиона на комунетата - северозапада Е, хайде пак да си говорим за платен вот и дъра-бъра.
Ше се радвам някой да ме опровергае, особено кандидката, за когото не съм все още убеден дали е полит писарушка, или е ръководен кадър на герП - принципно интелигентен човек, с който може да се спори аргументирано, амакр и не винаги
Накратко и неизчерпателно, ще напиша моите мотиви да съм ЗА.
1. Референдумът е най-мощният инструмент за контрол на политиците.
Едно електронно гласуване(но не само!) би позволило по-лесно инициирането му.
2. Категорично съм привърженик на едно ефективно електронно правителство.
Мисля, че колкото по-малък е човешкият фактор, опосредстващ един процес във обществените отношения, толкова повече се намалява(няма как да изчезене) корупционният елемент и се увеличава прозрачността.
Гласуването е една част от тези отношения.
3. Дали ще гласуват българите, живеещи в чужбина е въпрос на Нормативно определение, а не на начин на гласуване.
Начини да се ограничи електронното гласуване само за територията на България - има.
4. Мотивите за по-лесна измама при гласуването не ги намирам за достатъчно аргументирани. Напротив, мисля, че електронният начин е по-трудно манипулируем от чували с хартии и няколко малко на брой хора, подписващи едни протоколи...
5. Разходите - нищожни, в сравнение с ползите.
Достатъчно е да се разгледат по-подробно перата в Бюджета, за да се види за какви абсурди непрекъснато се усвояват ...разходи.
Досегашният начин няма да изчезне, но може да се намали значително.
Например, една камера онлайн базирана, върши повече работа от всичките цик- , сик-, рик-овци...
6. Удобството - в днешно време е изключителен мотивационен фактор.
Пример - възможността да си поръчаш пица онлайн покачва значително приходите на заведенията, независимо, че клиентите им живеят наблизо.
7. Сигурност - начин при Прозрачност и Контрол - има.
Като банкираме онлайн, също не сме на 100% сигурни, но времето го налага като най-удобен начин.
И мнението ми за този Референдум, че е направен декларативно, съответно бутафорно. Инициаторът и системата около него, сякаш се опитват да НИ убедят в безполезността на тази форма на глас...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеЧакам, аз вече гласувах с НЕ.
Колкото до пенсиите - естествено, че аз ги плащам, всеки човек с начални познания по икономика и финанси ще ти каже, че системата е разходо-покривна и аз плащам пенсиите, а се надявам децата ми да плащат моята. Тях, емигрантите, ги няма, скъсали са връзката с България, следвователно аз плащам и за техните родители, които те са изоставили. Дори се получава още по-нагло - те и да пращат някакви пари, ги пращат на родителите и децата си, а аз плащам и за техните родители и деца, пък като остане - и за моите деца и родителите, т.е. техните са и преди моите И ти искаш да дам право на тези (пийп, пийп, пийп) да гласуват и да ми определят бъдешето - е, няма да стане, да се факат, да си стоят в чужбина и да не ки дават акъл, докато не дават солидарно и пари!!! Като се върнат - добре дошли, тогава ще имат това право. Хайде лека, че наистина се изнервих.
Не съм сигурен колко, че точно аргумента с "аз плащам пенсията на родителите им" е валиден. Но за електронното гласуване - поздрави за позицията, аз също съм против.Last edited by vankata23; 25.10.2015, 15:17.#dagoduhatbednite
Коментар
Коментар