Първоначално изпратено от realm_down
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Монопол и ценообразуване в енергетиката
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнение3. И за да не е мой монолиг. Замисли се - кой пендел, има изгода от това да направим 18% от енерджи грид-а възобновяем през 2014-та. Когато цените на ВЕИ, соларките и т.н. са все още високи, поради факта, че са нови. А както занем - новия айфон е 1700 лева, след 5 години - я си взел 200, я не. Та кой има интерес, да се закупи една свръх-съпа (за момента) технология, да се подпишат едни договори, който гарантират ROI на ВЕИ собственика в рамките на 15-20%, гарантирано изкупуване на стоката (тока) и т.н. И въобще каква е тая "инвестиция" с гарантирана изкупна цена, гарантирано 100%-тово изкупуване на стоката и гарантирана възвръщаемост. Звучи като банков депозит. Само, дето лихвата на депозита е 2%, а пенделите склучиха с ВЕИ инвеститорите договири с минимум 10% възвръщаемост
ПП: може да допълниш ПК в схемата, партийната касичка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от realm_down Разгледай мнениеБлагодаря за становището.
А какво ще кажете за промяната на цената „задължения към обществото“ и смятате ли, че ще има осезаем ефект от въвеждането на общ свободен пазар?
Да тръгнем от някъде
Коментар
-
И малко инфо от извора:
http://eur-lex.europa.eu/resource.ht...C_1&format=PDF
Кой ще е преизпълинл таргет-а най-най-много? България, естествено. (Страница 5-та в документа има една секси графика).
Пладнешки обир Поне тук има малко позитиви - възобновяемата енергия малко или много ни прави независими от външни фактори, международната обстановка и т.н
http://ec.europa.eu/eurostat/statist...25%29_YB15.png
И още една секси графика от извофа. Кой е преизпълнил плана, със съкпата технология : - )
Интересно какво мисли колегата, пауър-грид по темата.Last edited by vankata23; 27.09.2015, 23:03.#dagoduhatbednite
Коментар
-
Първоначално изпратено от realm_down Разгледай мнениеЗдравейте,
Моля да ме извините, ако темата не е в правилния раздел.
По същество - предстои ми подготвяне на доклад, касаещ монополистичното положение и ценообразуването в българската енергетика. За целта желая да се разбера вашите виждания (целта ми е да събера максимално обективни мнения) -
1. Кои, според вас, са основните проблеми в енергийния сектор?
2. Как ще се отрази потенциалното увеличение цената на електрическата енергия на едро (желана от НЕК)?
Благодаря предварително на всеки, споделил мнение.
Разни пендели излъглаха простото българско общество, че "ама тя европата рече, че трябва 20% да са ни от възобновяеми, иначе ще ни ГЛОБЯТ". и хайде - 18% от грид-а е възобновяем през 2014 година.
Къде е идиотщината тук? 1-во програмата е 20% от средния в ЕВропа, целта на БГ е 17,5%. Данните са общодостъпни. БГ журналята обаче, подкрепяха идеята за 20% възобновяем ток ВЕДНАГА. Всъщност, целта на БГ беше 17,5% на 1 януари 2020 година. Ние обаче, решихме така да я преизпълним през 2013-та.
До 2020 има много време, но БГ пенделите решиха да не изчакват технологиите да се развиват (и да станат свръх-евтини, респективно), а да направят едни отвратителни договори, с абсурдни изкупни цени, вовеки. Чиста далавера, и пенделщина.
Естествено обвиняват ЕС и техните "закони", което далеч не е така. Направиха "устойчивото развитие" да бъде синоним на яка далавера, пладнешки обир. И т.н. и т.н.
Имам още една дузина примери от тоя сорт, но не ми се пише.
2. Цената на едро отива при клиента. Да речем една фабрика. Тя прехвърля цената на нейния клиент - да речем един дистрибутор. Който дистрибутор прехвърля върху неговия клиент - да речем един магазин. Който магазин прехвърля на неговия клиент - да речем теб. И се получава едно сексапилно увеличаване на цените и понижаване на жизнения стандарт. С една дума инхалация.
3. И за да не е мой монолиг. Замисли се - кой пендел, има изгода от това да направим 18% от енерджи грид-а възобновяем през 2014-та. Когато цените на ВЕИ, соларките и т.н. са все още високи, поради факта, че са нови. А както занем - новия айфон е 1700 лева, след 5 години - я си взел 200, я не. Та кой има интерес, да се закупи една свръх-съпа (за момента) технология, да се подпишат едни договори, който гарантират ROI на ВЕИ собственика в рамките на 15-20%, гарантирано изкупуване на стоката (тока) и т.н. И въобще каква е тая "инвестиция" с гарантирана изкупна цена, гарантирано 100%-тово изкупуване на стоката и гарантирана възвръщаемост. Звучи като банков депозит. Само, дето лихвата на депозита е 2%, а пенделите склучиха с ВЕИ инвеститорите договири с минимум 10% възвръщаемостLast edited by vankata23; 27.09.2015, 22:54.#dagoduhatbednite
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнениеОсновния проблем в сектора са политиците ама няма да посмееш да го напишеш в доклада.
Коментар
-
Монопол и ценообразуване в енергетиката
Здравейте,
Моля да ме извините, ако темата не е в правилния раздел.
По същество - предстои ми подготвяне на доклад, касаещ монополистичното положение и ценообразуването в българската енергетика. За целта желая да се разбера вашите виждания (целта ми е да събера максимално обективни мнения) -
1. Кои, според вас, са основните проблеми в енергийния сектор?
2. Как ще се отрази потенциалното увеличение цената на електрическата енергия на едро (желана от НЕК)?
Благодаря предварително на всеки, споделил мнение.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар