IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Каква част от БВП на България се прави от държавни дружества

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ето тук намерих данни за периода 1986-1991.

http://www.worldbank.org/depweb/beyo...w/begbw_11.pdf
    фигура 11.2 на страница 3.

Имаме за държави с нисък доход 14%, със среден 9% и висок 8%.

Коментар

• Общо в обществения сектор работят около 750 000 души. Това е около 27% от заетите в страната. От тях 450 000 са бюджетници и останалите 300 000 са в държавните и общински фирми. Не съм виждал статистика колко БВП произвеждат.

На сайта на министерството на финансите са публикувани отчетите на държавните фирми, който не го мързи да сяда да смята.

Коментар

• Първоначално изпратено от Legioner Разгледай мнение
        Нищо конкретно, просто ми е интересно какво е останало 25 години след като почна да се радържавява икономиката. Ако е по малко от 15% е малко плашещо. Но реално държавата прави само ток. Не знам как е в цивилизования свят и напредналите икономики - САЩ, Япония, Великобритания, Германия които не са имали масова приватизация.

Другото интересно е каква част от БВП то ни е от услуги и каква от производство. Защото в България напоследък освен кръчми, дискотеки, медии, финасови институци, консултански дружества друго не виждам. И отдлено яко внос за компенсация.
        НСИ публикува данни за БВП. Не е точно така, както го изкарваш. По дял на индустрията сме измерими с развитите икономики.

Коментар

• Нищо конкретно, просто ми е интересно какво е останало 25 години след като почна да се радържавява икономиката. Ако е по малко от 15% е малко плашещо. Но реално държавата прави само ток. Не знам как е в цивилизования свят и напредналите икономики - САЩ, Япония, Великобритания, Германия които не са имали масова приватизация.

Другото интересно е каква част от БВП то ни е от услуги и каква от производство. Защото в България напоследък освен кръчми, дискотеки, медии, финасови институци, консултански дружества друго не виждам. И отдлено яко внос за компенсация.

Коментар

• Първоначално изпратено от Legioner Разгледай мнение
            Каква част от БВП на България се прави от държавните (и общинските) дружества и каква част от частните дружества. Не търся някакви точни данни просто ориентировъчно. Стана ми любопитно, но в интернет не открих точна информация.
            Ако не броиш АЕЦ Козлодуй процентът е минимален, с нея просто много малък. В пъти по-малък от средното за ЕС. То всъщност нямаме работещи държавни предприятия, всичко подариха, а другото явно и за подарък не става , но има създаващи БВП общински такива - примерно Метрополитен.
            Сравнително точен процент ли ти трябва или правиш съпоставка някаква?

Коментар

• много хубав въпрос, и аз съм се чудил как може да се сметне

мисля си че класации като Капитал топ 100 дават някаква ориентация
              надали е повече от 20% ...
              "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• Каква част от БВП на България се прави от държавни дружества

Каква част от БВП на България се прави от държавните (и общинските) дружества и каква част от частните дружества. Не търся някакви точни данни просто ориентировъчно. Стана ми любопитно, но в интернет не открих точна информация.
              Working...
              X