IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
    Хората не се раждат пияници и мързели! Средата в която израстват ги прави такива каквито са. Ако променим средата към по добро, и хората ще станат по добри.
    А относно ресурсите, ние пък имаме други ресурси които са не по малко ценни от нефта и газта на Норвегия!
    Имаме най перфектни условия за всякакъв вид земеделие и животновъдство, всичко екологично чисто!
    Имаме чудесни условия за целогодишен туризъм (зимен и летен) както и множество културни и исторически забележителности и ценности....
    Имаме и златни залежи (ограбват се в момента)
    Имаме минерални извори по цялата на страната.
    И много други........

Изобщо не сме по бедни от Норвегия! Имаме много ресурси но не ги управляваме правилно.
    Това е така, напълно съгласен - но всичко: въпрос на приоритети.

Когато управляващите упорито инвестират финансовите ресурси на държавата не в селско стопанство, исторически, спа и всякакъв туризъм, в добивна промишленост и инфраструктура и енергетика, а в развъждането на мангали, то е естествено, че ще получаваме не просперитет под формата и с помощта на селско стопанство, туризъм, енергетика, златце, инфраструктура - а ще получаваме цигани.

По същия начин ако ти инвестираш в акции на Златният Жабок ще получаваш дивиденти, а ако инвестираш в ментак ракия, ще получиш цироза.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Дядо Мечо Разгледай мнение
      razbiratel е прав- сложно ще е да се намерят пари за ББД у нас. Особено с тия малоумници дето си ги избираме да правят политика.
      На мен обаче ми хрумва и друг въпрос. До кога ще издържим както до сега- въдейки ... ааа, за малко да кажа "гнусни мангали" ама нейсе... исках да кажа до кога ще можем да си позволим да размножаваме цигани на богато? И до какво ли ще ни доведе това?
      Ами то ние и сега не можем да си го позволим !!! На практика сега, за да развъждат тия отвратителни човекоподобни, управляващите престъпници разсипват здравеопазването, подлагат пенсионерите на геноцид, не позволяват на нормалните хора да имат повече от едно дете, оставят инвалиди да мизерстват и работници в държавни предприятия да работят ангария !!! В последните само десетина години за безкрайните помощи на ромовете са профукани поне 30 МБ, а като турим и индиректните разходи, сумата набъбва двойно и тройно. Само преди две седмици видяхме как хъхрещи дегенерати, за да наберат жилезу за 200 лева, нанесоха щети за 0.5 КБ - и това, дори и в по-малък мащаб, се повтаря ежедневно и ежечасно навсякъде.

Сам си представи в каква държава щяхме да живеем сега, ако за последните около 15 години 70-80 МБ бяха налети в реалната икономика, в инфраструктура, в демография, в образование - вместо в цигански помощи и аванти и в премахване на нанасяните от циганските бандити щети. Дори и политиците да бяха откраднали 10% от всичко това (по примерът на един друг, вече позабравен дебел), пак щяхме да живеем в уредена и процъфтяваща държава !!!

Коментар

• prodigal

Кризата май я спретнаха за да не се получи истинска и да я поотложат, като че ли ще успеят и имат добър шанс да стане номера.До истинска може да не се стигне и да им помогне развитието на технологиите, Китай също е до време. Всички тези неща които бълва Азия и расте има голяма вероятност чисто технологично да отпаднат, като отпаднаха японските касетофони. Тогава запада пак ще е с по добре структурирана икономика.
        D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
          В България най обидните думи са селянин цървул и провинция.Когато нямаш разум ако ще Господ всичкия нефт газ и злато да изсипе пак ще е така.
          ....а аз мислех, че най-обидното думи са хъхряк, ушев и чиновник.

Коментар

• НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ - НЯМА НИЩО БЕЗПЛАТНО. БЕЗПЛАТНИЯТ ДОХОД Е НАЙ-ПРЕКИЯ ПЪТ КЪМ ХИПЕРИНФЛАЦИЯ И ОБЕДНЯВАНЕ !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
              Европа печата до кризата, после спряха и почнаха Щатите. Парите са в едни и същи хора и те много държат това да са ПАРИТЕ, всичко друго е новини за масите.

За нас май най-добре е статуквото да се запази, предвид че не сме особено конкурентноспособни, като интелектуална мощ.
              Сигурно. Ама ако попиташ, едва ли не всеки втори е хитрец, ехе-хе!

Хитрец-хитрец, а през Х години току отново му "подменят вота". Един вид, "Аз бях хитър, метнах ги по изборно време, пък те, видиш ли, гадовете, пак ме измамиха. Аз съм хитрият, пък те /за поредзен път/ ме прекарват".

Ще дойдеш много прав.
              Last edited by Pyramid; 01.02.2014, 21:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от IvanG Разгледай мнение
                Именно. Точно както държавата е решила да налива пари за да не паднат цените на технологичните услуги и всички останали които не са част от тях страдат. Естествено Гугъл не са виновни, че ядат от баницата. Виновен е този дето им я дава.

Същия парадокс го има и в Европа - Брюксел беше решено да му се вдигне стандарта изкуствено като му излеят няколко милиарда. От това пострадаха всички с нормални доходи за сметка на малкото евро бюрократи...Та това инфлацията е добре както се вижда стига да си на първа линия на тръбата с парите...
                Европа печата до кризата, после спряха и почнаха Щатите. Парите са в едни и същи хора и те много държат това да са ПАРИТЕ, всичко друго е новини за масите.

За нас май най-добре е статуквото да се запази, предвид че не сме особено конкурентноспособни, като интелектуална мощ.

Коментар

Именно. Точно както държавата е решила да налива пари за да не паднат цените на технологичните услуги и всички останали които не са част от тях страдат. Естествено Гугъл не са виновни, че ядат от баницата. Виновен е този дето им я дава.

Същия парадокс го има и в Европа - Брюксел беше решено да му се вдигне стандарта изкуствено като му излеят няколко милиарда. От това пострадаха всички с нормални доходи за сметка на малкото евро бюрократи...Та това инфлацията е добре както се вижда...
                  Същият този "парадокс" се случи и у нас по време на имотния балон и провокира учителската стачка.
                  В момента имаме друг "парадокс" причинен от административното налагане на заплати/осигурителни рагове, което е добре за бюджетнците и зле за тези- в реалния сектор.

п.п.Хайде да не надценяваме бил гейтс. Целта на ббд е да няма недобросъвестни б. гейтс, които да изпозват парите от монополното си положение, като лост за користни цели както и се случва на практика.

Коментар

• MZ/X

Уиндоуса не е монол, има операционна система на Ейпъл и има и много други операционни системи !
                    D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от dsx500 Разгледай мнение
                      Може, щедрата компания дава много големи заплати и нейните служители купуват имоти в района като вдигат цената и останалите граждани не могат да си ги позволят.

В този случай не мисля че проблема е в Гугъл или служителите и, по скоро там има сериозна криза в заетостта на средната класа и хората се нахвърлят на най-очевидната(но не истинска) причина за бедността им, макар да не е правилно.

Същия парадокс го има и в Европа - Брюксел беше решено да му се вдигне стандарта изкуствено като му излеят няколко милиарда. От това пострадаха всички с нормални доходи за сметка на малкото евро бюрократи...Та това инфлацията е добре както се вижда стига да си на първа линия на тръбата с парите...
                      I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

• Първоначално изпратено от dsx500 Разгледай мнение
                        Технически погледнато човека е много умен, и с това си е изкарал парите, т.е.с действията си които са породени от интелекта който притежава, следователно с труд.

Труд не е само копане на нивата.
                        +1
                        Don't work hard, work smart!

Коментар

• Първоначално изпратено от MZ/X Разгледай мнение
                          Въпросът е какво разбираш под работа! Ако говорим за производство и основни услуги, там нуждата от работници все повече ще намалява и съвсем малък брой хора ще могат да задоволяват нуждите на цялото човечеството.

Ако говорим за професии, които не създават реален БВП като държавна администрация, нон профит организации, артисти, учени и т.н. там би могло още да се създават работни места, но трудно би могло да се осигури работа на всеки.

Бъдещето на света е като един вид модерна римска империя, където свободните хора се отдават на изкуство, хедонизъм, войни и т.н., а роботите ще бъдат модерните роби, които създават блага и извършват основните услуги.

Единственият въпрост е на какъв принцип да се разпределят благата между хората и ББД е една стъпка в тази посока.
                          Да, за това говорим. Факт е, че в селското стопанство на развитите държави са заети 2-3% от трудовата сила, при над 60% преди 200 години. Подобна е тенденцията при заетите в производството.
                          Дохода не трябва да е безусловен! На родна почва, бих бил склонен да вярвам, че един мангал по би се стреснал от загуба на базисен доход, отколкото от заплаха за затвор.
                          Те са добри търговци и знаят че затворът е разход за данъкоплатеца, а отказа на изплащане на доход ще е „печалба“, та по ще се съобразяват със законите.

Коментар

Льобопитно - може ли да се обясни тогава как така Гугъл, които са най-щедрите донори и дарители в Силоконовата Долина са компанията чийто служебни бусове отнасят най-много камънак от протестиращите граждани на Сан Франциско
                            Може, щедрата компания дава много големи заплати и нейните служители купуват имоти в района като вдигат цената и останалите граждани не могат да си ги позволят.

В този случай не мисля че проблема е в Гугъл или служителите и, по скоро там има сериозна криза в заетостта на средната класа и хората се нахвърлят на най-очевидната(но не истинска) причина за бедността им, макар да не е правилно.
                            Мнението изразява лична позиция, не е препоръка или съвет.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ballomed Разгледай мнение
                              А ти па колко категорично го предложи, все едно ти си изкарал 10 милиарда и си раздал 9, щото така си решил, че и един ти стига.

А за тяхното решение само адмирации, но това е тяхно решение а не на някой сульо дето е решил колко им трябва на тях.

И последно, ако сульовците решат че над 1 милиард на никой не му трябват и трябва горницата да се даде на сульо и на пульо, въпрос на време е летвата да пада. Та ако сега аз работя, и вече съм много далеч от мисълта че един ден ще имам един милион по сметка, но се надам да имам приличен стандарт, знам че сульо ако се наложи над Бил Гейтс, много скоро ще се огледа и в моя труд, щото сульо може само да папа и да гледа в чуждата чиния.
                              Льобопитно - може ли да се обясни тогава как така Гугъл, които са най-щедрите донори и дарители в Силоконовата Долина са компанията чийто служебни бусове отнасят най-много камънак от протестиращите граждани на Сан Франциско
                              I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

• Първоначално изпратено от MZ/X Разгледай мнение
                                Казваш го толкова категорично все едно някога си имал на сметката си 1 милиард долара Защо мислиш, че някой който има един милиард долара го интересуват парите, а не други неща, като себедоказване и т.н.

Защо Уорен Бъфет и Бил Гейтс искат да дарят голяма част от парите си вместо да ги оставят на наследниците си?
                                А ти па колко категорично го предложи, все едно ти си изкарал 10 милиарда и си раздал 9, щото така си решил, че и един ти стига.

А за тяхното решение само адмирации, но това е тяхно решение а не на някой сульо дето е решил колко им трябва на тях.

И последно, ако сульовците решат че над 1 милиард на никой не му трябват и трябва горницата да се даде на сульо и на пульо, въпрос на време е летвата да пада. Та ако сега аз работя, и вече съм много далеч от мисълта че един ден ще имам един милион по сметка, но се надам да имам приличен стандарт, знам че сульо ако се наложи над Бил Гейтс, много скоро ще се огледа и в моя труд, щото сульо може само да папа и да гледа в чуждата чиния.

Коментар

Working...
                                X