IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Абе Баломед, не си разбрал есенцията на идеята. Проблемът е, че тъпунгерите, лентяи нямали/не притежавали средствата за производство .
    Така, че в твоя пример, просто трябва да стои градския транспорт без шофьор, със запален двигател и да чака пролетария да се обслужи сам. Същото и на бИнзОстанцията , отиваш и пълниш (без да плащаш естествено), та нали благата са на всички. В рИсторантО също - отиваш и плюскаш (ся аре не питай кой ще го готви , че става сложно). Маааалко по-трудно ще е , когато трябва да се подстрижеш ама като ти оставят срествата за производство, може на огледалото да се поофъкаш.

Светът наистина отива по дяволите

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
      Чета чета гледам гледам и не вярвам на ушите си.Определено някой не е наред или аз или доста пишещи тук.Да се чуди човек как досега великите умове на човечеството не са се сетили да измислят тази умопомрачителна простотия.И понеже съм неграмотен да питам
      1.От къде ще се вземат парите за подобно нещо?
      2.Повечето хора като получат по 400 евро дали ще искат да работят?
      3,Като спрат да работят откъде ще дойдат стоките необходими за потребление?
      4.От кого и как ще се събират данъци?
      Фантзиите са хубаво нещо но реалността е друго.
      Елементарно е, като почнат всички да взимат по 400 Е, ще намалеят хората който произвеждат, цените ще се вдигнат, 400 Е ще се равнят на днешните 42 лв. дето ги има като ББД, и те така.

Другото дето всички мързели и неудачници си мислят че ще стане, те да лежат и да се глезят как ще стане? Нали да отидеш на хотел трябва персонал, на ресторант, до бензиностанцията, дори и в градския транспорт трябва да има шофьор. Значи някой трябва да работи за да се глезиш ти и да се развиваш духовно, ама лентяите дето и сега на изкарват пари, не знаят как се изкарват и си мислят че ако някой почне да изсипва едни мангизи, всички ще живеем добре. Ама кой ще работи за да живееш ти добре?

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
        Чета чета гледам гледам и не вярвам на ушите си.Определено някой не е наред или аз или доста пишещи тук.Да се чуди човек как досега великите умове на човечеството не са се сетили да измислят тази умопомрачителна простотия.И понеже съм неграмотен да питам
        Нали не очакваш някой да ти отговори на тея въпроси точно тук? Това означава да се изпишат стотици страници.......Ами чети и търси! Из нета е пълно със купища информация по темата. Ако те мързи да четеш, твой си проблем!

Коментар

• Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
          А
          Друго решение е ограничаване на количеството придобити средства за производство и капитали и оттам по-равномерното им разпределение – Таван на личното богатство. Премахване на наследяването на богатство – да видим сега кой колко е смел, когато говори за личен принос, качества, и какво може сам. Така повечето ще могат сами да заработват за живота си.
          Значи аз ако в момента работя по над 12 часа на ден за да си осигуря по добър стандарт, ще може след примерно 10 години да дойдеш ти и да ми кажеш, вземам ти всичко защото е справедливо да дам на тия дето нямат. Е не става пич. Писнало ми е от мързеливи лентяи които само гледат в чуждото канче. Значи аз като съм теглил кредит, като съм бачкал бачкал и съм го изплащал, като съм фалирал и почвал отначало, като не си доспивам и не почивам, ако утре имам повече от теб дето лежиш, мързелуваш, развиваш се духовно, трябва да разделя постигнатото от мен с теб? Защото на теб така ти изнася. Еми дай да премахнем стимулите, да има само лада и панел за да сме еднакви... това ми напомня на нещо.

Един виц по темата:

Старият декабрист е на смъртен одър.
          Отвън се чуват викове, гърмежи...
          Пита внука си какво става.
          "Революция, дядо."
          Дядото се оживява: "А какво искат?"
          "Свобода, равенство и да няма богати."
          "Така, така... И ние искахме свобода и равенство, но да няма бедни."

Мързелувайте, оплаквайте и чакайте някой да Ви оправи.....

Коментар

• Чета чета гледам гледам и не вярвам на ушите си.Определено някой не е наред или аз или доста пишещи тук.Да се чуди човек как досега великите умове на човечеството не са се сетили да измислят тази умопомрачителна простотия.И понеже съм неграмотен да питам

Коментар

• ББД и в момента съществува, но името му е помощ за безработни, социални помощи, помощ за отопление, майчински, детски, минимална пенсия и т.н. Реално 99% от населението е защитено под една или друга форма от тотална мизерия и физическо умиране от глад, но от една много сложна социална система.

ББД всъщност може да стане плоският данък на социалните помощи. Една абсолютно елементарна схема с минимална бюрокрация.

Покритието от 100% ще помогне да се постигне целта никой да не е принуден да гладува или да проси, но от друга страна ще изчисти и политическият живот, защото най-бедните прослойки ще бъдат по малко материално зависими и по трудно ще може да се купи техния глас.

Коментар

• Не мисля, че данъците са ключът. Да, чрез тях може да се влияе, балансира, но до определено ниво - има си офшорни зони, банкови тайни, биткойни))) . Основното, според мен, е, че парите генерират власт. Докато има йерархия и стремежи към горните й нива, това не би сработило т.е. утопия си е...засега.)))

Коментар

ББД, но зависи как се разбира. Не може да е нещо повече от създаденото.
                  Сегашната система си е много ефективна, ако говорим за производство. Кризата е от преразпределението. Както казваш - свръхпроизводство което се изхвърля на едно място, а на друго - мизерия.
                  От работещите не трябва да се взема. Мен ако питаш, даже не трябва да плащат и данъци докато не натрупат и състояние, което ще им позволи да се оттеглят при желание и да си изживеят безпроблемно живота, но състояние само дотолкова, след това работа само "на ползу роду" - по желание, от скука, друго поприще. Държавата да се издържа само от данъците за потребяване... Ето ти стимул да работиш ефективно докато можеш и искаш, а после може и на Хаваите. Който е мързелив или некадърен ще си заработва ББД.
                  Съгласен съм изцяло с теб, без последните 3 изречения.
                  Проблемът е точно в преразпределението, производство има, но парите са в една ограничена група хора, а те колкото и да потребяват не могат да създадат нужното търсене. От там се стига до стагнация.
                  Проблемът е точно че се набляга на косвените данъци, като преките подоходни данъци са на символично ниво, особено за богатите. Това убива потреблението на бедните, а то е масовото потребление. Символични са и една камара деуги данъци свързани със състоянието на хората, като данък имоти, наследство и т.н. Това генерира още по-голямо неравенство и изкривяване на потреблението и разпределението. ББД е добро нещо, но първо трябва да се оправи данъчната ни система, за да е по-справедлива и да води до по-справедливо разпределение.

Коментар

• Първоначално изпратено от dsx500 Разгледай мнение
                    Ама ти си като комунист+фашист в едно За да има разпределение трябва да вземеш от един който се е трудил и да дадеш на друг който е мързелувал. Има изключения с богати крадци и бедни работливи хора, но в общият случай са ощетени и незаслужено обогатени.

Ако това се случи, точно за месец ще се изпразни държавата от всички активни хора, ще останат търтеите които нямат нищо и могат само да получат нещо безплатно. Работа няма да има за никой защото няма да има финанси за правене на бизнес.

Пази боже такива хора да участват в управлението.
                    Току що отговорих на alphaomega. Мисля, че този отговор е и на твоя коментар.

Коментар

• Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                      .......... ББД е бъдещето!
                      Аргументите на противниците са валидни, но само в условията на сегашната система!
                      Само че сегашната система е неефективна, корумпирана, развалена, грешна и се намира в криза от която никога няма да излезе. ..
                      Идеята не е просто да се взема от богатите и работещите и да се дава на бедните и безработните, а по скоро да се впрегнат технологиите, машините и науката да работят за хората. Идеята не е да се раздават едни пари на населението ей така без да променяме нищо друго. ...
                      ББД, но зависи как се разбира. Не може да е нещо повече от създаденото.
                      Сегашната система си е много ефективна, ако говорим за производство. Кризата е от преразпределението. Както казваш - свръхпроизводство което се изхвърля на едно място, а на друго - мизерия.
                      От работещите не трябва да се взема. Мен ако питаш, даже не трябва да плащат и данъци докато не натрупат и състояние, което ще им позволи да се оттеглят при желание и да си изживеят безпроблемно живота, но състояние само дотолкова, след това работа само "на ползу роду" - по желание, от скука, друго поприще. Държавата да се издържа само от данъците за потребяване... Ето ти стимул да работиш ефективно докато можеш и искаш, а после може и на Хаваите. Който е мързелив или некадърен ще си заработва ББД.

Коментар

• Не съм сигурен възможен ли е масов ББД, особено към днешна дата. Според мен обаче в световния икономически модел има много сериозни и прогресивно задълбочаващи се системни грешки. И или трябва основен ремонт или вървим към това:
                        http://semkiibonbonki.blogspot.com/2...copyright.html
                        или може би към нещо още по- лошо... към нещо като "куфар за края на света".

Коментар

Та едното решението за мен е преразпределение в интерес на всички, като се взема излишекът от държащите средствата за производство и капиталите. На всички останали се осигурява ББД от тези средства и това ще е справедливо, тъй като те са ограничени от достъп до труд и печалба. Е те тогава любимият електорат на Императора ще си падне на ...!
                          Друго решение е ограничаване на количеството придобити средства за производство и капитали и оттам по-равномерното им разпределение – Таван на личното богатство. Премахване на наследяването на богатство – да видим сега кой колко е смел, когато говори за личен принос, качества, и какво може сам. Така повечето ще могат сами да заработват за живота си.
                          Третото е ограничаване и непрекъснато намаляване на излишните. Лошото е, че тук няма гаранция кой и докога ще е необходим... Да не се окаже така, че някой върл либерален капиталист утре да се окаже от другата страна – или той, или наследниците му? Успяващият за момента пък ще трябва да калкулира и риска от революции на “излишните” и да бере страха какво ще му се случи евентуално...
                          Ама ти си като комунист+фашист в едно За да има разпределение трябва да вземеш от един който се е трудил и да дадеш на друг който е мързелувал. Има изключения с богати крадци и бедни работливи хора, но в общият случай са ощетени и незаслужено обогатени.

Ако това се случи, точно за месец ще се изпразни държавата от всички активни хора, ще останат търтеите които нямат нищо и могат само да получат нещо безплатно. Работа няма да има за никой защото няма да има финанси за правене на бизнес.

Пази боже такива хора да участват в управлението.
                          Мнението изразява лична позиция, не е препоръка или съвет.

Коментар

• Темата май стана като в този виц:

Циганче пита баща си:
                            - Татко, какво е демокрация?
                            Бащата:
                            - Демокрация е тогава, когато всички бели работят, а ние получаваме помощи просто ей така.
                            - А това не ги ли дразни?
                            - Дразни ги, ама това вече е расизъм.

Майтапа настрана...... ББД е бъдещето!
                            Аргументите на противниците са валидни, но само в условията на сегашната система!
                            Само че сегашната система е неефективна, корумпирана, развалена, грешна и се намира в криза от която никога няма да излезе. Необходима е промяна и преосмисляне на много неща. Нова организация, ново общество, нови правила. В момента науката и технологиите са от 2014 а икономическия модел(системата) е от 19 век. Крайно време е да се актуализира.
                            Идеята не е просто да се взема от богатите и работещите и да се дава на бедните и безработните, а по скоро да се впрегнат технологиите, машините и науката да работят за хората. Идеята не е да се раздават едни пари на населението ей така без да променяме нищо друго. Нещата са много по глобални. Става въпрос за цялостна оптимизация на икономиката и много по ефективно управление и разпределяне на ресурсите. Световната икономика днес е изключително неефективна. Само един пример - в световен мащаб богатите държави изхвърлят над 220 милиона тона храна на година. В бъдеще модернизацията, оптимизацията, и автоматизацията на по голямата част от икономическите и производствени процеси ще генерират този "излишен" капитал който ще бъде разпределен под формата на ББД. Като казвам капитал, имам предвид реални ресурси, стоки, услуги, енергия, транспорт....... изобщо не става въпрос за пари. Парите не са ресурс а средство......

Коментар

Аз проблемите ги виждам така:
                              Какво му е необходимо на човек? – Материални потребности като храна, енергия, добри условия на живот – жилище, среда, здравеопазване, услуги..., и духовни потребности – интелектуални и забавления.
                              Науката, технологиите и производството се развиват с цел увеличаване на производството и задоволяване на материалните потребности. При това необходимото време което човека трябва да отделя в производството - като абсолютен брой човекочасове, намалява непрекъснато. Свободното време би могло да се ползва за задоволяване на духовните потребности на човек, за работа по непряко свързани с производството раздели от науката, за култура. Това е била и основната цел на човешката еволюция – осигуряване на средствата за живот с по-малко усилия и повече време за размисъл, удоволствия и почивка(мързелуване )
                              Само че повишената производителност не се ползва от всички, а се присвоява от тези които са обсебили средствата за производство. Те разбира се имат претенции, че имат право на това – наследство, личен принос като труд и способности, и инвестирането им в придобиването на средствата за производство. Същевременно обаче те не могат да развият производството с придобитите по стечение на обстоятелствата средства без да ползват и чужд интелектуален и физически труд. Значи от определен момент човек започва да експлоатира чужд труд и да присвоява резултата му за собствена облага и тук вече не виждам основателни претенции на капиталиста, че постигнатите резултати и богатство са изключително и единствено негова заслуга с произтичащото право да преразпределя по свое усмотрение.
                              Същевременно тези на които мързелуването не им е приоритет и удоволствие нямат избор поради простата причина, че нямат достъп до средствата за призводство или пък не са заинтересовани поради причината, че виждат несправедливото разпределение според личния принос и в някои случаи не получават дори жизнено необходимото.
                              Има и една категория абсолютни паразити, които са успели да се изкатерят най-отгоре – лихварите. Те дори не се главоболят с организиране на производство, а директно присвояват. Тук може да се прибавят и «инвеститорите» на борсата, комарджиите, рентиерите, банковите депозитари и т.н. тарикати желаещи да потребяват без реално да създават продукт. Усещам как веднага ще ми скочат повечето, че влагат и ум и рискуват средства, но не знам защо и на мен този вид тарикатски труд, въпреки риска, повече ми допада от бъхтенето в реалното производство.

Та едното решението за мен е преразпределение в интерес на всички, като се взема излишекът от държащите средствата за производство и капиталите. На всички останали се осигурява ББД от тези средства и това ще е справедливо, тъй като те са ограничени от достъп до труд и печалба. Е те тогава любимият електорат на Императора ще си падне на ...!
                              Друго решение е ограничаване на количеството придобити средства за производство и капитали и равномерното им разпределение – Таван на личното богатство. Премахване на наследяването на богатство – да видим сега кой колко е смел когато говори за личен принос, качества, и какво може сам. Така повечето ще могат сами да заработват за живота си.
                              Третото е ограничаване и непрекъснато намаляване на излишните. Лошото е, че тук няма гаранция кой и докога ще е необходим... Да не се окаже така, че някой върл либерален капиталист утре да се окаже от другата страна – или той, или наследниците му? Успяващият за момента пък ще трябва да калкулира и риска от революции на “излишните” и да бере страха какво ще му се случи евентуално...
                              Подчертаното е може би най-силното изречение което съм прочел от близо 2 години в този форум!!!! Поклон!!!!! и Респект!!!!!!

Коментар

• Аз проблемите ги виждам така:
                                Какво му е необходимо на човек? – Материални потребности като храна, енергия, добри условия на живот – жилище, среда, здравеопазване, услуги..., и духовни потребности – интелектуални и забавления.
                                Науката, технологиите и производството се развиват с цел увеличаване на производството и задоволяване на материалните потребности. При това необходимото време което човека трябва да отделя в производството - като абсолютен брой човекочасове, намалява непрекъснато. Свободното време би могло да се ползва за задоволяване на духовните потребности на човек, за работа по непряко свързани с производството раздели от науката, за култура. Това е била и основната цел на човешката еволюция – осигуряване на средствата за живот с по-малко усилия и повече време за размисъл, удоволствия и почивка(мързелуване )
                                Само че повишената производителност не се ползва от всички, а се присвоява от тези които са обсебили средствата за производство. Те разбира се имат претенции, че имат право на това – наследство, личен принос като труд и способности, и инвестирането им в придобиването на средствата за производство. Същевременно обаче те не могат да развият производството с придобитите по стечение на обстоятелствата средства без да ползват и чужд интелектуален и физически труд. Значи от определен момент човек започва да експлоатира чужд труд и да присвоява резултата му за собствена облага и тук вече не виждам основателни претенции на капиталиста, че постигнатите резултати и богатство са изключително и единствено негова заслуга с произтичащото право да преразпределя по свое усмотрение.
                                Същевременно тези на които мързелуването не им е приоритет и удоволствие нямат избор поради простата причина, че нямат достъп до средствата за призводство или пък не са заинтересовани поради причината, че виждат несправедливото разпределение според личния принос и в някои случаи не получават дори жизнено необходимото.
                                Има и една категория абсолютни паразити, които са успели да се изкатерят най-отгоре – лихварите. Те дори не се главоболят с организиране на производство, а директно присвояват. Тук може да се прибавят и «инвеститорите» на борсата, комарджиите, рентиерите, банковите депозитари и т.н. тарикати желаещи да потребяват без реално да създават продукт. Усещам как веднага ще ми скочат повечето, че влагат и ум и рискуват средства, но не знам защо и на мен този вид тарикатски труд, въпреки риска, повече ми допада от бъхтенето в реалното производство.

Last edited by citizen_bg; 13.01.2014, 23:31.

Коментар

Working...
                                X