IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Безусловният базов доход – икономически абсурд или възможна реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
    Това е абсолютна глупост! Живеем в 21 век и не е нужно никой да копа по нивите.
    Един фермер и няколко работници оборудвани със съвременна техника (машини, трактор комбайн.....) произвеждат храна достатъчна за изхранването на хиляди хора.
    Ти съвременна ферма виждал ли си? Примерно автоматизирана птицеферма или кравеферма. Всичко е автоматика, поилки хранилки, почистване отопление, осветление..... 5-6 работника се грижат за хиляди животни. Ами машини за бране на плодове виждал ли си А? Хората вече автоматизират всичко! Комбайните и тракторите вече се управляват почти сами. Човека вътре само следи процеса..... а след 15-20 години няма да има нужда от човек изобщо. Ами автоматизацията на автомобилите, камиони.......

А ти истински домат виждал ли си!!!Той прилича на черешите и на гроздето!!!
    Ненормалници!!!А да си чул ,че немците или ноне малко германците викат ,стига с тези селскостопански заводи!!!Мърди стават хората ,еййййй!!!
    Това ще им изяде главите!!!Ама всичко се плаща!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
      И да им се връчи по една мотика и да ходят да копат необработваемите площи.
      Това е абсолютна глупост! Живеем в 21 век и не е нужно никой да копа по нивите.
      Един фермер и няколко работници оборудвани със съвременна техника (машини, трактор комбайн.....) произвеждат храна достатъчна за изхранването на хиляди хора.
      Ти съвременна ферма виждал ли си? Примерно автоматизирана птицеферма или кравеферма. Всичко е автоматика, поилки хранилки, почистване отопление, осветление..... 5-6 работника се грижат за хиляди животни. Ами машини за бране на плодове виждал ли си А? Хората вече автоматизират всичко! Комбайните и тракторите вече се управляват почти сами. Човека вътре само следи процеса..... а след 15-20 години няма да има нужда от човек изобщо. Ами автоматизацията на автомобилите, камиони.......

Коментар

• Първоначално изпратено от Ballomed Разгледай мнение
        Решението е да се спрат всички плащания за нищоправене!
        И да им се връчи по една мотика и да ходят да копат необработваемите площи.

Коментар

• Първоначално изпратено от borisov1959 Разгледай мнение
          Ти като си такъв учител по абстрактно мислене, защо не посочиш изход или план или само акъл да даваш
          ако визираш мене да ти отговоря - посочването на изход или план И даването на акъл са едно и също ... И в двата случая за тебе е без значение защото едва ли ще разбереш за какво точно говоря.

Коментар

• Първоначално изпратено от borisov1959 Разгледай мнение
            Ти като си такъв учител по абстрактно мислене, защо не посочиш изход или план или само акъл да даваш
            Решението е да се спрат всички плащания за нищоправене!

Коментар

• Pyramid

За в рамките на ЕС става въпрос да се спестят пари, които се изразходват за социални помощи.Няма как това да окаже инфлационен натиск върху стойността на валутата. Проблем е че някои хора тук дето се правят че работят им изглежда несправедливо помощ за бзработица да е толкова голяма 400 евро. В момента се харчат повече от 400 евро на глава от безработните.
              Казуса е повече от елементарен и в интерес на истината се предлага реформа която да направи системата по справедлива и по проста и функционираща. Ясно е че тези пари ще повишат потреблението и ще задвижат икономиката.
              За съжаление се наблюдава реакция, която може да се опише като - аз не искам да съм добре , искам на Вуте да му е зле.
              Last edited by supertrader; 14.01.2014, 20:33.
              D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от sando1 Разгледай мнение
                Грешката на поддръжниците на ББД е че изтреляха някаква напълно нереална сума от 400 Евро и разлаяха кучетата с основание . Ако бяха почнали с някаква сума от рода на 150-200 лв. щяха да имат по-голям успех в дискусията. Времето ще покаже кой крив, кой прав, но може да се започне постепенно с мерките, например намаляване на работната седмица, работното време, увеличаване на отпуската, като по този начин ще има нужда от повече работници, но на по-ниски заплати.
                Не може ли като начало да се почне с намаляване на бюрократичните пречки, а?

Ако ти се бачка 4 часа договаряй се с работодателя си и бачкай.

Ако ти се бачка 12 часа договаряй се с работодателя си и бачкай.

Ако ти се ходи в отпуска - вземай си неплатена и ходи.

Ако не ти се ходи - стой и бачкай и прави кинти.

Световната практика и изследвания показват, че когато са на почасова ставка - хората предпочитат да работят повече часове от 8.

Така че като начало да вземат да въведат една почасова ставка.

Коментар

• Ти като си такъв учител по абстрактно мислене, защо не посочиш изход или план или само акъл да даваш

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                    Ми тогава да ми платят отоплението кабеларката телефона тока водата и папото па да ме чакат да бачкам.Омръзна ми да чета простотии.Това което предлагате означава че мангалите ще се развъдят като мравките или скаклците и ще унищожат всичко
                    Батка, не ме разбирай погрешно, ама те орките и сега не спират да снасят. И не само нашите, но и в Африка, Индия, Латинска Америка, разни арабески и т.н.
                    Пак казвам- не знам дали ББД е решението на това дето се е задало, но не се ли ремонтира радикално системата ще ядем дървото в глобален мащаб.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                      Ми тогава да ми платят отоплението кабеларката телефона тока водата и папото па да ме чакат да бачкам.Омръзна ми да чета простотии.Това което предлагате означава че мангалите ще се развъдят като мравките или скаклците и ще унищожат всичко
                      реакция на лаик ... хората са казали - десет пъти мери един път режи . Та първо помисли абстрахирайки се от наименованието , верно изисква се малко по абстрактно мислене , тогава се хвърляй с мнение ...Реално погледнато и сега храниш мангалите.

Коментар

• Това, може да има смисъл единствено ако обхваща пълнолетни граждани и е за сметка на раздаване детски и други подобни стимулиращи помощи по отношение на всички. Единствено, при тези условия може да има някаква социална чувствителност без да се развъждат паразити, като бъде съпроводено с рестрикивни политики по отношение на изоставени деца и всичко свързано с неправилното семейно планиране. Да, намеса в личния живот е, но щом обществото плаща- ще задава правилата/ще се меси.

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                          Ако е опростяване на администрирането, ОК- добре е, но не е само това. Да, наистина и сега има подобен ББД във вид на енергийни помощи, ваучери, детски надбавки и т.н., които се администрират от различни институции, но целта не е точно отпадане на бюрократичното бреме и обхващане на цялото население. Дебатира се несправедливостта в детските надбавки и как разделителната линия, понякога, е стотинки и ето- ББД ще поправи тази несправедливост. Ако всичко е така, както се предствя, защо е необходим дебат? Отпада огромна админстрация, ощетените вече няма да са такива, ромите ще получават даже и по- малко от сега, ако правилно съм схванала идеята, но си е кукичка.
                          - Пусната, да се хващат рибки.
                          Големи, по-големи, най-големи...
                          МУАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХХ

Коментар

• Първоначално изпратено от MZ/X Разгледай мнение
                            Ще се опитам да ти отговоря.

Всичко е въпрос на преразпределение, но основният източник ще бъдат премахване на сегашните социални трансфери и преминаване към една по проста схема.

За България 400 евро е безумие и няма как да се върже сметката, но 100-150 евро вероятно ще е реалистична сума. В Германия обаче и 1000 евро може да се окаже ок за ББД.

Целта на ББД трябва да е да няма човек който гладува и да опрости до безкрайно социалната система, но в същото време нивото на ББД трябва да е на такова ниво, че за 99% от населението да не е мотивиращо да живеят само от него.

Данъците ще се събират от сегашните данъкоплатци и ако сметката се направи добре не би довела до осезаемо намаляване на доходите на по богатите. Целта на повечето обосновани планове на ББД е да увеличат покритието на социалната система от 99 на 100% и да упростят администрацията на социалните трансфери.

Преди 100-150 години понятия като пенсия, платен отпуск, помощ за безработни, 8 часово работно време и т.н. също са изглеждали фантазия, но днес те са факт!

Идеята социалната система да има безусловно 100% покритие и да няма човек в държавата, който не може да си позволи всеки ден баничка, боза и едно основно ядене не е чак толкова лоша.

За да си предствиш по просто единият варинт от възможностите за ББД, представи си, че работещите ги облагат с един данък ББД, с който покриват тяхното ББД (реално да са на нула), а при живеещите от трансфери всички до сега плащани суми се разпределят на броя на населението и се раздава на калпак.

С тази схема ще се постигне една социална сигурност при която всеки ще знае, че каквото и да се случи с него няма да умре физически от глад, както става в Африка или на много други места по света.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                              Е добре но как, според вас, трябва да се постъпи, за да не се девалвират мочти мигновено парите в случай, че се започне тяхното раздаване на калпак? Къде е смисълът да се раздава без оглед на трудовия принос, ако , каквото е раздадено, в миг губи цената си? И къде отива едно от основните приложения на парите като еквивалент на привнесена стойност? Ами те ускорено ще започнат да губят вярата в значението си. И ББД ще стане икономически абсурд на реалността, от който обществото ще трябва да се откаже, след като му се сринат икономическите основи. Ще се получи еквивалентът на ядрена война, само че, мазен и сладък, за ахмачетата. Да приключваме с глупостите, мисля. Който иска да си играе с кибрит - да заповяда, в собствения си дом.
                              Ако е опростяване на администрирането, ОК- добре е, но не е само това. Да, наистина и сега има подобен ББД във вид на енергийни помощи, ваучери, детски надбавки и т.н., които се администрират от различни институции, но целта не е точно отпадане на бюрократичното бреме и обхващане на цялото население. Дебатира се несправедливостта в детските надбавки и как разделителната линия, понякога, е стотинки и ето- ББД ще поправи тази несправедливост. Ако всичко е така, както се предствя, защо е необходим дебат? Отпада огромна админстрация, ощетените вече няма да са такива, ромите ще получават даже и по- малко от сега, ако правилно съм схванала идеята, но си е кукичка.

Коментар

• Според данните на Евростат в края на 2012г. пълнолетното население в ЕС беше:
                                - над 400 МИЛИОНА души

За сравнение до момента в ЕС са подкрепили по-малко от 300 ХИЛЯДИ души инициативата за безусловен базов доход.

Тоест за щастие над 99% от пълнолетното население в ЕС все още има разум и не подкрепя подобна утопия.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/por...DEMO_PJANGROUP
                                http://basicincome2013.eu/en/statistics.htm

Коментар

Working...
                                X