IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 19.03.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2457175
    Тази сутрин пред сградата с надпис “Нотариус Искра Фидосова” в центъра на Монтана се точи опашка от хора. “Фидосова е започнала пак работа! Я колко клиенти има!”, обсъждат минувачи.

    “Редим се за рента! Дават по 35 лева на декар за земите ни!”, обяснява прегърбена баба от множеството, което пълни кафене “Темида” в приземието на сградата на бившата депутатка. И става ясно, че навалицата не е заради нея.

    От 2 седмици обаче офисът на Фидосова, който 4 г. беше под ключ, е отворен. След напускането на парламента ексшефката на правната комисия в 41-вото Народно събрание уведоми Съвета на нотариусите, че вече не е в несъвместимост и правата на нотариус са възстановени.

    Паяжините от последния етаж на сградата срещу Съдебната палата, където се помещава кантората на Фидосова, вече са ометени, лъснати са и месинговите табели с името . Клиентите за нотариални сделки обаче са малко. За около час през кабинета минават само двама младежи, които прехвърлят собствеността на автомобил.

    “Доволни сме, много бързо стана!”, споделя новият собственик на колата. За да привлече клиенти, Фидосова е обкръжила сградата с табели, които съобщават, че офисът отново работи, а стрелки указват посоката към вратата. На входа е поставен надпис, че сделки се изповядват и в почивните дни, има и телефон за връзка.

    “Има клиенти, но не са много. То не остана нищо за продан и делба в този ошушкан край”, казва мъж от кафенето. Самата Фидосова, която е хазяин на заведението, не слиза в него дори в почивките.

    Срещите си прави в кантората. Бившата депутатка идва сутрин и си тръгва вечер, обясняват адвокати от околните кантори. Фидосова все още е и областен лидер на ГЕРБ в Монтана, подадената оставка не е обсъждана от Изпълнителната комисия, заявява депутатът Златко Тодоров.

    “Или поне аз не знам да е освободена”, уточнява той. Последните заседания на актива на ГЕРБ в Монтана миналия месец са водени от Фидосова. На митинга на ГЕРБ в Пловдив бившата депутатка не е забелязана.

    “Дори само гербаджии да влизат в кантората, Искра без хляб няма да остане! Тези, на които помагаше и назначаваше, са верни!”, коментират местни жители. Според мнозина пълното оттегляне на Фидосова от ГЕРБ и политиката е фиктивно.

    Юристката напусна 42-рото НС и подаде оставка от ръководните постовете в ГЕРБ, след като инициалите лъснаха в тефтерчето с поръчки за изпълнение на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

    ТРОЛОВЕТЕ ДА ИДАТ ДА СЕ ИЗПОВЯДАТ ПРИ ИСКРЕТО

    Коментар


    • И тази година най-лошите показатели на България в международните класации са тези за корупция и право на собственост. В тези области България е получила около половината от максималните възможни резултати и е далеч от европейския първенец в тях - Финландия. При индекса за корупция се вижда, че България дори се е върнала около 15 години назад. Страната показва същите резултати както в края на 90-те години, което е съществен спад спрямо 2004 и 2005 г. Това показват резултатите от петото поред годишно проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "България в международните класации" за 2013 г.

      Неговата цел е да покаже мястото на страната в 8 световни класации по общо 7 показателя: човешко развитие, право на собственост, икономическа свобода, условия за правене на бизнес, глобална конкурентоспособност, възприятие за корупция, бюджетна прозрачност. Класациите, които се изготвят от различни международни организации, са изчислени преобладаващо на база данни от 2010 - 2013 г. С изданието, което се разпраща до всички народни представители, министри и зам.-министри, икономистите отправят своите 87 препоръки за реформи и икономически растеж.

      Къде е България

      Най-слабата оценка на България е по възприятие за корупция, където страната ни ще бъде "скъсана на изпита" по която и да било скала за оценяване. Резултатът е едва 41%. Отличникът на Европа - Финландия, пък има 90%. Според Калоян Стайков от ИПИ сред причините за лошия резултат са прокарването на лобистки закони, съдебната и местната власт, както и непрозрачното харчене на публични средства. Конкретен пример за последното е актуализацията на бюджета за тази година, средствата от която са записани в резерва за непредвидени и неотложни разходи, допълни икономистът.

      По думите Зорница Славова от неправителствената организация България е на дъното в Европейския съюз в почти всички класации и най-вече по отношение на независимост на съдебната власт, върховенство на закона и доверие на хората в политиците, администрацията и полицията. За разлика от повечето показатели резултатите за корупция и право на собственост не се подобряват автоматично с излизането от кризата и засилването на икономическия растеж, допълва тя. За тяхното подобряване са необходими конкретни политики.

      По подобен начин се представя страната и по право на собственост, където има 55%. Финландия отново има най-висок резултат в Европа тук - 86% (виж графиката). В повечето класации България получава "среден" 3 (т.е. между 60 и 70%). Това са индексите за конкурентоспособност, бюджетна прозрачност, икономическа свобода (изготвен от фондация Heritage) и условия за правене на бизнес (класацията Doing Business на Световната банка). Страната се представя добре по човешко развитие, където сме само 14 пункта зад първенеца Холандия, както и в класацията за икономическа свобода, изготвена от института "Фрейзър".

      Да подскажем: реформи

      Икономистите от института предложиха 87 мерки за икономически растеж. По думите на Десилава Николова, главен икономист на ИПИ, сега е изключително подходящ момент за представяне на проучването, защото има ново правителство и то вероятно се нуждае от идеи за реформи.

      Една от тях е в сферата на образованието. Икономистите предлагат част от държавната субсидия за университетите да се замести с проектно финансиране. От неправителствената организация са и против субсидиите например в земеделието, железопътния транспорт и пощите. Те предлагат и да се премахнат минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи.

      Сред мерките на ИПИ е и да се въведе възможност за избор на хората дали да се осигуряват в държавния пенсионен стълб или по лични сметки, както и прехвърляне на 2 процентни пункта от здравните вноски от здравната каса към частни фондове.

      Коментар


      • Проверяват Борисов и за „калинката” Вучката
        18.11.2013 20:49 0 2280

        Автор: Vsekiden.com
        Проверката за Мишо Бирата засяга и назначаването на митничаря Николай Вучев
        Проверяват Борисов и за „калинката” Вучката

        Бойко Борисов уредил уредил Вучката с препоръката "къде рита топка с мене бе, там, от аерогарата"

        Бойко Борисов е проверяван и за „калинката" Вучката. Става дума за назначението на митничаря Николай Методиев Вучев, само защото рита топка с тогавашния премиер. Скандалното назначение се проверява покрай досъдебното производство за Мишо Бирата и разговорите на Борисов и бившия шеф на агенция „Митници" Ваньо Танов, станали известни заради натиска, който бившият премиер оказва върху Танов, за да се блокира митническата проверка в пивоварната фабрика „Леденика" в Мездра, собственост на Михаил Михов - Мишо Бирата.

        В рамките на това досъдебно производство се проверяват всички данни за престъпления от разговорите между Борисов и Танов, излезли на порции в публичното пространство през януари 2011 г., макар и осъществени година по-рано. Тук се включват и разговорите между Танов, Борисов и шефа на митницата на летище „София" Павел Манченко, в които Борисов успешно ходатайства за преместването на митничар на предишната му работа.

        Става въпрос за случката, при която Ваньо Танов се опитваше да набере на телефона ЕГН-то на митничаря Николай Вучев - Вучката, чието главно достойнство е, че играе футбол с Борисов.
        Тогавашният премиер ходатайства за кариерното развитие на митничаря с препоръката: „Т'ва е едно момче, къде рита топката с мене бе, там, от аерогарата...".
        „Препоръката" се оказва достатъчна за Танов, който веднага звъни на шефа на митницата на летището Павел Манченко със задачата за преместването на Вучката: „Рита футбол". От другата страна се чува обещанието: „Добре! Ще го върнем в понеделник!". Разрешението веднага се докладва на Борисов, който заявява: „Добре, благодарим много! Благодарим много! Айде!"

        В средата на септември главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че по казуса „Мишо Бирата" е възобновено досъдебното производство, а по-късно и Бойко Борисов беше разпитан по това дело.
        Не стана ясно обаче дали в обхвата на разследването се включват и разговорите, посветени на ходатайството на Борисов за неговото протеже, което отново е върнато на предишната си блага работа като инспектор на пътническия Терминал 2, откъдето преди това е бил преместен на работа на бюро - след като си е извадил удостоверение от ТЕЛК, за да не бъде уволнен по съкращение. Това е класически случай на търговия с влияние, коментираха още тогава юристи.

        Коментар


        • БЕЗ КОМЕНТАР! > http://novanews.bg/news/view/2013/11..._campaign=menu
          Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
            То вече не е и тайна, плаща ДПС за близнака си БСП!!!
            Ако искаш и фактури ще ти приложа!
            Пиши ми на лични, за да мога да започна с "глупостите"!
            фактури не ми трябват.пари прилагай
            стига де
            Има стари трейдъри има и смели трейдъри, но старите и смели трейдъри са само няколко

            Коментар


            • Ха така .Да са ни честити "Ройтерс": САЩ ще обучават хиляди либийски войници в България
              18 ное 2013
              Военните в САЩ разработват план за обучение на между 5 и 7 хиляди либийски войници, както и специални антитерористични части, съобщи агенция "Ройтерс".

              Обучението ще се извършва на ротационен принцип за период от няколко години в България, казва неназован представител на американската армия. Той обаче подчертава, че все още е необходимо изясняването на много детайли, преди обучението да започне.

              През септември министърът на отбраната Ангел Найденов за първи път разкри подробности за предложението. То е постъпило през юли и се предвижда обучението да се провежда в съвместните поделения със САЩ в Ново село и в Граф Игнатиево.

              "Това към този момент е двустранно предложение, но то се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че това ще бъде част от мисията на НАТО за следвоенното възстановяване на Либия и съответно подготовка и обучение на части от либийските сили за сигурност", посочи още Найденов, цитиран от "Труд". Министърът е допълнил, че премиерът Орешарски е информиран за предложението на САЩ. Найденов също така казва, че ще поиска Народното събрание също да се произнесе.

              Либия все още се опитва да обезоръжи групировките, които свалиха от власт полковник Муамар Кадафи през 2011 г. През последните няколко дни в Триполи има ожесточени сблъсъци между различните фракции. В края на миналата седмица Източна Либия обяви, че сформира автономно правителство. Затова се смята, че има нужда от по-добра подготовка на либийската официална армия.

              Адмирал Уилям Макрейвън, който ръководи спецчастите в американската армия, не разкрива повече подробности за плана с изключение на това, че той все още е в преговорна фаза.

              "Достатъчно е да кажем, че това ще е конвенционален опит, да обучим конвенционалните сили, между 5 и 7 хиляди войници. Имаме и допълнителни усилия да обучим определен брой сили, които ще действат срещу тероризма", заяви Макрейвън през уикенда по време на отбранителен семинар в Калифорния.

              Макрейвън също така казва, че обучаваните от САЩ либийски войници ще бъдат много внимателно проучвани. Той обаче признава, че това може и да не свърши много работа, защото бившите бойци са наемани от официалните сили, но си остават лоялни на командирите или племената, откъдето идват.

              "В момента търсим добър начин да създадем либийски сили за сигурност така, че те не са контролирани от въоръжени групировки. Трябва да приемем, че има определени рискове", казва Макрейвън. "Съществува риск, че може би някои от хората в обучението няма да са с напълно чисти досиета. Но в края на деня най-доброто решение е да ги обучим, така че те да се грижат за собствените си проблеми."

              Друг представител за сигурност от САЩ коментира пред Reuters, че обучението ще продължи няколко години на ротационен принцип в България. През септември министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че до 8 хиляди либийци ще се обучават в американски бази в България .
              http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/11/...iiski_voinici/
              Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от andi Разгледай мнение
                тоя електорат е толкова,червен,колкото и син въпроса е кой, колко е платил.така,че престани с глупостите ако обичаш.
                То вече не е и тайна, плаща ДПС за близнака си БСП!!!
                Ако искаш и фактури ще ти приложа!
                Пиши ми на лични, за да мога да започна с "глупостите"!
                Пътека се прави камък по камък!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                  Знам те кой си. Всеки си избира какъв да бъде във форума. Ти си избрал да се лигавиш. Твоя си работа.
                  Не ме занимавай повече със себе си.
                  А мога ли да ползвам нещо от твоята лексика
                  СВОБОДНО ПОПРАВИ СЕ!
                  а сега лека и. ...
                  ОСТАВКА ВЕДНАГА БОКЛУЦИ!!!!!!
                  г-жа Фирдевс.2015г.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                    Не ми отговорихте на въпроса, а именно:
                    Защо Съни не би седнала във влаковете???
                    Срамува се от електората си? Страх я е от него ? Не и дават достатъчно пари, защото е еманципирана?
                    Просто дайте отговор
                    тоя електорат е толкова,червен,колкото и син въпроса е кой, колко е платил.така,че престани с глупостите ако обичаш.
                    Има стари трейдъри има и смели трейдъри, но старите и смели трейдъри са само няколко

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                      Във влак с мангали едва ли ще седне. Взима си достатъчно кинти, за да е еманципирана, трезвомислеща и да си има кариерата
                      Не ми отговорихте на въпроса, а именно:
                      Защо Съни не би седнала във влаковете???
                      Срамува се от електората си? Страх я е от него ? Не и дават достатъчно пари, защото е еманципирана?
                      Просто дайте отговор
                      Пътека се прави камък по камък!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от г-жа Фирдевс Разгледай мнение
                        Нетърпелив си, като ми свърши бана на оня Нещастник Big6ha няма да се лигавя толкова. За бога не виждаш ли че съм влезнал в образ, виж ми аватара.
                        Знам те кой си. Всеки си избира какъв да бъде във форума. Ти си избрал да се лигавиш. Твоя си работа.
                        Не ме занимавай повече със себе си.
                        Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                          1. Във влак с мангали едва ли ще седне.
                          2.Взима си достатъчно кинти, за да е емаципирана и да си има кариерата без значение на правителството. Не ми се вярва да остане доволна и удовлетворена от присъствието си в червено-турски митинг.
                          1. Никой няма да я пита и имам съмнения, че ще се стигне до там. Та нали изповядват едни и същи изгледи! Какво лошо е да е сред групата си
                          2. Ако наистина взима "достатъчно кинти" и защитава това правителство, МОЛЯ да ми каже какво и къде работи, защото нас /малките фирми/, това правителство ни убива /въпреки уверенията за въздух/!!!
                          Last edited by 15%; 19.11.2013, 00:31.
                          Пътека се прави камък по камък!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                            Абе като я изпратим с един влак мангали, подкрепящи нейната си фирма ДПС-БСП, ще и запука ! въпрос на време - 1 меец, 1г. 10г.............
                            Във влак с мангали едва ли ще седне. Взима си достатъчно кинти, за да е еманципирана, трезвомислеща и да си има кариерата без значение на правителството. Не ми се вярва да остане доволна и удовлетворена от присъствието си в червено-турски манифестации. Ако го направи, сама ще се убеди, че има обратен ефект - просто клишетата които чуе и види, не вярвам, да ги припознае и като близки и ,още по-малко като смислени. Тези отгоре толкова са се самозабравили, че не могат в никакъв случай да повярват, че има по-умни от тях. Мисля си дори, че ако парламента се разпусне и поживеем 5-10 години без лаладжийството, което са развили, може да имаме значително по-добър шанс да се измъкнем от това безлично състояние на вечната апатия, меланхолия и песимизъм. А Съни си е 6 отвсякъде с или без бсп, на нея само един свестен мъж й трябва (препоръчително забавен и с чувство за хумор), всичко останало си го има (лично мнение разбира се)
                            Last edited by precakanoto; 19.11.2013, 00:27.
                            Не е препоръка... !!!
                            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                              Това си е твой избор. Някои хора пораства, други си остават лигльовци. Всеки си избира.
                              Нетърпелив си, като ми свърши бана на оня Нещастник Big6ha няма да се лигавя толкова. За бога не виждаш ли че съм влезнал в образ, виж ми аватара.
                              г-жа Фирдевс.2015г.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                                Съни няма за какво да му мисли, тя по принцип не гласува.
                                Абе като я изпратим с един влак мангали, подкрепящи нейната си фирма ДПС-БСП, ще и запука ! Въпрос на време - 1 месец, 1г. 10г.............
                                Няма как някой да сучи от нас безкрайно!
                                Пътека се прави камък по камък!

                                Коментар

                                Working...
                                X