IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 19.03.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Унижението на един народ
    http://offnews.bg/index.php/269950/u...-na-edin-narod


    Те вървяха по същия път, по който от юни техни съграждани поеха към свободата си. Докарани с влакове или натъпкани в автобуси, събрани под натиска на власт, вездесъща по места, те покорно вървяха с лозунги в подкрепа на правителството, без да знаят накъде са поели и защо. Този марш на покорството, който няма нищо общо с истинската „политика” (в него отсъства тъкмо „полисът”, гражданското), най-добре разкрива българската несвобода. Онова, заради което хората днес протестират. Онова, което съсипва отвътре държавата и опустошава душите ни. Онова, което прави възможен хладния цинизъм на управляващите, техния пълен „непукизъм” (тъкмо Делян Пеевски и Йордан Цонев да внесат законопроект за офшорните зони!). Тези пълноправни, поне на хартия, човешки същества вървяха в събота така, както вървят поробени хора, обградени и насочвани от шепата активисти на БСП и ДПС. Предвождаше ги черна лимузина с вид на катафалка, от която трябваше да се разнасят възгласите „победа”. Кой кого побеждава обаче? Или по-точно: кой кого владее? Докарали сме се дотам една малка политическа каста в буквалния смисъл на думата да владее маса от политически поробени хора, а териториите на някогашните пашалъци, наследени от социалистическите АПК, отдавна са се превърнали в новите феоди на ДПС и БСП. Трябва ли да се учудваме тогава, че противно на природните закони, където по-големите тежести надделяват над по-малките, в нашия случай на политическа експлоатация, ако перифразираме Симон Вейл, няколко грама БСП и ДПС натежават на социалната везна много повече, отколкото същинската маса от български граждани.

    Нямаме право с равнодушие да отминаваме този факт, защото точно това е трагедията на днешна България.Пред Софийския университет в събота се разминах с група кротки и видимо стъписани хора, очевидно докарани от Родопите, които ме помолиха да ги упътя накъде е ЦУМ. Явно бяха решили да си спестят ораторското изкуство на Пламен Орешарски, което е напълно разбираемо, но как да им обясня, че днешният ЦУМ, собственост на един от червените олигарси, че и ръководен кадър на БСП, отдавна не е народен магазин! Посочих им накъде да вървят, а те заедно със забулените си жени, поеха към днешния център на властта, за да възкресят някогашните си спомени за „благоденствието при комунизма”. „ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ, кебапчета, кюфтета…” – както се пееше в една песничка. По-късно заедно със студентите от балкона на историческата 137 аудитория, носеща името на Атанас Далчев (точно над главния ход на Ректората), наблюдавахме самото шествие на несвободата. Отначало студентите, силно мотивирани, посрещаха с възгласа „Оставка” партийните активи, които им отвръщаха с „Победа”, а някои доста възрастни социалисти откровено им показваха среден пръст. Сетне обаче се проточи истинското шествие – вяло, без политически нерв, където много хора вървяха, свели глава, без да погледнат напред или нагоре, без да казват нищо. Промени се и настроението сред студентите. „Защо вървят така?” – попита ме смаяно едно момиче. Някои студенти не издържаха на гледката и се прибраха вътре в Университета. Други останаха, за да изгледат до края този акт на принудата. На унижението на един народ. Над хора от малки населени места, чийто хляб и работни места зависят от обръчите от фирми, затова не смеят да надигнат глас, нито могат да протестират срещу една овластена система за корупция: тя разполага с техния труд и техния живот.

    Трагедията на днешната българска демокрация е, че покрай поляризацията на прехода (десни срещу леви), покрай историческия компромис около членството в НАТО и ЕС, беше допусната появата на ново политическо робство, цели региони станаха подвластни на политически клиентели и корпоративни интереси.

    Трябва ли да ни учудват тогава резултатите от изборите, в които все по-ясно прозира матрицата на овладените и купени гласове? Или пък съществуването на чисто корпоративни партии като тази на Христо Ковачки или пък политическото инженерство, което в момента прелива „маса” към формацията на Николай Бареков.

    Проблемът е, че прекалено свикнахме с неистината и неправдата, обилно вкусвайки от нейната отрова. До степен, че много хора вече не съзнават каква е социалната деградация в страната, други пък не приемат бунта на младите, смесвайки дисциплина с покорство. Казвам това в отговор и на разни медийни клакьори, които дни наред не спряха да отправят призиви към полицията – това е „метеж”, удряйте, разгонете ги…

    И защо? Защото не искали да чуват „у-у-у”-то на улицата, затова жандармерията трябвало да използва всички възможни средства – палки, водни струи и още… (какво още – куршуми?), за да озапти студентите, за да спрат протестите, за да няма несъгласие в тази България, в която, уви, всички ние отказваме да се разпознаем.

    По-бързо, настояват тези гласове, подели реториката на Волен Сидеров, за да стихне ферментът на бунта и тестото на свободата да не набухне. По-бързо, студът се задава, ей ги къде са и коледните празници… Но всички те, заедно с управляващите, не си дават сметка, че протестиращият човек е свободен, че той е сгряван от почти неуловимото дихание на свободата и че това слабо дихание, както пише Жорж Бернанос, е диханието на Духа. Спомнете си само бурната зима на 1997 г., към която започваме да се завръщане все по-несимволично.

    Струва ми се, че през изминалите дни властта преподаде два много важни урока на протестиращите студенти.

    Първо, на 12 ноември тя нагледно им демонстрира – по лицата и гърбовете им – накъде върви днешната „полицейска демокрация”, докъде тя смята, че може да стигне, и какво смята за „легитимно насилие”. И това е само предупреждението.

    И, второ, на 16 ноември управляващата коалиция нагледно потопи всички нас в „бъдещето”, което, уви, е едно все още незабравено минало. А именно – на дирижираните манифестации, на които хората трябваше да дефилират, за да благодарят от сърце на „мъдрите вождове” за тяхната опека, заради парчето хляб и глътката въздух, тъй като всяка минимална сигурност се заплащаше със съществена свобода.

    Ето защо младите хора, неизбягали от днешна България, имат само две възможности: или да последват примера на близо два милиона българи, потърсили достойно съществуване на чужда земя и под чуждо небе, изоставяйки тук своите близки, или да се борят тук за своето достойнство и за достойнството на всички нас, включително и на тези „политически синджири роби”, с които управляващите илюстрираха модела на своята „дирижирана демокрация”. Ала протестиращите не трябва да забравят и нещо друго. Че има нещо по-страшно от унижението на един народ. Това е агонията на един народ.

    ГЕЯ-БЕЯ-ЗЛОДЕЯ-ОЛИГАРСКИ-ПЕЕВСКИ

    Коментар


    • Николай Цонев изобличи ГЕРБ за военния бюджет
      Намалиха парите с половин милиард, а сега се надяват да е забравено, посочи бившият министър
      Публикувано: 21 ноем. 2013, 16:52 | Обновено: 21 ноем. 2013, 16:52

      В ГЕРБ са изключително безочливи, арогантни и цинични. Това заяви във Фейсбук лидерът на "Нова алтернатива" Николай Цонев. Гневният му пост беше по повод критиката на бившите управляващи срещу бюджета на Министерство на отбраната за следващата година. Доброслав Димитров, бившият заместник-министър Валентин Радев и бившият министър Аню Ангелов разкритикуваха управляващите, че не дават достатъчно пари за отбрана. Според тях, армията не е приоритет за правителството.

      "Има възможности в този бюджет да бъдат осигурени необходимите средства, така че да не се получава съкращение на бюджета, в сравнение с миналата година", каза Аню Ангелов.

      Предшественикът му на министерския пост Николай Цонев, обаче, разкритикува герберите за лицемерната им позиция. "Тези са изключително безочливи, арогантни и цинични. 2010 година намалиха бюджета на МО от 2,2 на 1,3 % от БВП (560 млн. лв ), а сега се надяват да е забравено", написа бившият министър.
      КРАДЛИВИ МУТРИ

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
        това е само видимата част....
        Ако някой иска да бъде морален , да почне от там...... от невидимата ..
        кой по малко ,кой повече е запознат с невидимата...
        Ако в един икономически форум ,си говорим празни приказки...тогава за какво става въпрос...

        политик се "убива" с вестник а олигарсите се "убиват", като им вземеш парите за закуска....
        За тази работа трябват хора с топки. И помощ отвън.
        Няма какво да се лъжем - Добър пример е Чили преди и след '73 година. Друг нячин няма.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
          Монти не е тази темата, но да завърша - всичко това горе е леш.
          Има много мераклии да задават въпроси, ама си е загуба на време.
          Абе скука...

          Я по-добре да се зачекнем за Гея ,Бея и Злодея,Боко и реаниматорите ...
          това е само видимата част....
          Ако някой иска да бъде морален , да почне от там...... от невидимата ..
          кой по малко ,кой повече е запознат с невидимата...
          Ако в един икономически форум ,си говорим празни приказки...тогава за какво става въпрос...

          политик се "убива" с вестник а олигарсите се "убиват", като им вземеш парите за закуска....

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
            В интерес на истината, загледах се и в друг сайт, където данъкът излиза по-голям.
            Който има сигурен източник да дава
            Ето ти още един:

            Линкче

            Първия е който ползвам

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
              Никога не съм твърдял ,че ТИМ са най добрите мажоритари...по скоро обратното...
              В ХИМ в момента е на линия Керезов ,та можеш да му зададеш някой въпрос..
              Аз му задавах за Слънце ,но сега нямам интерес там...ЗХБГ...
              Монти не е тази темата, но да завърша - всичко това горе е леш.
              Има много мераклии да задават въпроси, ама си е загуба на време.
              Абе скука...

              Я по-добре да се зачекнем за Гея Бея и Злодея...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                Пепел ти на езика, кмете!
                Принца първи почна със 75%.
                Простак съм Азъ - Непобедим !!!

                Коментар


                • Лорди я разкажи тук като многоимотник мамил ли си общината и колко основни жилища имаш?И ква глоба ти набиха?

                  Коментар


                  • комуноислямистка хунта
                    Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                    Обяснението на принципите на пряката демокрация, в тема политика, не е спам.

                    http://prqkademokraciq.wordpress.com...0%BD/#more-468

                    Спамите вие. Говорите си за плетки и манджи, когато страната се раздира от бунтове и има шанс, най омразната олигархия управлявала страната ни до момента, реално да загуби властта.

                    Коментар


                    • Dobri Bozhilov
                      Нека кажем нещо много добро за своя премиер. Той постигна исторически успех като успя да свали лихвата по дълга за "Южен поток" от 8 на 4%. Както е известно, ГЕРБ бяха договорили 8% и това не подлежеше общо взето на предоговаряне. Вината не е само на ГЕРБ, вероятно биха могли да договорят и 7%, но не повече.
                      Но как Орешарски изигра руснаците? Много просто. 3 дни, преди подписване на договора, той емитира държавен дълг на лихва 4%. С което каза на руснаците, че не може да го натискат за 8, след като той може да осигури сам финансиране на 4%. Притиснати от пазарните закони, братушките клекнаха. В подобни дългосрочни проекти лихвата е много важна, защото се превръща в основен разход и се трупа, увеличавайки дълга.
                      Това не е първата финансова схема на Орешарски. По времето на Костов, той изплати 1 милиард дълг към банки на СИВ за около 150 милиона. Също чрез дискретни изкупувания намали и общия дълг. А при Тройната коалиция поддържа бюджетни излишъци, непознати никъде в Европа, и остави огромен държавен резерв на следващото правителство.

                      И ДЯНКОВ И БОРИСОВ СВАЛЯХА. АМА ГАЩИТЕ СИ ДА ГИ КЛЕЦАТ ВСИЧКИ БРАБАР С ТУРЦИТЕ И ДА ПРОДАВАТ БЪЛГАРИЯ

                      Коментар


                      • http://www.lemonde.fr/acces-restrein...7945_3214.html

                        Коментар


                        • ГЬОНСУРАТ: Цветанов: МВР става политически придатък/ Заглавие -цитат в сайт/ ХА, СЕГА ДЕ! НЯМА ЛИ КОЙ ДА МУ ПРИПОМНИ, ЧЕ ЕДНО ОТ ТРИТЕ ОБВИНЕНИЯ КЪМ НЕГО Е ЗА НЕЗАКОННОТО ПОДСЛУШВАНЕ НА ПОЛИТИЦИ? И ЧУ ПО НЕГОВО ВРЕМЕ КОМПРОМАТИТЕ ВАЛЯХА КАТО СНЯГ ПРЕЗ ЯНУАРИ? ЧЕ ДЪРЖИ С КОМПРОМАТИ СВОИ ОПОНЕНТИ? Е, НА ТОВА СЕ ВИКА ГЬОСУРАТ!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
                            Плямпало, но помниш какво казвах навремето, а и помниш какво стана...
                            Нещо да излъгах?
                            А и е досадно само на балъците. Те дори и сега продължават по същия начин.


                            При положение че от четри години цената е 60-90 стинки...

                            или


                            Та такива работи...
                            Никога не съм твърдял ,че ТИМ са най добрите мажоритари...по скоро обратното...
                            В ХИМ в момента е на линия Керезов ,та можеш да му зададеш някой въпрос..
                            Аз му задавах за Слънце ,но сега нямам интерес там...ЗХБГ...

                            Коментар


                            • В интерес на истината, загледах се и в друг сайт, където данъкът излиза по-голям.
                              Който има сигурен източник да дава

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                                Няма начин да не си я пазиш... нали ти си от тях.... даже от най досадните....
                                факи , е плямпало , досажда в ЕУБГ ,ИНСА , Пътища и трасе и сега в ЗХБГ...

                                Ама поне има мнение а ти си пълен спамер...
                                Плямпало, но помниш какво казвах навремето, а и помниш какво стана...
                                Нещо да излъгах?
                                А и е досадно само на балъците. Те дори и сега продължават по същия начин.

                                Справедливата цена към този момент, на потиснат бизнес и все още депресирала икономика, според мен е между 3,50 и 5 лв.
                                При положение че от четри години цената е 60-90 стинки...

                                или
                                Усещам че скоро и този ми "избушеняк" ще направи дабъл - трипъл. И пак ти и последователите ти ще гледате така -
                                Та такива работи...

                                Коментар

                                Working...
                                X