IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 19.03.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • "Кабала" и омраза
    http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/1...bala_i_omraza/

    Ще ми се да започна това, този път съзнателно мозаечно построено, есе с една комична история, илюстрираща абсурдните размери, които изглежда е взело конспиративното мислене у управляващите.

    Наскоро мой познат – особено упорит "протестиращ" – ми разказа, че на сто шестдесет и шестия ден на протеста по телефона му се обадил полицай, командирован от родния му град в София, за да "охранява" парламента. Човекът бил изнервен и объркан. Казал му, че не познава никак столичния град и в твърде кратките почивки, в които можел да напусне поста си, не успявал да си напазарува най-елементарни неща, за да вечеря. Помолил моя познат да му купи това-онова и да му го предаде на уречено място. Щял веднага да му даде парите.

    Вечерта след дълго уговаряне се срещнали именно пред парламента. Моят познат пристигнал там с малобройното шествие, полицаят – от съседната уличка. Тази вечер обаче ситуацията пред Народното събрание била направо застрашителна. Макар протестиращите да били максимум сто-двеста човека, полицейските сили били огромни. Спрели шествието още на кръстовището на "Раковски" и "Цар Освободител", а после след дълго обикаляне – когато групичката все пак се добрала до площада, там я очаквали кохорти с шлемове и щитове. "Какво става, колко души сте днес" – попитал смаян моят познат. "Хиляда" – отвърнал му командированият. "Но защо, защо? Нали виждате колко сме малко" – продължил да недоумява моят познат.

    Началниците са пощурели – изругал полицаят – Решили са, че днес непременно се готви нещо голямо и много опасно. И знаеш ли защо? Днес е точно сто шестдесет и шестият ден на протеста ви. Ето защо "горе" са убедени, че доколкото телефонът на полицията е "166", протестиращите със сигурност са измислили нещо в тази връзка.

    Да-а-а.

    Не съм внимавал в хронологията на събитията и поради това не съм сигурен дали например в сто и шестдесетия ден на протеста не е имало засилено полицейско присъствие около пожарната. Както не съм сигурен дали не е добре (мога обаче да го препоръчам) да се разгледа внимателно католическото църковно календарче, за да се види на коя точно дата се чества паметта на св. Моника, майката на блаж. Августин. Протестиращите със сигурност могат да организират нещо "много опасно" за именния ден на г-жа Станишева.

    ***
    Още по-абсурдното обаче е, че конспиративното, "кабалистично" мислене на властта и особено на една група интелектуални нейни единомишленици по типично "невротичен" начин се е проецирала върху обекта-причинител на неврозата и така от доста време стилизира гражданските вълнения в една чудовищно неотговаряща на действителността им форма. И тук нещата вече не всякога са комични. Защото именно в резултат на подобни невротични "проецирания" едно по същество пред-политическо (както правилно го определи мой колега) гражданско движение – пред-политическо, защото е мотивирано от чисто възмущение, а не от партийни сметки и интереси – се превръща в сатанински режисирана "телевизионна революция", в движен от далечни "геополитически центрове" опит за "държавен преврат".

    И ето – започва болезненото свръхинтерпретиране на фактите – типичен симптом за душевно разстройство. Нищо от случилото се през последните месеци не е случайно, всичко е "изчислено", свързано – подобно на сто шестдесет и шестия ден и телефона на полицията. Чуйте само как ни се представят събитията от лятото – "нощта на белия автобус" от един автор от въпросната група: "с наближаването на очакваната парламентарна ваканция – пише авторката на цитирания "материал" – се случи и очакваното (sic "очакваното"). На 23 срещу 24 юли пред Народното събрание бяха инсталирани предварително подготвени за хвърляне павета (горката авторка, откъде ги измисли тези "предварително подготвени за хвърляне павета", кой би търпял "инсталираността" им там "предварително" или може би самата павираност на улиците е била, открай време, замислена като "инсталация"), предварително беше предвиден и бял автобус за извеждане на депутатите (от кого, уважаема – нима протестиращите сами са вкарали автобуса зад загражденията на парламента, уговорили са се с депутатите да бъдат изведени именно с него)… По-важното: предварително бяха разставени телевизионни камери (ето и телевизиите са в "мащабния заговор"), за да може точно в 22 часа, когато започват късните новинарски емисии, "сблъсъкът" да бъде предаван на живо."Абсолютно същото – продължава авторката – се повтори на 12 ноември (деня, когато студентите бяха бити на площад "Св. Александър Невски"), когато в 19 часа (забелязвате ли кабалата) заковано, предвид централните новини! (по коя точно телевизия, уважаема) камерите отразиха как се упражнява полицейско насилие срещу "възмутените граждани"."

    Върхът на свръхинтерпретацията обаче в цитирания материал е достигнат в изречението, визиращо пак събитията от 12 ноември: "А по-рано през деня получихме снимка на исусоподобен младеж с окървавена вежда на фона на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски"." Ето това, драги читатели, се казва да гледаш. Честно признавам, че лично на мен (а се смятам за понаразбирващ от иконография) не ми бе направило впечатление, че битият младеж (не само веждата му бе окървавена) е "исусоподобен". Но проециращият навън своята конспиративна невроза го е "видял".

    "Видял е" също – като специално режисирано и това, че младежът е сниман "на фона на катедралата". А може би точно затова протестът изобщо се е събрал там – за да се получи подходящият "фон"? И дори – може би точно затова сградата на Народното събрание е построена там и е оградена тъкмо от тази страна – за да се получи кадърът "окървавеният Иисус пред храма". Колко ли са платили "PR-кукловодите" на съответните полицаи да ударят точно това "исусоподобно" момче? Или въобще не е имало друго събитие освен снимката? Нали ни е казано: "по-рано през деня получихме снимка". Получихме я, хей така, от само себе си – фактът е "снимката", "исусоподобността", "фонът на катедралата". Не нещо друго. При тази дяволска изобретателност (не на "протестиращите студенти", на "превратаджиите" – само такива могат да бъдат толкова "изчисляващи") как да не започнеш да калкулираш: "сто шестдесет и шести ден – телефон сто шестдесет и шест – ergo готвена атака".

    ***

    Накрая бих искал да кажа само нещичко на онези представители на същата интелектуална група, които напоследък са се заели да нареждат мен лично в някакви т. нар. хорове на омразата. Днес реших да се посмея и с вас, защото вие сте всъщност истинските създатели на тази конспиративна визия за нещата в столицата ни, вие невротизирате, "кабализирате" управляващите. А колкото до "езика на омразата", колкото и да се старая аз, грешният, със сигурност не бих могъл да достигна до висоти като следните: "Аз съм десен…, отрадно ми е, когато видя в центъра на София дълги полицейски кордони, които не позволяват на тълпата да поеме накъдето й скимне и да вика "Ууу" по когото й скимне… Призивите за морал в политиката, идващи от неморални хора, които в личния си живот нараняват всичко живо наоколо, защото са умопомрачителни нарциси, ме отвращава. Не приемам и хора, чийто личен живот е хаос, да ми натрапват възгледите си за обществения … Такова нахалство могат да си позволят само идиоти или патологично влюбени в себе си индивиди ("десният" клевети за личния живот на хора в публичен материал, което си е чиста мерзост. По-нататък следват доказуеми неистини за мен лично, които няма да цитирам)." И по-нататък: "Добре е и артистите, които са се юрнали да оправят политиката, да погледнат себе си и да … си оставят вувузелите и футболните свирки вкъщи и да се потресат от срам, че в продължение на половин година се държат като стадо, в което са нахлули бесовете… Някои от тях да си признаят, че се страхуват да не изпаднат от снобската софийска общност, която всъщност е една провинциална сбирка от глупци без особени таланти. Други направо да признаят, че са на протести, защото няма да получат никакъв грант от западни НПО".

    Макар аз да съм "делял хората на количество и качество", трудно бих "изцедил" и точно такава перфидна "импресивна" обрисовка на противниците си: "…Дьолакроа и цицата на Свободата. Дами от почетната гвардия на разгневените амазонки страдат публично от държавното несъвършенство. Напомнят активистки от движението "Фемен". Голи до кръста разкъсани съвести ("импресията" се отнася разбира се за протестиращите)."

    И съвсем накрая: уважаеми, идва Рождество. Отпуснете душите си, излезте от кафенетата, където правите конспиративните си срещи и "продуцирате" текстове като горецитираните. Политиката не е всичко все пак. Върнете се у дома си, при "личния си живот", който, дано да не е "хаос". Прочетете някоя книга от онези, дълбоките, религиозните, руските "от по-миналия век"; ако не познавате друго велико име от 17-18 в., послушайте, ако щете, Бах.

    Макар че… знае ли човек дали в датата 25 декември не се крие някаква символика, влязла вече в главите на "режисьорите".




    Коментар


    • Първоначално изпратено от 4ubaka Разгледай мнение
      Вивиан Рединг обяви бойкот на олимпиадата в Сочи. ПУТИНИАДАТА ПРЕД ПРОВАЛ!!!
      http://www.mediapool.bg//vivian-redi...ews214486.html
      Досега сигурни за бойкота са Германия, Полша и Литва. Очакват се повечето членове на ЕС да се присъединят, плюс САЩ, Канада, Австралия.
      Целта е Москва да избира - Олимпиада или Украйна.
      Yeah

      Коментар


      • може да са и объркали "опорната точка"
        пп Важен е фактът и самия акт на бойкот,
        а причини винаги ще се намерят
        Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
        Абе, то хубаво ама да ги бойкотира за нещо по смислено.

        Коментар


        • Посланикът на Норвегия за обществените поръчки:
          "Ние сме успешни не защото хората са по-малко склонни към корупция, отколкото на други места по света. Институциите са тези, които правят разликата"



          Vladimir Mitsov
          Определено, няма да се хванат за копривата на пролет ГЕРБ се разпада, само Цецка държи фронта, все още, а и "Биби" няма как да помогне на тиквоча

          Коментар


          • За бойкот на Олимпиадата в Сочи
            http://www.facebook.com/l.php?u=http...dZWHzrN7rgrY9U

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
              Бургас, Варна, побережие, също и София.... Велинград, Сандански, Банско, Пампорово... Използвай празниците, запознай се с некоя рускиня и ще се успокоиш
              Батко, аз работя изключително с руснаци...

              Коментар


              • Киев и София пишат разказа, от който ЕС се нуждае

                http://www.capital.bg/politika_i_iko..._es_se_nujdae/


                Може да звучи невероятно, но все още в Европа има протестиращи, които ентусиазирано развяват знамето със звездите на Европейския съюз, вместо да го палят от гняв. Тези дни киевският ЕuroMaidan (площад "Независимост") е сърцето на ЕС, колкото и брюкселският "Шуман". Протестът на студентите в България, чието присъединяване през 2007 г. мнозина определиха като преждевременно, също показва, че ЕС остава опора в периоди на колебания.

                Нито насилието на украинските части за борба с безредиците, нито опетняващата кампания срещу българските студенти могат да убият надеждата за живот в демократични общества, управлявани от върховенството на закона.

                Европейският съюз отчаяно се нуждае от разказ, подкрепящ причината за съществуването му. Старата история за войната и мира не въздейства върху младите поколения, които не помнят Европа отпреди 1945 г. С приказката за благоденствието положението не е по-добро. Разширяването на демокрацията е най-непосредственият европейски сюжет, способен да грабне политическото въображение. За протестиращите в Киев и София няма съмнение, че ЕС е част от тяхната кауза и че ще помогне на незрелите демокрации да укрепнат.

                В Украйна един авторитарен президент се противопостави на интеграцията и това може да коства властта му. В България демократичните процедури работят само на хартия, докато държавата е превзета от корпоративни интереси, а в обществото цари недоверие в националните институции.

                Това, с което ЕС повлия на двете страни - било чрез фундаменталните си ценности или чрез преки действия, е засилването на гражданския дух и стремежа към по-достойно бъдеще. А EuroMaidan и българският антиправителствен протест, който продължава над 170 дни, продължават смисъла и виталността на този проект.

                Лесно е да се всее съмнение в трансформиращата роля на Брюксел при наличието на толкова много отрицателни примери - като се започне от провала на "цветните революции" в страните от бившия Съветски съюз и се стигне до отстъплението от демокрацията в страни като Унгария, България и Румъния.

                Окопните навици умират трудно, старите надежди са захвърлени, корупцията е ендемична. Корумпираните елити лесно се адаптираха към живота в ЕС, превземайки държавността с пачки от еврофондовете. А украинската "черна събота" на 30 ноември, когато полицията атакува проевропейски настроените студенти, показа, че авторитаризмът е депресиращо жизнеспособен сценарий. И много хора и в Украйна, и в България просто напускат страните си, за да търсят по-добър живот навън.

                Но гражданското пробуждане опровергава скептиците. Решимостта на украинския президент Виктор Янукович да използва брутално насилие ще усили решимостта на важен сегмент от украинското общество да приближи страната до ЕС. И ако можем да говорим за европейска кауза днес, то тя е да не бъде допуснато Украйна да се хлъзне по пътя на Беларус.

                В България вече има нова култура на протеста, запечатана в самата политическа тъкан. През изминалите години гражданите откриха силата си на реален съперник на елитите. Духът е пуснат от бутилката, независимо че битката ще е продължителна и победата все още не се вижда ясно на хоризонта.

                Украинските изпитания припомнят на българите и голямата разлика да са част от ЕС. В последните седмици по улиците на Киев се появиха билбордове, изобразяващи икономическите трудности в България като предупреждение за разрушителния ефект от това членство. Посланието е повече от ясно: Братска Русия ви предлага много по-добра сделка.

                Тези дни обаче София и Киев са свързани по един много по-положителен начин. В българската столица могат да се видят протестиращи, които носят плакати "Украйна е Европа" заедно с флагове в жълто и синьо. Кой казваше, че на Европа й липсват хубав разказ и кауза?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от kandid Разгледай мнение
                  Комунистите не разбраха, че ние сме 27-мата държава-членка на ЕС, а не 51-ви щат или 16-та република. Айде сменете ги тези опорни точки. Дай нещо за гейропа и как нямаме нищо общо с нея, а трябва да се прислоним в топлите обятия на чичко Путин...
                  Бургас, Варна, побережие, също и София.... Велинград, Сандански, Банско, Пампорово... Използвай празниците, запознай се с некоя рускиня и ще се успокоиш

                  Коментар


                  • Сменят всички членове в комисията на Филип Тефтерчето. Прибират палати и за конфликт на интереси. Ще глобяват политици с една заплата за закъснели декларации. Палати, коли и авоари, придобити в резултат на конфликт на интереси, ще бъдат отнети в ползи на държавата. Такава промяна в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси предлагат депутати от БСП. Възнагражденията, получени от държавната хазна, също ще бъдат отнемани. Променят се и глобите при закъснение при подаване на декларация за конфликт на интереси. Тя ще е според работната заплата на лицето, заемащо публична длъжност. "Не може и министърът на икономиката и енергетиката, и директорът на училището в Годеч да плащат една и съща глоба", мотивира предложението председателят на парламентарната комисия за тефтерчето на Филип Златанов Кирил Добрев (БСП). Новите текстове предвиждат и възможността комисията да поиска от съда разкриването на банкова тайна. Имената на установените в конфликт на интереси пък ще бъдат публично достъпни на сайта на комисията.

                    КАКВО ЛИ ПРАВИ СЕГА ИСКРЕТО

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                      Киро, това са пиянски бръщолевения на болен СИН безмозъчник.

                      Българите били проникнати от "нужда за истинска декомунизация" !!!!!! Боже, боже, боже!
                      Тези сини тъпаци така и няма да разберат, че беден народ като българския не може да бъде антикомунистически.

                      А да играеш на картата на "антирусизма" в България си е истинска кауза пердута. Само сините идиоти не могат да разберат, че руския народ си е свързан с българския с много силни връзки-кръвна, езикова, верска, историческа, културна... и т.н.
                      А американците са ни чужди отвсякъде. Това, което го изброих за руснаците, ни е абсолютно чуждо по отношение на американците.
                      Американците дори не могат да пият бе ! Какво общо може да имаме с нация, която се напива с бира? Че ние и руснаците с бира изтрезняваме!
                      Комунистите не разбраха, че ние сме 27-мата държава-членка на ЕС, а не 51-ви щат или 16-та република. Айде сменете ги тези опорни точки. Дай нещо за гейропа и как нямаме нищо общо с нея, а трябва да се прислоним в топлите обятия на чичко Путин...

                      Коментар


                      • Още един депутат напуска ГЕРБ
                        ]

                        Народният представител Светлин Танчев напуска парламентарната група на Бойко Борисов и става независим депутат, предаде репортер на БГНЕС.

                        Танчев е депутат от ПГ на ГЕРБ, член на Комисията по вътрешна сигурност и председател на Групата за приятелство България – Аржентина.

                        Отцепването му от ПГ на ГЕРБ идва седмица, след като на 2 декември депутатът Георги Марков депозира молбата си в НС да напусне групата на Борисов и да стане независим. Очаквайте подробности. /БГНЕС

                        ЧЕСТИТО

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от 4ubaka Разгледай мнение
                          Вивиан Рединг обяви бойкот на олимпиадата в Сочи. ПУТИНИАДАТА ПРЕД ПРОВАЛ!!!
                          http://www.mediapool.bg//vivian-redi...ews214486.html
                          Абе, то хубаво ама да ги бойкотира за нещо по смислено. Аз съм също против демонстриране на педерастията

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от karl1957 Разгледай мнение
                            Агония или последен шанс…
                            December 10th, 2013 No Comments

                            Teror© Милен Радев

                            Че ГЕРБ изпусна подходящият момент за да понесе и да изнесе до успешен край щафетата на антиправителствения протест в България ми се струва вече очевидно.

                            Известно е, че като ценèн член на консервативната ЕНП, ГЕРБ не можеше да си позволи “непарламентарни”, противоречащи на принципите на “цивилизованото” европейско политическо боричкане, средства на уличния натиск.

                            Питам се какъв е последният коз, с който ГЕРБ би могъл заедно с всички, проникнали се от нуждата за истинска декомунизация – т.е. де-бесепеизация – на България, да обърне играта, да спечели тази струваща ни се вече отписана битка…

                            Колкото и да е странно, мисля че тъкмо съпоставянето с украинския опит може да помогне. Обединяващият елемент, изваждащ от сегашното вцепенение, привличащ вниманието и на разочарованите вътре в страната, но и на гледащите ни с недоумение отвън, може да бъде един:

                            конфронтацията с Русия,


                            изобличаването на руската подмолна игра от последните месеци, опълчването срещу все по-неприкритата руска намеса в нашата съдба.

                            ГЕРБ е призван и трябва сега да изиграе антируската карта. Антируска, естествено в смисъла на анти-путинска, анти-кремълска и анти-имперска, мисля, че това се разбира от само себе си.

                            Киро, това са пиянски бръщолевения на болен СИН безмозъчник.

                            Българите били проникнати от "нужда за истинска декомунизация" !!!!!! Боже, боже, боже!
                            Тези сини тъпаци така и няма да разберат, че беден народ като българския не може да бъде антикомунистически.

                            А да играеш на картата на "антирусизма" в България си е истинска кауза пердута. Само сините идиоти не могат да разберат, че руския народ си е свързан с българския с много силни връзки-кръвна, езикова, верска, историческа, културна... и т.н.
                            А американците са ни чужди отвсякъде. Това, което го изброих за руснаците, ни е абсолютно чуждо по отношение на американците.
                            Американците дори не могат да пият бе ! Какво общо може да имаме с нация, която се напива с бира? Че ние и руснаците с бира изтрезняваме!
                            Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                            Коментар


                            • Отчаяни опити на Кремълския сатрап да спечели някакви симпатии

                              Президентът Владимир Путин е внесъл в Държавната дума (долната камара на парламента) проектопостановление за амнистия по случай 20-годишнината от руската конституция, съобщи пресслужбата на Кремъл. Проектът е подготвен от Съвета по правата на човека (СПЧ) по заповед на президента, издадена през септември, информира ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира вестник "Известия", който пише, че според проекта амнистираните ще бъдат от 20 до 22 хиляди, вкл. подсъдими по т. нар. "блатно дело", членове на групата "Пуси райът" и активистите на "Гринпийс".

                              Очаквам скоро да организира и предвожда някой гей-парад в Москва или Сочи...

                              Коментар


                              • Вивиан Рединг обяви бойкот на олимпиадата в Сочи. ПУТИНИАДАТА ПРЕД ПРОВАЛ!!!
                                http://www.mediapool.bg//vivian-redi...ews214486.html

                                Коментар

                                Working...
                                X