IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (Архив до 13.11.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
    Не си прав, а и мислиш в грешна посока. Аз самия имам елитно образование, ти също. Е, откъснати ли сме от практиката. А червените свине, особено от нейния ранг имат още по елитно образование. Караш каруцата в грешното блато
    По какви критерии е "елитно" образованието в БГ....?
    Едно време се учеше до побъркване...Специта по всичко...
    Сега се чудят как да задържат студентите, за да се получи субсидията......
    Прием с оценки от матури, две- три поправки, с 2-3 невзети изпита минаваш годината, Прости и арогантни са 80 % от студентите.....10% са достатъчно умни за да заминат да си доучват в класни унита по света. Програми бол...
    Но вече сме в блатото....Ще ни управлява чалгата

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
      Елитното образование за съжаление през всичките години преход е водило до откъсване от реалността в БГ. Примери да давам ли?
      Не си прав, а и мислиш в грешна посока. Аз самия имам елитно образование, ти също. Е, откъснати ли сме от практиката. А червените свине, особено от нейния ранг имат още по елитно образование. Караш каруцата в грешното блато
      Баба ме научи на много неща.
      tnm

Коментар

В какво си сигурен ???

Че аз без да я познавам знам, че всички червени свине от нейния ранг имат елитно образование.
        Елитното образование за съжаление през всичките години преход е водило до откъсване от реалността в БГ. Примери да давам ли?

Коментар

В конкретния случай съм сигурен!!!!
          В какво си сигурен ???

Че аз без да я познавам знам, че всички червени свине от нейния ранг имат елитно образование.
          tnm

Коментар

Наистина ли си мислиш, че от неученост ги творят мизериите.
            В конкретния случай съм сигурен!!!!

Коментар

Аман от простотии. Може ли да има толкова неуки политици??? Пръмова се петляви за АДСИЦ-ите в момента
              Наистина ли си мислиш, че от неученост ги творят мизериите.
              tnm

Коментар

• Аман от простотии. Може ли да има толкова неуки политици??? Пръмова се петляви за АДСИЦ-ите в момента

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
                  Нещо гледам много сте се запенили против Боце

Ама може да се хванем на бас, че и на следващите избори ще има повече депутати от Гея.

А пък страната след 4 години ще е по-зле отколкото сега.
                  Не само няма да има ами няма и него да изберат.А страната ще е много по добре.Я си кажи на какъв пост те уредиха мутрите и откъде цица

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                    Я какъв апломб, какво нещо!
                    Не аллах, БОГ знае.
                    А бе тъпчо... дали е бог, дали е аллах е едно и също бе!
                    Ама на различни езици. И все се има предвид Единият бог, Саваот, оня дето според евреите, измислили монотеизма, е създал Света.
                    Ама според християните носителят на истината (пророка) е Иисус Христос, а според мюсулманите е Мохамед.
                    А пък според мен, всеки който вярва в идиотии като Бог, задгробен живот, Ад, Рай и прочее глупости е най-малкото заблуден, да не кажа тъп.

И защо си мислиш. че християните са нещо повече от мюсулманите, будистите, шинтоистите, и прочее други вярващи наивници?
                    Щото се смяташ за такъв, нали?

Ама ако си истински християнин, може ли да дойда, да ти отвъртя един шамар и ти да подложиш другата буза? Като истински последовател на Иисус.
                    Щото ако ти ме удариш, то и аз ще ти отвъртя един. Щото не съм последовател на Исуса. Предпочитам Стария завет. На евреите.
                    "Око за око, зъб за зъб"

п.п. Шинтоистите най ми харесват. Има нещо много естествено в идеята Шинто. Да вярваш в Историята, Традицията, Природата, Духа, Морала .... импонира ми.

Око за две и зъб за чене...

Коментар

• Бомба!
                      Полицаи застреляха момче, носещо воден пистолет
                      Полицаи застреляха момче, носещо воден пистолет
                      Бойко Борисов и Сергей Станишев летели в един самолет до Брюксел
                      НОВИНИТЕ ДНЕС: 44 | НОВИНИТЕ ВЧЕРА: 337
                      24 Октомври 2013, четвъртък, 8:09
                      Русе
                      10 C
                      Новини от ПИК Информационна Агенция
                      Начало БЪЛГАРИЯ ДНЕС СВЕТЪТ ДНЕС СПОРТЪТ ДНЕС ГАЛЕРИЯ ШОУ РЕТРО ЛАКОМНИК
                      Начало
                      »
                      ТОП НОВИНАТА
                      »
                      Само в ПИК:
                      Боевски се крие от журналисти, жилището му свети цяла нощ, чува се проходилка » Боевски се крие от журналисти, жилището му свети цяла...
                      Изненада! Гълъбин Боевски се прибра в България (обновена в 23:00) » Изненада! Гълъбин Боевски се прибра в България (обновена...
                      Скандал! Зам.-вътрешен министър в сладка далавера с 12 000 евро » Скандал! Зам.-вътрешен министър в сладка далавера с 12...
                      Снахата на Гълъбин Боевски избухна: Мъжът ми Пол ме окраде и изостави, а след това ме попита какво ми е направил! » Снахата на Гълъбин Боевски избухна: Мъжът ми Пол ме...
                      Дата
                      08:07 | 24.10.2013
                      Дата
                      61
                      Коментари
                      0
                      Автор: ПИК
                      Share

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и на ГЕРБ Бойко Борисов са летели в един и същ полет до Брюксел, съобщиха пред "Стандарт" партийни източници.

Двамата са в столицата на Европа заради срещите на политическите семейства на левицата и десницата преди срещата на върха на 24 и 25 октомври. На нея водачите на страните членки ще обсъждат дигиталната икономика и младежката безработица.

Винаги преди подобни заседания се събират групите на Европейската народна партия /ЕНП/ и на Партията на европейските социалисти /ПЕС/, за да избистрят партийните позиции по обсъжданите теми.

НАЛИ СА СИ КОМУНИСТИ

Коментар

• Трябва да махнем "митницата" от енергетиката
                        Равносметката за АЕЦ "Белене" е трагична - срещу похарчени над 1.6 млрд. лева за площадката имаме активи за едва 90 милиона, твърди председателката на ЕНП Мария Капон
                        Юлиана Бончева
                        Снимка: БГНЕС
                        Мария Капон е учредител и председател на Единната народна партия. Завършила е икономика в университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен, Германия. Беше депутат в 40-ото Народно събрание.
                        - Г-жо Капон, отправихте публично риторичния въпрос "Кой стои на входа и на изхода на българската енергетика". И отговорът е...

- Очевиден. Вземете ремонтите на АЕЦ "Козлодуй", проекта "АЕЦ "Белене", складирането на ядрени отпадъци, износа на ток - навсякъде се появяват "Риск инженеринг" и Богомил Манчев. Той е подизпълнител в удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" в хранилището за сухи ядрени отпадъци. Геоложкото проучване за седми блок за АЕЦ "Козлодуй" е възложено на "Риск Инженеринг". Същата фирма се занимаваше с ремонтите на 3-ти и 4-ти блок. Манчев е съдружник и в дружества, които се занимават с износ на ток. Искам много ясно да подчертая, че Манчев не ме интересува, нито фирмите му. Въпросът е защо вече толкова години в България се поддържа лоша, неконкурентна среда.

По закон не може една и съща компания да изпълнява различни дейности в рамките на един проект. Но "Риск инженеринг" явно може. Тази фирма има много дъщерни компании. Има дялове в напълно самостоятелни дружества, които от своя страна имат дялове. Технико-икономическото проучване за АЕЦ "Белене" се изработва от фирма на Манчев с партньори, "Риск инженеринг" след това участва като подизпълнител на инженер-архитект на проекта "Уорли Парсънс". Подготовката за възлагане на ОВОС за Белене я прави подизпълнителят на архитект-инженера, а после ОВОС-ът се прави от самия архитект-инженер.

Впрочем реално ОВОС е правен от българския проф. Иван Иванов и екипа му. В България има блестящи експерти, но винаги те са нечии наемници, големите пари са за възложителите. Въпросът е защо не може директно поръчката да бъде възложена. Това е само щрих по въпроса за "конкурентната" среда.

Изборът на архитект-инженер за "Белене" пропада през 2004 г., защото се явяват само двама кандидати, а законът изисква поне трима. След което поправят закона и го печели "Уорли Парсънс" с подизпълнител "Риск инженеринг". Тогава се решава, че в първите 10 години НЕК ще плаща на архитект-инженера. И НЕК плаща - сумата за тези 10 години е почти 90% изплатена, а АЕЦ "Белене" не съществува. Излиза, че не свършването на работата, а плащането е било важно.

Тук искам да направя много ясно разграничение. Предприемачеството е важно. Не трябва да демонизираме нито една фирма. "Риск инженеринг" и свързаните с нея фирми благодарение на големите си обороти спасяват инженерната мисъл в сектора. Предоставят работа. Но въпросът е на каква цена. И това дава ли шанс за развитие на наука, на колективи, на повече фирми? Или някой е заприщил входа и е нещо като митница - отваря и затваря портала в цял един бранш.

- С колегата ви от ДСБ Иван Иванов внесохте сигнал за плащанията по АЕЦ "Белене". Какво престъпно видяхте в тях?

- Надявам се прокуратурата да си свърши работата. Защото българските граждани имат нуждата да знаят, че в България има справедливост и възмездие. Това, което ние установихме, е, че до края на 2011 г. - 3 месеца преди да бъде прекратен проектът - са похарчени над 1.6 млрд. лева, а срещу тях имаме дълготрайните активи за едва 90 милиона лева! Това е всичко. Плащали сме основно за консултации. Това показват фактурите, с които разполагаме.

В тези документи се виждат всички така наречени консултанти по проекта "Белене". За архитект-инженера "Уорли Парсънс" са 204 млн. евро, от които 177 милиона са платени и остават 26 милиона. Има и по-дребни консултанти - "Делойт", "Париба", с по 2-3 милиона евро. Само лихвите по кредитите на банката БНП "Париба" са 52 млн. евро. Има и някакви граждански договори за 70 000 лева - незначителни на общия фон. За консултантски услуги на БЕХ - половин милион. Друга интересна точка е "капитализирани разходи на предприятие "АЕЦ "Белене" - 20 млн. евро, всичките платени. С екипа ми положихме големи усилия да намерим какви са тези разходи, какво е свършило това предприятие. То не е проектната компания, нещо друго е. Поради липсата на публична информация само гадаем. Междувременно се оказа, че в някакъв пожар в Русия документите по проекта са изчезнали.

- И какво, като са изчезнали? Нали би трябвало и българската страна да има същите тези документи - иначе за какво сме плащали?

- И ние се чудим как е възможно да плащаш, ако нямаш документи? Истината е, че през цялото време се е плащало по хвърчащи споразумения, без договор. Всяка власт е подписвала нещо. И тук идва много важен въпрос - кога трябва да се привличат юридическите консултанти, опитните адвокатски кантори - преди започване на големи проекти или постфактум. В цялата енергетика - като започнем от скандалите с американските ТЕЦ-ове - големият проблем е как е изпълнена законодателната рамка и как е защитен общественият интерес. Може ли юрисконсулт в държавно предприятие да защити българския интерес в международен проект за 5, 10 или 20 милиарда лева? Министерства и предприятия имат рамкови договори за правно обслужване с разни адвокатски кантори. Но тези кантори се намесват едва когато белята е направена, когато се стигне до дела и арбитражи. За правния консултант това е много удобно, защото не носи отговорност за "дефекти" при подписването на договора.

Затова още при подготовката на даден проект трябва се наеме юридически екип и той да носи отговорност. Иначе министри и директори подписват, после правителствата се сменят, други подписват, после и тях ги сменят и накрая никой не носи отговорност. А ние като съдружници по такива проекти, защото сме такива като данъкоплатци, плащаме сметката.

Случаят "Белене" е учебникарска илюстрация за това как може да се вършат безобразия. Ето защо днес сме длъжни да направим анализ как са взимани решенията, кой и кога ги е взимал и защо в крайна сметка срещу похарчени 1.6 млрд. лева имаме насреща активи за 90 милиона. Да си вземем поука и да не повтаряме грешките.

- Много хора смятат, че намесата на прокуратурата по случая с "Белене" е политическа поръчка и че всъщност едно енергийно лоби се опитва да измести групата на Богомил Манчев?

- Кое лоби?

- Всички това се питаме. Самият Манчев намекна за тайнствен играч, висок 1.90 м.

- Мисля, че това е просто трик за отклоняване на вниманието - пуска се мюре и всички започват да се чудят кой е той. Това е несериозно.

- Твърдите, че група свързани лица са окупирали входа на българската енергетика. А сезирахте ли Комисията за защита на конкуренцията?

- Не виждаме смисъл. КЗК, дори да бъде сезирана, често излиза с решение, за каквото някой си е платил, оневиняващо. Дори да наложи някакви глоби, те се обжалват и падат в съда. Какъв капацитет има КЗК? Знаете моето становище от години насам - властите се менят, ръководството на КЗК - не.

- Как оценявате кадровата политика на днешните управляващи?

- Нямам никакви надежди в това правителство и никакви илюзии за това управление. Но съм убедена, че колкото и живот да има това правителство,трябва да го ръчкаме да работи. Извънпарламентарно целия ресурс трябва да използваме, за да ги накараме да свършат нещо полезно и да не им позволяваме да правят бели.

- Какво мислите за решението на парламента да бъде удължен мораториумът за продажба на земя на чужденци?

- Чужденците и сега могат да купуват земя, достатъчно е да имат фирма, регистрирана в България. Има си и правила за свободното движение на хора и капитали в рамките на ЕС, имаме си и договор за членство в ЕС. По-скоро трябва да се мисли за някакви разпоредби за земеделските земи, както е в много страни от Европа - например ограничения за придобиване на парцели в погранични райони или лимит за декарите, които едно лице може да притежава в едно землище.

МУТРИТЕ И КОМУНИСТИТЕ ОКРАДОХА ПАРИТЕ

Коментар

Кире, ми аз тъй кат гледам те сички се крият зад прякори

1. Геят
                          2.Олигарски
                          3.Фюрерът
                          4.Бандитът от СИК

На техния фон с гордо вдигната глава изпъква Делян Пеевски, който е застанал смело с името си. Сигурно за това му търсят цаката и го демонизират.

Сигурно е защото е без прякор. Не знам защо още не си е измислил.
                          Може да прекратим тази несправедливост още сега и тук.
                          Аз предлагам за прякор на Пеевски да е "Манекена"!

Коментар

• Ето това са направили ГЕРБ - КОМУНИСТИТЕ, а и не само те. Само вижте кои са против продажбата на земя на чужденци и защо. Те подкрепиха родната мафия, която изкупува земята на безценица и явно ще продължава.
                            Ама като гледам как се юрнали чуждите граждани Както каза онзи италианец - с тази бюрокрация и ред в държавата предпочитам да не правя нищо тук..

МЕЧО, ЛЪВЪТ СКЪСА СИНДЖИРЯ

Коментар

• Djoro, ти лапни бурмата и ще кажеш каква е после

Първо - никога не говорете глупости, макар че на някои хора им е навик! Второ - не забравяйте, че живеете в ХХІ век и няма нищо по-просто от това да бъдеш записан. Трето - вижте си партийните членове и симпатизанти."От кол и от въже", както казваше баба ми. Щото не Ви е записала БСП. И четвърто -нищо не е извън контекста.. Това сте си Вие г-н Тотев - като манталитет!
                              Кметът Тотев: Записите са незаконни и вън от контекст
                              frognews.bg
                              Кметът Тотев: Записите са незаконни и вън от контекст frognews.bg НОВИНИ Кметът Тотев: Записите са незаконни и вън от контекст..

МНОГО СА ТЪПИ ГЕРБЕРАСТИТЕ

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Кире, ми аз тъй кат гледам те сички се крият зад прякори

1. Геят
                                2.Олигарски
                                3.Фюрерът
                                4.Бандитът от СИК

На техния фон с гордо вдигната глава изпъква Делян Пеевски, който е застанал смело с името си. Сигурно за това му търсят цаката и го демонизират.

tnm

Коментар

Working...
                                X