Сензацията! БРЮКСЕЛ СПРЯ ГАЗОВИЯ "ЮЖЕН ПОТОК"! * Тръбата нарушава европейското законодателство * Подписаните споразумения с "Газпром" или трябва да се денонсират, или да се предоговорят. Еврокомисията официално спря газовия проект "Южен поток". Мотивът: подписаните споразумения нарушават драстично европейското законодателство. Представител на Еврокомисията заяви, че трябва да се преразгледат най-малко три основни въпроси около сделките: 1. според енергийния пакет на ЕС трябва да има разделяне на собствеността на тръбата (преноса) от собствеността върху суровината. А това не е спазено от "Газпром", който е производител, и доставчик. 2. договорите за "Южен поток" трябва да гарантират свободен достъп на трети фирми до запълване на капацитета на тръбата. Европейското право забранява изключителното право на "Газпром" като единствен доставчик. 3. Структурата на тарифите е несправедлива (това явно касае ущърба за България) и е необходима да се преразгледа. Директорът за енергийните пазари Краус Дител Борхардт открои тези точки като най-противоречащи на европейското право. Според него Европейската комисия счита, че сключените споразумения на България, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия, Австрия, (и Сърбия като член на Европейската енергийна общност) трябва да се преразгледат или денонсират. "Това, което мога да кажа е междуправителствените споразумения няма да бъдат основа за изграждането или експлоатацията на Южен поток. Защото, ако държавите-членки или държави-членки не се предоговарят, Комисията разполага с начините и средствата да ги задължат да го направят". Съответното писмо днес е изпратено от комисаря по енергетиката Йотингер до руския енергиен министър Александър Новак. Изявлението в Брюксел беше направено в присъствието на руски официални лица и шефове на "Газпром". ------------------------------------------------------ И моят коментар. Явно двубоят след случващото се в Украйна се изостри. Явно настъпва времето България да избере от коя страна на новата необявена Желязна завеса в Европа ще бъде - от източната или от западната. Сега е ясно от коя сме. А утре, други ден?! Що се отнася до "ползите" и вредите от проекта за България, анализът ми е на стената от 17 ноември - не този ноември, а онзи от миналата - 2012 година. Абсолютно обективен, понеже разполагам с цялото проектно проучване и финансови разчети, както съм показал (някои глави от него съм качил в сайта за споделяне Docx.bg.) ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА ВРЕМЕ НИТО ЕДИН ЕКСПЕРТ У НАС, НИТО ЕДИН ПОЛИТИК (от която и било политическа сила), НИТО ЕДИН КОМЕНТАТОР не пожела да се възползва от предоставената от мен информация, обявена и в ТВ ми предаване и пазена като светя светих от Москва, родните правителства и "Газпром". Иначе опозицията на проекта орева света, че сделката е непрозрачна и няма информация. Е, хубаво , аз като разследващ журналист я намерих - в обем от десетки гигабайти (хиляди страници) и обещавах да я предоставя на всеки, който я поиска. Защо не пожелаха да се възползват от тази информация? Защото много по-добре е така наречената "опозиция" на проекта да критикува "Южен поток" по принцип, вместо с конкретните данни, чертежи, схеми, таблици и изчисления, понеже срещу тях няма никакви аргументи. Защото документацията е убийствена. Т.е. мисълта ми, че така се създава видимост на противници на проекта, имитира се демокрация, отпушва се парата на общественото негодувание, за да не гръмне котелът, но на практика ВСИЧКИ (от ГЕРБ до Реформаторския блок и т.нар. соросоиди от кръга Цветелина Бориславова-Прокопиев) играят от единия отбор, МАКАР И ПРОФОРМА РАЗДЕЛЕНИ НА ДВА. Ще повторя националното предателство с проекта: * България подарява част от своята газопроводна мрежа (близо 200 километра), * България реже за скрап част от газопроводния си пръстен, * България губи сегашните такси за пренос (100-110 млн. долара), * България финансира с близо четвърт милиард долара част от проекта (някои от турбинните станции) - без нищо насреща, на своята добра воля И ОТ ВАШИТЕ ПАРИ, * България не получава нищо 17 години, * България след почти две десетилетия започва да получава нещичко - най-смехотворната такса за пренос. * България изкарва тръбата от морето в райони от "Натура", * България се подиграва със собствениците на земята под тръбата (17 000 семейства), като плаща мизерни пари, при това само от своя джоб, макар че дружеството е смесено със "Газпром". (виж замисъла, детайлите, парите и документа за това в поста ми от 10 октомври) Да е жива и здрава Еврокомисията и ЕС, че по геополитически съобръжения спря проекта в този му вид. Каквито и да са мотивите им, този акт е от кръвен интерес за България и българите.
https://www.facebook.com/grigor.lilo...99611750154769
https://www.facebook.com/grigor.lilo...99611750154769
Коментар