IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ето колко зле е била България през 1940 г.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ВЪПРОСА ЗА БЕДНОСТТА ПРЕДИ 9,09,1944 Е МНОГО ДИСКУСИОНЕН, НО ВСИЧКИ АВТОРИ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ ТОГАВА БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ Е БИЛА НА СВЕТОВНО КАЧЕСТВО

Коментар

• Минахме на френски картофи и китайски боб
      Вносът е довел до сериозно поскъпване, цената на месото също върви нагоре
      Публикувано: 8 ян. 2013, 09:23 | Обновено: 8 ян. 2013, 09:23
      Разпечатай
      прочитания: 15 | коментари: 0
      София, България

Българинът яде френски картофи и китайски боб. Тъй като родното производство не е достатъчно, се налага внос от други държави. Това обаче води до увеличения на цените. Картофите идват от Франция, Германия, Полша и Белгия, бобът пък е от Египет, Китай и Киргизстан, съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Плодовете, които ядем, също са от чужбина. Те пристигат у нас от близки държави – Турция и Гърция.Вносът е довел до скок в цената на картофите с 50 на сто, а на боба – с 20 на сто, обясни Стойчев пред БНР. Той допълни, че страната ни произвежда двойно по-малко картофи, отколкото имаме нужда. Вносните плодове поевтиняват, но според високите си цени от празниците, каза още той.

Захарта и олиото са със стабилни цени с тенденция за поевтиняване, изтъкна председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Стойчев каза още, че слабото потребление през последните години не дава възможност на някои стоки да поскъпнат.

В хлебопроизводството има хиляди малки пекарни, които, мъчейки се да оцелеят, поддържат ниски цени. Това е добре за потребителя, но не е добре за производителя, коментира той. Стойчев допълни, че зърненият баланс в страната е много стабилен.

Поскъпнали са месото, доматите и краставиците. Увеличението е с около 20 на сто в сравнение с година по-рано. По думите му брашното е поскъпнало в много малки граници. В момента може да се купи за 99 стотинки. Според Стойчев не може да има по-голямо увеличение на цената на хляба.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
        Батка, това го възприемам като голословно твърдение предизвикано от безсилна злоба.

През 80-те години на миналият век България е водеща страна износител на земеделска продукция не само сред социалистическите страни. Домати, пиперки, патладжани, дини, грозде, ябълки и всичко което ражда земята ни заливаше целия соц. блок и необятния пазар на СССР, както в прясно сътояние така и в консерви. Имахме поделения на Булгарплодекспорт и във всички западни държави и доста износ къв тях. Така например, нашето домашно пюре бе изключително качествено и търсено на Запад! Изкупуваха всичкото което произведем! Такава е истината...

Докато сега знаем, че всички тези зеленчуци и плодове са внос. Това е последствието от безумната седерастка политика на "земята в реални граници" през 90-те. Справедливостта изисква да си признаем, че в момента след 20 годишен грабеж и унищожаване на всичкото БГ производство нямаме НИКАВО селско стопанство. НИКАКВО...

Тъпанарите седерасти така и не можаха да разберат че техните западни приятели не искат работеща БГ икономика. На тях не им трябват конкуренти, на тях им трябват пазари! Ето защо в първите години на тъй наречената демокрация, повечето приватизационни сделки и западни инвестиции бяха да се закупи съответното БГ предприятие и да се закрие за да не прави повече конкуренция на съответната западната компания.
        Форка у мен няма никаква злоба.Основната причина днес българското земеделие да изглежда по този начин са именно куманистите и червената армия.Комунягите взеха земята на хората несъгласните избиха по лагерите и натикаха всички в общия кюп.В началото понеже хората бяха други продължиха да работят.Но дойдоха следващите поколения.......И се започна.Оре трактора колкото захващат плуговете и като обърне пропуска един плуг и засипва неизораното с пръст.По този начин от блок 500 декара се орат 250-300 другите са засипани със земя от плуговете.С икономисаната нафта се отчитаха високи трудови успехи или пък директно се крадеше.За кражбите и разсипията не искам да говоря.Въпреки механизацията въпреки торовете тракторите комбайните и въпреки робския труд на ученици студенти и работници от промишленистта текезесетата закъсаха.Вместо да ме засипваш с комунистическа пропаганда дай статистика за произведената продукция.Ако погледнем животновъдството там е тотална катастрофа и пак благодарение на гадните червени боклуци.Животните се гледаха основно от цигани и българи пияници и аутсайдери.Храната се крадеше животните не се дояха както трябва и хващаха мастит.В село от 100 текезарски крави десетина не бяха маститови.
        Твоите прехвалини комунисти съсипаха страната унищожиха стотици хиляди декари да докарат съветския скраб тука.Кремиковци Плама Химко Девня и куп паметници на българо съветската дружба.Да са ти честити.Не отричам и приноса на седесарските боклуци но поне ми върнаха земята.Сега си я обработвам дават и субсидии и съм доволен.Ако от мен зависеше субсидии за над 1000 декара няма се дават,Субсидии тртябва да се раздават за отглеждане на плодове зеленчуци и животни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов
          Миранди, не си губете времето, направо се вземете, стига с тези свалки тук, не се намираме в Аха.БГ

Черкезов
          Ах, ти палавник такъв - тройка ли предлагаш?

Коментар

• Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнение
            Разправят, че в община Смядово, България кирпичени били 70% от жилищата? Манарди това не е ли повече от процентите в оня списък?
            http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=605182
            Мейкър,

ти чете ли ми въобще статията ( анализа )???

Където в прав текст ви казвам, че след 20 години България ще изглежда като лунен пейзаж, населен с необразовани примати и много полиция, която да пази "управлявщите ви" от народната любов.
            ---------------------------------------------------------------------
            Кое не разбра от статията ми? ( писал съм я преди 3-4 години ) - щот' я пуснах много по-късно.

Знаеш ли какво значи да отнемеш Надеждата на някого? Едва ли? ( затова даже не мислех да я пускам, а си стоеше на комп-а ми кат' файл още близо година по-рано написана.

Кое от статията ми не се е сбъднало? Че ми мяташ разни селски нишани за 1940 г. и за точка Х.

П.П. Имаш ли представа колко нещо съм изчел и прегледал, за да ви го синтезирам само в 2 странички?

Напиши нещо "умно" ти и тогава ме питай какво мисля - за момента нищо не видях от тИбя. Направи 1 анализ - аз лоша дума за него няма да кажа, просто да видиш какво коства и да ти се изсерат 100 глупака на труда ( примерно ).

Поздрави!

Коментар

• унсс, ако имаш време иди да рагледаш дървените къщи по селата в Русия и дървените къщи в Норвегия и после ми кажи има ли разлика. Не знам дали си видял в линка който дадох, че през 2011г. в селата в Русия само 29% от жилищата имат душ или вана, само 39% имат канализация, само 49% имат водопровод. Въпреки че нашите села като цяло изглеждат доста по-добре от руските то и при нас има мила родна картинка - ето някои данни отнасящи се само за селата в България. В селата в България в 55% от жилищата тоалетната е вън от сградата, а в 2,2% от селските жилища изобщо няма тоалетна. В селата в България в 23,2% от жилищата изобщо няма баня, а в други 18,9% от селските жилища банята е извън сградата. В селата в България 7,6 % от жилищата нямат никаква канализация, в други 48,4% от селските жилища като канализация използват попивна яма и само 22,4% от селските жилища са свързани с обществена канализация. В 1,4% от селските жилища в България няма никакъв източник на вода.
              Last edited by the money-maker; 14.01.2013, 15:09.

Коментар

Разбира се, никаква бурна съпротива не е имало. Имало е съпротива на 5% от едрите поземлени собственици по селата. Останалите 95% са подкрепяли комасацията на земята. Само уедряването на разпокъсаните парчета земя е можело да осигури подем в селското стопанство, както и става след като се създават ТКЗС. Именно нарасналата производителност на селското стопанство осигурява възможност за капиталови вложения в леката и тежка промишленост на по-късен етап. Това пък дава възможност само за 30 години, както вече подчертах, жизненият стандарт на българите от 1950 г. до 1980 г. да се вдигне със 700%. Тоест както казваше Т Живков - за времето на социализма бяха създадени 7 Българии!
                Форка ( братле ) -

аз много те харесвам - повярвай ми!!

Но, всяко приляпане към Исус, Мохамед, бай Тошо ( периода ), Кастро, Пиночет, землянин ( марсианец ), елф, джедай ...... ( фашизъм/комунизъм, англия/колонии, Елада/роби и т.н. )

..... ми е меко казано изперкало.

П.П. Никой не отрича и добрите неща за всеки 1 период, ако ми беше чел коментарите в блог-а, щеше да ги видиш.

Но да не идиализираме някого/нещо за цикъл от едва 50 години да кажем. Все пак сме хора ( поне аз се имам за такъв ).

На иконите в църквите се молят на други личности, но не са въпросните, които коментираме.

От Русото по-грешно няма, но не обичам някой да ми се представя за светец, кат' той е по-голям боклук от мИня да кажем и вече "кръстове" да му бия и свещи да му паля.

Е, как да стане!

П.П.П. Умно момче си - специално в тази материя се излагаш и ако не си финансово заитересован да го правиш, т.е. да ти плащат - по-добре не си сривай авторитета, който имаш - а той поне за мИня не е малък.

Харесвам си те доста - имам чувството, че някой ти пише от ник-а, но използвам случая да ти се извиня, защото ме обвиниха, че съм те "нападал" вече

Не се базикам - прощавай, ако съм прозвучал така!!
                Last edited by marandi; 08.01.2013, 01:00.

Коментар

• Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнение
                  Разправят, че в община Смядово, България кирпичени били 70% от жилищата? Манарди това не е ли повече от процентите в оня списък?
                  Некоректно работиш с данни. Давам пример, вчера даде някакви данни за Русия. Дали дървеното жилище е непременно признак за мизерия и нисък стандарт! Имам приятел в Норвегия, който твърди че над 75% от жилищния фонд е от дърво и смола... Комфорта от обитаването на такъв тип жилище е без забележки...

Да те попитам имаш ли актуално инфо Кво се случва по нашето Черноморие, вече Велинград и Сандански

Коментар

• Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
                    1939 г. е двоен (непробит) връх на 1913 г. - ако използваме термини от техническия анализ.....След който започва спад към нивата от преди 1900 г. Периода 1945 - 55 г. е неуспешно повторение на "сценария" от 1880-1900 г. (свързан с политиката на Стефан Стамболов) . След 1955 г. всичко е експеримент - той обаче остави активи за 80 млрд.долара към 1990 г. срещу които стояха 12 млрд. задължения под формата на кредити към Лондонския клуб (основно) и по-малка част към Парижкия....

Така или иначе,социализма не фалира в нито една държава по света - смяната му беше продиктувана от външна намеса под формата на либерализация на всяка цена,резултата от която виждаме в момента по целия т.нар. "Развит" Запад .
                    Да, социализма не фалира, даже хич. Най-развит социализъм, на практика, сме виждали в скандинавските държави, които и към момента са номер едно.
                    Социализма във вида практикуван в Източен блок обаче фалира, не толкова финансово, колкото заради уравниловката която беше наложена. Респективно никаква заинтересованост за развитие не се случваше. Китайците се усетиха и вкараха и малко морков в супата, е резултата е ясен, при тях двойния връх трябва да го търсим преди векове, предполагам.
                    Всичко прекалено, е вредно, казват!
                    Комплименти за анализа на Труда, въпреки че ще се наложи да го чета по-подробно, че ми стана интересно

Коментар

• Разправят, че в община Смядово, България кирпичени били 70% от жилищата? Манарди това не е ли повече от процентите в оня списък?

Коментар

• Първоначално изпратено от Батко Пешо Разгледай мнение
                        с уедрена земя и трактори комбайни торове препарати не можахте да произведете колкото прадядо с воловете.
                        Батка, това го възприемам като голословно твърдение предизвикано от безсилна злоба.

През 80-те години на миналият век България е водеща страна износител на земеделска продукция не само сред социалистическите страни. Домати, пиперки, патладжани, дини, грозде, ябълки и всичко което ражда земята ни заливаше целия соц. блок и необятния пазар на СССР, както в прясно сътояние така и в консерви. Имахме поделения на Булгарплодекспорт и във всички западни държави и доста износ къв тях. Така например, нашето домашно пюре бе изключително качествено и търсено на Запад! Изкупуваха всичкото което произведем! Такава е истината...

Докато сега знаем, че всички тези зеленчуци и плодове са внос. Това е последствието от безумната седерастка политика на "земята в реални граници" през 90-те. Справедливостта изисква да си признаем, че в момента след 20 годишен грабеж и унищожаване на всичкото БГ производство нямаме НИКАВО селско стопанство. НИКАКВО...

Тъпанарите седерасти така и не можаха да разберат че техните западни приятели не искат работеща БГ икономика. На тях не им трябват конкуренти, на тях им трябват пазари! Ето защо в първите години на тъй наречената демокрация, повечето приватизационни сделки и западни инвестиции бяха да се закупи съответното БГ предприятие и да се закрие за да не прави повече конкуренция на съответната западната компания.
                        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Форекс Мастъра ГО НАПАДНАХТЕ КАТО ЛЕШОЯДИ!!!

Разбира се, че както каза Мадам She - ИСТИНАТА Е НЯКЪДЕ ПО-СРЕДАТА!!!
                          Верно е че Германците са Взели МНОГО - но са ДАЛИ И МНОГО!!!
                          Помня баба ми, ми е разправяла:
                          - Германците като дошли - ВСЯКА СУТРИН СА СЕ КЪПЕЛИ НА ЧЕШМАТА СЪС СТУДЕНА ВОДА за разлика от Руснаците Къщата е била на ул. "Искър" - по това време на края на София .......
                          - После пак тя ми е раправяла как Германците плащали с ЧИСТО НОВИ СТО ЛЕВОВИ БАНКНОТИ за ЯЙЦА - които чупели, слагали жълтъците в дамаджани и изпращали по влака в Германия на смействата си . Българите си мислели че всеки Германец има МАШИНКА ЗА ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ () .......
                          ....... Всички Столевови Банкноти с които Германците плащали били ЧИСТО НОВИЧКИ ()
                          А то Истината Била че на Хората им Плащали във Валутата в чиято Страна са Окупатори С НОВОНАПЕЧАТАНИ БАНКНОТИ.......
                          ИСТИНАТА Е САМО ЕДНА - И ТЬА МОЖЕ ДА ДОЙДЕ САМО АКО ИМА ПОЗНАНИЕ ЗА ДЪЛЪГЬ ПЕРИОДЬ ОТ ВРЕМЕ
                          За днес - Толкоз - Утре пак - АКО МИ ДОЙДЕ МУЗАТА
                          Дано - ама едва ли
                          remember remember the fifth of november

Коментар

• За колективизацията са били около 5% безимотни, лентяи и заблудени.

Коментар

...
                              Фори Не разбрах само - горяните ЦРУ ли ги е спонсорирало, или били часовникари През няколко реда пишеш с най-сериозен тон едно на друго противоречащи си неща. И хайде да не си говорил с много горяни, защото повечето са убити, освен ако към другите ти велики способности, нямаш и тази да разговаряш с мъртвите.
                              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Разбира се, никаква бурна съпротива не е имало. Имало е съпротива на 5% от едрите поземлени собственици по селата. Останалите 95% са подкрепяли комасацията на земята. Само уедряването на разпокъсаните парчета земя е можело да осигури подем в селското стопанство, както и става след като се създават ТКЗС. Именно нарасналата производителност на селското стопанство осигурява възможност за капиталови вложения в леката и тежка промишленост на по-късен етап. Това пък дава възможност само за 30 години, както вече подчертах, жизненият стандарт на българите от 1950 г. до 1980 г. да се вдигне със 700%. Тоест както казваше Т Живков - за времето на социализма бяха създадени 7 Българии!
                                Форка не мога да се сдържа затова питам директно.Ти по рождение ли си идиот или комунистите те направиха такъв?Да ти го таковам в те ке зе се то.Та вие идиотите комунисти с уедрена земя и трактори комбайни торове препарати не можахте да произведете колкото прадядо с воловете.Вземи се скрии някъде щото си смешен

Коментар

Working...
                                X