" Мнозина го обвиняват за 16-тата република, която имаше готовност да направи. Но колцина се досещат, че с този ловък политически ход спаси България от съветския ботуш, което сполетя Унгария и Чехословакия? В същото време, по време на перестройката проповядваше "снишаване", а успоредно с това водеше тайни преговори за приемането ни в Европейския съюз."- абе ти добре ли си?Какво да го чета по нататък.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ето колко зле е била България през 1940 г.
Collapse
X
-
До Карлос
Някой ще каже е, да ама живееш в Калифорния, преди нямаше да можеш. Е, да така е. И добре, че е така.
Поздрави за търпението,което си проявил,за да напишеш разказите си.Само леко ми се разминаха нещата тук за чужбината.....по-надалу прочетох ,че си, си купувал обувки от Болоня.
Само за справка.....моят баща ( бях дете ,добре помня ) на няколко пъти не го пуснаха дори и в така наречените братски държави...та така
Коментар
-
Бебе Карлос,
първо благодаря за удивителния изказ на Българския език, който си съхранил и запазил. Поклон!
Благодаря и за педантичността в детайлите на събитията, които си изброил ( определено не прилича като интервю за работа - СиВи ).
П.П. Хубаво е, че разделяш разочарованието от държавни институции през периодите от самия народ ( хората ).
Не се притеснявай - каузата БГ винаги си струва - ъъъ ... "стадото" е позадрямало, прав си.
Т.е. директно изчезва в прилично уредени държави и икономики, поради тоталната липса на перспектива тук. Не ги обвинявам.
Ще поживеем - ще видим. Благодаря още веднъж - беше удоволствие да те прочета.
Поздрави!
Коментар
-
за НАИВНИК
Ето и обещаното, най-вече да не би някой да ме вземе за червен, защото ми се повръща от червени, особено сегашните.
Роден съм през 1941 година в София, значи може да се каже, че съм съвременник на онова време. След войната положението беше повече от страшно. Глад, купони, недоимък...Бомбите бяха съборили къщата ни, живеехме в нещо като руските комуналки, много семейства в по една стая с общ клозет и една чешма. На всичкото отгоре вилнееха дрипльовците, другарчетата...Баща ми, Бог да го прости, имал преди войната фабрика - бояджийска фабрика "Дъга", та беше се скрил в миша дупка и му се размина. Все пак, доста години по-късно му намериха цаката и го вкараха в затвора за 200 долара, които беше купил от един сърбин. А дрипльовците стигнаха до там, че на площад Лъвов мост, пред дирекция на полицията изгориха публично книгите на Иван Вазов. Колко хора знаят сега, че великият Вазов беше забранен? Защото бил буржоазен министър /на културата/ в началото на миналия век. Пълни кретени!!! Нейсе, когато нещата се поуталожиха реабилитираха Вазов и то благодарение на намесата на руския академик Державин. Жалка пасмина - щом казва големият брат...може! После ни върхлетяха големи нещастия на име Георги Димитров, Васил Коларов и като капак Вълко Червенков. Все отбор главорези. Прословутия Априлски пленум беше през 1956 г., но за жалост Тодор Живков не успя да вземе властта, въпреки че беше Първи секретар. Червенков беше заменен от Антон Югов. от трън та на глог.
През лятото на 1959 г. едва не ме вкараха в Белене, само случайност ме спаси. Все пак, години по-късно си изпатих сериозно, но не ми се говори за това.
Когато все пак Тато взе властта през 1962 мисля че беше, направо се почувства. На следната година закриха лагерите, само един беше оставил главорезът Мирчо Спасов, в Ловеч и то без знанието на Живков. Та големи скандали бяха станали. Кой каквото ще да разказва, но Тато беше единствения свестен човек в проклетата БКП. Е, в интерес на истината и още двама-трима, не повече. Случайността ме е сблъсквала три пъти лице в лице с него и макар и простоват, беше много свестен човек. Никого не е връщал, на всекиго помагаше, пред очите ми нареди да дадат на едно момче със семейство и малко дете апартамент, защото живеели 7 души в гарсониера. Но момчето имаше късмет, че се добра до него, иначе гавазите никого не допускаха.
Спомням си първата си среща с него. През учебната 1965/6 г. висшето учебно заведение в което учех, уреди размяна на абсолвентските курсове на нашия ВУЗ със сродния ВУЗ от Ленинград. Първи гостувахме ние и когато те ни върнаха визитата, съвсем на шега поканихме Тато на купон с тях. Той пък взе, че прие. Съветски другари, макар и студенти изпускат ли се? Та стана Тато и вдигна тост: "Дарагие друзя, я немножко гаварю...по балгарски. Ха-ха-ха!" Това беше той, простичък човек. Но невероятен политик, какъвто България не е имала! Мнозина го обвиняват за 16-тата република, която имаше готовност да направи. Но колцина се досещат, че с този ловък политически ход спаси България от съветския ботуш, което сполетя Унгария и Чехословакия? В същото време, по време на перестройката проповядваше "снишаване", а успоредно с това водеше тайни преговори за приемането ни в Европейския съюз. Той единствен от соц. лидерите, въпреки Горбачов, има смелостта да заяви от трибуната, че социализЪма е едно недоносче. А указ 56, който разрешаваше частните фирми беше факт доста преди преврата.
Както и да е. Като дойде 10 ноември, по-щастлив човек от мене нямаше. Веднага хукнах през глава да правя демокрация. Станах един от създателите на СДС. Първата червена лампичка ми светна, когато на заседание на Координационния съвет за първи председател на СДС беше предложен Андрей Луканов. Колко хора го знаят това?! Предложи го Чавдар Кюранов, член на ЦК на БКП и същевременно член и на Координационния съвет /?!/. Ама пусто, нали имаше клубове за гласности пр. подобни дивотии. Накрая беше избран Желю... После бях утвърден за кандидат за депутат във Великото народно събрание. Само че тогава дойде и втората сигнална лампа. На преговорите на Кръглата маса през зимата на 1989/90 г. като консултант участваше и едно лице, което впоследствие стигна до върховете на властта. Беше от квотата на БСП. Подчертавам - БСП. През м. март обаче въпросното лице незнайно как се озова в депутатската листа на СДС. Подчертавам - СДС. Е, това ми дойде в повече, счупих си краката да бягам. Стана ми ясно в каква помия се забърквам. Не станах депутат, самоизключих се поради неплащане на членски внос, отказах последователно и кметско кресло в един Столичен район, а после и министерско кресло. Така приключи кратката ми партийна кариера. Бях отвратен. За съжаление, тогавашната ми прогноза се осъществи - комунягите държат властта и до днес. Милата България е разграбена, българите са унижени, "демокрацията" е май само за циганите и престъпниците...А аз...хм...за 35 години служба, при най-висока заплата в бранша, основна заплата 340 лева + 20% класове + премиални и пр., демократичната ми родината /с малка буква!/ ми даде 103 лева пенсия/. През 2009 г. стигна до 181 лв. и оттогава не е мръднала. А само парното ми за ноември 2011 г. беше 221 лв. Как стават тези работи?! На 29 11.11. се върнах в Калифорния, апартаментът ми беше заключен, подадох заявление, че няма да ме има, не е ползвано нито парно, нито топла вода, а през юни ме чакаше сметка от Топлофикация за над 550 лева. После дойде и изравнителна сметка, имах да доплащам още 143лв. Това е, територията българия се гаври с гражданите си.
И ако е вярно, че битието определя съзнанието, моето съзнание няма как да не види, че по Татово време живеех като човек. Вярно, преследван, заплашвам, репресиран, но от сегашна позиция виждам колко спокоен, в сравнение със сега е бил животът ми. С парите, които получавах, живеех пребогато. А баща ми получаваше 150 лв. пенсия и ето какви бяха разходите му /запазил съм квитанции/ за 1 месец:
парно - 7,80, наем на двустаен апартамент - 7.20, ток - 2.43, телефон - 1.85, карта за гр. транспорт, цялата мрежа - 5 лв. вода - 0.28, абонамент за вестник - 0.90, кино 1 път седмично 4 Х 0.30 = 1,20. Това прави 26,38 лв. И някакви непредвидени - 30 лева. Корекция, той като пенсионер имаше напълно безплатна карта! Значи 25 лева. за всичко. Оставаха му 125 лева, което бяха огромни пари. Но куриозното е, че само със 40 пенсии закупи от държавата апартамента, в който живееше. Струваше ни повече, ни по-малко 6000 лева. С 40 пенсии аз мога да си купя сега част от едно антре и входна врата. За сметка на това имам много права - да бъда прегазен на пешеходна пътека, да стана жертва на грабеж, да бъда застрелян погрешка на улицата, да бъда отвлечен, племенникът ми да изчезне безследно преди три години /най-вероятно е разфасован "за части", като донор на органи/, да съдя 10 г. монополист и като го осъдя той да си прави оглушки, но той мене да ме осъди за един ден...Красота!
И един случай - преди 10 години цигани ми спукаха задна дясна гума и докато я сменях ми откраднаха чантата. Видял ги човек, цивилен полицай, развика се, дори извади пистолета, но те изчезнаха със зелената си лада. Ченгето записал номера, веднага се обади на колеги, след 5 минути имахме вече името на собственика на колата, в циганския квартал Хр. Ботев, адреса му, всичко за него. Пуснах жалба в участъка, описах всички данни, на тепсия им ги поднесох - нищо! Няколко пъти ми се е налагало да се обаждам в полицията по различни поводи, отговорът е "Не ни занимавайте с глупости!"
И друг пример. През 80-те години бяха отворили страничното стъкло на колата ми и ми липсваха чистачките и един чадър. Обадих се в милицията, пристигна цял екип със следово куче и дактилоскопи. Свършиха си работата и си тръгнаха. След 2 часа на вратата се звъни, двама милиционери ми носят чистачките и чадъра. Няма 6-5! Хванали го вкъщи както спи. Бил пиян. Няма глупости, няма рушвети. И друго. И да не си заключех колата, нямаше кой да я пипне. А 7 годишната ми /тогава/ дъщеря, можех да я пусна да прекоси сама града от Люлин до Младост през нощта и косъм нямаше да падне от главата й.
Но така е. Човек оценява нещо, когато го загуби. Много неща ми липсваха тогава, мразя комунистите и в червата, но сега ми липсва почти всичко. Някой ще каже е, да ама живееш в Калифорния, преди нямаше да можеш. Е, да така е. И добре, че е така.
Извинявам се на всички, на които съм досадил.
Ще добавя нещо. Страшно съм разочарован от младите. Не от неграмотността и безхаберието им, това е много сериозен, но друг проблем. Когато загубихме първите избори 1990 г. и спечелиха комунистите, се успокоявахме, че като си отидат червените бабички, всичко ще се оправи. Добре, бабичките си отидоха, лека им пръст! И какво? Комунягите увеличават електората си. Защо? Ето защо. Гледах в интернет, как група, начело със Станишев носят пеша папките с подписите за референдума. Демонстративно ги носеха млади социалисти, хлапетии някакви. Но истински потресен бях, когато видях кадри от традиционния им митинг на Бузлуджа лятото. Страшно много хора и предимно младежи! Млади социалисти. Направо ми се доплака. Да знаете, че българия няма да се оправи скоро и да стане нормална държава. Защото толкова много младежи се оказаха най-обикновени предатели. Позор!Last edited by Дон Карлос; 09.01.2013, 04:04.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеОт последното посещение на Боко и Аню в САЩ разбрахме че ще приемаме още 2500 хамерикански войници в тези бази и че вече хамериканците няма да искат никакво разрешение нито да уведомяват БГ правителството като нападат някоя съседна държава от тези бази...
Както се казва, честито ви васална държава.
По всяка вероятност САЩ са базирали у нас допълнително войски за удар срещу Сирия. Няма за какво друго.Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнениеКогато отива човек в чужбина на екскурзия на собствени разноски никой не му плаща командировъчни.
Въпросът е, че тогавашният курс не е смешен както ти се израдяваш, а си имаше съвсем здрава икономическа основа. И тя се казваше паритет на покупателната сила. Колко хляб, сирене, домати, месо, бензин и прочие потребителски стоки можеше да се купат срещу левове в БГ и колко такива стоки можеше да се купят с долари в САЩ! Ама ти няма откъде да ги знаеш тези неща? Щото любимото ти занимание не е да се учиш от миналото, а да го плюеш!Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнениеИнтересно мен какво ме интересуваше това че преди 1991 г има някакъв смешен официален курс на долараСедерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
В СССР през 1922 г. правят деноминация и заменят 10 000 стари рубли за 1 нова. През 1947 г. в СССР отново правят деноминация и заменят 10 стари рубли за 1 нова. През 1961г. в СССР отново правят деноминация и заменят 10 стари рубли за 1 нова, През 1998 г в Русия отново правят деноминация и заменят 1000 стари рубли за 1 нова, Интересно мен какво ме интересуваше това че преди 1991 г има някакъв смешен официален курс на долара, тъй като когато преди 1991г. за пръв път излизах извън България ми казаха че в България мога да си купя с левове по официалния нисък курс само 30 долара.
Коментар
-
Абе фактите са неоспорими. Преди 1990 г. бяхме държава. След 20 години пишман демокрация вече сме с 2 милиона по-малко като народ и вече сме сме не държава а територия. Тогава имахме армия и макар да бяхме част от Варшавския договор никога не сме имали чужди бази и чужда армия на своя територия. Сега нямаме никаква армия и имаме 2 хамерикански бази на наша територия с договор за екстериториалност. От последното посещение на Боко и Аню в САЩ разбрахме че ще приемаме още 2500 хамерикански войници в тези бази и че вече хамериканците няма да искат никакво разрешение нито да уведомяват БГ правителството като нападат някоя съседна държава от тези бази...
Както се казва, честито ви васална държава. Доживяхме държавата ни с 1300 години история да пусне чужда армия на територията ни в мирно време! Кво да искаме от Боко? Ми то нищо не зависи от него. Всички политически въпроси за БГ се решават във Вашингтон, а всички икономически в Брюксел. Тук в София се слага от последните само някакъв административен персонал да управлява територията... Даже не васална държава а практически е колония...Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Форекс травестите много добре знаят че всичко което говорят е лъжа и те умишлено заблуждават защото целта им е да обслужват партийни интереси като лъжат най-безсрамно. Интересно защо от 1991г. до днес руската рубла девалвира спрямо щатския долар 52 500 пъти - това не са проценти а 52 500 пъти спад спрямо долара от 1991 г до сега. Ако не броим износа на Германия към останалите 26 членки на ЕС, то само към трети страни износът на Германия за 2012 г. е 478 400 000 000 евро, което е с 20% повече от целия износ на Русия. Ако се брои и износа към страни от ЕС то Германия има износ от 1 103 000 000 000 евро тоест износа на Германия е около 2,7 пъти по-голям от този на Русия при положение че населението на Русия е с 75% по-голямо от това в Германия. Износът на Германия към трети страни вън от ЕС нараства с 10,4% на година, а към ЕС износа на Германия спада. Износа на Германия към ЕС не е 66% а е 57% и този процент непрекъснато спада. Интересно защо когато Русия изнася към ЕС това не било проблем за Русия, а когато Германия изнася за ЕС е проблем.Last edited by the money-maker; 09.01.2013, 00:44.
Коментар
-
SPART
Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнениеНе им се сърди - повечето тук са невежи и боравейки с фрази взети назаем прикриват гузната си съвест!
В по предния си пост си допуснал някои дребни (според мен....) неточности:
1) Да - пазаруването в Кореком беше свободно,но само за тези които можеха да докажат произхода на валутата си! За останали - беше изпитание,понеже притежаването й без "произход" се квалифицираше като престъпление и винаги имаше риск някой от цивилен оперативник от Второ Главно да те изненада в гръб за кратка справка докато си пазаруваш от "Гергана" .....
2) АК 7.62 (автомат Калашников калибър 7.62 мм.) се произвеждаше в Завод 10 на "машиностроителен"завод 'Фридрих Енгелс' - Казанлък (сега "Арсенал" - в несъстоятелност....) ,а не в Сопот както си споменал ...Вазовските заводи са друга "бира" която не включваше леко стрелково оръжие.
Що се касае до Кореком, механизмът беше прост - купуваше от Кореком този, от когото купуваш боновете, после ти дава стоката. Освен това, с налична валута, а не с бонове, дори собственикът на валутата не можеше да пазарува. Изключение - когато току що се е върнал отнякъде и има митнически декларирана валута, преди да я внесе във Външнотърговска банка. И вторият вариант, когато е изтеглил току що от валутната си сметка, за да пътува и има банково бордеро.
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батко Пешо Разгледай мнениеДа наистина нищо лошо не си ми направил.Но злоба в мен няма.Трудно се спори с предубедени и хора които вярват на вестници сайтове и медии.Щом го пише в интернет значи е така.Да питам само като Правеца е толко велик що фалира?Що дне с го няма?Правеца е една остаряла технология ако не се лъжа на Моторола изхвърлена на бунището на Запада която нашите велики разузнавачи докараха тука и се изкараха велики.Та къде ги продавахме тия боклуци в Япония САЩ ФРГ Англия Канада Франция???Никога не сме имали успехи в електрониката щото успеха е в това да измислиш и произведеш нещо а не да го откраднеш.Света се развива не стои на едно място както закоравелите старци комунисти.С инженери завършили с рабфак и тъпаци партизани за началници каква електроника какви пет лева.Комунистите съсипаха земята и природата и поквариха народа.Това е най гадния период от нашата история по черен дори и от турското робство или как там го наричат
Коментар
Коментар