IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данъчен абсурд?!?!?!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
    ок де, но защо тогава се води годишен данък? За мен това е правен абсурд - как може едновременоо да е годишен данък и да ми се дължи на тримесечие? не ми е въпросът за тези 10-15на лева, които съм платил отгоре, но принципно няма никаква логика Или този данък е предварително дължим, което го прави още по-абсурден?
    А хайде и оше един казус в тази насока - данъка го разбиват на 2 вноски, но таксата смет - на 4 - логика
    Всеки път си разбиват, както си искат. Тази година е така, миналата поне в София не беше. Странностите по данъците са доста. Аз например не плащам компонента сметоизвозване, защото сметоизвозвам сам със специализирана фирма. Плащам почистване на територия и депониране на отпадъци - 2 пъти

Това е така, защото веднъж плащам като част от дължимата такса смет и веднъж фирмата плаща като извозва до сметището.
    Данъците, особено при фирмените имоти също са абсолютно необосновани. Данъчната основа е по-високото от балансовата стойност и данъчната оценка. Данъчните ти забиват данъчна оценка, незнайно по какъв начин изчислена и няма мърдане

Коментар

• Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнение
      Малко си се емоционирал - вземи прочети първо Закона за местните данъци и такси.
      ок де, но защо тогава се води годишен данък? За мен това е правен абсурд - как може едновременоо да е годишен данък и да ми се дължи на тримесечие? не ми е въпросът за тези 10-15на лева, които съм платил отгоре, но принципно няма никаква логика Или този данък е предварително дължим, което го прави още по-абсурден?
      А хайде и оше един казус в тази насока - данъка го разбиват на 2 вноски, но таксата смет - на 4 - логика
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от OMG Разгледай мнение
        Данъчният абсурд е, че на празен парцел ти начисляват такса смет!
        Пускаш декларация в данъчното и НЕ начисляват!
        Правил съм го.
        "Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!

Коментар

• Данъчният абсурд е, че на празен парцел ти начисляват такса смет!
          Yeah

Коментар

• Данъка се плаща в началото на годината .до края на март , ако се плати на веднъж се ползва 5% отстъпка , от април натам се дължи лихва , може да се плати , данъка на 2 вноски до 30 юни и до 30 октомври , такса смет на 4 вноски март юни септември и ноември .
            Като си платил декември дължиш лихва за цялята година

Коментар

• Плащаай в началото на годината. Поне ще вземеш 5%, така и така ги плащаш на куп.

Коментар

Какъв е казусът - ходих тази седмица да си платя данък сгради и такса смет и за пръв път се загледах в разбивката на това, което плащам. Какво беше удивлението ми, когато видях, че всъщност годишната ми вноска е разделена на 4 тримесечни и независимо, че аз я внасям накуп в края на годината, за текущата година, т.е. съм изряден и в абсолютно всикчи срокове за годишен данък или такса, то пак ми е начислена лихва

Винаги съм знаел, че данък сгради и такса смет са годишни, а не тримесечни задължения, но явно не е така? Не зная дали това е нововъведение на Пъдпъдъкова или пак комунистите са ни виновни и си е многогодишна практика, но е извън всякаква нормална логика да дължиш лихва върху годишен данък при положение, че си го платил в рамките на същата година, а още по-нелогично е да разбиваш годишен данък на части - просто го наречи месечен данък (или тримесечен) в такъв случай Моля, споделете и вашият опит в тази насока.
                Малко си се емоционирал - вземи прочети първо Закона за местните данъци и такси.

Чл. 28. (1) (Доп. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Данъкът върху недвижимите имоти се плаща на две равни вноски в следните срокове: от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим.
                (2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто
                Не-заслужил инвеститор

Коментар

Какъв е казусът - ходих тази седмица да си платя данък сгради и такса смет и за пръв път се загледах в разбивката на това, което плащам. Какво беше удивлението ми, когато видях, че всъщност годишната ми вноска е разделена на 4 тримесечни и независимо, че аз я внасям накуп в края на годината, за текущата година, т.е. съм изряден и в абсолютно всикчи срокове за годишен данък или такса, то пак ми е начислена лихва
                  До преди няколко години се допускаше плащане на 4 вноски - до края на март, юни септември и ноември, сега е на 2 - до края на юни и ноември. Поне за Плевен е така. След крайната дата на вноската се дължи лихва. Данъка действително е годишен, но е разбит на вноски, а може да се плати с отстъпка до някакъв период в началото на годината.
                  "Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!

Коментар

• Данъчен абсурд?!?!?!

Винаги съм знаел, че данък сгради и такса смет са годишни, а не тримесечни задължения, но явно не е така? Не зная дали това е нововъведение на Пъдпъдъкова или пак комунистите са ни виновни и си е многогодишна практика, но е извън всякаква нормална логика да дължиш лихва върху годишен данък при положение, че си го платил в рамките на същата година, а още по-нелогично е да разбиваш годишен данък на части - просто го наречи месечен данък (или тримесечен) в такъв случай Моля, споделете и вашият опит в тази насока.
                    Last edited by Amsterdamm; 13.12.2012, 12:55.
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
                  Working...
                  X