IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• https://youtube.com/shorts/htyE4J_TE...fhUHW8QoP0Njy0

Коментар

• Пъпеш не "се налага над всички останали след него", а е наложен. Неслучайно е толкова трудно да купиш и продадеш монеро.

За другото може и да си прав, но отново става въпрос за активно налагане, включително с промяна на законодателство тип Пеевски. Неслучайно спряха китайските тролеи от внос.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
        Изключително ми е неприятно, че не спечелих от биткойн. Ако и да излязох напълно прав, че това е план Б на Щатите. Просто Щатите се оказаха по-силни отколкото очаквах и успяват да го наложат. Скоро и с официален декрет. Става направо опасно да не държиш биткойн, защото очевидно това е изходът от дълговете на хегемона. Решено е да се жертва долара.

Копирайте го този пост и си го сложете в рамка.

Аз от естетически съображения няма да се включа, ако ще и трилион $ да стане. Но ще продължа да товаря активи, дори на заем.
        Това е протокол, а обикновено първия установен такъв се налага над всички останали след него, дори и последващите да са по-съвършени. Същото е като IP, който ползваме - има още 30-тина след първия установен, но ползваме първия. И е по-устойчив от всяка една компания, колкото и брилянтна да е тя. А по отношение пропускането да се спечели, това се случва много по-често, отколкото хората предполагат. Съдейки по коментарите в темата "NYSE", повечето от вас ще пропуснат процеса на налагане на автономните автомобили на Тесла, които ще преобърнат автомобилната индустрия с краката нагоре, съответно няма да видят как към средата на следващото десетилетие десетки милиони подобни автомобили, притежавани от компанията, ще превозват пътници за 0.25 долара на километър и ще носят няколко стотин милиарда долара годишна печалба. Ще пропуснат и роботиката на Тесла и първия масов хуманоиден робот, произвеждан в промишлени мащаби и заместващ работниците в предприятията. С думи прости - мнозина ще проспят превръщането на TSLA в първата компания с капитализация от 10 трлн. долара по същия начин, както и пазарната капитализация на биткойн протокола в размер на 20 трлн. долара, т.е. 1 милион за биткойн.

И двете събития ще се случат в рамките на следващите 8 до 10 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
          Изключително ми е неприятно, че не спечелих от биткойн. Ако и да излязох напълно прав, че това е план Б на Щатите. Просто Щатите се оказаха по-силни отколкото очаквах и успяват да го наложат. Скоро и с официален декрет. Става направо опасно да не държиш биткойн, защото очевидно това е изходът от дълговете на хегемона. Решено е да се жертва долара.

Аз от естетически съображения няма да се включа, ако ще и трилион $ да стане. Но ще продължа да товаря активи, дори на заем.
          Значи, аз поради глупост, недалновидност, неразбиране и каквото още си продадох каквото имах в един момент, трябваха ми пари за нещо друго. Сега гледамкакво става но не ми пука особено, само малко. Видях едни украинци от Одеса какви койни имат и да поствам:
          Click image for larger version

Name:	photo_2024-12-16_12-02-38.jpg
Views:	1
Size:	74.9 КБ
ID:	4233884

Last edited by troika; 16.12.2024, 14:48.

Коментар

• Изключително ми е неприятно, че не спечелих от биткойн. Ако и да излязох напълно прав, че това е план Б на Щатите. Просто Щатите се оказаха по-силни отколкото очаквах и успяват да го наложат. Скоро и с официален декрет. Става направо опасно да не държиш биткойн, защото очевидно това е изходът от дълговете на хегемона. Решено е да се жертва долара.

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
              Изчезването му от форума странно съвпада с прекратяването на активност по адреса му.
              Логиката навява на мисълта, че ако две събития са се случили по едно и също време, вероятно има връзка между тях.

Мастъра беше супер-арогантен тип. При тези цени на койните, всеки ден щеше да е в любимата си тема да ни шока канчетата, и да ни се подиграва, че не го послушахме през 2011-та, когато биткойните бяха по 30 долара/парчето.

Щом не се е вясвал във форума почти 10 години, за мен най-вероятно е мъртъв.
              Може да е загинал по време на ковид-епидемията...
              https://www.blockchain.com/explorer/...8Fitr7ttHopTuH

а първата транзакция към BTC-адреса (1848ukqwX6vU2onDf2Se8Fitr7ttHopTuH) на Forex Master

е моя подарък от 0,01 BTC (днес $1000) на 04/5/2013 14:56:27
              в знак на благодарност, че привлече вниманието ми към BTC

04.05.2013, 15:19
              Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
              Драги Forex Master,
              Току що ти пратих един miniBTC, изкопан с пот и кръв
              Заслужаваш много повече, защото преди 15 дни събуди любопитството ми към биткойн-индустрията.
              Чудно е как досега не съм забелязал биткойна - досега винаги съм се старал да бъда на гребена на вълната: 1976 - дисертация (Lisp+Nonnumerical Computations+Compiler-compilers+CAD/CAM...), 1977-1982 - RDBMS, 1982 - Banking Software on Oracle+VAX+Linux, 1995 - Internet services provider, 2012 - Scala etc.

И аз преживях подобен спор - има ли полза от Интернет за една банка
              През 1995 след BBSите се запалих по Интернета и инсталирах сървер BSDI с 64 модема (USR) в къщи. Демонстрирах чудесата на Интернета пред директората на банката за която работех, но не успях да ги убедя в ползата от Интернета ... и закъсняхме с 10 години, а можехме да бъдем първата банка във Франция с интернет за клиентите.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Сейлър взема заем (т.е ползва ливъридж), за да купи. При възходящ пазар - всичко е ок. Въпросът е какво става когато тръгне надолу?
                Става много лошо за акцията, но самият Сейлър се подсигурява като продава отвреме-навреме. Тук играта е да разчиташ графиките и да се продаде около върха. Сега като гледам се кани да отиде към 800 поне. Не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от i_hristov Разгледай мнение

100K жълти стотинки? Живеем явно в други светове
                  За държавата тва са жълти стинки - не си струват ресурсите и времето, за установяване и доказване на подобни нарушения.
                  Това разбира се, не е съвет за криене на данъци. От догодина влизат новите регулации (MICA), и вероятно всички борси, ще бъдат задължени да обменят информация със съответните власти.
                  Както каза Матеев, данъците (все още) са ниски и не си струва криенето, особенно на по-високи суми.

Коментар

За 20-30-50, че и 100к не ти трябва изобщо да се занимаваш с фирми и т.н. Никой не се интересува от жълти стинки.
                    Проблем ще има ако си купиш имот или скъпа кола.
                    100K жълти стотинки? Живеем явно в други светове

Коментар

• Първоначално изпратено от mvmrik Разгледай мнение

Имам предвид, че с фирмата всичко се легализира точно за някакви такива покупки, ако човек иска да действа според закона и да може да докаже доходите си, а отделно е и по-изгодно. Счетоводителите взимат около 300лв месечно, откриването на фирмата не е нищо особено. Пести се от данъци, защото има приходи и разходи и данъка се плаща само върху разликата от тях. Да не говорим, че всеки с фирма отчита за разход каквото му хрумне - горивото на колата, покупки на мебели, че дори и почивките си ги осчетоводяват някои. Реално погледнато се плащат много по-ниски данъци. Естествено, ако някой реши въобще да не обявява продажбите си това е друг въпрос и тогава не му трябва фирма, въпроса е каква е крайната цел, но ако човек иска да си плаща всичко както е по закон, тогава според мен с фима е по-изгодно. Но има и много други варианти, дори може би е добра идея Биткойн никога да не се продава, а да се взима заем срещу него, защото тогава той се запазва и не се губи, а човек пак може да получи пари, които да харчи. Най-чистия и добър вариант естествено е въобще да не се обръща във фиатни пари, а да се харчи директно - мисля, че и това време ще дойде, но все още е рано.
                      Какъв е проблема и като ФЛ да си декларираш всичко, да си подадеш ГДД по чл.50 и да си платиш данъците с отстъпка?
                      Пак всичко е легално и дохода доказуем.

Без фирми, счетоводители, данъци, осигуровки, здравни и ДЗПО.
                      Последните елементи са си тежест за хора, които не са осигурени над максималният осигурителен доход.

Коментар

За 20-30-50, че и 100к не ти трябва изобщо да се занимаваш с фирми и т.н. Никой не се интересува от жълти стинки.
                        Имам предвид, че с фирмата всичко се легализира точно за някакви такива покупки, ако човек иска да действа според закона и да може да докаже доходите си, а отделно е и по-изгодно. Счетоводителите взимат около 300лв месечно, откриването на фирмата не е нищо особено. Пести се от данъци, защото има приходи и разходи и данъка се плаща само върху разликата от тях. Да не говорим, че всеки с фирма отчита за разход каквото му хрумне - горивото на колата, покупки на мебели, че дори и почивките си ги осчетоводяват някои. Реално погледнато се плащат много по-ниски данъци. Естествено, ако някой реши въобще да не обявява продажбите си това е друг въпрос и тогава не му трябва фирма, въпроса е каква е крайната цел, но ако човек иска да си плаща всичко както е по закон, тогава според мен с фима е по-изгодно. Но има и много други варианти, дори може би е добра идея Биткойн никога да не се продава, а да се взима заем срещу него, защото тогава той се запазва и не се губи, а човек пак може да получи пари, които да харчи. Най-чистия и добър вариант естествено е въобще да не се обръща във фиатни пари, а да се харчи директно - мисля, че и това време ще дойде, но все още е рано.
                        Рекламна мрежа MVM Ads

Коментар

• Първоначално изпратено от mvmrik Разгледай мнение

Не е ли най-добре човек да си направи фирма и да оперира през нея. Не знам как точно са законите в БГ, но си представям нещо от сорта - правя си едно ЕООД, плащам на счетоводител да им оправя документацията и си действам през фирмата. Всичко е легално, плащат се данъци, но ще са по-малки, защото фирмата има и разходи. Не е ли по-изгодно нещо такова, отколкото човек да се чуди кое как да декларира, от къде да тегли и по какъв начин да се скрие. Не съм здълбавал в темата, може да има и някоя уловка, но поне така повърхностно ми изглежда добре. Всички покупки, продажби, трансакции да се извършват чрез фирмата. Естествено, тук става въпрос за някой, който има повече средства и е решил да се занимава сериозно с това нещо, да кажем от $20-30 000 и нагоре. Иначе само разходите за фирмата и за счетоводството няма да се избият.

Коментар

Офшорките също "портят" - без значение дали си назначил някой местен за директор, важен е т.нар B.O - Beneficial owner, т.е - ти.
                            Ползата от офшорките, не е да криеш данъци, а по-скоро да ги плащаш по-лесно, примерно като избягваш някои разрешителни/лицензионни режими в твоята страна и т.н.
                            Повечето от офшорките вече имат данъци, а малкото останали са в белия списък, т.е портят всичко на кръвопийците.
                            Не е ли най-добре човек да си направи фирма и да оперира през нея. Не знам как точно са законите в БГ, но си представям нещо от сорта - правя си едно ЕООД, плащам на счетоводител да им оправя документацията и си действам през фирмата. Всичко е легално, плащат се данъци, но ще са по-малки, защото фирмата има и разходи. Не е ли по-изгодно нещо такова, отколкото човек да се чуди кое как да декларира, от къде да тегли и по какъв начин да се скрие. Не съм здълбавал в темата, може да има и някоя уловка, но поне така повърхностно ми изглежда добре. Всички покупки, продажби, трансакции да се извършват чрез фирмата. Естествено, тук става въпрос за някой, който има повече средства и е решил да се занимава сериозно с това нещо, да кажем от $20-30 000 и нагоре. Иначе само разходите за фирмата и за счетоводството няма да се избият.
                            Рекламна мрежа MVM Ads

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

Да. Личен опит. За 30 дни си продала 90к евро крипто и си решила че ще минеш под капките?

Мога да те уверя че НАП имат номерата на абсолютно всички сметки на твое име в България и ЕС плюс някои други държави.
                              Сега ще те запозная с два закона - единия български, другото е европейска директива. Като по втората участва не само ЕС но и държавите от Г20. Нарича се Common Reporting Standar(CRS)/DAC2.

Закон за НАП https://lex.bg/laws/ldoc/2135461320
                              чл.25

Европейска директива 2014/107/EU - https://taxation-customs.ec.europa.e..._107_eu_en.pdf

Интересни документи са ако си решила да криеш данъци е добре да се запознаеш с тях.

Както казах още в началото единствения шанс е сметка в офшорна зона, но там данъците(таксите) са по-големи от нашите и смисъла е точно 0. Има смисъл за определен тип бизнес, над определен оборот.

С крипто се занимавам доста преди да си чула за него, копал съм биткойн когато процесорите бяха още едноядрени и все още можеше да се копае на тях. А този цикъл както и последните 3-4 години не съм продавал - да. Иначе главно ползвам битстамп понеже ми харесва баланса риск/разход и питах как е револют спрямо тях като такси, но не си струва изобщо.

Мините съм ги настъпвал, и за косъм съм пропускал фалит на борса също, за това сега ползвам "скучни" борси и си плащам на счетоводител да преценим кои може да настъваме и кои не. Той знае кое, къде и как може да мине, кое не може да мине, за кое може да пуснем фактура на някоя фирма и т.н. Тия неща не стават както си мислиш и ще го разбереш по трудния начин, но не давай съвети на хората след като нямаш опит.
                              Офшорките също "портят" - без значение дали си назначил някой местен за директор, важен е т.нар B.O - Beneficial owner, т.е - ти.
                              Ползата от офшорките, не е да криеш данъци, а по-скоро да ги плащаш по-лесно, примерно като избягваш някои разрешителни/лицензионни режими в твоята страна и т.н.
                              Повечето от офшорките вече имат данъци, а малкото останали са в белия списък, т.е портят всичко на кръвопийците.

Коментар

• Първоначално изпратено от drakkar Разгледай мнение

Не е късно. Програмиран е да расте спрямо всичко останало. Условието е да имаш хоризонт по голям от 5 години. Всяко дъно е по високо от предното и всеки връх също. Виж М. Сейлър, прави постоянно dca и му се получава.
                                Сейлър взема заем (т.е ползва ливъридж), за да купи. При възходящ пазар - всичко е ок. Въпросът е какво става когато тръгне надолу?

Коментар

Working...
                                X