IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Очевидно, че се е. След 100 години като вземам заплата не 1 Б, а 100 Б, това ще е ужасно.

Апропо - днес разбрах, че на децата ми са им дали задание - за седмицата на сухото: Какви ще са парите след 250 години - и щях да падна от смях - ами то преди 25 години никой не си е представял криптовалутите, преди 250 - никой не си е помислял, че парите ще са хартийки, тия слабоумни пърчовци искат да измислим какви ще са след 250 години...
    Импе, верно е обезценил се е долара. Въпроса ти го зададох така поради друга причина. За да се замислиш до колко е важна математическата обезценка на дадена валута ако я разгледаш в контекста на покупателната и способност. Парите се обезценяват с инфлацията. Доходите на хората се вдигат с инфлацията . Този процес не е правопроционален и това се нарича - икономика. Важното нещо е - покупателната способност на дадена валута - за хората.
    Защо съществуват курсови разлики между валутите? Изначално. Защо някой не фиксира, като при нас борда, долара с еврото например на определена стойност и не премахне валутния риск? На пръв поглед това ще е добре за хората. Ще живеят в по малко стрес. Но това не може да стане поради същата причина поради която има инфлация на парите и покачване на доходите - т.е поради икономиката. Т.е курсовата разлика между валутите се променя пради различното икономическо състояние на различните държави към даден момент. Обезценката на дадена валута спрямо друга отразяваща икономическото състояние на дадена държава в даден момент може да е положително за държавата...защото създава условия в които това което тази държава произвежда и изнася е по евтино - тя става по конкурентна...произвежда повече ..плаща повече заплати...и съитветно след някакъв период курса на валутата се покачава и пак....така...цикли на развитие.
    Това е икономика.
    Тея общи неща ги казвам за да помислиш че въпреки че на пръв поглед обезценката на дадени валути звучи неприятно - това не са лошо нещо .
    Не съм сигурен дали осъзнаваш процеса на тази икономическа политика , ти и всички останали, които сте против конвенционалните пари поради повърхностното мнение че те нямат стойност щото се печатат и се обезценяват.

Сега....първо напечатания долар, евро и т.н чисто физически няма ниакква стойност наистина освен това че е гарантиран от дадена централна банка.
    Как е гарантиран този долар на практика? Знаеш ли? Очевадно че не е свързан със златото вече или някой друг актив.
    Той е гаратиран със лихвен процент който банката ти дава срещу депозит, дълг инвестиция и т.н който лихвен процент отразява евентуално инфлацията.
    Примера който ти дадох не е случаен въпреки че някой се хвана за примера с колата или там техниката как се променяла което няма никакво значение за това което исках да те накарам да се замислиш.
    В някаква икономическа обстановка - идеална да кажем...ако ти взимапш 100$ в даден момент....и може да си купиш 100 хляба....целта е след 50 години то да взимаш 1000$ и пак да можеш да си купиш 100 хляба. Спестените средста се олихвяват в идеалния вариянт за да не загубиш....и доходите ти се увеличават в идеалния вариянт. Както и цените на стоките с така наречената инфлация. Защо е нужно всичко това?
    Защо хората наричат това нещо - РАЗВИТИЕ и свързват инфлацията с развитието?
    Защото по време на това развитие....хората не се развиват пропорционално. Например....някой е направил бизнес със спестените пари и е преборил инфлацията + е спечелил, друг ги е държал на депозит - и евентуално запазил...или загубил......говоря за собствената си покупателна възможност.
    ЕДИНСТВЕННОТО което е важно е покупателната способност на хората. Парите няма никакво значение дали се обезценяват или не....ако доходите на хората растат пропорционално.
    Т.е централната банка....увеличава или намалява лихвения процент който би трябвало да отразява пък инфлацията. С цел да запази покупателната способност на парите на хората. И да инжектира нови пари в икономиката....НЕ С ПЕЧАТАНЕ - а с ДЪЛГ за да може тези пари да се използват за нови инвестиции....по големи доходи на хората и т.н. Разбираш ли процеса? Банките не печатат физически пари импе. Те създават дълг. Т,е създават дигитални пари. Така работи икономиката просто.
    Чудя се сега....колко от тея неща някой ги разбира наистина? Въпреки че това са елементарни неща които не е трудно да ги разбере човек...нито са тайна...като прочете човек някой мнения оставам с впечетлението че не го разбирате това.

И да се върнем на криптовалутите.

Вие искате свят.....без инфлация....без централни банки....с лихвен процент който дават...и искате да не се обезценяват парите и затова харесвате да кажем 21 те милиона краен ограничен брой биткойни. И смятате че тоя свят ще е по добър.

Т.е какво би станало....ако всички ползват една валута...няма централни банки...няма лихвен процент ...няма инфлация....и няма покачване на доходите. Ако европа и САЩ за пример ползват само биткойн - как би се регулирала реалната икономика? Това означава пряка конкуренция между всеки един човек със всеки друг човек в света. Т.е няма да има ефекта на това че ти работиш в европа....купуваш ресурси в евро...еврото е ниско...спрямо долара....товйта стока е изгодна като цена, ти я продаваш в САЩ печелиш...до като не стане обратното.....

Вие осъзнавате ли нонсенса в тази икономическа среда....осъзнавате ли че такава пряка конкуренция ще доведе до непридвидими последствия за вашия личен живот?

Друго нещо - от къде ще дойдат парите за заеми - като всеки си държи биткойните у тях? Кой ще ви дава лихвен процент върху биткойните? Колко трябва да бъде курса на биткойна спрямо друга валута - и коя ще е тая валута? С какво дадена криптовалута ще се отличава от друга криптовалута като разликата между тях е технологията - но нас не ни интересува технологията а стойността? Как ще спреш всеки да си печата собственна валута?

Тея въпроси не са за да ми отговаряте....те са да се замислите.

За каква революция се говори в плащанията при положение че аз като питах ква е крайната цел.....оня умния ми отговори...няма крайна цел или не я знае...ама важното е че това не му е кеф...и биткойна е новия долар.

А единственното което всеки човек би трябвало да го интересува е с парите които получава - кво може да си купи. Т.е каква ви е покупателната способност.

Всички къде говорят че това е новото...никой не ми отговори що това евентуално ново е по добро от старото за да има сенс ...в това хората да инвестират в него.

Това ми е проблема с криптовалутите - факта че няма сенс в съществуването им като цяло освен печалба за този който ги е създал и борсите които ги търгуват. И евентуално спекулативната печалба на някой която пък е спекулативна загуба на друг. Аз обичам новите неща повече от вас......и не мога да намеря причина това ново да е по добро от старото.

Мантрата- живота не е справедлив...централните банки са мошенции....валутите се печатат безконтролно....правителствата са корумпирани....значи дайте да напарвим революция и да им ебем майката на всички е ОК. Ако някой излезе и каже....значи ако направим тази революция - ПРЕДЛАГАМ - живота да е ТАКЪВ ТАКЪВ или Такъв.....

Но при положение че това е все едно да се простреляш в крака.....и да направиш революция за да живееш в много по лоша среда.....всеки който го иска трябва да е идеот.

Коментар

Отживяло, за злочестина, схващане - което е загубило смисъл преди дрътите професори, които сега като мантра повтарят го, още да пъкнат на тоя свят. Отживяло е точно преди около сто години - окончателно - когато немските работници са получавали по две заплати на ден - на обяд и вечерта... ного от тях само десетина години преди туй, са получавали заплатите си в истински пари от златце.

Зеленото - по което всички правите равнис на всякакви други активи, за 100 години е загубило 99% стойност, БЕЗ да има никога война в Щатите... какво да коментираме повече?
      Да де ама по Коледа над 20 000$, пък средата на февруари - под 6 000? При все, че няма хиперинфлация, цените не са мръднали и на процент... 3 пъти разлика в Биткойня. Кви пари са това?
      Мнението ми е погрешно и води до загуби.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

То че има, има. Ама не съм сигурен, че ти искаш да живееш като тях или сред тях.
        Е той е отговорил вече - преместил се е в Германия не в Папуа Нова гвинея.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

Твърде си ограничен. На тоя свят има цели народи и идеологии, които не се вълнуват от точно тоя вид прогрес Живеят доста щастливи, между другото.
          За моя мозък няма значение увеличение, инфлация и т.н. Повече ме интересува сигурността.
          То че има, има. Ама не съм сигурен, че ти искаш да живееш като тях или сред тях.

Коментар

• Първоначално изпратено от marin1 Разгледай мнение

И по двата начина става. Но най-добре си купи един външен диск - примерно този: http://www.vario.bg/adata-dashdrive-durable-hd650-black и си инсталирай там портфейла. Ще има место за още 3-4 блокчейна за години напред и ще можеш да ги отваряш от всеки компютър.
            Успехи
            Е, аз си имам външно мозъче - там си пазя разни работи - благодаря ти ного за съвета... апропо - ти искаш да кажеш: самият портфейл - инсталиран на външен хард? Хм, добре е като идея
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Твърде си ограничен. На тоя свят има цели народи и идеологии, които не се вълнуват от точно тоя вид прогрес Живеят доста щастливи, между другото.
              За моя мозък няма значение увеличение, инфлация и т.н. Повече ме интересува сигурността.
              Абе , давай примери с някакви реални неща .
              Не с абстрактни , несъществуващи или имагинерни за теб
              Last edited by БАЦЕ; 10.03.2018, 07:17.

Коментар

Човешкият мозък им нужда от прогрес. Сега тоя прогрес дали се измерва в доходи или глави добитък/торби сол/кюлчета злато предполагам няма значение. Само дето повечето хора в момента работят на заплата, съответно доходите им са в пари в банковата сметка. Много по-лесно се идентифицира 10% увеличение на доходите ти, което ти носи съответното удовлетворение в мозъка.

Т.е. с други думи казано - 10% увеличение на доходите + 5% инфлация е много по-добре за мозъка ти, отколкото 10% дефлация и 5% намаляване на доходите ти. Съответно това рефлектира и върху икономиката. В първия случай си склонен да харчиш, докато във втория се стискаш - въпреки че на теория с доходите си може да си купиш едни и същи стоки и в двата случая и на теория не би трябвало да има промяна на жизнения ти стандарт. Май и затова централните банкери ги е страх много от дефлацията, щото на практика не е баш така.

Коментар

Не съм и споменавал за прогрес, а за ръст. Ръст е нужен за да имат печалби акулите... а печалбите идват от цацата. Човешкият мозък няма нужда от доходи, това е изкуствена парадигма за впрягане на добичетата в работа
                  Човешкият мозък им нужда от прогрес. Сега тоя прогрес дали се измерва в доходи или глави добитък/торби сол/кюлчета злато предполагам няма значение. Само дето повечето хора в момента работят на заплата, съответно доходите им са в пари в банковата сметка. Много по-лесно се идентифицира 10% увеличение на доходите ти, което ти носи съответното удовлетворение в мозъка.

Т.е. с други думи казано - 10% увеличение на доходите + 5% инфлация е много по-добре за мозъка ти, отколкото 10% дефлация и 5% намаляване на доходите ти. Съответно това рефлектира и върху икономиката. В първия случай си склонен да харчиш, докато във втория се стискаш - въпреки че на теория с доходите си може да си купиш едни и същи стоки и в двата случая и на теория не би трябвало да има промяна на жизнения ти стандарт. Май и затова централните банкери ги е страх много от дефлацията, щото на практика не е баш така.

Коментар

Очевидно, че се е. След 100 години като вземам заплата не 1 Б, а 100 Б, това ще е ужасно.

Апропо - днес разбрах, че на децата ми са им дали задание - за седмицата на сухото: Какви ще са парите след 250 години - и щях да падна от смях - ами то преди 25 години никой не си е представял криптовалутите, преди 250 - никой не си е помислял, че парите ще са хартийки, тия слабоумни пърчовци искат да измислим какви ще са след 250 години...
                    ЕОЕН - единица организирана енергия.
                    Измислено е от българин преди много години.
                    Ако не можеш да се сетиш за името му, синчето му са кипри в НС ама нищо не е наследил /умствено/ от тате.
                    Last edited by KMETA; 09.03.2018, 22:42.
                    Простак съм Азъ - Непобедим !!!

Коментар

Драги приятелю: искам пак да се помоля за един съвет относно въстановяването на лайтконовият портфейл: кога да туря файлът, който си направих, за да ми запамети информацията? Тоест:

Взех си нов комп, турих му Уиндоус 7, сега:
                      1. Дръпам си пак портфейлът от сайтът на Лайткойнченцето,
                      2. Затварям, инсталираният портфейл, турям накъде в папката му wallet.dat файлът и после го пущам да зарежда всички добити блокове досега - там около например един ден.

така ли? Или обратно:

Пръво го изчаквам да синхронизира 1-2 дена - и тогава турям файлът в папката и го рестартирам? Как е по-удачно?

То се знае - ако някой друг е правил туй, също бих благодарен да ме посъветва
                      И по двата начина става. Но най-добре си купи един външен диск - примерно този: http://www.vario.bg/adata-dashdrive-durable-hd650-black и си инсталирай там портфейла. Ще има место за още 3-4 блокчейна за години напред и ще можеш да ги отваряш от всеки компютър.
                      Успехи
                      Last edited by marin1; 09.03.2018, 22:24.
                      remember remember the fifth of november

Коментар

• Първоначално изпратено от KMETA Разгледай мнение

Моите стинки /малко ама с амбиции/ са в постоянен оборот. Лихварите за мен са в последен глух коловоз.
                        одобрявам
                        препоръка е

Коментар

Примера не е удачен с техника. Цените на техниката "намаляват". Обикновено всеки следващ модел струва същите пари, но има повече екстри, по-икономичен е, по-мощен от предния, етц.

Т.е. за едни и същи пари ти вземаш доста по-хубава кола след 5-10 години. Същото е с ТВ, телефони, компютри, етц. - само дето тука тренда е доста по-кратък 6-12-24 месеца.

По-удачен пример би било имотите, въпреки че и там също се наблюдава прогрес. Ама не съм сигурен дали кирпичените къщи са по-добри или съвременното строителство.

Правилно си преценил че имотите не са удачен пример. Имотите и акциите са един клас активи те растат при прогрес в обществото. Заедно с тях растат и доходите на хората и компаниите. По удачно е да се сметне колко хляба или бензин можеш да си купиш , разбира се ако не са субсидирани или обложени с акцизи. Или покупката на някакви други сурвинни стоки които не са изкривени от намеса на държавата . Това отношение дава силата на икономиката. В исторически план тоталната графика която ни дава силата на икономиката и стандарта на хората е отношението DJI GOLD.. Когато я коментирахме в темата за златото стана голяма патаклама. И графиката е http://www.goldchartsrus.com/chartst...wGoldRatio.php

Коментар

• Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

Импе, Ако една кола струва 10 000 долара...а ти взимаш заплата 100 долара. И след 50 години тази кола струва 100 000 долара а ти взимаш 1000 долара....обезценил ли се е долара?

Разбира се това е пример не се хващай за числата.

Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Не знам дали инфлацията и прогреса означават едно и също нещо.

Но на човешкия мозък е необходим прогрес иначе изпада в депресия. Трябва да виждаш покачване на доходите си иначе антидепресанти.
                              Не съм и споменавал за прогрес, а за ръст. Ръст е нужен за да имат печалби акулите... а печалбите идват от цацата. Човешкият мозък няма нужда от доходи, това е изкуствена парадигма за впрягане на добичетата в работа

Коментар

• Първоначално изпратено от KMETA Разгледай мнение

Специално за тебе.
                                Продавам жигули няма 50 на 35 е. като ново 6100 лв. сега 61 000 лв. специална 3 дневна промоция за 60 000лв. Само на 80 000км. е и с оргинална боя. Само един брой побързаи.

Не се шегувам имам го.
                                абе за 60 не знам ама за 3000 лв ще го взема.....да се повозя малко че съм го забравил...или може за някой лев да ми го дадеш една седмица под наем

Коментар

Working...
                                X