IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Фрости, аз също тогава и малко след това го подцених като го игнорирах. Но късно няма да е.
    И да, банките искаха пари за всяко вдишване, да ти съхранявали парите и да ти скубят такси като си искаш твоите пари с които те разполагат през другото време и си го въртят както искат.Сега всеки е настъпил мантрата за нормална и полезна инфлация, всеки гледа да те скубе на макс ако ще две гуми в олх да продадеш. Ето, сега за пари на полицаи, военни, учители ще вдигат акциза на каквото се сетиш, примерите са безброй, а тиквениците съм си време един председател не искаха да изберат. Европа се напълни с паплач от всякъде, в големите европейски столици е гето на много места.

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

НАП има списък със всички сметки на твое име в ЕС било то еврови, левови, доларови или в шекели. И тези институции са длъжни да предоставят извлечение само ако ги поискат от НАП. Защо си мислиш че си даваш копие от личната карта на револют и пейсера и всички които оперират в БГ/ЕС? Да не мислиш че им се занимава на тях да администрират тези дани или просто са принудени да го правят? И после къде отиват тези данни според теб?
      Не, нямат. И това е всичко което ще напиша. Защото не е работа на НАП да се занимава със банковите сметки в чужди страни на физически лица. За това се грижи БНБ. Всичките тези неща попадат под валутния закон. НО си личи че никога не си притежавал банкова сметка в чужда страна за да знаеш как работят нещата. Ти още едно теглене не си направил на биткойн, за такси питаш какви са а си пишеш филоспфски трактати. Защо не даде съвет когат питах?
      Защото още мустаци не са ти пораснали, затова. Всичко което съм писала е от личен опит, просто така се получи с биткойн. Нито ми харесва той, нито как е организирана цялата еко-система - всичко е на ръба на легалното и законното да не говорим за времето/чакането и останалите рискове. Не че съм го искала, но някой път се случва. Кой ще си настъпи мините - незнайковците като теб с големите претенции.

Матеев - благодаря за полезната информация. Ето как всеки човек с личния си опит може да допринесе за дискусията.

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
        И кои са НАП?
        Новият шеф на НАП Румен Пенков Спецов продал на сламено лице фирма с 1 млн. дълг към… НАП

Новият шеф на НАП - Румен Пенков Спецов от Добрич продава на Данаил Иванов Николов от драгоманското село Яблотина 50% от фирмата “Гранекс Трейдър” ООД. Той е придобил дял в компанията година по-рано от бургазлията Мартин Илиев. Само година след като Спецов се освобождава от собствеността си, фирмата “Гранекс” влиза в списъците на големите длъжници на НАП и към момента дължи на фиска цели 1 105 482,76 лв.
        Един осъден в чужбина престъпник, Кокорчо, си назначи любовника престъпник за шеф на НАП
        Държава на абсурдите меко казано.Държавата на маймуните е по-точно
        Ако има следваща серия на "Планетата на Маймуните" направо тук да идват да я снимат.От статисти няма смисъл,те са навсякъде
        Last edited by danetha; 06.12.2024, 11:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от Top Gun Maverick Разгледай мнение
          Фрости, като написа това последното, направо не знам как си подценил Биткойн навремето човек. Осъзнавай се на другия мечи пазар докато не е късно. Тръмп трябва да придобие 1 млн. бройки и няма да го направи на скъпото освен ако не ги конфискува или не се окаже, ще много копачи не бачкат за държавата.

Не плащайте данъци от крипто защото идеята на Биткойн е точно да ни избави от тези паразити, не да смучат от нас още повече с нарастването на цената.
          Да, много тъпа грешка от моя страна, признавам си !

По онова време, все още имаше останала някаква нормалност и нямаше чак такава нужда от независимо платежно средство за съхранение на стойност.
          Банките все още не ограбваха клиентите си.
          Политиците не избиваха населението си.
          Нападжиите все още не бяха бухалки в ръцете на мафията....

През 2010-та как бих могъл да предположа, че за следващите 15 години толкова ще се извратят нещата ?!
          Сега го отчитам като голяма грешка, че тогава не послушах съветите на Форекс Мастъра, но вече е късно....

( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Фрости, като написа това последното, направо не знам как си подценил Биткойн навремето човек. Осъзнавай се на другия мечи пазар докато не е късно. Тръмп трябва да придобие 1 млн. бройки и няма да го направи на скъпото освен ако не ги конфискува или не се окаже, ще много копачи не бачкат за държавата. Та края може да е рано на този бул за да имат време.

В допълнение искам да питам праведниците тука, аз като не съм съгласен как се разпределят данъците защо да ги плащам(освен тези, които няма как да избегна)и да храня разни паразити? Значи ще бачкам здраво и ще храня бай лилавия докато той паразитира върху обществото. Ще храня още една камара гладни политици, които крадат 60-70%-та от парите за пътища.

Отделно като сте много по закона, защо да плащам данък върху Биткойн след като той е призната валута в държавата Ел Салвадор? Ще я приемат и другаде. Значи за аржентинско песо ако направя пари данък няма, но за Биткойн има? Кой го решава това? Този кой го назначи? Правителствата ни държат като роби и аз на тия боклуци пари НЯМА да давам. Предпочитам 2-3%-та дори на някой през Тетер да му дам и нямам лимит от банки, не попълвам документи, не плащам на още бюрокрация и най-вече си вземам ЗАСЛУЖЕНИТЕ от мен пари, като една част оставям в Биткойн, а друга оставям за другата мечка, третата правя каквото реша с нея.
            Защото когато купувах да кажем на 16-20-35к, господин политика Асен Василев каза, че Биткойн бла-бла високо спекулативно и не ставало държавата да го купува щото бла-бла, а другите политици си спинкаха удобно в леглата. Те риск не поеха и си вземаха заплатите. Кой и както се уреди нали. Аз обаче си поех риска и искам да питам ШИБАНИЯ НАП, щеше ли да ми върне 10%-та от парите ако Биткойна както говореха всички мечки от 15 беше паднал на 10 и аз нямам убеждения и продам на загуба? А на 5 ако беше паднал? Щеше ли някой да ми върне нещо? Какво тогава ще търси някой паразит от мене бе хора? И да ви кажа, че не дължите 10, а 15%-та повечето от вас според НАП, понеже ви класифицират на толкова ако имате над 3(три)сделки в годината. За сделка се счита, че сте решили да обърнете дори Биткойн в Етер с цел малко повече възвръщаемост каквато сега да речем се очаква, или Биткойн в някакъв шиткойн или не сте си продали Биткойна наведнъж, а на няколко пъти. Всяко събитие е отделна сделка и дължите 15%-та понеже робовладелците ви отгоре викат дай да яяяаааааам.
            Та призовавам всеки здраво мислещ да не дава пари на тези измекяри, а да си мине през Тетер, има си Телеграм групи за разкешване, да си вземе тия 10-15%та и да направи с тях нещо полезно, а ако иска в стил Лев Толстой да дарява, каузи да ти трябват. Има деца умиращи всеки ден, всеки скапан ден, днес на погребение даже ще ходя на млад човек. Дарявайте на тях, на изоставени, на такива в неравностойно положение, не на алчните изроди от НАП, които оставят престъпниците да си веят коня, а нас искат да дерат.

Не плащайте данъци от крипто защото идеята на Биткойн е точно да ни избави от тези паразити, не да смучат от нас още повече с нарастването на цената.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
              За всеки един човек в България НАП води счетоводство на приходите и разходите. За приходите ясно - всички фирми са задължени да декларират какви заплати и какви дивиденти са давали. Всички инвестиционни посреднци в края на годината дават справка за реализираните от техните клиенти печалби. Всички държавни агенции дават информацията, която я знаят. Например всеки път когато напускате границата, НАП знае, и ви наччислява някаква стандартна сума за разход на ден в чужбина. Винаги, когато ползвате карта за разплащане в България, НАП знае. Всяка една сделка при норариус пак се рапортува в НАП. НАП дори знае какви данъци сте платили и каква е данъчната оценка на всички ваши имоти. Знае и какви фирми сте създали и какъв капитал сте внесли (това от тъеговския регистър). Знае и покупко/продажбата на дялове между Български партньори (пак от търговския регистър). Въобще НАП притежава достатъчно информация за приходите и разходите на всеки и по тази информация лесно може да детектира всички хора, разходите на които надвишават приходите.

Понеже разходната част на всеки не е достатъчно добре прецизирана в базите с данни на НАП, когато светне червената лампичка за вас, първо НАП културно изпраща писмо с искане на документи за всички ваши приходи и разходи през последните 5 години. Това е малко тъпо, защото физическите лица не са длъжни да водят счетоводство, нито са длъжни да съхраняват документи от техните покупко/продажби. Да, ама НАП ги иска тези документи понякога с дълбока давност, и имайте късмет да не ги предоставите или най-малкото да не декларирате някой приход/разход, за който НАП вече знае. А той знае много.

Червената лампичка светва не само когато разхода е по-много от прихода, но и на базата на една камара други правила, които са въведени в системата, и който могат да създадат подозрение, че има нещо гнило при вас. Не ги знам какви са тези правила, но знам, че мои колеги са получавали писма и са се чудели защо. При мене лично всяка една година съм се чудел откъде НАП знае толкова много за мене, щото в предварително попълнената декларация от НАП има приходи, за които аз вече съм забравил.

Ще ви кажа за какво не знае НАП съгласно натрупания от мене опит:
              1. НАП не знае какви приходи и разходи имате в КЕШ (пари в брой)
              2. НАП не знае какви приходи/разходи имате от покупко/продажбата на дялове от фирми, които са АД
              3. НАП не знае за приходи/разходи от инвестиционната ви дейност извън Евросъюза, и от тука идва и незнанието на НАП за вашите криптовалути
              4. НАП не знае за придобито/продадено имущество извън границите на Евросъюза (кола, имот, жилище)
              5. НАП знае за вашите коли и имоти, които купувате или продавате, но не знае истинската им стойност, тъй като в нотариалните документи често се вписва данъчната оценка или застрахователната стойност, които са различни от реалната цена на сделката.
              ----------------------

Към горното трябва да добавим следното:

- НАП може много лесно с повод и без повод да ви конфискува и да ви запорира всички движими и недвижими имоти
              - НАП може много лесно с повод и без повод да ви конфискува и да ви запорира всички пари държани на влог в български банки

- НАП не може да запорира и не може да ви конфискува активи, които държите в злато
              - НАП не може да запорира и не може да ви конфискува активи, които държите в биткойнс
              - НАП не може да запорира и не може да ви конфискува пари, които държите в банки извън евро-?ейския съюз(примерно в Сърбия)
              Last edited by Frosty; 06.12.2024, 09:57.

Коментар

• боко-тиквата от Банкя върна комунистическия режим.
                Използването на държавни институции като бухалки за да смачкат нормалните и честните хора стана практика при неговото царуване.

НАП като мутренска бухалка на Мафията, Буда и Пеевски! НАП години наред крие какви са престъпленията в хазартния бизнес. НАП на свой ред извършва престъпления, като погазва брутално законите и не изпълнява решенията на съда В същото време основно се занимава с тормоз по поръчка срещу мишените на управляващата Мафия!

Горанов(корумпе санкционирано по Магнатски от американските ни партньори) и шефката на НАП Галя Димитрова(бивша шефка на НАП, по-известна като Галя-крадлата) дали подизират накъде отиват!?

Коментар

За всеки един човек в България НАП води счетоводство на приходите и разходите. За приходите ясно - всички фирми са задължени да декларират какви заплати и какви дивиденти са давали. Всички инвестиционни посреднци в края на годината дават справка за реализираните от техните клиенти печалби. Всички държавни агенции дават информацията, която я знаят. Например всеки път когато напускате границата, НАП знае, и ви наччислява някаква стандартна сума за разход на ден в чужбина. Винаги, когато ползвате карта за разплащане в България, НАП знае. Всяка една сделка при норариус пак се рапортува в НАП. НАП дори знае какви данъци сте платили и каква е данъчната оценка на всички ваши имоти. Знае и какви фирми сте създали и какъв капитал сте внесли (това от тъеговския регистър). Знае и покупко/продажбата на дялове между Български партньори (пак от търговския регистър). Въобще НАП притежава достатъчно информация за приходите и разходите на всеки и по тази информация лесно може да детектира всички хора, разходите на които надвишават приходите..
                  И кои са НАП? - мафиотска организация управлявана от измамник,
                  спипан в измами и укриване на данъци в особено големи размери....

Новият шеф на НАП Румен Пенков Спецов продал на сламено лице фирма с 1 млн. дълг към… НАП

Новият шеф на НАП - Румен Пенков Спецов от Добрич продава на Данаил Иванов Николов от драгоманското село Яблотина 50% от фирмата “Гранекс Трейдър” ООД. Той е придобил дял в компанията година по-рано от бургазлията Мартин Илиев. Само година след като Спецов се освобождава от собствеността си, фирмата “Гранекс” влиза в списъците на големите длъжници на НАП и към момента дължи на фиска цели 1 105 482,76 лв.

Коментар

Не мога да повярвам, че някой ще се опитва да крие данъци в държава, в която те са едни от най-ниските в целия свят. Даваш си 10% и спиш спокойно. Не мога да го рабера и това някой да оперира с пикливи суми под 10 000 лв. и пак да си мисли за криене на данъци. Това пък вече е сбъркано мислене, което е присъщо само на криминалния контингент.
                    .
                    Бай Ганъовски манталитет.
                    Но и маймуната скача според тоягата.
                    Тук Нап и да те хванат, ти казват "Молим ви се от все сърце да заплатите сумата" , и най-много некви смешни лихви ти слагат.
                    По Белия свят,без да ти се обесняват,вземи тея 10 год затвор + петкратна глоба размера на данъка + данъка +наказателни лихви 1000%
                    Именно затова и там има инфраструктура и ред,а при нас дупки по 20см дълбочина на топ магистралата ни и навсякъде по-голяма цигания и от Индия
                    Last edited by danetha; 06.12.2024, 09:07.

Коментар

• За всеки един човек в България НАП води счетоводство на приходите и разходите. За приходите ясно - всички фирми са задължени да декларират какви заплати и какви дивиденти са давали. Всички инвестиционни посреднци в края на годината дават справка за реализираните от техните клиенти печалби. Всички държавни агенции дават информацията, която я знаят. Например всеки път когато напускате границата, НАП знае, и ви наччислява някаква стандартна сума за разход на ден в чужбина. Винаги, когато ползвате карта за разплащане в България, НАП знае. Всяка една сделка при нотариус пак се рапортува в НАП. НАП дори знае какви данъци сте платили и каква е данъчната оценка на всички ваши имоти. Знае и какви фирми сте създали и какъв капитал сте внесли (това от търговския регистър). Знае и покупко/продажбата на дялове между Български партньори (пак от търговския регистър). Въобще НАП притежава достатъчно информация за приходите и разходите на всеки и по тази информация лесно може да детектира всички хора, разходите на които надвишават приходите.

Понеже разходната част на всеки не е достатъчно добре прецизирана в базите с данни на НАП, когато светне червената лампичка за вас, първо НАП културно изпраща писмо с искане на документи за всички ваши приходи и разходи през последните 5 години. Това е малко тъпо, защото физическите лица не са длъжни да водят счетоводство, нито са длъжни да съхраняват документи от техните покупко/продажби. Да, ама НАП ги иска тези документи понякога с дълбока давност, и имайте късмет да не ги предоставите или най-малкото да не декларирате някой приход/разход, за който НАП вече знае. А той знае много.

Червената лампичка светва не само когато разхода е по-много от прихода, но и на базата на една камара други правила, които са въведени в системата, и който могат да създадат подозрение, че има нещо гнило при вас. Не ги знам какви са тези правила, но знам, че мои колеги са получавали писма и са се чудели защо. При мене лично всяка една година съм се чудел откъде НАП знае толкова много за мене, щото в предварително попълнената декларация от НАП има приходи, за които аз вече съм забравил.

Ще ви кажа за какво не знае НАП съгласно натрупания от мене опит:
                      1. НАП не знае какви приходи и разходи имате в КЕШ (пари в брой)
                      2. НАП не знае какви приходи/разходи имате от покупко/продажбата на дялове от фирми, които са АД
                      3. НАП не знае за приходи/разходи от инвестиционната ви дейност извън Евросъюза, и от тука идва и незнанието на НАП за вашите криптовалути
                      4. НАП не знае за придобито/продадено имущество извън границите на Евросъюза (кола, имот, жилище)
                      5. НАП знае за вашите коли и имоти, които купувате или продавате, но не знае истинската им стойност, тъй като в нотариалните документи често се вписва данъчната оценка или застрахователната стойност, които са различни от реалната цена на сделката.
                      Last edited by Mateev; 06.12.2024, 13:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от Elfieta Разгледай мнение

Естествено че имах проблеми с Бинанс и крипто, дори не знаех какво е нито как работи. Проблема ми беше на входа и изхода - а именно депозита и тегленето не знаех как се случва. И да, след това направих още няколко депозита/теглениия, п2п сделки за видя и разбера кое как работи и кой е най-евтиния вариант за покупка/продажба/теглене/депзоит.

Не случайно написах точна цифра, не я изопачавай. 90 000 евро месечно не са малко пари, но не е невъзможно да ги придвижиш, особено ако имаш стабилни и регулярни доходи. Под стабилни и регулярни - поне 90-100К лева годишно, последните 3 години, говоря законни и доказуеми доходи. И тук се започва. Не може някое крипто уанаби да иска да продаде 2 биткойна и да си купи Ферари незабелязано. Няма да стане. Декларирай и плащай данъци.
                        Още нещо не разбирай че това ще го правиш всеки месец 12 месеца в годината. Ако имаш 1 милион евро да теглиш бързо/спешно има много по интелигентни и правилни начини. Но да кажем 200 000 евро годишно могат да минат при горните условия при сравнително нисък риск. Това е процес, не се прави от днес за утре.

Само един жокер мога да дам - всяка транзакция която се осъществи в ЛЕВ остава запис/следа някъде в България, защото само Български банки обработват левови плащания, а те както знаем са регулирани от държавата и са ДЛЪЖНИ да рипортват и евентуално оказват съдействие ако се наложи. Това не важи за институции под чужди юрисдикции защото много трудно се доказва местоположението на сделката. И да, много е невероятно някой да съдейства на нашите служби освен ако не става въпрос за тероризъм/пране на пари/наркотици.

Ако аз в момента ти изпратя примерно от Пейсера евровата сметка, към твоя еврова примерно в Револют, за това плащане няма да светнат никъде лампи защото българска банка не участва в плащането като посредник. След това ти си ги превалутираш в лев или теглиш в твоя Еврова сметка в Българска банка - това вече остава следа. Но следата/записа е че ти си направил плащане към/от твои сметки. Между нас връзка няма. А ти можеш да правиш между твои сметки в различни институции/банки колкото си искаш плащания - твоя си работа, стига самите институции да са регулирани и да птговарятъ на доходите ти.
                        Глупости на търкалета пишеш, няма да ти ги оборвам всичките щото ми се спи, но информация за регистрираните сметки на НАП предоставят всички банкови институции опериращи в ЕС на НАП за регистрираните при тях сметки на лица български граждани. НАП има списък със всички сметки на твое име в ЕС било то еврови, левови, доларови или в шекели. И тези институции са длъжни да предоставят извлечение само ако ги поискат от НАП. Защо си мислиш че си даваш копие от личната карта на револют и пейсера и всички които оперират в БГ/ЕС? Да не мислиш че им се занимава на тях да администрират тези дани или просто са принудени да го правят? И после къде отиват тези данни според теб?
                        Та тия филми с пейсера само ти си мислиш, че ще минат.

Също не е вярно ще само български банки обработват левови плащания - пращали са ми от американска левове, просто курса е много прецакан. Както и останалите валути се търгуват от чуждестранни банки. И още глупости - като само български банки обработвали левови плащания как така си превалутираш еврото в револют?

Правиш си някакви заключение върху опит който нямаш и си позволяваш на това отгоре да даваш съвети за укриване на данъци, към които аз по принцип нямам против, но са глупави и наивни и ще вкараш някой четящ в беля.

Да не говорим че дори милион печалба да имаш на сегашните нива и си купил на 20к ще платиш данък около 63к(10% на 90% от печалбата) което не си струва рисковете от запори и да потънеш с някоя съмнителна крипто борса където да загубиш още повече. За мен е по-добре да си платя за спокойствието и сигурност. Защото поради незнание съм бил в ситуация да чакам да мине давност и мога да ти кажа че 10% данък не си струват загубата на спокойствие и нервите. А какво остава за данъка на 100-200к за суми които ти говориш - 6-15к? За толкова пари не си струва даже да се мисли по темата.

Изумен съм честно от толкова високо самочувствие и увереност когато не са подплътени с грам знание или поне малко логическа мисъл. За опит да не говорим. От къде го вадиш това самочувствие?

Коментар

Извинявай, но до преди месец не си могла да си изтеглиш парите от Бинанс сега вече си експерт в укриването на данъци.
                          Това с данъчните обикновенно има лаг поне 1-2г. Та как разбра че си "под радарите" за 30 дни?
                          Естествено че имах проблеми с Бинанс и крипто, дори не знаех какво е нито как работи. Проблема ми беше на входа и изхода - а именно депозита и тегленето не знаех как се случва. И да, след това направих още няколко депозита/теглениия, п2п сделки за видя и разбера кое как работи и кой е най-евтиния вариант за покупка/продажба/теглене/депзоит.

Не случайно написах точна цифра, не я изопачавай. 90 000 евро месечно не са малко пари, но не е невъзможно да ги придвижиш, особено ако имаш стабилни и регулярни доходи. Под стабилни и регулярни - поне 90-100К лева годишно, последните 3 години, говоря законни и доказуеми доходи. И тук се започва. Не може някое крипто уанаби да иска да продаде 2 биткойна и да си купи Ферари незабелязано. Няма да стане. Декларирай и плащай данъци.
                          Още нещо не разбирай че това ще го правиш всеки месец 12 месеца в годината. Ако имаш 1 милион евро да теглиш бързо/спешно има много по интелигентни и правилни начини. Но да кажем 200 000 евро годишно могат да минат при горните условия при сравнително нисък риск. Това е процес, не се прави от днес за утре.

Само един жокер мога да дам - всяка транзакция която се осъществи в ЛЕВ остава запис/следа някъде в България, защото само Български банки обработват левови плащания, а те както знаем са регулирани от държавата и са ДЛЪЖНИ да рипортват и евентуално оказват съдействие ако се наложи. Това не важи за институции под чужди юрисдикции защото много трудно се доказва местоположението на сделката. И да, много е невероятно някой да съдейства на нашите служби освен ако не става въпрос за тероризъм/пране на пари/наркотици.

Ако аз в момента ти изпратя примерно от Пейсера евровата сметка, към твоя еврова примерно в Револют, за това плащане няма да светнат никъде лампи защото българска банка не участва в плащането като посредник. След това ти си ги превалутираш в лев или теглиш в твоя Еврова сметка в Българска банка - това вече остава следа. Но следата/записа е че ти си направил плащане към/от твои сметки. Между нас връзка няма. А ти можеш да правиш между твои сметки в различни институции/банки колкото си искаш плащания - твоя си работа, стига самите институции да са регулирани и да птговарятъ на доходите ти.

Коментар

Извинявай, но до преди месец не си могла да си изтеглиш парите от Бинанс сега вече си експерт в укриването на данъци.
                            Това с данъчните обикновенно има лаг поне 1-2г. Та как разбра че си "под радарите" за 30 дни?

Както съм писал и преди освен ако нямаш офшорка ще те напипат. Или ако си говорим за някакви дребни пари - тогава може и да минеш между капките. Нали не си толкова наивна да си мислиш че ще получиш в личната си сметка 200-300к за 1м, няма да ги декларира и НАП няма да те преслушат?

Иначе едно време имаше сайтове за p2p и продавах рипъл директно на някакви хора като ми плащаха в пейпал - зимата на 2017 май беше. Но това бяха сравнително дребни пари и пак си беше много напрегнато защото не знаеш дали няма да те излъжат.
                            Проблема е в изхода на криптото а не от къде ще мине. И то е проблем само ако не искаш да си платиш на държавата.

*Само да поясня че декларациите са до края на Април мисля, тоест ако си въртяла далавери началото на тази година и не ги декларираш следващата проверката може да ти дойде чак зимата на втората година, ако не и по-късно.
                            В час си, не знам що рипа в друга тема...

Коментар

+1000
                              Не мога да повярвам, че някой ще се опитва да крие данъци в държава, в която те са едни от най-ниските в целия свят. Даваш си 10% и спиш спокойно. Не мога да го рабера и това някой да оперира с пикливи суми под 10 000 лв. и пак да си мисли за криене на данъци. Това пък вече е сбъркано мислене, което е присъщо само на криминалния контингент.

Аз преди време си имах вземане-даване с НАП. По-скоро имаше го сина ми докато учеше за висшето си образование. И аз глупака тогава купих две нови леки коли на негово име - една за него и една за гаджето му. И неговото име на секундата светва на компютрите на НАП и при нас пристига заплашително писмо, с искане да предоставим хиляда различни документа, включително и да напишем подробно обяснение откъде сина ми има такива пари. В това първо писмо дитектно си пишеше, че ако не напишем адекватно обяснение или ако не предоставим исканите документи, влизаме на второ ниво от процедурата - даване на прокуратурата за разследване. При това разследване обаче следствието вече има право да идва да прави обиски, да конфискува документи, компютри или каквото друго счете за необходимо.

Та отговора на писмото на НАП ни костваше около 1 месец време да търсим да съберем исканите от тях документи и още около седмица, за да напишем обяснително писмо. Всичко това го правих аз, защото сина ми си ходеше на училище в друг град. И от десетте страници обяснения НАП се заинтересува от едно единствено изречение "Парите ги даде баща ми". И когато сина внасял папката с документите, там веднага на секундата пред него са проверили на компютъра и моето ЕГН. И служителя като видял милионите платени от мене данъци само казал "Ами добре, случая го приключваме". И въпреки доброто приключване, остана си обидата и унижението да им събираме по процедурата 1000 различни документа и да пишем тъпи обяснения.

Та искам да кажа на колегите, които хранят някакви илюзии. Дори и да можете да докажете доходите си, пак ще трябва да преминете през тази тежка и обидна процедура. И се молете да не влизате във второ ниво на процедурата (следствие) или още по-лошото в трето ниво - съдебна система.
                              Не го приемай като нападка, но сам си си виновен в случая - редно е било да му я направиш дарение и е нямало да го занимават.
                              Просто в НАП най-вероятно никога не е декларирал че е получавал нещо, а вероятно и трудов договор не е имал и за това чисто документално веднага е светнал на НАП - човек без приходи с огромен разход за нова кола, като са видяли че произхода е легален с платени данъци няма кой да си губи времето с ясни неща.

Ако обаче беше някой тарикат който е решил да спести от крипто веднага щяха да го разкостят и докато го правят твърде вероятно всичко което е на името му да е под запор за неизвестно време.

И още нещо за тези герои с данъците - питал съм счетоводителя ми ако укривам данъци за колко време могат да ме търсят - в общи линии се връзват 7 години, по закон са 5 но поради някакви-си-бюрокращини които вече не помнят реално стават 7. Та във всеки един момент 7г по-късно могат да ви пратят пъсъмце.
                              Last edited by pwise; 05.12.2024, 22:44.

Коментар

Както съм писал и преди освен ако нямаш офшорка ще те напипат. Или ако си говорим за някакви дребни пари - тогава може и да минеш между капките. Нали не си толкова наивна да си мислиш че ще получиш в личната си сметка 200-300к за 1м, няма да ги декларира и НАП няма да те преслушат?

Иначе едно време имаше сайтове за p2p и продавах рипъл директно на някакви хора като ми плащаха в пейпал - зимата на 2017 май беше. Но това бяха сравнително дребни пари и пак си беше много напрегнато защото не знаеш дали няма да те излъжат.
                                Проблема е в изхода на криптото а не от къде ще мине. И то е проблем само ако не искаш да си платиш на държавата.
                                +1000

Аз преди време си имах вземане-даване с НАП. По-скоро имаше го сина ми докато учеше за висшето си образование. И аз глупака тогава купих две нови леки коли на негово име - една за него и една за гаджето му. И неговото име на секундата светва на компютрите на НАП и при нас пристига заплашително писмо, с искане да предоставим хиляда различни документа, включително и да напишем подробно обяснение откъде сина ми има такива пари. В това първо писмо дитектно си пишеше, че ако не напишем адекватно обяснение или ако не предоставим исканите документи, влизаме на второ ниво от процедурата - даване на прокуратурата за разследване. При това разследване обаче следствието вече има право да идва да прави обиски, да конфискува документи, компютри или каквото друго счете за необходимо.

Та отговора на писмото на НАП ни костваше около 1 месец време да търсим да съберем исканите от тях документи и още около седмица, за да напишем обяснително писмо. Всичко това го правих аз, защото сина ми си ходеше на училище в друг град. И от десетте страници обяснения НАП се заинтересува от едно единствено изречение "Парите ги даде баща ми". И когато сина внасял папката с документите, там веднага на секундата пред него са проверили на компютъра и моето ЕГН. И служителя като видял милионите платени от мене данъци само казал "Ами добре, случая го приключваме". И въпреки доброто приключване, остана си обидата и унижението да им събираме по процедурата 1000 различни документа и да пишем тъпи обяснения.

Та искам да кажа на колегите, които хранят някакви илюзии. Дори и да можете да докажете доходите си, пак ще трябва да преминете през тази тежка и обидна процедура. И се молете да не влизате във второ ниво на процедурата (следствие) или още по-лошото в трето ниво - съдебна система.
                                Last edited by Mateev; 05.12.2024, 22:19.

Коментар

Working...
                                X