Първоначално изпратено от Top Gun Maverick
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Биткойн
Collapse
X
-
Нали знаеш, че според българското законодателство ако заменяш една криптовалута в някаква борса или някъде си за друга криптовалута, това е данъчно събитие? От това повече трябва да ли да ти обяснявам къде и за какво трябва да се обясняваш евентуално?
В Австралия отиват да обявяват за незаконно да ти искат данък ако продаваш Биткойн, но ще мине бая време докато това стане навсякъде. За другите криптовалути да не говорим.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Top Gun Maverick Разгледай мнение
Колегата правилно ти го написа, идеята на Биткойн е без кик, а не да се обяснявам и да ме знаят властите, че да им искам и разрешение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Top Gun Maverick Разгледай мнениеВсеки сам си преценя риска. Аз и още няколко познати играем с нея. Онзи беларусинът Ivan on tech и Швабата от Mm Crypto я рекламираха. Имало риск. Че с Кракен нямаш ли? С ФТХ като имаха баскетболен отбор на Маями нямаше ли риск? С Биткойн нямаш ли риск? Вика му се управление на риска. Аз ти казвам борса, която работи, пробвана от нас с не малки суми. Сега ако искаш да ти намеря кой да ти купи Тетера в публичен форум няма да стане, ама на лични бих се замислил, че и процента е нисък вместо да се храни държавата с печалбата от рисковете, които вие сте поели. Ама ти викаш можело да пиеш една студена вода. Ами може и да може. Ама питаме, какъв е шанса в Булмаркет да се случи? Какъв е шанса да изгориш точно в тези няколко минути в които ще държиш коня и Тетера там? Пращаш кон, отразява ти го(или шит)сменяш за Тетер, мяташ на флашката, Солана и Трон мрежите вземат по 1 долар на транзакция, Етериум по 5 от тази борса. Пращаш един тест и след отрицателно време пращаш всичко друго. Имаш двойно известяване с кодове и трябва да напишеш нещата пратени на мейл и телефон за 60 секунди, та няма кой да ти скамне и двете точно на тебе. Ако ще държиш Тетер за беъра, мяташ на Етериум адрес, ако не си избираш Трон или Солана. Отиваш на чейнча без да ти искат лична карта хората, правиш тест, пускаш основната сума, дават ти парите в лева или евро по курса на xe.com и си заминаваш. Иначе стой и бачкай с usdc в кик борсите и се надявай данъчните да не ти почукат на вратата един ден, че се полага затвор за определени суми. Ако искаш пък сменяй във фиат и през банка, НАП ще хареса това.
Та да, риск има, ама винаги и във всичко. Аз съм по-неспокоен с фиат през банка и данъчни, че един път като им светнеш като крипто личност...ще има да ти бъркат в задника години наред.
Колегата правилно ти го написа, идеята на Биткойн е без кик, а не да се обяснявам и да ме знаят властите, че да им искам и разрешение. Напоследък обаче искат да го тикат само като store of value и го противопоставят със златото за да спрат да погребват долара с него.
Тук или много скоро ще ги "натиснат" да искат KYC, или ще атакуват, че перат пари или нещо подобно.
Просто на 100% съм убеден, че борса без KYC няма как да съществува дълго време.
Коментар
-
Всеки сам си преценя риска. Аз и още няколко познати играем с нея. Онзи беларусинът Ivan on tech и Швабата от Mm Crypto я рекламираха. Имало риск. Че с Кракен нямаш ли? С ФТХ като имаха баскетболен отбор на Маями нямаше ли риск? С Биткойн нямаш ли риск? Вика му се управление на риска. Аз ти казвам борса, която работи, пробвана от нас с не малки суми. Сега ако искаш да ти намеря кой да ти купи Тетера в публичен форум няма да стане, ама на лични бих се замислил, че и процента е нисък вместо да се храни държавата с печалбата от рисковете, които вие сте поели. Ама ти викаш можело да пиеш една студена вода. Ами може и да може. Ама питаме, какъв е шанса в Булмаркет да се случи? Какъв е шанса да изгориш точно в тези няколко минути в които ще държиш коня и Тетера там? Пращаш кон, отразява ти го(или шит)сменяш за Тетер, мяташ на флашката, Солана и Трон мрежите вземат по 1 долар на транзакция, Етериум по 5 от тази борса. Пращаш един тест и след отрицателно време пращаш всичко друго. Имаш двойно известяване с кодове и трябва да напишеш нещата пратени на мейл и телефон за 60 секунди, та няма кой да ти скамне и двете точно на тебе. Ако ще държиш Тетер за беъра, мяташ на Етериум адрес, ако не си избираш Трон или Солана. Отиваш на чейнча без да ти искат лична карта хората, правиш тест, пускаш основната сума, дават ти парите в лева или евро по курса на xe.com и си заминаваш. Иначе стой и бачкай с usdc в кик борсите и се надявай данъчните да не ти почукат на вратата един ден, че се полага затвор за определени суми. Ако искаш пък сменяй във фиат и през банка, НАП ще хареса това.
Та да, риск има, ама винаги и във всичко. Аз съм по-неспокоен с фиат през банка и данъчни, че един път като им светнеш като крипто личност...ще има да ти бъркат в задника години наред.
Колегата правилно ти го написа, идеята на Биткойн е без кик, а не да се обяснявам и да ме знаят властите, че да им искам и разрешение. Напоследък обаче искат да го тикат само като store of value и го противопоставят със златото за да спрат да погребват долара с него.Last edited by Top Gun Maverick; 05.06.2025, 22:33.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mvmrik Разгледай мнение
Идеята на Биткойн е да няма KYC. Ако човек знае какво прави, няма да има никакви проблеми и няма да му се налага някой друг да отговаря за активите му. Който иска KYC и да се грижат за него да не се занимава с Бикойн - фиатът дава това предимство, но за сметка на всичко останало. Not your keys, not your coins.
Колегата препоръчва борса, която няма KYC, което е червен флаг, че може да пие студена вода, не че при другите не е възможно...Last edited by better; 02.06.2025, 21:46.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Щом няма KYC, рискът да пиеш една студена вода е доста голЕм....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Top Gun Maverick Разгледай мнениеДобра борса без KYC, пробвах я сега на 109, че викам малко да махна - bitunix. Има и бая шитове на нея. Направо е рай на фона на всичките рестрикции навсякъде срещу Тетер.
Коментар
-
Таксата за депозит е 1,99%, на https://bringin.xyz/ e 1%.
Най-добре е с картите на някои борси (Bitget, Gate, Kucoin и тн), там таксите са по-ниски, дават кешбек, дори и няколко % лихва, можеш да харчиш директно от критпо.
Предполагам го резнаха защото не се съобразяват със скапаната MICA и не махнаха Тетер за хора от ЕС, както направиха Кракен, Койнбейс и т.н.
В този ред на мисли, разкешване през Тетер винаги си е опция вместо да се занимаваш с банки.
Интересното е, че на старите потребители акаунтите им работят и ползват всичко.
От българските банки с УниКредит Булбанк няма да имате проблеми с превода от и към борси в евро. За ДСК е фифти-фифти. Обикновено зависи от банката посредник, а не от нашата. Но праснеш ли трансфер към банка, ще трябва да плащаш данъци.Last edited by Top Gun Maverick; 12.05.2025, 13:31.
Коментар
-
Таксата за депозит е 1,99%, на https://bringin.xyz/ e 1%.
Най-добре е с картите на някои борси (Bitget, Gate, Kucoin и тн), там таксите са по-ниски, дават кешбек, дори и няколко % лихва, можеш да харчиш директно от критпо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mvmrik Разгледай мнениеПо принцип идеята на Биткойн не е да се обръща във фиат, но все още се налага за много неща. Може да се ползва bitrefill - купува се ваучер с LN и след това се харчи в конкретния магазин. Има и български, например emag, ozone, също и за храна става - takeaway или пък потуване с airbnb, също и eSIM. Всичко това е без KYC. Ако пък някой иска, може да си вземе и картата им, която служи за директно плащане в магазините, захранва я с LN и я използва, но там вече има KYC проверка.
- 1 like
Коментар
-
По принцип идеята на Биткойн не е да се обръща във фиат, но все още се налага за много неща. Може да се ползва bitrefill - купува се ваучер с LN и след това се харчи в конкретния магазин. Има и български, например emag, ozone, също и за храна става - takeaway или пък потуване с airbnb, също и eSIM. Всичко това е без KYC. Ако пък някой иска, може да си вземе и картата им, която служи за директно плащане в магазините, захранва я с LN и я използва, но там вече има KYC проверка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Веселият_мелничар Разгледай мнение
Полезен съвет за сметка в чуждестранна банка, благодаря! В Швейцария мисля, че има няколко crypto friendly банки, които предоставят услуги на граждани на ЕС и вероятно ще е добре да проверя, още повече, че през лятото ми предстои пътуване до Цюрих. Ако не представлява проблем, би ли споделил услугите на коя чуждестранна банка ползваш?
Едни познати ми хвалят това https://bringin.xyz/ (не съм го ползвал), интересното тук е, че се ползва LN. Ако ми остане време ще го тествам.
Коментар
Коментар