If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Таксата за депозит е 1,99%, на https://bringin.xyz/ e 1%.
Най-добре е с картите на някои борси (Bitget, Gate, Kucoin и тн), там таксите са по-ниски, дават кешбек, дори и няколко % лихва, можеш да харчиш директно от критпо.
В gate.io вече не може да правиш регистрация обаче. Тоест можеш, но няма как да минеш КИК понеже България и всички страни от ЕС са извадени като резиденти, можеш само като националност я има БГ.
Предполагам го резнаха защото не се съобразяват със скапаната MICA и не махнаха Тетер за хора от ЕС, както направиха Кракен, Койнбейс и т.н.
В този ред на мисли, разкешване през Тетер винаги си е опция вместо да се занимаваш с банки.
Интересното е, че на старите потребители акаунтите им работят и ползват всичко.
От българските банки с УниКредит Булбанк няма да имате проблеми с превода от и към борси в евро. За ДСК е фифти-фифти. Обикновено зависи от банката посредник, а не от нашата. Но праснеш ли трансфер към банка, ще трябва да плащаш данъци.
Най-добре е с картите на някои борси (Bitget, Gate, Kucoin и тн), там таксите са по-ниски, дават кешбек, дори и няколко % лихва, можеш да харчиш директно от критпо.
Възможно е, да. Знам че имат такси, аз не съм ги ползвал. Просто знам, че имат ваучери и там няма такси, но са ангажиращи към определени суми и магазини. За мен най-чистия вариант е да се плаща директно с LN и въобще да не ни трябват посредници. Има и такива места, например от NordVPN можеш да поръчаш директно с LN. Наскоро разбрах за silent.link където човек може да си купи eSIM директно с LN, ако пътува. Според мен тези сайтове и магазини ще стават все повече и в бъдеще няма да ни се налага да търсим посредници. В NOSTR си разменяме сатошита, не знам някой ползва ли го в БГ, поне засега съм засичал само чужденци?
По принцип идеята на Биткойн не е да се обръща във фиат, но все още се налага за много неща. Може да се ползва bitrefill - купува се ваучер с LN и след това се харчи в конкретния магазин. Има и български, например emag, ozone, също и за храна става - takeaway или пък потуване с airbnb, също и eSIM. Всичко това е без KYC. Ако пък някой иска, може да си вземе и картата им, която служи за директно плащане в магазините, захранва я с LN и я използва, но там вече има KYC проверка.
По принцип идеята на Биткойн не е да се обръща във фиат, но все още се налага за много неща. Може да се ползва bitrefill - купува се ваучер с LN и след това се харчи в конкретния магазин. Има и български, например emag, ozone, също и за храна става - takeaway или пък потуване с airbnb, също и eSIM. Всичко това е без KYC. Ако пък някой иска, може да си вземе и картата им, която служи за директно плащане в магазините, захранва я с LN и я използва, но там вече има KYC проверка.
Полезен съвет за сметка в чуждестранна банка, благодаря! В Швейцария мисля, че има няколко crypto friendly банки, които предоставят услуги на граждани на ЕС и вероятно ще е добре да проверя, още повече, че през лятото ми предстои пътуване до Цюрих. Ако не представлява проблем, би ли споделил услугите на коя чуждестранна банка ползваш?
Може да теглиш в Рево от всяка борса, после към бг банка.
Едни познати ми хвалят това https://bringin.xyz/ (не съм го ползвал), интересното тук е, че се ползва LN. Ако ми остане време ще го тествам.
Полезен съвет за сметка в чуждестранна банка, благодаря! В Швейцария мисля, че има няколко crypto friendly банки, които предоставят услуги на граждани на ЕС и вероятно ще е добре да проверя, още повече, че през лятото ми предстои пътуване до Цюрих. Ако не представлява проблем, би ли споделил услугите на коя чуждестранна банка ползваш?
Имам сметка в Activo Bank. Предполагам, че няма да можеш да си откриеш сметка без NIF. Занимавка си е. Португалия е една от най-приятелски настроените законово държави в Европа към криптовалути.
Подозирам, че това е така, защото много хора в правителството ѝ притежават криптовалути и също така имат политика да привличат крипто милионери от съседни страни и отвъд океана. Швейцария не е толкова приятелска към този вид активи, но може да пробваш със сметка в евро там.
Факт, много е трудно в България, вече! Не беше така, но се промени през последните 2 години към по-зле.
Нямам такъв проблем все още, защото имам сметка в чуждестранна банка, с която нямам проблеми при преводи към и от крипто борси, и после мога да си ги засиля към българска банка. Конвертирай в евро и и оттук нататък само трябва да излязат през правилния маршрут, за да стигнат благополучно до българската ти банкова сметка в лева.
Пробвай да ги изтеглиш чрез Wise и оттам можеш да ги прехвърлиш към българска банка.
Другия вариант ти е Revolut и оттам към банката.
Тази корекция от върха, за която говориш е причинена от т.нар. събитие черен лебед, в случая оранжев такъв в Белия дом, който с действията си срути щатския фондов пазар. Възможно е да греша, но мисля, че няма да видим повторение на класическия цикъл с подобни дълбоки пропадания, каквито сме виждали в предходните 4г. цикли.
P.S. Един въпрос към всички, доколкото тук повечето пишещи са в час по темата "биткойн". BTC само съм купувал / всички покупки са в Койнбейс / и до сега нямам продажби. Какъв път следвате при cash out / крипто към кеш /? Нещо искам да се поглезя за 50-тия си рожден ден, а днес си приказвах с двама банкери, които ми обясняваха, че е чудо на чудесата да конвертираш биткойн към кеш, съответно парите да се окажат в българската ти банкова сметка. Който иска, нека се включи.
Факт, много е трудно в България, вече! Не беше така, но се промени през последните 2 години към по-зле.
Нямам такъв проблем все още, защото имам сметка в чуждестранна банка, с която нямам проблеми при преводи към и от крипто борси, и после мога да си ги засиля към българска банка. Конвертирай в евро и и оттук нататък само трябва да излязат през правилния маршрут, за да стигнат благополучно до българската ти банкова сметка в лева.
Пробвай да ги изтеглиш чрез Wise и оттам можеш да ги прехвърлиш към българска банка.
Другия вариант ти е Revolut и оттам към банката.
Тази корекция от върха, за която говориш е причинена от т.нар. събитие черен лебед, в случая оранжев такъв в Белия дом, който с действията си срути щатския фондов пазар. Възможно е да греша, но мисля, че няма да видим повторение на класическия цикъл с подобни дълбоки пропадания, каквито сме виждали в предходните 4г. цикли.
P.S. Един въпрос към всички, доколкото тук повечето пишещи са в час по темата "биткойн". BTC само съм купувал / всички покупки са в Койнбейс / и до сега нямам продажби. Какъв път следвате при cash out / крипто към кеш /? Нещо искам да се поглезя за 50-тия си рожден ден, а днес си приказвах с двама банкери, които ми обясняваха, че е чудо на чудесата да конвертираш биткойн към кеш, съответно парите да се окажат в българската ти банкова сметка. Който иска, нека се включи.
Баце , дърт си за Тея работи кат мен , ама не вдеваш . Писах ти некои работи още преди черниот лебед .
Ама тези неща требваше да ни ги кажеш на спиха от април на цена от 72к та и ние да се облажимее , не сега при сто и кусур.
А сетих се ти тогава ни каза че си продал Тесла.
Дълбоките корекции и класическия пример с пропадане в края на годината след халвинга приключиха с влизането в играта на Уолстрийт и ETF-те. Биткойн е опитомен актив и в бъдеще предстои да се държи като такъв. В бъдеще ще наблюдаваме класическите мечи пазари със спад от 20% плюс, но корекции от рода на 70-75% са в миналото. Разбира се, възможни са някакви катастрофи като световни войни, локдауни тип Ковид и икономически депресии, но при такива случаи корекциите в цената ще са съизмерими с тези при NASDAQ
Ама тези неща требваше да ни ги кажеш на спиха от април на цена от 72к та и ние да се облажимее , не сега при сто и кусур.
Коментар