IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Top Gun Maverick Разгледай мнение
    Нали знаеш, че според българското законодателство ако заменяш една криптовалута в някаква борса или някъде си за друга криптовалута, това е данъчно събитие? От това повече трябва да ли да ти обяснявам къде и за какво трябва да се обясняваш евентуално?
    В Австралия отиват да обявяват за незаконно да ти искат данък ако продаваш Биткойн, но ще мине бая време докато това стане навсякъде. За другите криптовалути да не говорим.
    Защо трябва да се обясняваш? Данъците са толкова ниски, че изобщо не си струва да се крие. Платете някой лев на държавата да ви е мирна главата, защото един ден ще има обмен на инфо, както при банките и то със задна дата.

Коментар

• Нали знаеш, че според българското законодателство ако заменяш една криптовалута в някаква борса или някъде си за друга криптовалута, това е данъчно събитие? От това повече трябва да ли да ти обяснявам къде и за какво трябва да се обясняваш евентуално?
      В Австралия отиват да обявяват за незаконно да ти искат данък ако продаваш Биткойн, но ще мине бая време докато това стане навсякъде. За другите криптовалути да не говорим.

Коментар

Колегата правилно ти го написа, идеята на Биткойн е без кик, а не да се обяснявам и да ме знаят властите, че да им искам и разрешение.
        Пак да питам къде съм споменал нещо за Биткойн, още повече за KYC на Биткойн????! Кои власти се интересуват от Биткойн? От кои власти трябва да искаш разрешение? Къде ги четете тези глупости?

Коментар

Всеки сам си преценя риска. Аз и още няколко познати играем с нея. Онзи беларусинът Ivan on tech и Швабата от Mm Crypto я рекламираха. Имало риск. Че с Кракен нямаш ли? С ФТХ като имаха баскетболен отбор на Маями нямаше ли риск? С Биткойн нямаш ли риск? Вика му се управление на риска. Аз ти казвам борса, която работи, пробвана от нас с не малки суми. Сега ако искаш да ти намеря кой да ти купи Тетера в публичен форум няма да стане, ама на лични бих се замислил, че и процента е нисък вместо да се храни държавата с печалбата от рисковете, които вие сте поели. Ама ти викаш можело да пиеш една студена вода. Ами може и да може. Ама питаме, какъв е шанса в Булмаркет да се случи? Какъв е шанса да изгориш точно в тези няколко минути в които ще държиш коня и Тетера там? Пращаш кон, отразява ти го(или шит)сменяш за Тетер, мяташ на флашката, Солана и Трон мрежите вземат по 1 долар на транзакция, Етериум по 5 от тази борса. Пращаш един тест и след отрицателно време пращаш всичко друго. Имаш двойно известяване с кодове и трябва да напишеш нещата пратени на мейл и телефон за 60 секунди, та няма кой да ти скамне и двете точно на тебе. Ако ще държиш Тетер за беъра, мяташ на Етериум адрес, ако не си избираш Трон или Солана. Отиваш на чейнча без да ти искат лична карта хората, правиш тест, пускаш основната сума, дават ти парите в лева или евро по курса на xe.com и си заминаваш. Иначе стой и бачкай с usdc в кик борсите и се надявай данъчните да не ти почукат на вратата един ден, че се полага затвор за определени суми. Ако искаш пък сменяй във фиат и през банка, НАП ще хареса това.

Та да, риск има, ама винаги и във всичко. Аз съм по-неспокоен с фиат през банка и данъчни, че един път като им светнеш като крипто личност...ще има да ти бъркат в задника години наред.

Колегата правилно ти го написа, идеята на Биткойн е без кик, а не да се обяснявам и да ме знаят властите, че да им искам и разрешение. Напоследък обаче искат да го тикат само като store of value и го противопоставят със златото за да спрат да погребват долара с него.
          Незнам отколко време си в крипто, но аз съм от 7-8 год. В началото повечето борси тръгваха така - без въпроси, без KYC и т.н подробности. Впоследствие, започваха да блокират сметки и да искат документи, някои от тях бяха чисти скамове, и много хора пиха студена вода.
          Тук или много скоро ще ги "натиснат" да искат KYC, или ще атакуват, че перат пари или нещо подобно.
          Просто на 100% съм убеден, че борса без KYC няма как да съществува дълго време.

Коментар

• Всеки сам си преценя риска. Аз и още няколко познати играем с нея. Онзи беларусинът Ivan on tech и Швабата от Mm Crypto я рекламираха. Имало риск. Че с Кракен нямаш ли? С ФТХ като имаха баскетболен отбор на Маями нямаше ли риск? С Биткойн нямаш ли риск? Вика му се управление на риска. Аз ти казвам борса, която работи, пробвана от нас с не малки суми. Сега ако искаш да ти намеря кой да ти купи Тетера в публичен форум няма да стане, ама на лични бих се замислил, че и процента е нисък вместо да се храни държавата с печалбата от рисковете, които вие сте поели. Ама ти викаш можело да пиеш една студена вода. Ами може и да може. Ама питаме, какъв е шанса в Булмаркет да се случи? Какъв е шанса да изгориш точно в тези няколко минути в които ще държиш коня и Тетера там? Пращаш кон, отразява ти го(или шит)сменяш за Тетер, мяташ на флашката, Солана и Трон мрежите вземат по 1 долар на транзакция, Етериум по 5 от тази борса. Пращаш един тест и след отрицателно време пращаш всичко друго. Имаш двойно известяване с кодове и трябва да напишеш нещата пратени на мейл и телефон за 60 секунди, та няма кой да ти скамне и двете точно на тебе. Ако ще държиш Тетер за беъра, мяташ на Етериум адрес, ако не си избираш Трон или Солана. Отиваш на чейнча без да ти искат лична карта хората, правиш тест, пускаш основната сума, дават ти парите в лева или евро по курса на xe.com и си заминаваш. Иначе стой и бачкай с usdc в кик борсите и се надявай данъчните да не ти почукат на вратата един ден, че се полага затвор за определени суми. Ако искаш пък сменяй във фиат и през банка, НАП ще хареса това.

Та да, риск има, ама винаги и във всичко. Аз съм по-неспокоен с фиат през банка и данъчни, че един път като им светнеш като крипто личност...ще има да ти бъркат в задника години наред.

Колегата правилно ти го написа, идеята на Биткойн е без кик, а не да се обяснявам и да ме знаят властите, че да им искам и разрешение. Напоследък обаче искат да го тикат само като store of value и го противопоставят със златото за да спрат да погребват долара с него.
            Last edited by Top Gun Maverick; 05.06.2025, 22:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от mvmrik Разгледай мнение

Идеята на Биткойн е да няма KYC. Ако човек знае какво прави, няма да има никакви проблеми и няма да му се налага някой друг да отговаря за активите му. Който иска KYC и да се грижат за него да не се занимава с Бикойн - фиатът дава това предимство, но за сметка на всичко останало. Not your keys, not your coins.
              Кой говори за Биткойн?
              Колегата препоръчва борса, която няма KYC, което е червен флаг, че може да пие студена вода, не че при другите не е възможно...
              Last edited by better; 02.06.2025, 21:46.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Щом няма KYC, рискът да пиеш една студена вода е доста голЕм....
                Идеята на Биткойн е да няма KYC. Ако човек знае какво прави, няма да има никакви проблеми и няма да му се налага някой друг да отговаря за активите му. Който иска KYC и да се грижат за него да не се занимава с Бикойн - фиатът дава това предимство, но за сметка на всичко останало. Not your keys, not your coins.
                Рекламна мрежа MVM Ads

Коментар

Добра борса без KYC, пробвах я сега на 109, че викам малко да махна - bitunix. Има и бая шитове на нея. Направо е рай на фона на всичките рестрикции навсякъде срещу Тетер.
                  Щом няма KYC, рискът да пиеш една студена вода е доста голЕм....

Коментар

• Добра борса без KYC, пробвах я сега на 109, че викам малко да махна - bitunix. Има и бая шитове на нея. Направо е рай на фона на всичките рестрикции навсякъде срещу Тетер.

Коментар

• Честит нов АТН в долари, чакаме и евро.... до към 140-150....

Коментар

Таксата за депозит е 1,99%, на https://bringin.xyz/ e 1%.
                        Най-добре е с картите на някои борси (Bitget, Gate, Kucoin и тн), там таксите са по-ниски, дават кешбек, дори и няколко % лихва, можеш да харчиш директно от критпо.
                        В gate.io вече не може да правиш регистрация обаче. Тоест можеш, но няма как да минеш КИК понеже България и всички страни от ЕС са извадени като резиденти, можеш само като националност я има БГ.
                        Предполагам го резнаха защото не се съобразяват със скапаната MICA и не махнаха Тетер за хора от ЕС, както направиха Кракен, Койнбейс и т.н.
                        В този ред на мисли, разкешване през Тетер винаги си е опция вместо да се занимаваш с банки.
                        Интересното е, че на старите потребители акаунтите им работят и ползват всичко.

От българските банки с УниКредит Булбанк няма да имате проблеми с превода от и към борси в евро. За ДСК е фифти-фифти. Обикновено зависи от банката посредник, а не от нашата. Но праснеш ли трансфер към банка, ще трябва да плащаш данъци.
                        Attached Files
                        Last edited by Top Gun Maverick; 12.05.2025, 13:31.

Коментар

Най-добре е с картите на някои борси (Bitget, Gate, Kucoin и тн), там таксите са по-ниски, дават кешбек, дори и няколко % лихва, можеш да харчиш директно от критпо.
                          Възможно е, да. Знам че имат такси, аз не съм ги ползвал. Просто знам, че имат ваучери и там няма такси, но са ангажиращи към определени суми и магазини. За мен най-чистия вариант е да се плаща директно с LN и въобще да не ни трябват посредници. Има и такива места, например от NordVPN можеш да поръчаш директно с LN. Наскоро разбрах за silent.link където човек може да си купи eSIM директно с LN, ако пътува. Според мен тези сайтове и магазини ще стават все повече и в бъдеще няма да ни се налага да търсим посредници. В NOSTR си разменяме сатошита, не знам някой ползва ли го в БГ, поне засега съм засичал само чужденци?
                          Рекламна мрежа MVM Ads

Коментар

• Първоначално изпратено от mvmrik Разгледай мнение
                            По принцип идеята на Биткойн не е да се обръща във фиат, но все още се налага за много неща. Може да се ползва bitrefill - купува се ваучер с LN и след това се харчи в конкретния магазин. Има и български, например emag, ozone, също и за храна става - takeaway или пък потуване с airbnb, също и eSIM. Всичко това е без KYC. Ако пък някой иска, може да си вземе и картата им, която служи за директно плащане в магазините, захранва я с LN и я използва, но там вече има KYC проверка.

Коментар

• По принцип идеята на Биткойн не е да се обръща във фиат, но все още се налага за много неща. Може да се ползва bitrefill - купува се ваучер с LN и след това се харчи в конкретния магазин. Има и български, например emag, ozone, също и за храна става - takeaway или пък потуване с airbnb, също и eSIM. Всичко това е без KYC. Ако пък някой иска, може да си вземе и картата им, която служи за директно плащане в магазините, захранва я с LN и я използва, но там вече има KYC проверка.
                              Рекламна мрежа MVM Ads

Коментар

• Първоначално изпратено от Веселият_мелничар Разгледай мнение

Полезен съвет за сметка в чуждестранна банка, благодаря! В Швейцария мисля, че има няколко crypto friendly банки, които предоставят услуги на граждани на ЕС и вероятно ще е добре да проверя, още повече, че през лятото ми предстои пътуване до Цюрих. Ако не представлява проблем, би ли споделил услугите на коя чуждестранна банка ползваш?
                                Може да теглиш в Рево от всяка борса, после към бг банка.
                                Едни познати ми хвалят това https://bringin.xyz/ (не съм го ползвал), интересното тук е, че се ползва LN. Ако ми остане време ще го тествам.

Коментар

Working...
                                X