IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ети още малко размисли по темата, че данъците са кражба фактически и никой не му се плащат.

    https://www.bloomberg.com/news/artic...ably-in-norway

    Norway’s ‘Voluntary’ Tax Plan Brings In Just $1,325

    Доброволен данък в Норвегия - ако искаш плащаш, ако искаш не плащаш. Резултат събрани 1 325 долара (хиляда и триста долара).

    В същото време разни благотворителни кампании със строго определена цел събират милиони. В България (а не само в България има кампании за болни деца, за разни други благотворителни дейности). И хората си пращат СМС, превеждат по банкова сметка и се събират някакви суми. Но го правят това, щото имат ясна идея за какво ще им се разходват парите. За разлика от "доброволния" данък. По-скоро за всички данъци.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

      Друг е въпросът, че противно на логиката, без значение от вида данъчна система, навсякъде данъците се плащат в по-голямата си част от по-несъстоятелните слоеве от населението.
      Статистиката за САЩ е точно обратно. Пускал съм го и друг път из темите тука.

      Най-бедните 50% от населението плаща едва 2.80% от данъците.
      Най-богатия 1% от наслението плаща 40% от данъците.

      Предполагам става въпрос за преките данъци.

      https://twitter.com/GennadySimanovs/...77663498391552




      Коментар


      • Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение

        Много точно описваш "мисленето" и извратения манталитет на социалистите/комунистите...




        Социалисти/комунисти/капиталисти.....
        Във всички държави, без значение от социалната система, е имало, и има данъци....
        Факт е също, че всеки индивид си мисли, че плаща повече отколкото трябва данъци, и по принцип се стреми да ги избягва, доколкото може. Навсякъде по света.

        А както показах по-долу с примери от данъчните системи на "най-белите" от белите държави, облагането на доходите на физическите лица става по прогресивни системи с различна степен на сложност. Никъде няма плосък данък. Явно, не във вида данък е проблемът, ами има и нещо друго.

        Друг е въпросът, че противно на логиката, без значение от вида данъчна система, навсякъде данъците се плащат в по-голямата си част от по-несъстоятелните слоеве от населението. Дори Уорън Бъфет е на това мнение.
        Както пише по учебниците: количествените натрупвания водят до качествени изменения. Е, следователно, големите пари имат по-различни качества от малките пари. То така е било винаги, откакто има запазени исторически данни.

        Тъй като съм в очакване да бъда критикуван като такъв или онакъв, искам да кажа, че не съм отявлен привърженик на определен вид данъчна система. Просто данъци е имало, има, и ще има - въпросът е какъв е ефектът от тях.

        Хората са солидарни в исканията си към държавата, но не чак толкова в готовността си да плащат за тях подобаваща част от доходите/печалбите си. Най-често, защото смятат, че държавата няма да похарчи ефективно събраните данъци. Държавата събира по-малко данъци и, естествено, търси нови начини да попълни дефицита - а с промени в данъците (или измисляне на нови) това става най-лесно.... и се почва един порочен кръг, от който трудно се вижда излизане...
        Last edited by Kildirim_Bei; 08.10.2017, 17:45.
        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
          Нищо подобно. Противниците на плоския данък са напълно наясно, че прогресивното облагане няма да донесе повече приходи. Основният аргумент е едно "особено" разбиране за "справедливост", намерило израз в пословиците "Аз не искам на мен да е добре. Искам на Вуте да е зле." и "Готов съм да ми изгори къщата, само и само да пламне и на Вуте плевнята.".
          Много точно описваш "мисленето" и извратения манталитет на социалистите/комунистите...




          Коментар


          • Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
            Противниците на ПЛОСКИЯ ДАНЪК се надяват, че въвеждането на прогресивен данък върху доходите на физическите лица ще донесе значителни приходи в Консолидирания Държавен Бюджет...
            Нищо подобно. Противниците на плоския данък са напълно наясно, че прогресивното облагане няма да донесе повече приходи. Основният аргумент е едно "особено" разбиране за "справедливост", намерило израз в пословиците "Аз не искам на мен да е добре. Искам на Вуте да е зле." и "Готов съм да ми изгори къщата, само и само да пламне и на Вуте плевнята.".

            Коментар


            • Противниците на ПЛОСКИЯ ДАНЪК се надяват, че въвеждането на прогресивен данък върху доходите на физическите лица ще донесе значителни приходи в Консолидирания Държавен Бюджет, които да се използват за увеличение с НАД 100% веднага на заплатите (и осигуровките) за бюджетниците и изплатените пенсии:
              1)
              - през 1995г. общо за заплати и осигуровки на бюджетниците и за пенсии в Консолидирания Държавен Бюджет са похарчени 124,444.8 милиона лв.
              - през 1995г. приходите от данъка върху доходите на физическите лица бяха 36,469 милиона лв.
              Тоест разходите общо за заплати и осигуровки на бюджетниците и за пенсии в Консолидирания Държавен Бюджет бяха 3.41 ПЪТИ повече от приходите от данъка върху доходите на физическите лица въпреки, че най-високата данъчна ставка беше 50%.
              2)
              - през 2016г. общо за заплати и осигуровки на бюджетниците и за пенсии в Консолидирания Държавен Бюджет са похарчени 14,986.7 милиона лв.
              - през 2016г. приходите от данъка върху доходите на физическите лица бяха 2,961 милиона лв.
              Тоест разходите общо за заплати и осигуровки на бюджетниците и за пенсии в Консолидирания Държавен Бюджет бяха 5.06 ПЪТИ повече от приходите от данъка върху доходите на физическите лица при единствена данъчна ставка от 10%.


              Честито на все още вярващите, че чрез прилагане на прогресивен данък ще може да се увеличат, с НАД 100% веднага заплатите (и осигуровките) за бюджетниците и изплатените пенсии!






              http://statlib.nsi.bg:8181/bg/lister...04730&page=165

              http://statlib.nsi.bg:8181/bg/lister...04730&page=164

              http://www.minfin.bg/bg/383

              http://noi.bg/aboutbg/st
              Last edited by Inform; 08.10.2017, 16:10.

              Коментар


              • Благодаря за вметката, retro_69!
                Абсолютно съм съгласен с теб.
                Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                  PPS (Purchasing Power Standard) винаги е различен, защото икономиките на различните държави са различни (даже вътре в самите държави може да има драстични разлики, ако гледаме числата). Тук вече се намесват производителност на труда и други фактори.

                  И как, по-конкретно, да изравним PPS в Германия (четвъртата икономика в света) с България (№80 в света за 2016)?
                  Или трябва драстично да се вдигнат приходите у нас, или да се намалят драстично данъците и други отчисления (или комбинация от двете). Не виждам как ще стане което и да е от тях в обозримо бъдеще. Изключвам изкуствено (административно) намаляване на цени на стоки и услуги, защото не виждам как може практически да стане.

                  Още нещо за размисъл по повод изравняване на PPS за самата Германия. Една от най-мощните икономики в света (и първа в Европа) вече 27 години не може да се оправи окончателно с изравняване на стандарта в източните и в западните си провинции (все още средните заплати са с около 10% разлика в ущърб на източните провинции).

                  Та, май не е чак толкова проста тая работа с изравняването на PPS... и няма кво толкова да го смятаме за несъотносими величини като Германия и България например.
                  Само една вметка,ако позволиш....В далечната вече 1995г се побликува в немските медии нещо, като отчет,какво се е свършило за 5 години обединение и докъде се е стигнало с изравняването на стандартите...Какви бяха резултатите....Ами до края на 94 бяха налети около 600 млрд. ДМ в Източните провинции и нещата горе-долу бяха до никъде...От тия 600 млрд. някакви около 30% ли бяха,та май и повече бяха......,а бе много сериозна сума,беше използвана не баш(да не кажа хич) по предназначение,....
                  Прогнозите през 90-та година са били,че за около 10 години стандарта в старите и новите провинции трябва да е вече почти еднакъв....Анализирайки постигнатото за 5 години ,немските политици направиха нова прогноза,че от тук/1995г/ нататък,ще трябват поне още 15 години и още много пари....Както сам си отбелязал и до днес,стандартът още не е еднакъв....
                  В тази далечна 1995 г бях на 26 години и си направих извода,че болшинството хора в България ги чака един тежък и мноооооооого продължителен преход....Оказах се,за съжаление, прав...

                  Коментар


                  • Нека да вземем прост пример, стига с тия сложни сметки.

                    В предишен мой пост цитирах статия от Инвестора от юли т.г., в която пишеше, че за издръжка на четиричленно семейство трябват 2 287 лв. на месец.

                    Тва прави по груби сметки две брутни заплати, на обща стойност от около 3 000 лв. на работещите членове в семейството (2000 +1000, 2200+800 или др. подобно) - ако разчитат само на заплати, нормално за младо семейство примерно.

                    Я да видим как са средните заплати –данни от НСИ за 1-во и 2-ро тримесечие 2017):
                    2017 І ІІ
                    Общо 1 006 1 040
                    Селско, горско и рибно стопанство 770 823
                    Добивна промишленост 1 435 1 540
                    Преработваща промишленост 880 924
                    Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива 1 701 1 769
                    Доставяне на води;канализационни услуги,управление на отпадъци и възстановяване 841 876
                    Строителство 742 796
                    Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети 963 986
                    Транспорт, складиране и съобщения 931 955
                    Хотелиерство и ресторантьорство 611 635
                    Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения 2 347 2 306
                    Финансови и застрахователни дейности 1 687 1 815
                    Операции с недвижими имоти 989 1 042
                    Професионални дейности и научни изследвания 1 498 1 529
                    Административни и спомагателни дейности 801 822
                    Държавно управление 1 115 1 152
                    Образование 921 980
                    Хуманно здравеопазване и социална работа 1 020 1 088
                    Култура,спорт и развлечения 877 899
                    Други дейности 713 714
                    Last edited by Kildirim_Bei; 08.10.2017, 12:48.
                    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                    Коментар


                    • Плоският данък е проблем, както в момента, когато не обхваща всички приходи и по всички линии, когато има прагове но облагане и т.н. Премахваме ВСИЧКИ прагове, и може И да понижим ставката, И да има средство за всичко и всички дейности. И на здпавна каса, и за образование, и за отбрана. За всичко има пари. Ама тежестто се прехвэрля "спроведливо" върху онизи с 500 лв. заплата.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение


                        След преизчисляване чрез PPS (Purchasing Power Standard) през юли 2017г., доходите в Германия са НАД 2.94 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ в сравнение с България. Тоест в България месечна заплата от НАД 1,353 лв. има същата покупателна сила в България както МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА от 1,498 евро на месец има покупателна сила в Германия!

                        Така, че нека да се изравни първо покупателната сила на доходите в България и Германия и тогава може да се обмисли премахване на плоския данък в България!





                        http://ec.europa.eu/eurostat/statist...age_statistics
                        PPS (Purchasing Power Standard) винаги е различен, защото икономиките на различните държави са различни (даже вътре в самите държави може да има драстични разлики, ако гледаме числата). Тук вече се намесват производителност на труда и други фактори.

                        И как, по-конкретно, да изравним PPS в Германия (четвъртата икономика в света) с България (№80 в света за 2016)?
                        Или трябва драстично да се вдигнат приходите у нас, или да се намалят драстично данъците и други отчисления (или комбинация от двете). Не виждам как ще стане което и да е от тях в обозримо бъдеще. Изключвам изкуствено (административно) намаляване на цени на стоки и услуги, защото не виждам как може практически да стане.

                        Още нещо за размисъл по повод изравняване на PPS за самата Германия. Една от най-мощните икономики в света (и първа в Европа) вече 27 години не може да се оправи окончателно с изравняване на стандарта в източните и в западните си провинции (все още средните заплати са с около 10% разлика в ущърб на източните провинции).

                        Та, май не е чак толкова проста тая работа с изравняването на PPS... и няма кво толкова да го смятаме за несъотносими величини като Германия и България например.
                        Last edited by Kildirim_Bei; 08.10.2017, 11:25.
                        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                        Коментар


                        • За забравилите ще напомня, че на 27 октомври 2014г. партийката атака внесе идиотщина в Парламента на България според която:
                          - да се премахне плоския данък и да се наложи на физическите лица данък от 43% (?!?!?!?!) за месечен доход НАД МИЗЕРНИТЕ 3,200 лв. (НАД МИЗЕРНИТЕ 1,636 евро)


                          За щастие тази идиотщина на партийката атака остана само като документ на простотията им!

                          Активните Борци Против
                          фашизма и КАПИТАЛИЗМА, както и техните наследници, много са се надявали тази идиотщина на партийката атака да стане закон.





                          parliament.bg/bills/43/454-01-7.pdf
                          www.parliament.bg/bg/bills/ID/14999

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
                            П.С. В Германия МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА няма.....

                            Act Regulating a General Minimum Wage in Germany

                            http://www.gesetze-im-internet.de/en...log.html#p0013
                            http://www.gesetze-im-internet.de/en...log/index.html


                            Приятно четене!




                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение


                              След преизчисляване чрез PPS (Purchasing Power Standard) през юли 2017г., доходите в Германия са НАД 2.94 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ в сравнение с България. Тоест в България месечна заплата от НАД 1,353 лв. има същата покупателна сила в България както МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА от 1,498 евро на месец има покупателна сила в Германия!

                              Така, че нека да се изравни първо покупателната сила на доходите в България и Германия и тогава може да се обмисли премахване на плоския данък в България!





                              http://ec.europa.eu/eurostat/statist...age_statistics
                              Съгласен!Точно така!Нека първо се изравни покупателната способност и тогава да премахнем плоския данък,демек да почнем да мразим капитализма,според твоята логика.....

                              П.С. В Германия МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА няма.....

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

                                Брад"чед,не че нещо,ама никъде в Западна Европа няма плосък данък,от което следва изводът ,че всички западноевропейци мразят капитализЪма...
                                А иначе,аз лично нямам нищо против плоския данък...

                                P.S. Подкрепям предложенията на Наивника....

                                След преизчисляване чрез PPS (Purchasing Power Standard) през юли 2017г., доходите в Германия са НАД 2.94 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ в сравнение с България. Тоест в България месечна заплата от НАД 1,353 лв. има същата покупателна сила в България както МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА от 1,498 евро на месец има покупателна сила в Германия!

                                Така, че нека да се изравни първо покупателната сила на доходите в България и Германия и тогава може да се обмисли премахване на плоския данък в България!





                                http://ec.europa.eu/eurostat/statist...age_statistics

                                Коментар

                                Working...
                                X