IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Работодатели искат стажантите да работят без заплата

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Идеята на УПК-тата не е лоша и аз поне, не знам защо не се прилага и днес
    В много страни има различни степени на т.н. средно образование, вкл. и нещо...като техникуми(колежи) с профилна насоченост, след които, за да продължиш в университет се изискват допълнителни изпити. Но за това пък, след завършването им имаш диплома за професия, която не всеки може да заеме като позиция...

В България, УПК-то беше етап от гимназиалното обучение - последната година се насочваш към специализирано обучение, обикновено в някой техникум, но си оставаш ученик на съответната гимназия и там получаваш дипломата си след изкараното УПК.
    Например, какво лошо има да изкараш упк за фризьорство - да придобиеш умения за 1 година и после, ако решиш да продължиш в университет...или пък стенография, стругарство...
    Имаш диплома за гимназиално обучение с профилна квалификация от УПК-то.
    Нямаш професия стругар, която ти дава съответния техникум.
    И можеш да заемеш позиция, която отговаря на тази степен на обучение...
    При фризьорството или сладкарството е още по-лесно - имаш знания, далеч по-добри от едномесечен курс )

Особено, днес, с 12 класното обучение в гимназиите - последната година е една загуба на време - масово непосещение и от 2-те страни на часове, по-скоро използване на времето за подготовка за изпити(зубрене) и подготовка за бала )))

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
      Разби всичко детско в мен ако има нещо вярно. Въпреки всичко, заради детската ми мечта и дълбокото ми уважение към професията съм готов да изпратя на посочено от теб място бутилка марково питие до 200 кинта, ако ми докажеш, че има КДП с образование само и единствено едногодишно УПК.

тук говорим за това, че документът е едно, а правоспособностите - нещо различно /друго/..., а изискванията на Морският регистър са трето и четвърто .../да перефразираме едни нашумяли в миналото послания/..., т.е. - образование и квалификационни степени - са различни неща /донякъде са в синхрон, но само донякъде - това е другият МНОГО ГОЛЯМ минус на нашата "система".../

Така че - и с четири годишен курс на обучение в средно учебно заведение - няма "луд", който да те назначи с компетенции и правомощия на КДП...

...зная ли - ВЕРОЯТНО МНОГО ЗАВИСИ И ОТ ПАЧКАТА...
      Last edited by zarco; 25.07.2012, 12:43.
      "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнение
        Можеш, ако имаш време - да потърсиш какви професии е имало, по които са кандидатствали, приели, обучили са се и са излезли с твоите компетенции и диплома, по време на създаването на УПК-тата... Това са ученици, приети, след като са завършили гимназиален курс, са приети за една година с такива като теб, на които е предстояло да приключат 4-тата си година. Накрая - те са получили твоите компетенции и диплома.

ТолкоЗ от мен по въпроса: търси, ръчкай... /облогът го печеля "от воле" - залогът можеш сам да определиш/ ...
        Разби всичко детско в мен ако има нещо вярно. Въпреки всичко, заради детската ми мечта и дълбокото ми уважение към професията съм готов да изпратя на посочено от теб място бутилка марково питие до 200 кинта, ако ми докажеш, че има КДП с образование само и единствено едногодишно УПК.

Коментар

Абсолютно недоверие към написаното, в частта му за капитан за година. Естествено ако нямаш предвид - помполит
          Можеш, ако имаш време - да потърсиш какви професии е имало, по които са кандидатствали, приели, обучили са се и са излезли с твоите компетенции и диплома, по време на създаването на УПК-тата... Това са ученици, приети, след като са завършили гимназиален курс, са приети за една година с такива като теб, на които е предстояло да приключат 4-тата си година. Накрая - те са получили твоите компетенции и диплома.

ТолкоЗ от мен по въпроса: търси, ръчкай... /облогът го печеля "от воле" - залогът можеш сам да определиш/ ...
          "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Колкото до стажант, платен или не.... В крайна сметка доста си зависи от матриала Вярвате или не, най-добрите ми работници полагащи сравнително ниско квалифициран труд са учителка по математика и актриса с доста филми зад гърба си

Коментар

... това как да го приема? Като недоверие към написаното от мен, или - като защита от твоя страна на поднесено неправомерно обвинение?
              Абсолютно недоверие към написаното, в частта му за капитан за година. Естествено ако нямаш предвид - помполит

Коментар

Еееее, не съм съгласен. Завършил съм Навигация. Беше 4 години яко учене на полуказармен режим никога не е имало УПК и никой не е имал илюзии, че може да стане капитан след техникума, различен от капитан на самоходен шалан
                ... това как да го приема? Като недоверие към написаното от мен, или - като защита от твоя страна на поднесено неправомерно обвинение?

Не те обвинявам, че си получил образованието за 1 година, щом не си бил в УПК, но това е съдбата на нашата "Образователна система" - да се люшка в крайности при всеки нов министър: всеки трябва да мотивира заплата, като открие ОТНОВО Америка... Това е голямата грешка по начало... След нея нещата се задълбочават.

Коментар

Темата е наистина обширна... А изгъз.ците на образователната ни система - безкрайни...Не това е темата, но чувАлЕ ли сте за шофьорска паралелка в Математическа гимназия?..., а за Учебно-професионален комплекс /УПК/, в който за 1 година /словом: "за една година"/ се подготвят специалисти по навигация на кораби /капитани/? ... Това е в миналото. Познавам хора с такова образование.
                  Еееее, не съм съгласен. Завършил съм Навигация. Беше 4 години яко учене на полуказармен режим никога не е имало УПК и никой не е имал илюзии, че може да стане капитан след техникума, различен от капитан на самоходен шалан

Коментар

• Темата е наистина обширна... А изгъз.ците на образователната ни система - безкрайни...Не това е темата, но чувАлЕ ли сте за шофьорска паралелка в Математическа гимназия?..., а за Учебно-професионален комплекс /УПК/, в който за 1 година /словом: "за една година"/ се подготвят специалисти по навигация на кораби /капитани/? ... Това е в миналото. Познавам хора с такова образование.

Независимо и с добри възможности - да се реализираме във всяка област от живота, като впоследствие - в практиката получаваме необходимият минимум от знания, не мисля, че това е сериозно. И е валидно за всички професионални направления.

Българчето расте със самочувствието на знаещо, още в памперсите... Основната му мисъл е: ама защо да уча, като това си го зная... Затова още дълги години ще са ни достатъчни - именно възнагражденията, независимо от вида на труда, който полагаме - примерно - хигиенисти, някъде /в странство/. Не че има срамна работа, но тя да ни остави, без желание за повишаване образованието ни - ето това имам предвид.

То пък и образованието ни е едно такова - "да си откършиш" от него... Пълна скръб!

Сега следват: криза, преструктуриране /вътрешно/ на задължения, професии, които не съответстват на изискванията на Единния класификатор... Без да защитавам работодателите: те правят какви ли не еквилибристики, за да намаляват разходите.

Имам предвид - съкращаване на много професии, за които има щатни бройки, при което "съвместяват" задължения с едно-две изречения в т.нар. Длъжностна характеристика, неразделна част от Трудовия договор... Например: ".... и това....,и това..., и други задължения и отговорности по преценка на работодателя, свързани с: /и тук следва един голям ферман/..." Разбира се - работникът може и да не се съгласи, но той го прави в името на това - да има заплата... И постепенно тия трудови отношения се допълват и доусъвършенстват, напук на всякакви изисквания на техника за безопасност и норми на обезпеченост срещу трудови злополуки, минимално гарантирано време за почивка и възстановяване.... и това - напук на ония, които имат отговорните задължения да контролират изискванията по здравословни и безопасни условия на труда, напр. Държавната инспекция... Баси, калитковците и промените, които работодателите прокарват в народното събрание...
                    Просто си защитават интересите - най-общо, както и капитала - в частност...

ДоДОхме си на думата... Няма да спорим за принципите на преразпределението на капитала в страната. Но, когато вече тия средства са узаконени, то те трябва и да се увеличават - изискване, изобщо - за да може да съществува капиталът е - той да нараства...

Да де - ама - икономическа криза! Пред кого е това оправдание, ако е изречено от лице, което притежава капитали, т.е. - той е и работодател. Той е, който набира необходимите му работници...

Необходимите му работници!

Т.е. - той търси хора, които днес могат да постъпят, а от утре - да са в същността на работата /в идеалният случай/... Кога той/тя ще има време да се занимава с необучени..., които не е ясно, дали няма да напуснат след 2-3 месеца...и, тъкмо - "обучени" - да отидат при конкуренцията..., че това си е жива смърт за него/нея - като работодател: той загива, а конкуренцията цъфти... Няма договореност в тия процеси, в които основни са вълчите закони... Ама някой щял 2-3 месеца като стажант да носи кафета... И защо е този "стажант"? С какво спомага той за продукта, който създава такава компания? Един автомат за кафе в края на коридора - и той е аут... Ама трябват хора! Ами - и работодателите така разсъждават: "На портала чакат стотици, квалифицирани, знаещи, можещи..., ама искали големи заплати...ееее, ще почакат още, ще поогладнеят, па ще се съгласят да почнат с минимума..."

Това, разбира се - не е тайна, затова уверено дълбаем към дъното, защото и работодателите /в голямата си част/ - отново са българЕ..., но и голяма част от чуждите затова идват тук... Няма да отдели средства за квалификация, защото така разсъждава: тоя ще го взема, ще ми дръпне хора, които, вместо с пряката си работа, ще се занимават с него, а той ще си "чопли носа", после - току виж излезе умно момче/момиче - и някой друг веднага ще го прилапа за 100-200 лв., които аз /щом съм българин!!!/ - не мога да му дам!..." И кой пряко обучаващ, който съвместява десетина сериозни ангажименти /до преди години - обособени като отделни щатове и работни места/ - би се съгласил да има още един ангажимент - да обучава някого, ако времето е недостатъчно, за да приключи задълженията си за деня, а отчетността е на ниво... Да го режат от заплатата, ли? Колко пъти в рамките на срока за обучение, преди обучаемият да "отлети"?...

Има и други доводи, но и тия са достатъчно... Въртим се в омагьосан кръг, от който - подобно Бермудският триъгълник - излизане /за нас/ - няма...

Коментар

• Ех, ех, да им работят без заплата, да си плащали дори, че работят ех... И без това експлоатацията е пълна в БГ, а сега някои искат без пари да им работят...

Верно ли има такива балъци, дето ще си плащат или ще работят за без пари, за да бачкат в мижавата непрофесионална малка фирма в БГ? Аз не бих наел такива, които не си ценят труда...

ЦЕНЕТЕ СИ ВРЕМЕТО, ЕЙ, ХОРА! ТОВА Е НАЙ-ЦЕННИЯТ ВИ АКТИВ!
                      Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• Ееееех, а какви стажантски програми имаше Всяка година лятото ни пляскаха по 3-ма - 4-ма патлангача на корабите и газ до Жданов или Бердянка А какви барове само за моряци имаше, а каква водка..... и какви моми
                        п.п Заплатата беше по 3,4 рубли/долара дневно
                        Last edited by НАИВHИК; 25.07.2012, 11:02.

Коментар

• Проблемът е, че държавата задължава работодателите да имат стажанти. Независимо дали искат или не, независимо какъв е предмета на дейност на компанията. А компанията както може да няма нужда от стажанти, така може да има нужда, но за дейности в които едва ли би се наврял един стажант. По Татово време, в държавните предприятия стажовете се плащаха, но не повече от една минимална заплата горе-долу и се работеше по 6 часа. Затова много по-разумно бе човек да се хване на 8 часа, не като стаж, а направо на работа. Само, че и стажа и работата не се избираха, а днес всеки иска да е началник.

ПС: Няма да си забравя два от стажовете - при които вместо стаж, направо се ловях за работа - за да мога да взема пълна заплата
                          При единия - един от най-добрите дизайнери в Европа бе ме учил на релефна декорация която така и не се приложи в този вид в България по-късно (прекалено бе сложна и само за хора с художествен усет - тоест няма как масово да се прилага, а тогава нямаше поне в страната пазар за бутикова продукция), а при втория ми стаж - началникът на единия от цеховете ми връчи един противогаз, една лопата и една кирка - посочи ми една угасена стъкларска пещ и каза - Влизай вътре. Понеже бе лято, температурата на въздуха бе около 30 градуса, а вътре вероятно около 40-50. Месецът в които се борих с подлежащата на разрушаване пещ, сигурно е бил най-черния в живота ми.. И робите в сребърните мини в Сицилия древността не са се гърчили така
                          Last edited by Jay Gould; 25.07.2012, 09:52.
                          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Jason_Thorn Разгледай мнение
                            за самолета и фарауей си най- добрия вариант. Ама да питам, следвайки логиката на поста като си направим всички частен бизнес, кой ще ни работи по тез фирми?
                            Koйто има фирма и му трябват специалисти знае много добре как да ги намери.Никога няма да работя на някого за 500 кинта.НИКОГА.

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                              И двамата не четете внимателно какво съм написал, но както и да е, инфото струва пари,затова няма да ви осветлявам
                              А и е отклонение от любимата тема на работодателите, че някой ако може да им работи без пари и по много! Затова никога не бих работил за български частник и се чудя на всички мазохисти които го правят. Само собствен бизнес, държавна или общинска работа, свободна професия или самолета на фаруей
                              за самолета и фарауей си най- добрия вариант. Ама да питам, следвайки логиката на поста като си направим всички частен бизнес, кой ще ни работи по тез фирми?
                              Bulls make profits, bears make profits, only the hungry pigs get slaughtered. Don't be a hungry pig!

Коментар

• Работодателите сами да преценят дали да наемат или не стажанти,дали да им плащат или не.И в крайна сметка,ще е добре да не реват,че нямало достатъчно,добре подготвени кадри.Те няма как да паднат,просто ей така,от небето.

Коментар

Working...
                                X