IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Новите български облигации - доходност

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Pa Pa Разгледай мнение
    Ето още малко относно "добрата" емисия облигации на България. Дайде да помълчим като боговете пред числата.
    .
    Румене ти ли си бре Овчаров? Днес същите глупости ги редеше

    Коментар


    • Ето още малко относно "добрата" емисия облигации на България. Дайде да помълчим като боговете пред числата.

      http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1458084


      През изминалата седмица българското Министерство на финансите най-сетне пласира дълго подготвяната емисия от държавни облигации на външните капиталови пазари. Тя бе неизбежна, на фона на изтънелия фискален резерв и в навечерието на излизащите в падеж в началото на 2013 година стари облигации. Особено, след като властите разбраха, че предишната им идея да похарчат Сребърния фонд е доста авантюристична.
      Правителствените говорители окачествиха сделката като небивал успех. Аргументите в тази посока са лихвата от 4,25% при 7,5% по старите облигации от 2002 г., както и факта, че доходността от около 4,4% е по-ниска от доходността на дълговите инструменти на страни от южната европейска периферия. Оттук и категоричното заключение на главния говорител (Бойко Борисов - бел. ред.), че при тези числени измерения и боговете мълчали...
      Да проследим въпросните числени измерения в чисто професионален план, без божествени амбиции и да обобщим дали новата емисия е толкова успешна. Но преди това да уточним едно важно понятие - спред, защото без него не можем да напреднем в разбирането на понятията от света на облигациите.

      Спредовете като
      измерител на успеха

      Лихвите по всяка емисия облигации се състоят от два елемента - базисна доходност (безрискова или бенчмарк) и рискова премия (надбавка или спред). Базисната доходност се представя от лихвите, които плащат по облигациите си водещите страни-емитенти - Германия за евровата зона, САЩ за доларовата зона, Япония за йеновата зона.
      МЪКА: Операцията на Милен Велчев може да се окаже далеч по-добра от сегашната.
      Тя е външна за всеки друг емитент на облигации и не зависи по никакъв начин от правителствата и техните политики, в която и да е страна извън посочените по-горе. Значи, не зависи и от българското правителство, колкото и успешна или неуспешна да е неговата икономическа и финансова политика.
      Рисковата премия, надбавката или спредът са индивидуални за всеки емитент на облигации и се определят от възприятията на инвеститорите за риска на конкретните облигации. Затова най-често с понятието спред се обозначава рисковата характеристика на емисията облигации. Това означава и риска, който инвеститорите виждат в самата държава, емитираща облигациите. Спредът е един вид оценка за надеждността на въпросните облигации.
      Изводът е, че успехът на всяка емисия облигации, в т.ч. и на новите български облигации може да се измерва не с постигнатите лихви, а само с единия елемент в тях - спреда. Той показва истинското отношение на пазарите към съответната страна и нейния дълг.

      Числените измерения
      на старите облигации

      Облигациите, емитирани в далечната вече 2002 г., които ще трябва да платим в началото на следващата година, бяха и продължават да са обект на доста коментари, включително и от настоящия автор.
      ПОЗИЦИЯ: Симеон Дянков е убеден, че е спестил пари на данъкоплатците с новите еврооблигации.
      Той никога не е одобрявал сделката, при която с тях бяха заменени още по-стари облигации, обозначавани като брейди-облигации. Но на фокус днес са условията само на емитираните по това време облигации, а не на сложния валутно-лихвен суап или замяна на едни облигации с други.
      И така, облигациите от 2002 г. са практически 11-годишни с фиксиран лихвен купон от 7,5% и достигнати цени при емисията под номинала. Този тип облигации съдържат в лихвата си базисната доходност на 10-годишните германски облигации, които за онова време се търгуваха на нива около 5,2%-5,3%. Това означава, че спредът или надбавката се ориентира около 2,75% (на професионален език - 275 базисни точки). Този спред бе достигнат в ситуация, когато външните инвеститори все още си спомняха за България, като страна, в която правителствата се сменят, след като публиката разбива сградата на парламента, мотивирана от драматична хиперинфлация и масови фалити на банки. Тогава страната ни бе само кандидат-член на НАТО и още по-отдалечен кандидат-член на ЕС. По това време фискалните резерви на страната бяха на сравнително ниско равнище, правителственият дълг бе над Маастрихтския критерий от 60%, а кредитният рейтинг бе в спекулативната част на оценъчната скала. Инвеститорите гледат на подобни облигации като на боклуци - junk bond.
      Днес ситуацията е доста различна, нали! Значи и спредът по новите облигации би трябвало да е по-малък.

      Числените измерения
      на новите облигации

      Емисията на българските външни облигации от предходната седмица се осъществи в други условия и с различен, по-къс матуритет (5-годишен срок до падежа). Страната ни вече е с изключително нисък правителствен дълг (втори в ЕС след Естония), с относително нисък бюджетен дефицит, отдавна членува в евроатлантическите структури, а кредитният рейтинг отпреди членството в ЕС се покачи в инвестиционната част на скалата и продължава да е там.
      Какво показват резултатите от облигационната емисия? Същата фиксира спред от 320 базисни точки или с цели 3,2% доходност над доходността по 5-годишните германски облигации. Нещо повече, ако проследим нивата, на които се осъществява текущата търговия на 5-годишните германски облигации, ще видим доходност до падежа от порядъка на 0,560 - 570%, което веднага показва и по-голям спред на новата българска емисия - над 360 базисни точки.
      Да погледнем и в други числени измерения - тези на суапите срещу кредитен риск (Credit default swap-CDS). Към момента на емисията те показват малко над 300 базисни точки за 5-годишни български облигации. Интересно число на фона на неговите стойности от първата половина на 2009 г. от под 200 базисни точки или от март на настоящата година, когато CDS-ите бяха на нива от около 250 базисни точки!
      Резултатите не са окуражителни, ако гледаме числените измерения, а мълчанието на боговете не е еднозначно.

      За мълчанието на боговете

      Новата емисия български външни облигации, макар и 5-годишна, се оказва с по-висок спред (надбавка над лихвите на аналогични по срок германски облигации) от старите 11-годишни облигации. При 275 базисни точки по старата емисия, спредът по новата емисия значително надхвърля 300 базисни точки, както и да го измерваме. Въпреки разликата в сроковете на облигациите, много ниския ни правителствен дълг, по-високия ни кредитен рейтинг, премиерската убеденост, че покриваме Маастрихските критерии, успехите в строителството на магистрали - все фактори, при наличието, на които съотношението между спредовете на двете емисии облигации следва да бъде точно обратното.
      Затова да плащате лихви от 4,25%, когато германците плащат под 1% по аналогични облигации, в никакъв случай не е по-добре от ситуацията, когато сте приели да плащате 7,5% при 5,2%-5,3% доходност на германските облигации.

      Лихвата от 4,25% е
      по-добра само от нашите страхове да не би същата
      да се окаже по-голяма

      И вероятно това щеше да стане, ако събитията в Гърция се бяха развили по друг начин, неприемлив за пазарите. И ако на среднощното заседание в Брюксел не бяха удовлетворени исканията на Испания и Италия за облекчено рефинансиране на техните дългове.
      Не е издържан и другият аргумент - за по-ниската доходност на новата ни емисия облигации в сравнение с лихвите, които плащат Италия, Испания, Португалия, Гърция по техните външни дългове. Та това са все затънали в дългове страни, във фактически технически фалит. Какви лихви да искат от тях инвеститорите? С тези, които си струва да се сравняваме - Полша, Естония и другите нови страни-членки с ниски правителствени дългове, не можем да си го позволим, защото ни превъзхождат.
      Ето как фактите не подкрепят рекламните и пропагандни клишета за успехите на властта. Точно числовите измерения на новата емисия облигации показват, че икономическата и фискална позиция на страната не се оценява от външните инвеститори като толкова успешна, колкото ни се представи вътре в страната. А както вече правилно бе споменато от правителствените говорители - когато има числови измерения и боговете мълчат...
      Интересно защо "свободни" и политически "независими" медии като инвестор.бг си премълчаха за парламентарния контрол

      http://www.banker.bg/?Channel=2&Cate...Article=466189

      Самохвалството за емисията еврооблигации умря

      "Моля ви, намерете къде лично аз съм казвал, че емисията облигации, която пласирахме на 2 юли, е успешна. Тези коментари дойдоха от други български и чуждестранни източници и издания като "Файненшъл Таймс" и "Шпигел". Аз се въздържам да давам оценки за емисията, не защото не мисля, че тя е успешна, а тъй като смятам, че този успех се дължи на много хора", заяви в петък финансовият министър по време на парламентарния контрол в Народното събрание. На него му бяха зададени купища въпроси, в...
      Браво Дянков! Пореден слаб (2) след като пазара му го написа очевадно....

      Коментар


      • Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
        И за кой ли път дянков го начуква на хейтърите - голям кеф хахахахаха, че то не бяха теории не бяха глупости
        -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        От днес на разположение на народните представители в деловодството на парламента ще бъдат всички документи от сделката.

        "По време на ратификацията на документите по еврооблигациите бях поел и едно обещание, което днес изпълнявам, а именно да предоставя цялата документация. От началния ден на подготовка на еврооблигацията, през методологията за избор на управляващи банки, на консултантски фирми по еврооблигацията, до крайния момент за подписване на документите и прехвърляне във фискалния резерв на сумата, която стана вчера следобед“.

        Дянков отбеляза, че в хода на подготовката министерството е имало затруднения да намери този тип документи от предишни облигации и затова сега са ги събрали в две папки, за да са достъпни за експертите в бъдеще.
        Пич, сделката е доста добра, като дори леко надмина традиционно оптимистичните ми прогнози. Без да се обиждаш, ама за чий ни е този комсомолски патос дето ръсиш?!

        Не сме и на футболен мач, нито на състезание кандидт политик старша възраст..

        За мен е неуместна подобна риторика в инвестиционен форум, пък ако искаш ме разбирай неправилно

        Коментар


        • И за кой ли път дянков го начуква на хейтърите - голям кеф хахахахаха, че то не бяха теории не бяха глупости
          -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          От днес на разположение на народните представители в деловодството на парламента ще бъдат всички документи от сделката.

          "По време на ратификацията на документите по еврооблигациите бях поел и едно обещание, което днес изпълнявам, а именно да предоставя цялата документация. От началния ден на подготовка на еврооблигацията, през методологията за избор на управляващи банки, на консултантски фирми по еврооблигацията, до крайния момент за подписване на документите и прехвърляне във фискалния резерв на сумата, която стана вчера следобед“.

          Дянков отбеляза, че в хода на подготовката министерството е имало затруднения да намери този тип документи от предишни облигации и затова сега са ги събрали в две папки, за да са достъпни за експертите в бъдеще.

          Коментар


          • Мария Капон: Дянков заложи капан на следващото правителство

            http://novatv.bg/news/view/2012/07/0...82%D0%B2%D0%BE

            Коментар


            • Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
              Това кой ти го каза, че ще стоят по сметка в чуждата банка? Аз със същия успех мога да твърдя, че БНБ ще ги вложи при 5% годишна лихва в БГ търговски банки.
              да не сте решили в ГЕРБ да подпогнете корпоративна банка и с тези пари - не че ще ме изненада. То 3 години се вижда че Бойко няма никакъв срам когато става дума да се дават пари на приятелчета - особено на приятелчето с медиите

              Коментар


              • Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
                Интересно след 6 те месеца какво става?
                - клиента спира да ре-ипотекира? банката ни връща еврооблигациите, а ние сигурно и връщаме парите?
                След 6 месеца, рогерсов, по същество се прави суап. Милен Велчевите облигации се прихващат от Дянковите. А онези пари, които БНБ уж ще ги държи там през това време и ще ги тегли след 6 месеца, всъщност точно тогава ще ге плати като падеж по Милен Велчевите облигации. Така че в крайна сметка и грам евро не излиза от банката, която е агент по плащанията! Купувачът на Милен Велчевите облигации просто ги заменя за Симеон Дянковите, като за следващите 6 месеца печалбата от лихвеният диференциал, която държавата плаща по облигациите и БНБ получава по депозитите на същите тези пари, му е ЧИСТА печалба без ни най-малък разход за финансиране на врътката!
                Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

                Коментар


                • Това кой ти го каза, че ще стоят по сметка в чуждата банка? Аз със същия успех мога да твърдя, че БНБ ще ги вложи при 5% годишна лихва в БГ търговски банки.

                  Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                  Фактът че ще "стоят" в БНБ 6 месеца, а БНБ пък съответно ще ги държи по сметка в чуждата банка означава, че няма да могат да се пипат 6 месеца докато не дойде падежа на Велчевите облигации.

                  Коментар


                  • фори такива глупости пишеш, че няма накъде повече. Такава каша е в главата ти че няма смисъл да ти се обяснява. Интересно след 6 те месеца какво става?
                    - клиента спира да ре-ипотекира? банката ни връща еврооблигациите, а ние сигурно и връщаме парите?

                    Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                    Банките оперират с парите на клиенти, рогерсов. Това е азбучна истина която ти няма откъде да знаеш щото си гол и бос по банково-финансови теми...

                    Аз имам няколко стотин милиона евро. Искам да купя БГ дълг щото аз съм един от първите които ще знаят кога трябва да се освободят от него тоест аз съм човек с вътрешна информация! Давам ги в банката и казвам - Купете с тези пари тази емисия но само при условия, че те ще ги държат при вас 6 месеца без да ги теглят, защото тези мои пари при вас аз изпалзвам и за други цели /ре-ипотекиране/!... Банката казва "Хубаво" щото тя нищо не рискува! Е?! Защо да не ти дам тоя "заем" при по-добри условия отколкото Италия събира пари на пазарите? Ми ти вземаш заем от мен за да направиш депозит при мен за 6 месеца! Ще ти дам разбира се, въпреки че кредитният ти рейтинг изобщо не може да се сравнява с италианския...

                    Rehypothecation...

                    The practice by banks and brokers of using, for their own purposes, assets that have been posted as collateral by their clients. Clients who permit rehypothecation of their collateral may be compensated either through a lower cost of borrowing or a rebate on fees.

                    http://www.investopedia.com/terms/r/...#axzz200lDiGPR

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
                      само дето заема не го дава банката
                      Банките оперират с парите на клиенти, рогерсов. Това е азбучна истина която ти няма откъде да знаеш щото си гол и бос по банково-финансови теми...

                      Аз имам няколко стотин милиона евро. Искам да купя БГ дълг щото аз съм един от първите които ще знаят кога трябва да се освободят от него тоест аз съм човек с вътрешна информация! Давам ги в банката и казвам - Купете с тези пари тази емисия но само при условия, че те ще ги държат при вас 6 месеца без да ги теглят, защото тези мои пари при вас аз изпалзвам и за други цели /ре-ипотекиране/!... Банката казва "Хубаво" щото тя нищо не рискува! Е?! Защо да не ти дам тоя "заем" при по-добри условия отколкото Италия събира пари на пазарите? Ми ти вземаш заем от мен за да направиш депозит при мен за 6 месеца! Ще ти дам разбира се, въпреки че кредитният ти рейтинг изобщо не може да се сравнява с италианския...

                      Rehypothecation...

                      The practice by banks and brokers of using, for their own purposes, assets that have been posted as collateral by their clients. Clients who permit rehypothecation of their collateral may be compensated either through a lower cost of borrowing or a rebate on fees.

                      http://www.investopedia.com/terms/r/...#axzz200lDiGPR
                      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                        +1
                        Абсолютно е побъркан. Такива небивалици пише, че ум да ти зайде. Не може да му се вярва за нищо.
                        В България медиите се държат от олигарси.А парцалите и проститутки незнам защо наречени журналисти за жълти стотинки им слугуват.Нашите медии не стават дори за забавление.Лошото е че няма закони по които за неверни твърдения медии и журналисти да бъдат съдени.Закон с яки глоби.Жулиш му медията за клевета с 10 милиона и чао Гергино.По нашите медии се краде с трилиони убийства грабежи изнасилвания педерастии и после ма то не било баш така а последствия няма.Ние ги фащаме те ги пущат.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                          Според мен Григор Лилов има много сериозни проблеми с психическото си здраве.Медицината е безсилна да му помогне.
                          +1
                          Абсолютно е побъркан. Такива небивалици пише, че ум да ти зайде. Не може да му се вярва за нищо.
                          Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                          Коментар


                          • Според мен Григор Лилов има много сериозни проблеми с психическото си здраве.Медицината е безсилна да му помогне.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
                              Григор Лилов във Facebook 07.07.2012 г.
                              Кои са кукловодите?
                              Според Григор Лилов гърбът на Борисов се пази от икономическо-финансовата групировка „Глобална България”, създадена в началото на 21 век за вземане на властта у нас. Не Бойко Борисов, а личностите, които фигурират в състава на „Глобална България”, са действителните ръководители на настоящето управление на ГЕРБ.
                              В „Глобална България” ключова се оказва функцията на интимната приятелка Цветелина (Цвети) Бориславова. Лилов документално доказва как връзката й с Бойко Борисов има преки политически и икономически проекции. „Глобална България – пише авторът – е организация с идеална цел. Тя се схвана като контрапункт на обединението на олигарсите у нас – клуб „Възраждане”. Тя му осигури услугите на едни от най-добрите политолози у нас. Чрез нея Бойко Борисов получи контактите си с влиятелни международни среди на Изток и на Запад”. В групировката участват „ръководителите на най-сериозните финансови институции – „СИбанк”, „Булбанк”, „Българо-американската кредитна банка”. В списъка са босове на клоновете на могъщите руски компании „ЛУКойл” и „Газпром”, тежката медийна артилерия на Мърдок bТV, всекидневниците „24 часа” и „Дневник”, седмичникът „Капитал”, най-голямата рекламна агенция „Крес” и структурите на „Отворено общество”.
                              Авторът на труда отбелязва, че „Глобална България” е продукт едновременно на КГБ-ФСБ и на ЦРУ, че в тази формация направляващи са интересите на „СИбанк”. „Глобална България” създава подозрителни контакти с офшорки, съюзени със свободната икономическа зона на американския щат Делауер. Което от своя страна изразява и интересите на милиардера Джордж Сорос. Според Лилов не бива да се подценява участието в проекта на бившия премиер Иван Костов по линия на финансовия му приятел Славчо Христо и „Булбанк”. В проекта вземат участие Валентин Златев от „Лукойл-Хелиос”, „24 часа”, структурообразуващи банки – „всички те са опора на премиера ни”.
                              Лилов доказва, че първата задача на създателите на проекта е била Бойко Борисов да овладее кметския пост в София, а след това да щурмува министърпредседателското място.

                              Коментар


                              • само дето заема не го дава банката, а го дават разни инвеститори от разни страни, нито пък е сигурно че парите ще стоят в банката абе въобще тва че в главата ти се привиждат неща не ги прави реалност. и за кой ли път вече да ти обяснявам, че за успех се смяташе лихвата, а не самия заем - ако не си спомняш дянков се опита да не стига до заем. Защото Италия при по добър кредитен рейтинг постигна по-лоши лихви.



                                Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                                Веднага обяснявам като за теб, рогерсов... Отиваш в банката и вземаш кредит срещу 4,5% лихва. Подписвате договор и банката ти дава парите. Ти обаче вместо да ги вземеш веднага ги даваш на депозит за 6 месеца в същата банка при лихва от 0,75%. Пита се в задачата защо ЧИСТАТА лихвена загуба за теб от 3,25% ти обявяваш за огромен успех?!... То е успех, но за онези които си ги слагат в джоба без даже да се напрягат да търсят свежи пари за да ти ги дадат. За теб и за държавната хазна това си е чиста загуба!

                                Коментар

                                Working...
                                X