IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мерките на правителството или РЕФОРМИ 2-ра серия

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Мерките на правителството или РЕФОРМИ 2-ра серия

Хорхе, предния ти коментар ме накара сериозно да се усъмня в познанията ти по корпоративно управление, затова така...
    Държавата НЕ трябва да е мажоритар. Най-много, да има до 50 на сто. А ако не знаеш каква е ползата от миноритарните акционери, наистина ме връщаш години назад.
    Разбира се, че ще бъде най-добре държавата да няма нищо общо и частният сектор сам да си създаде подобни фондове. Уви, досега у нас това почти го няма (с 4-5 изключения).
    В случая с тази инициатива държавата дава, така да се каже, един тласък - но ако ти си против активната намеса на държавата в икономиката, просто няма смисъл да дискутирам с теб.
    Както вече трети път призовавам - нека се организира една експертна дискусия, и хора като Василев да представят идеята! Защото от вестниците не може да се научат подробностите.

Коментар

запознат,

по въпроса за компетентноста ми - no comment..

По останалата част от коментара ти - с нищо не ми отговаряш ЗАЩО държавата трябва да участва в един такъв фонд? Или да перифразирам въпроса си - с какво един такъв фонд би превъзхождал един изцяло частен венчър фонд ? Каква допълнителна изгода носи държавното участие ? Ако държавата е мажоритар - означава ли това че държавата би управлявала този фонд по добре от един предприемач, какви са гаранциите че нашите пари вложени в този фонд ще бъдат управлявани ефективно и няма пак да се влагат "наши" предприятия ? Ако държавата е миноритар - какъв е смисъла на нейното участие, реализация на капиталови печалби ?

Ако някой даде разумни отговори на горните въпроси, може пък и аз да започна да мисля като теб....

Коментар

Капиталист, наистина запознат съм доста повече от това което пишат жълтите ни вестници, но все пак най-добре е Василев и МИ да направят среща с инвеститорската общност (първото ми предложение по-долу).

Коментар

Абе запознат ;-),
          изглежда ми, че наистина си много запознат. Защо ни ни споделищш малко повече....

Коментар

Хорхе, написаното от теб издава удивителна некомпетентност. Ша мъ прощааш!
            Първо, определено не става дума за инвестиции в държавни, а в частни предприятия (тоест твоя вариант 2).
            Второ, държавата ще бъде просто един от акционерите (освен учредител) на фонда - така че не слагай етикета "с държавно участие" като нещо свръхлошо. Помни, че ако не е инициативата (и парите) на държавата, подобен фонд няма да се създаде. Държавата един вид казва на частния сектор - айде, данъкоплатците отделят малко пари, дайте и вие - пък заедно ще видим къде да инвестираме.
            Трето, идеята ти за преференциални кредити ме връща години назад. Държавата не трябва САМА да преценява къде да дава пари. Това е сърцевината на сегашната идея - частните инвеститори ще преценяват достатъчно ефективността на проектите (ако не са навити, няма да инвестират, тоест целият фонд няма да инвестира).
            Ако се приемат моите две предложения които вече казах, ще е добре. И за борсовата търговия може да е от полза.

Коментар

Капиталист, Запознат

1. Венчър фонд с държавно участие инвестира в държавно предприятие - пита се къде е смисъла на тази операция ? -> ще хрантутим още 20-30 (минимум) души персонал на фонда

2. Венчър фонд с държавно участие инвестира в частно предприятие (било то съществуващо или на зелено) - не виждам как иначе може да се нарече това освен одържавяване.

Това са изводите които (поне за мен) се натрапват от наличната информация. Ако държавата има излишни пари по-добре да ги раздаде като преференциални инвестиционни кредити, а пък вече частниците ще му намерят колая къде и как да ги вложат.

Коментар

Капиталист, точно това ми беше идеята.

Коментар

Тук вероятно не става въпрос за нещо, което някои колеги мислят, а именно: обратното на приватизация. Сигурно държавата има нещо друго предвид и то няма как да бъде отъждествено с национализацията. Може би Василев или пък Нинов могат да ни кажат нещо повече...

Коментар

• за инвестиционния фонд

Не виждам нищо лошо в държавното участие във фонда. Самият фонд обаче се очаква да бъде основно с частно участие. Инициативата е на държавата, но това е добра новина само по себе си.
                    И, както всеки нормален фонд, се очаква именно листването му. Проблемът е дали това ще стане на нашата борса.
                    Според мен е добре хората от този форум (които са почти 100% от активната инвестиционна общност в България) да не бъдат така ехидни, а напротив - да подкрепят идеята. Но с няколко важни допълнения:
                    1. Да се поиска конкретно разяснение - например на публична среща с Василев и министерството.
                    2. Да се поиска листване и набиране на капитала на този фонд точно през БФБ.
                    Очаквам Инвестора да координира тези инициативи.

Коментар

Венчър фонд с държавно участие... как да няма опасения човек.

Ако е до щури идеи, защо да не се листне и на борсата, например. А цената ще е индикатор, кога фонда печели и кога се точи)

Коментар

То стана като във валса - една напред, две назад. 12 години приватизираме, сега ще одържавяваме. Хитро.

Коментар

Днес явно е ден пълен с духовитост . Идеята е гениална направо! Друга идея, съперничеща по гениалност на тази: да се приватизитат МФ и МИ ASAP.

Коментар

Идеята ми харесва. Това правителство наистина се опитва да прави нещо за страната. Дори и неодобрението на МВФ не ги спира. Така трябва да е. Ако слушаме фонда ще си мизерстваме в "макроикономическа стабилност".
                            Добрият, стар Батя

Коментар

Правителството ще създава Private Equity Fund с цел увеличаване на инвестициите. Очакват се мнения относно идеята.
                            Working...
                            X