IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли такава наука - "икономика"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
    Не си ми на нивото за да влизам в дискусия с теб. Трябва да ти изнасям безплатни лекции.

Истинските пари изпълняват 4 функции:
    - Medium of exchange
    - Unit of account
    - Store of value
    - Standard of deferred payment
    и понеже няма вече "истински" пари ..неистинските не служат за посочените от тебе функции ..така ли ? Въх не думай... Впечатляваш с четенето на Economics...но очевадно нищо не ти е влезнало в главицата..Не ми изнасяй никакви лекции защото нямаш знания които да ми дадеш..Имам си ги достатъчно.

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
      ...аз бих добавил и медта и никела...тях защо не ги слагаш в графата истински пари..
      Не си ми на нивото за да влизам в дискусия с теб. Трябва да ти изнасям безплатни лекции.

Истинските пари изпълняват 4 функции:
      - Medium of exchange
      - Unit of account
      - Store of value
      - Standard of deferred payment

За да изпълняват функцията на Съкровище /Store of value/ истинските пари не се променят с времето. Медта и никела се окисляват с времето. Златото си остава злато, като не се влияе от време и атмосферни условия.
      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
        геологията и т.н.
        Кой ти е излъгал че в гелогията няма точни мерни единици?...

Има точни науки, има и хуманитарни науки. Медицината и историята са хуманитарни науки. Икономиката не е точна наука по принцип. А от 40 години насам не и наука. Парите са единствената връзка с обективната реалност и измервател на резултата от икономическата дейност. Когато парите не са истински, а декретни пари, които могат да се печатат по усмотрение на дадена група хора, то обективната мярка за резултата от икономическата дейност липсва, тя става субективна т.е. елемента наука се изпарява изцяло!
        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

Злато и сребро... Златото се използва от човечеството като пари от 6000 години насам. И преди 40 години хоп няма повече, щото не било хубаво... Забавяло човешкото развитие. Да се пита човек как е имало развитие и икономика през предишните 5960 години?!?!
          смешни доводи....аз бих добавил и медта и никела...тях защо не ги слагаш в графата истински пари....Я си бръкни в пробитото джобче ..може да намериш някоя истинска пара.....

Коментар

и кои са те "истинските " пари които днес ги няма....
            Злато и сребро... Златото се използва от човечеството като пари от 6000 години насам. И преди 40 години хоп няма повече, щото не било хубаво... Забавяло човешкото развитие. Да се пита човек как е имало развитие и икономика през предишните 5960 години?!?!

Коментар

• Подмяната на елементи в едно уравнение или неравенство с други /от друго естество и с други стойности/, често дава различен резултат, и от невежи или недобросъвестни може да се прочете и тълкува като несъстоятелност на същото това уравнение/неравенство. Което, единствено безпристрастният и подготвен наблюдател може да оцени по достойнство но...колцина отговарят и на двете условия? Иначе, за "измеримостта" на "наука без измервателни единици" - какво ще кажете за медицината, историята, геологията и т.н., които използват "заети от другаде", "чужди, не/извънсистемни" единици?

Коментар

Това е видно и с невъоръжено око. Отдавна си спрял да четеш, още някъде към 8-ми клас...
                и кои са те "истинските " пари които днес ги няма....

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                  Mрежата не ме разсмивай.Каква наука може да е икономиката!!!!!!!!!???/Това са шменти капели за да може една клика да живее на гърба на хората.И да не вземе да си помислиш че съм комунист само.Не може да бъде наука нещо в което има далавери за едни а за други гадаене.И да не вземеш да ме убеждаваш примерно че фондовите борси са наука.Там просто едни тарикати които знаят картите на глупаците им обират парите.
                  ами то и медицината каква наука е .. и там е пълно с шменти капели и там е пълно с далавера и там една клика живее на гърба на хората ... и точно щото не съм комунист казвам ,че не може да бъде наука нещо в което има гадаене и далавери....

бате пешо много си проЗд батка с подобни твърдения...Ами помисли за миг къде ли щеше да бъдеш ти ако нямаше систематизирани знания в областта на икономиката..в ерата на първобитно-общинния строй...аман от лаици , псевдо разбирачи и от тъпи теми....

Коментар

спрях да чета....
                    Това е видно и с невъоръжено око. Отдавна си спрял да четеш, още някъде към 8-ми клас...

Коментар

• Всяка клон от науката за да е наука трабва да има измервателни еденици -мм,нютони,джаули и тем подобни.Освен това тази еденица трябва да има еталон за да не си я оразмерява който както си иска.

Най-близкото подобно нещо в икономиката е златното покритие (а и то не изобщо близо) ,ама както каза Форекса -вече го няма.Или и да е имало нещо сближаващо икономиката до науката , вече го няма.
                      Где нет вопросов - всегда есть ответ.

Коментар

Науката икономика имаше смисъл да се изучава докъм началото на 70-те години на миналия век докато имаше истински пари. .
                        спрях да чета......директно в "бисери и вицове"...

Коментар

• Икономиката е по-скоро нещо като "хуманитарна наука"-като история или литература.Тя прекрасно изучава и обяснява миналото,но понеже не е точна наука (като физика или математика), няма общоприета прогноза за бъдещето

Коментар

• Науката икономика имаше смисъл да се изучава докъм началото на 70-те години на миналия век докато имаше истински пари. На границата на банкрута от космическата надпревара и изправени пред успешната интеграция вътре в СИВ между социалистическите икономики, през 1971 г. президента Никсън със закон премахва златния стандарт и така става възможно неограниченото печатане на долари. Само така можеше да се спечели студената война която САЩ водят срещу СССР. Те се възползват от статута на долара като световна валута, започва целенасочено помпене на търговси и потребителски кредити в паричната система. Само така може да се създаде и манипулира консуматорското общество /капитализма/ за да се спечели иделогическата война срещу ресурсното общество /социализма/.

САЩ спечелиха войната, но се и разориха. Срутването им трябваше да стане още в края на миналия век. Тогава обаче подтиснаха хиперинфлацията с масирани продажби на злато и спечелиха още 10-тина години като храносмелиха ресурсите на разградения двор наречен Източна Европа. Сега обаче дойде Видов ден и сметката трябва да се плати. И тя ще се плати независимо от отчаяните опити да се прехвърли част от нея от болната глава на здравата!

Иначе още в първи курс по икономика се учи каква е основната разлика между закон в точните науки и закон в икономиката. Разликата е, че при икономическите закони всеки гледа да се възползва от тях за да забогатее и така изкривява тяхното действие. При липсата на истински пари, които да служат за коректив на икономическата активност изкривяванията стават толкова големи че водят до световни революции и взривообразни и неконтролируеми промени в съществуващия световен финансов ред.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                              В последните месеци сериозно се замислям дали "икономиката" въобще може да се нарича наука .... Като човек на точните науки, за мен е аксиома, че основните закони не подлежат на влияние от човека.
                              Кое те кара да заключиш, че икономическите закони подлежат на промяна от политиците???

Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                              Нито бате Бойко, нито Меркел, нито Барак Обама, нито Саркози, нито който и да е друг политик, колкото и да е популярен, могат да променят законите на Нютон или земното ускорение, например. Наздраве!
                              Което не им пречи да опитват да променят законът за търсенето и предлагането, който е не по-слаб от закона за гравитацията. Ефекта можеш да го видиш навсякъде около нас ...

Това ни дава възможност да говорим за физиката като за наука. Без да съм специалист, мога да кажа, че същото се отнася за химията, биологията, медицината, инженерните науки и т.н. ....
                              Не си напълно прав. Това, което ни дава право да твърдим че физиката е наука, е че прави предвиждания и проверки. Предвижданията може да са поствиждания (примерно никой не е видял еволюиращ носорог), но това не пречи еволюцията да е част от науката.

Напоследък обаче наблюдавам как в разгара на кризата изпълзяват всякакви "учени", които вещаят, предсказват, моделират, цитират, всякакви неща, свързани с някаква измислена "наука", наречена "икономика". Моите уважения към "титаните" в тази област, сигурно са били умни хора и са били полезни за човечеството, но всичко това е пълна боза.
                              Има не по-малко шарлатани във физиката - всякакви торсионни генератори, перпетуум-мобилета, вълшебна вода и така нататък. Това не значи, че няма истински учени в тази област, които обаче рядко се чуват понеже не обещават от пиле мляко и не пророкуват апокалипсис през ден...

Насим Талеб вика на такива икономисти "експерти в област, в която няма експерти".

И е пълна боза по една много проста причина - няма начин да поставиш на научни основи едно познание, при положение че значителна част от факторите, влияещи върху него, са "човешки". Как да говориш за растеж, депресия, рецесия, инфлация, стагфлация, стагнация, икономически показатели, дълг, и т.н. и т.н., при положение, че решението на някой политик може да обърне представите ти за по-малко от 24 часа? На какъв научен модел може да се опре икономиката на една държава или на целия свят при положение, че всичко зависи от идеите в главата (или в портфейла) на някой случайно избран от стадото политик? Как по дяволите можеш да моделираш и да предсказваш какво ще се случи, при положение, че зависиш от някакъв "лидер"?
                              И тук си тотално в грешка. Да, факторите са човешки, доколкото хора ги пренасят, и да, има известна несигурност, но да твърдиш че политиците определят бъдещето (включително икономическото) е все едно да твърдиш, че ветропоказателите командват вятъра.

Какво му е ненаучното на твърдението, че когато харчиш повече пари, отколкото получаваш, в един момент фалираш? Какво му е ненаучното, че когато субсидираш една област тя се разраства с по-голям темп, отколкото ако не я субсидираш? Какво му е ненаучното, че ако държавните органи не уважават правото на собственост следва стагнация и упадък?

То и оня ден икономическият министър на Уго Чавес обяви законът за търсенето и предлагането като "лъжа", но смяташ ли че това ще отмени действието му? Напротив, следва
                              1. липса на основни стоки, съвсем, ама съвсем по случайност ще са тези с фиксирани цени
                              2. хиперинфлация

Ако това не е научно предвиждане, не знам кое е.

Изводът е, че няма наука в тая област, има само игра на покер и бързи реакции. Та по тоя случай си мисля, че за да успее човек в тези мътни времена е по-добре да разбира освен от точни науки, и от история, от политика, от интриги, но не и от икономика. Просто няма смисъл.
                              Изводът е, че във всяка област има измамници и глупаци и икономиката не е изключение. И че точно основите на икономиката е добре да се знаят от всеки, както и основите на физиката и на математиката.

Коментар

• Аз лично не помня в следването си или по принцип, да съм изучавал или срещал дисциплина с име "Икономика". Та от тая гледна точка бих отговорил, че такава наука няма. Има някакви закони, правила и норми изразени чрез теореми или математически формули, които обаче нямат никакво самостоятелно значение и приложение. Съотнесени обаче конкретно към някоя област от живота те вече биха могли да придобият и по ясно практическо приложение. Но Нетуер е прав в поста си, че всичко това трябва да се разглежда в много тясна връзка с Психологията и Политиката, т.е. може да се говори за една съвкупност от знания, които наша цел е, както написа наскоро Асен1975, да се опитваме да превърнем тия знания в мъдрост...

Коментар

Working...
                                X