IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да се забранят ли синдикатите ? (Анкета)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
    Тук в България няма синдикати. Това са измишльотини, пародия.
    "Животът е една голяма сцена и всички ние сме актьори в нея" - Уйлям Шекспир - Съпругата на синдикалния лидер Пламен Димитров, Мария Димитрова е в основата на проекта за увеличаване на пенсионната възраст. Димитрова е и началник на Дирекция „Човешки ресурси” в Националната агенция по приходите, която пък е на подчинение на Дянков ))) Това, че някой играе "Лебедово езеро", не значи, че има лебеди по сцената..

    Болшой Театър - Лебедово Езеро
    http://vbox7.com/play:923bfa92

    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

    Коментар


    • Скоро очаквам някой от вас с предложение да си забраните да пърдите. Комуноидните ви пилешки мозъчета така и не схванаха, че са нужни не забрани на едно или друго за да вървят нещата гладко, а повече свободи. Например - ако имахме още 2-3-5 синдиката, щеше да има конкуренция между тях самите за членове и много от проблемите които сега някой имат с профсъюзите нямаше да ги има .. Ама какво ли да обяснявам за ползата от такава, на любители на самограниченията. Ако хората се оставят свободни, ще си забраняват един на друг все повече неща, докато накрая не се забрани и дишането Понякога си мисля, че правителствата са нещо дори полезно, иначе хората ще се изтребят един друг, или ще вкарат сами такива талибански закони и самоограничения, че Афганистан ще е направо поле на демократизма
      Last edited by Jay Gould; 28.11.2011, 18:05.
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

      Коментар


      • Интересно ми е какви хора по категории са гласували.

        Коментар


        • Как точно?
          Какво щеше да е положението без синдикати и за едната и за другата страна?
          Къде няма синдикати?

          Коментар


          • Обратното, обаче е също толкова извън конституцията и демокрацията, и ми се струва, че стремежа е то да се налага повече.

            Коментар


            • Синдикализмът изяде работата на 100 000



              Коментар


              • Тук в България няма синдикати. Това са измишльотини, пародия.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                  Един случай на синдикализъм във Варна от 90 те години

                  В България, поне във Варна към края на 90 те години имаше изключително голям шанс един от най-силните и организирани синдикални формации да попадне и да се слее с една малка структура занимаваща се с бизнес, събиране на дългове и т.н.
                  Така, за разлика от Ню Йорк и неговите прословути докове, варненските докове и транспорт се лишиха едно стопанисване което можеше да носи много добри и редовни години и десетилетия наред приходи.
                  Джоджо покапаха ми сълзи от умиление братче.... просто видях сценарий за разкошен холивудски съспенс ... къде я кри тази трогателна за Варна и обществото история...Знаех си ,че Варна е истински американски град ..мафия , докове , стачки , фондове и Джоджо - Гамбино на Балканите ...

                  Коментар


                  • Погледнах анкетата по-горе и затова не се сдържах…
                    Що за дилема? …
                    Синдикатите пречели?1?
                    Ами хайде да ги махнем!
                    То и без това нямаме никаква имунна система (разбирай гражданско общество), та и малкото наченки дай да ги стъпчем…

                    … и защо точно сега тази тема?
                    - дали няма нещо общо с протестите за железничарите?
                    - или за готвения протест против пенсионната реформа?

                    Ако темата е случайно изплувала – добре … стават и случайни неща, но съм се убедил, че е много рядко…

                    А като граждани ви призовавам да подкрепите железничарите, а на 30-ти да сте на митинга… а вие си преценете – за какво сте „за” и за какво сте „против”

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
                      и с какво ще ги заместим..с "гражданското общество " ли ? И как виждаш функционирането му - нали ще трябва да го структурираш така че да може да върши някаква работа..Като казваш да забраним партиите , в частен случай можеш да кажеш да забраним фирмите...Ами гражданите ще се събират ще си бачкат нещо и ще са си полезни..е да де ама не става без структура....

                      а що се отнася до синдикатите , както и партиите и както е казал по долу колегата са необходимото зло....
                      Ето един добър отговор за ролята на партиите. От темата "Трябва ли да си спомняме на Инвестора е и напълно отразява и моето виждане. Постнат от IdiotIdiotov , но не се подвеждай от никнейма:
                      "Партията е съвременната форма на диктатура. Партията по никакъв начин не представлява демократичен инструмент, тъй като е съставена от група хора, обединени от общи интереси, общи възгледи, обща култура, идеология или територия. Тези хора създават партия, за да реализират своите интереси, да наложат своите възгледи и да разпространят господството на своята идеология върху цялото общество. Тяхната цел е да се доберат до властта под формата на осъществяване на техните политически програми. "

                      А за гражданското общество - защо не? Трябва обче да се формулира и приеме определение за "гражданин", и според мен то трябва да включва критерии като образование, съдебно минало - даващи някаква гаранция за достатъчно компетентно и национално отговорно мнение при гласуване по важни за държавата въпроси. При приета национална стратегия за развитие тактическите въпроси спокойно могат да се решават и с директно гласуване, да се избират компетентни хора в държавната администрация на мажоритарен принцип, да има граждански контрол върху дейността им, ... Партиите не са нищо повече от едни паразити(а като си помисля, че освен всичките им далавери и саботажи/мръсни номерца една на друга и на държавата като цяло/ ги и субсидирам директно ). Това което се върши в рамките на една партия, може да се върши и в рамките на цялото гражданското общество в негов(на всички) интерес.

                      Коментар


                      • Един случай на синдикализъм във Варна от 90 те години

                        В България, поне във Варна към края на 90 те години имаше изключително голям шанс един от най-силните и организирани синдикални формации да попадне и да се слее с една малка структура занимаваща се с бизнес, събиране на дългове и т.н. движеща се малко по ръба на закона, но без да нагазва в дълбоки води.
                        Става дума за синдиката на докерите и транспортните работници. Бе избухнала стачка в градския транспорт. Още преди стачката синдикатът бе привлякъл вниманието ми с малкия си мащаб, но изключително добре организираните си структури, с водача си когото проучих малко и който се оказа доста работоспособен, добър в организирането, израснал от долу-нагоре човек, умеещ да не се отказва.
                        Когато стачката избухна заплатите в пристанището бяха вече много добри (бяха си ги извоювали), но тия в градския транспорт изключително мизерни, до степен да е невъзможно физическото оцеляване на шофьори, механици и останалия не-административен персонал. Докерите тъй като са заедно в същия синдикат със шофьорите на градски транспорт, моментално блокираха и работата на пристанището. Познавах покрай едно проучване за бизнес и шефът на градски транспорт тогава, един изключително нахален, корумпиран, мазен, отвсякъде и лицемерен тип с когото дори да си на една маса е добре да си държиш ръцете в джобовете и да си сложиш очо на гърба да не ти забучи някой нож. Политически спуснат отгоре за шеф боклук като всички членове на партии. Имах отношения с него от тип "здравей-здрасти, там какво ще правим по оня въпрос, за теб толкоз, за мен толкоз", не повече, но достатъчни. Още в първия ден на стачката шефът на фирмата се бе свързал с поли-легалната бизнес структура, с искане - Да се притисне и пребие шефът на синдиката, както и неговата помощница, една възрастна жена, бивш счетоводител. Тъй като обаче босът с биячите не е глупав тип въпреки мутренския си вид, а се познавах с него и съм му давал и друг път ценни съвети ми се обади по телефона и прати кола да ме вземат за да се консултира с мен, как точно да постъпи, дали да вземе парите и биячите му да пребият синдикалиста, или да не взема страна, или пък да вземат да набият някой друг? Къде е по-голямата далавера?! Обясних му ситуацията и че шефът на транспорта дори да потуши стачката е бита карта още със следващата смяна на властта, най-късно, ако не и доста по-рано, защото още неговите хора може да го отсвирят (умните хора не обичат стачки и шум около себе си) - както и стана само няколко месеца по-късно. По-добрия вариант бе, да се иде в синдиката и там на място да се види какво може да се направи и спечели от ситуацията. Така и стана. Синдикалистите доста се притесниха от присъствието на охраната, но чест прави на шефът им, който макар да пребледня доста отстояваше позициите на работниците си. Когато се разбра, че не само няма да има ексцесии, а дори обратно, може да се търси път към сътрудничество нещата поеха лесно. Следваха предложение след предложение, за съжаление не бе чут точно този мой съвет към бизнсмена, хората да влязат в синдиката, да се назначат на позиции, да започнат да получават като заплати част от членския внос, както и да се основе стачен фонд (нещо задължително за профсъюз), застрахователен такъв, взаимоспомагателна каса и т.н., нещо с което синдикалистите бяха не само съгласни, но и с радост приемаха. Въпросът със стачката още стоеше обаче, а градът бе без градски транспорт. Тъй като се имах по някой бизнес дела с шефа на градски транспорт ме закараха при него да му обясня промяната в ситуацията. Доста посърна като разбра, че биячите не само няма да набият опонента му, ами може да набият и него, ако уволни някого. Стачката приключи с пълна победа само за 2 дни.
                        За съжаление обаче, вместо да ме чуе, човекът се насочи към стопанисване на имоти на синдиката, което както и предполагах моментално го сблъска с друга група (Петьо Бандита, Вальо Черния и т.н.) която стопанисваше няколко заведения с мацки и пиене около пристанището и митницата.
                        И вместо да се поеме една взаимоспомагателна каса и от мутри да станат синдикалисти, се започнаха едни глупости и дандании в които се наложи да стана малко като синя каска за да не се размахват пистолети и бухалки. Заради няколко кирливи заведения и сгради, които я можеше, я не да носят доходи при това с проблеми, се изпуснаха редовни ежемесечни приходи и финансови потоци които можеха да се управляват както в интерес на бачкерите (имах някой планове за това), така и в интерес на тоя който ги управлява ( и тука имах планове : )))..
                        Така, за разлика от Ню Йорк и неговите прословути докове, варненските докове и транспорт се лишиха едно стопанисване което можеше да носи много добри и редовни години и десетилетия наред приходи.
                        Last edited by Jay Gould; 24.11.2011, 13:27.
                        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Minavast Разгледай мнение
                          Като цяло са подвластни на мафиоти.Но понякога са полезен ограничител на мафиоти с тежка налудност.Та полезно зло са
                          В САЩ мафията влиза в синдикатите, по искане от самите синдикалисти, като отговор на
                          това, че държавната власт е против тях. Когато при стачка пращат ченгета и мутри от агенции като Пинкертон да те бият, нормално е и ти да си намериш побойници за да се защитиш. Във филма "Едно време в Америка" това бе също показано и то доста добре
                          Синдикатите си имат своята роля в икономиката. Ако ги няма бизнесът сам по себе си от лакомия ще пострада, защото без защита на работещите и без искания за по-високи заплати го отнася цялата икономика. Англия и САЩ са живия пример. В САЩ има силни синдикати ако ще и с мафия зад тях, които не си поплюват, докато в Англия такива няма. За това и стандартите на живот особено в края на 19 и до 80 те години на 20 век драстично се различават, а икономиката на САЩ като цяло просперира - заплатите в САЩ са високи, стандарта е добър, пари се харчат за всичко и икономиката върви, докато тази на Англия потъва. Вярно, че отделния работодател е по-добре без синдикати и да кара само с ниски заплати, но като цялото за икономическата активност това е пагубно. Например стандарта на живот на САЩ от 1928 година е достигнат в западна Европа чак в 1960 година, а в Англия чак след 80 те години.
                          Last edited by Jay Gould; 24.11.2011, 13:04.
                          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                          Коментар


                          • А що не предложиш да се върне и чл.1 от конституцията на НРБ ?
                            Ай сиктир бе ! Ти да си чувал нещо за свобода и демокрация ?
                            На мен синдикатите не са ми никак любими, но това е ПРАВО на всеки да се сдружава за постигане на целите си с мирни и законови средства.

                            Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                            За:
                            1. Спъват реформите
                            2. Паразитират на гърба на работниците
                            3. Участват в тъмни политически игри
                            4. Изнудват работниците за членски внос
                            5. Няма реална полза от тях
                            6. Гледат преди всичко собствения си интерес

                            Против:
                            1. Защитават работниците
                            2. Учавстват в преговорите с правителството
                            3.Спомагат за изграждането на едно по-справедливо общество

                            Коментар

                            Working...
                            X