IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гръцката/Европейска криза

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Исландия

    Дийна Страйкър
    -----------------------

    Италианска радиопрограма относно течащата в момента революция в Исландия е шокиращ пример за това колко малко нашите медии ни казват за останалия свят. Може би американците помнят, че в началото на финансовата криза от 2008 Исландия банкрутира. Причините бяха споменати бегло, но след това този малко познат член на ЕС остана на заден план.

    Докато една след друга европейските страни се провалят или рискуват провал, заплашвайки еврото, с въздействие върху целия свят, последното нещо, което биха искали властите, е Исландия да стане пример за това. Ето няколко причини:

    Пет години неолиберален режим направи Исландия (320 хиляди души население, без армия) една от най-богатите страни в света. През 2003 всички банки в страната бяха приватизирани, и в усилията си да привлекат чуждестранни инвеститори предложиха онлайн банкиране, чиято минимална цена им позволи да предложат относително висока възвръщаемост. Сметките, наречени АйсСейв, привлякоха много английски и холандски малки инвеститори. Но с увеличаването на инвестициите се увеличи и външният дълг на банките. През 2003 дългът на Исландия беше равен на 200 пъти стойността на техния БВП, но през 2007 беше 900%. Световната финансова криза от 2008 нанесе финалния удар. Трите главни исландски банки – Ландбанки, Кауптинг и Глитнир, се срутиха и бяха национализирани, докато кроната изгуби 85% от стойността си спрямо еврото. В края на годината Исландия обяви банкрут.

    Обратно на очакваното, кризата доведе до това исландците да възстановят суверенните си права чрез директна демокрация на участието, която в последствие доведе до нова конституция. Но това се случи след много усилия.

    Геир Хаарде, министър-председателя на коалиционното правителство на социалдемократите, издейства заем от 2,1 милиона долара, към който скандинавските страни прибавиха още 2,5 милиона. Но Исландия беше принудена да приеме драстични мерки. МВФ и ЕС искаха да поемат дълга и, твърдейки, че това е единствения начин страната да се разплати с Холандия и Великобритания, които бяха обещали да обезщетят гражданите си.

    Протестите и демонстрациите продължиха докато правителството не подаде оставка. Изборите се проведоха през април 2009, довеждайки до лява коалиция, която отрече неолибералната икономическа система, но веднага се съгласи с изискванията и Исландия да изплати 3,5 милиона евро. Това изисква всеки Исландски гражданин да плаща 100 евро на месец (или около 130 долара) за 15 години, с лихви 5,5%, за да изплати дълг на частни компании, причинен от други частни компании. Това беше камъчето, което преобърна колата.

    Случилото се след това беше необикновено. Идеята гражданите да плащат за грешките на финансовите монополисти, цяла нация да бъде обременена да плаща частни дългове, беше разбита, променяйки връзката между гражданите и техните политически водачи и в последствие обръщайки водачите на Исландия на страната на избирателите им.

    Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказа да ратифицира закона, който би направил гражданите на Исландия отговорни за дълговете на банкерите си, и прие призивите за референдум.

    Разбира се, международното общество увеличи натиска върху Исландия. Великобритания и Холандия заплашиха с ужасни репресии, които биха изолирали страната. Когато исландците отидоха да гласуват, чуждестранните банки заплашиха да спрат всяка помощ от МВФ. Британското правителство заплаши да замрази исландските спестявания и банкови сметки. По думите на Гримсон „Казаха ни, че ако откажем условията на международното общество, ще се превърнем в Куба на Севера. Но ако бяхме приели, щяхме да се превърнем в Хаити на Севера.” (Писала съм много пъти, че когато кубинците виждат ужасното състояние на съседите си от Хаити, считат себе си за късметлии.)

    На референдума от март 2010, 93% гласуваха срещу изплащане на дълга. МВФ веднага замрази заема си. Но революцията (макар и да не беше излъчена в Щатите) продължи своя ход. С подкрепата на едно гневно гражданско общество, правителството разследва отговорните за финансовата криза. Интерпол издаде интернационална заповед за арестуването на бившия президент на Кауптинг, Сигурдур Еинарсон, докато останалите виновни банкери избягаха от страната.

    Но исландците не спряха там: те решиха да издадат нова конституция, която да освободи страната от пресилената власт на интернационалните финанси и виртуалните пари. (Тогавашната конституция е била написана през 1918, когато Исландия извоюва независимост от Дания, като единствената разлика с датската конституция бе в думата „президент” вместо „крал”.)

    За да напишат новата конституция, исландците избраха 25 от 522 партийно независими, но препоръчани от поне 30 души граждани. Този документ не беше дело на шепа политици, а беше написан в интернет. Срещите на авторите бяха излъчени онлайн и гражданите можеха да изпращат предложения и коментари, ставайки свидетели на раждането на документа. Въпросната конституция ще бъде предложена за одобрение на следващите избори.

    Някои читатели може би помнят, че земеделският колапс на Исландия от 9 век е описан в едноименната книга на Джаред Даймънд. Днес тази страна се възстановява от финансовата си криза по начин, точно обратен на смятаните за неизбежни мерки, както вчера новия глава на МВФ, Кристине Лагарде подвърди. На гръцкия народ беше казано, че приватизацията на обществения им сектор е единственото решение. Тези на Италия, Испания и Португалия са заплашени от същото нещо.

    Те трябва да забележат Исландия. Отказвайки да се подчинява на чужди интереси, тази малка страна заяви силно и ясно, че хората са независими.

    Затова Исландия вече не е в новините.



    Дийна Страйкър

    Коментар


    • историята винаги се повтаря, проблемът е, че вторият път е като фарс

      Картата, която си постнал е само спомен от едни минали събития, които няма как да се случат. Поне не в този век и поне не за България
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

      Коментар



      • Ако историята се повтаря в някаква степен, натам вървят нещата...
        Location: Terminal Island
        Institution: FBI Correctional Facility
        Jurisdiction: Unknown

        Коментар


        • съни(тя)

          Само Гърция може да ни освободи от новото дългово робство и комунизъм , ЕС е една комунистическа организация в която на всичко отгоре членуващите не са равни - на едни е позволено да задлъжняват , на други - не..Последните събития доказват че ЕС единственно брани статуквото и цели неговото удължаване.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • ГЪРЦИЯ-НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО
            http://milom.blog.bg/

            Коментар


            • ами явно всички не схващате каква врътката с референдума в Гърция, а тя е ултра елементарна и се използва от толкова много години. Схемата е елементарна - като опре к.ра до гъза на някоя държава, то правителството й отива на преговори с тези, дето държат к.ра и се почва: Аман, заман, помагайте, всичко ше дадем, само и само да сте рахат. И когато големите вземат, че дадат, правителството "изненадващо" пада, настава политическа сила и няма кой да ратифицира нещата известно време, докато се уталожат нещата и бурята отмине. Или пък, ако вече са подписани, то новото правителство казва, че предишните са нелегитимни, тунеядци, мръсници, саботирали са собственият си народ и т.н. и вече не признават предишни договорки и спиралата се завърта, а на народът му се разминава. Е, дадената партия после известно време няма да е във властта, но......

              За да не съм голословен - вижте какво става с цариградската конференция и Турция през 1876-77, сърбия и руския арбитраж след балканската война 1912, младотурската революция от 1908 и т.н. и т.н. Във всички случай се е спретвала някаква политическа криза и са се отменяли "грешните" решения на предишните правителства.

              Както вече казах, за това трябват политици, завършили на Запад, а не в Москва и Симеоново, Ние ги нямаме, маляките ги имат и затова колкото и да ми е криво, те ще си рупат еврофондовете и всички ще ги псуват, а ние ше опъваме опинците от глад и всички ще ни тупат по рамото и ще ни сочат за пример - съдба. Аз лично предпочитам маляшкия вариант, но нашият народ се кефи на българския вариант - всеки си заслужава съдбата, колкото и да ми е тегаво да го кажа.....
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • Гръцкото правителство след като реши, че на Западния фронт е постигнало споразумение за контролирано пленяване на гръцките знамена, започна по-сериозната си битка - вътре в страната и прехвърляне на отговорността върху суверена, предлагайки Референдум.
                Родината на пряката демокрация не е имала такъв от падането на хунтата през '74

                Резултатът.
                И на Запад бясни от византийския номер на Папандреу, а в Гърция - още по-бясни...
                Цялата гръцка финансова система го обвинява в предателство в договорката за 50%-но окастряне и в опит да прехвърли собствения си провал в управлението върху частните банки и застрахователи, някои от които, вероятно, ще се наложи да бъдат национализирани.
                Като цяло, населението също не одобрява Споразумението с ЕЦБ, ЕС и МВФ.

                Вълненията и в управляващата партия достигат градус на изригване и скоро крехкото мнозинство в парламента може да бъде в историята и в последните дни на Папандреу като премиер.
                Опозицията е на път да излезе от парламента и да предизвика предсрочни избори.

                И на този фон е странна играта ва банк, която предприе гръцкият премиер.
                Има ли полезен ход?
                Саркози го покани на 3-ти да участва в срещата на Г-20.
                Ако, все още е премиер и оттам могат да изскочат новини...


                А западните медии бяха единодушни в изненадата си ->http://online.wsj.com/article/SB1000...googlenews_wsj

                Коментар


                • Коментар


                  • на мен ми омръзна да го говоря от една година и нещо, че на гърците ще им опростят всичко, но тогава ме се смееха и ми обясняваха как нямало безплатен обяд и добре, че ние сме си били стабилни начело с партията-кърмилници, че иначе страшно - гръцки вариант. Ех, защо го няма гръцкият вариант и в Бг - минимална заплата 800 евро, а тук 800 евро вземат не повече от 10% от населението

                    Но така е то, трябват си и политици. Позагледайте се в управляващите в Гърция - ами един род като Венизелос управлява страната вече над 100 години!!!! И най-вече, всички гръцки политици са завършили на Запад и им знаят врътките и как да ги цоцат, а нашите са завършили в Симеоново (по-тъпите) или Москва (тези с повече връзки) - ами няма как да стане Един управленец имахме дето беше завършил в центъра на Просветата (тогава Цариград) - Симео Велики и всички могат да прочетат каква сила сме били тогава. А сега.....

                    П.С. Под на Запад не се разбират партийни послушковци, пратени с партийна повеля на Запад, като Дянков, Кристалина и т.н.
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                    Коментар


                    • Ей туй заслужават гърците: http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Crete

                      Коментар


                      • НЯКОИ СТРАНИ СА БОГАТИ, А ДРУГИ БЕДНИ(Или как гърците излъгаха европейците)
                        ......"Забогатяването" на гърците е необяснимо, сочи съвместно изследване на университетите в Харвард и Масачузетс, цитирано днес от гръцкия в. "Етнос".

                        Изследването е направено в световен мащаб, за да се обясни защо някои страни са богати, а други бедни.

                        Високите доходи на гърците не могат да бъдат обяснени нито с богатите природни ресурси, нито пък с "интелектуалния потенциал" на страната, се казва в изследването.

                        Според тези два показателя Гърция е класирана на 53-то място от 128 страни, които са били проучени.

                        В него се посочва, че не може да бъде обяснен високият доход, който имат гърците на глава от населението, на базата на съществуващите природни богатства на страната, нито пък на базата на "интелектуалния потенциал" на нацията.

                        Брюдерле, който оглавява групата на Свободна демократическа партия - "Премиерът прие спасителния пакет, от който се облагодетелства страната му. Други държави правят значителни жертви от десетилетия заради лошо управление и слаби лидерски качества в Гърция, взети бяха погрешни решения и страната се насочи сама към кризата", допълни Брюдерле.

                        Финландският министър допълни, че Гърция се е ангажирала с решението - "Гърция се ангажира с новата програма, която включва структурни реформи. И изведнъж, ако те гласуват против тези реформи, ще се получи, че Гърция е страната, която нарушава споразумението", каза Стуб
                        http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4261171
                        Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                          Привет, въпросът на пръв поглед е риторичен, но както видяхме при BAC, нещата не винаги свършват с това да се отървеш от някой шиит..

                          Този пазар е слабо регулиран, но много динамичен в последно време, и на практика е напълно възможно "лице" което е купило повече риск отколкото може да си позволи да не е в състояние да изпълни ангажимента си.

                          Това е проблем, но не основният, основният е че пазара се използва за сбъдване на прогнози и понеже е плитък за някои страни, лесно може да се прави.

                          Като сме тръгнали да даваме примери с истински застраховки на риск, да те питам: как би се почуствал ако във вестника с големи букви пише че риска твоята компания да не си плати дълга към банката се оценява на 50% (първоначално банката ти го е застраховала срещу 1% от стойността, но после Пешо и Гошо се намесили на пазара си продавали часовника докато не стигнал 50%) и как това ще се отрази на реалния ти бизнес и на доверието на твоите контрагенти относно финансовата ти стабилност?

                          Да завърша, досега се е продавал такъв риск дълго време, дори се продава доста скъпо и за България, която на практика няма дълг, та не ти ли е интересно дали всъщност не се продава риск, за който никой не смята че ще плаща някога! Ако направя сравнение, случвало ли се е схващането че имотите винаги са нагоре да се е оказвало лъжовно!

                          Та така с "пърженият въздух"

                          Поздрави
                          по скоро бих го тълкувал че пазара ми подсказва че продукта е шитвав а не че пешко и гошо са ми виновни че е скъпо да го застраховам

                          никои не е задължен да купува гръцки дълг

                          освен това не е задалжително да се застрахова някои може да носи риска изцяло ...
                          mWPCloud.com

                          Коментар


                          • Оказа се, че безплатен обяд ИМА Сега обаче всички ще искат обядват безплатно

                            Коментар


                            • ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСИКА - ЗА ПРИМЕР!"Опростиха 100 млрд. дълг на Гърция" - Ами така е:

                              "За Гърция започва нова епоха, дългът ни стана напълно поносим, заяви Георгиос Папандреу

                              Държавният дълг на Гърция ще бъде намален със 100 млрд. евро благодарение на отказа на частните банки от половината от вземанията им от Гърция, обяви френският президент Никола Саркози, цитиран от Франс прес.

                              Държавният дълг на Гърция възлиза на 350 млрд. евро

                              "Частните кредитори доброволно опрощават 50%" от заемите си на Гърция, което представлява 100 милиарда евро, съобщи Саркози след продължила 10 часа среща на върха на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел."

                              Част от 440-те милиарда евро на ЕФФС вече са мобилизирани за оказване на помощ на Ирландия, Португалия и Гърция. Фондът разполага още с налични 250 до 275 млрд. евро.

                              Банките кредиторки на Гърция, които се съгласиха задълженията й към тях, сега са съществени участници в спасяването й, а гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че за Гърция е започнала нова ера след като банките кредиторки на страната му се съгласиха да опростят 100 млрд. евро от дълга й към тях.

                              Това означава, че държавният дълг на Гърция ще бъде намален до 120% от нейния БВП до 2020 г., добави Ван Ромпой."

                              И ОЩЕ - Пазете се от гръцките банки, приложение в текста, на място (към края) цък http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4245331
                              Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнение
                                Ако отпишат 50% от дълговете на Гърция това наистина ще бъде края на еврозоната, а най-вероятно и на ЕС, от следващия ден всеки европеец който има някакъв дълг ще иска той също да му бъде опростен.
                                Е, те затова отлагат, искат да им го "опростят", но да им го изкарат през носа, та друг да не си и помисли. От отчетите на тези гръцки банки които следя, смятам че могат да си позволят още 21% с някоя и друга продажба на собственост в чужбина, но още 39% им е твърде много за толкова кратък период. Чуждите банки няма да ги усетят ако се свърши с Гърция, проблема е да не стане системна кризата, а и политически как да се обясни на обществото в ЕС че това не е никакво опрощаване, а на това в Гърция че си е истинско такова

                                Коментар

                                Working...
                                X