If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нужна ли ни е такава огромна армия в България ? (втора в ЕС като % от населението)
SEBULBA баща ми има 22-24 някъде години трудов стаж и е пенсиониран офицер с почти 500лв. пенсия (и даже му е малка, защото е с нисък чин), изяж се. ( Да пенсионер стана на 42 години някъде )
Никой не ти пречи и ти да отидеш в армията, да минеш от танка, през артилерията и БМ-ите и ти да се пенсионираш така.
Относно армията - обречена работа.
Иначе се учудвам от изобретателността на МО - разпродажби на манерки, чудесии.
Преди години просто горяха одеяла, дрехи и пр. от складовете направо на плаца. Щото и хората имат все пак норма - за няколко месеца трябва да бракуват "ненужното" и да се затвори поделението. Леглата - с чуковете, пералните с МТЛБ-то. На Челопечене пък хептен айляк го удариха ххх.
Проблема на Себулба, цилиндъра и много други е следният: Навремето е имало разни съсловия- офицерско, даскалско,лекарско, банкерско, адвокатско, най-различни занаятчийски съсловия и т.н.
Сега разни самозвани мизерници играещи на БФБ или форекс, упражняващи единствено метеоризъм пред компа, са взели да се вайкат и да искат закриването на всички престижни професии, защото те практикувайки единствено метеоризъм, малко олекват спрямо първите.
SEBULBA баща ми има 22-24 някъде години трудов стаж и е пенсиониран офицер с почти 500лв. пенсия (и даже му е малка, защото е с нисък чин), изяж се. ( Да пенсионер стана на 42 години някъде )
Никой не ти пречи и ти да отидеш в армията, да минеш от танка, през артилерията и БМ-ите и ти да се пенсионираш така.
Относно армията - обречена работа.
Иначе се учудвам от изобретателността на МО - разпродажби на манерки, чудесии.
Преди години просто горяха одеяла, дрехи и пр. от складовете направо на плаца. Щото и хората имат все пак норма - за няколко месеца трябва да бракуват "ненужното" и да се затвори поделението. Леглата - с чуковете, пералните с МТЛБ-то. На Челопечене пък хептен айляк го удариха ххх.
Генаралите отдавна са редуцирани с президенстки указ до около 40 длъжности: http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMa...sp?idMat=22320.
Полковниците са множко, заради структурата на самата армия, но проблемът и не е в броя, а в авторитета на висшия управленски състав на армията. В държава в която не се цени вече никаква субординация и йерархия може всички да се молите да съкратят армията. Това е желанието на мишките. Нищо да не се поддържа от бюджета, за да може само разни дребни псевдобизнесмени да плащат все по-малко данъци, осигуровки и заплати. Тази българия с малко "б" искате да създадете.
Абе човече, защо всичките ти мнения не са подплатени с факти? Нали не мислиш, че това си го измислям?! Отдавна съм участвал в консултации по въпроса. Може ти през това време да си водил виртуални войни на Сони плейстейшън 1.
Едно от първите изисквания на НАТО беше да синхронизираме броя на свръхсрочно служещите с тези от НАТО на брой войници. Прочети малко по въпроса, питай хора на позиции и т.н. Това не е като да не познаваш винаги тренда на благородните метали.
Не знам какво си консултирал, но току що каза голяма глупост - "...синхронизираме броя на свръхсрочно служещите с тези от НАТО на брой войници..."
Какво общо има това с чиновете в армията, не е много ясно. Както и да е..
Какво искат от нас НАТО - Искат комплектоване с офицери на бойните части. А точно там куца и тук, където сержанти командват взводове. Ние нямаме лейтенанти в ротите и взводовете, но генерали и полковници бол. Тоест, много вожд - малко индианец - както казва колегата долу. Това е проблем впрочем който имаше още 80 те години. И тогава сержанти командваха взводове, а офицерите - ниските чинове бяха кът, поне тези които ходят на учения, а не стоят на бюра.
Само ще дам пример - в МО на Турция + генералния им щаб имат не повече от 400-450 човека офицери, а в нашето министерство + генералния ни щаб, бяха над 3000 а може и повече да са И говорим за втората най-многочислена армия в НАТО - Турската.
Псолютни глупости. По стандарите на НАТО отдавна 90 % от генералите и полковниците следваше да са в пенсия, ама изпуска ли се кокала
Абе човече, защо всичките ти мнения не са подплатени с факти? Нали не мислиш, че това си го измислям?! Отдавна съм участвал в консултации по въпроса. Може ти през това време да си водил виртуални войни на Сони плейстейшън 1.
Едно от първите изисквания на НАТО беше да синхронизираме броя на свръхсрочно служещите с тези от НАТО на брой войници. Прочети малко по въпроса, питай хора на позиции и т.н. Това не е като да не познаваш винаги тренда на благородните метали.
.. разпределението по брой на генерали, офицери и фатмаци се определя ОТДАВНА по натовски стандарти
Псолютни глупости. По стандарите на НАТО отдавна 90 % от генералите и полковниците следваше да са в пенсия, ама изпуска ли се кокала 99 % от тях и барут не са мирисали в живота си.
По темата: бивш военен съм - бил съм и войник, и кадрови. Помня времето, когато армията беше и повече от 150 000 души. И виждам в какво посмешище се превърна, не без "компетентното" съдействие на партии, парлачент и правителство.
Та, не е "огромна" тази армия. Нормална даже не е, предвид предизвикателствата на времето. Малка е, даже прекалено. Друг въпрос, дали е добре обезпечена и дали изтънялата ни икономика е в състояние да поддържа качеството на учебно-тренировъчния процес. Картината е жалка, българи. Вместо всички около нас да се боят и да уважават една сила, си имаме декоративна групичка хора, по-малка от капацитета на един стадион
Като си военен, обясни на невежите преди теб, че разпределението по брой на генерали, офицери и фатмаци се определя ОТДАВНА по натовски стандарти! За да не пишат простотии.
Тръгнали да говорят за армията разни мекерета дето не са приети в редиците и преди време или пенсионери които цял живот са били нейни храненици, а сега дават мнения и предложения цялата ни армия да се равнява по численост на една дивизия. Какво падение!
Ясно, че основната им функция е да ни защитават, но понеже не воюваме и слава богу от десетилетия, то нека трупат опит. Все пак това им е професията.
ПС: В момента армията ни е общо взето колкото ни е била наложената такава от Ньойският договор след Първата световна война. Като брой войници почти същия, като въоръжение също.
Само, че тогава сме били след загубена световна война, а сега имахме "мирен преход"
По темата: бивш военен съм - бил съм и войник, и кадрови. Помня времето, когато армията беше и повече от 150 000 души. И виждам в какво посмешище се превърна, не без "компетентното" съдействие на партии, парлачент и правителство.
Та, не е "огромна" тази армия. Нормална даже не е, предвид предизвикателствата на времето. Малка е, даже прекалено. Друг въпрос, дали е добре обезпечена и дали изтънялата ни икономика е в състояние да поддържа качеството на учебно-тренировъчния процес. Картината е жалка, българи. Вместо всички около нас да се боят и да уважават една сила, си имаме декоративна групичка хора, по-малка от капацитета на един стадион
буба,
не знам дали знаеш, но за да се уредиш на мисия ти трябват връзки в масовия случай...всички се натискат, защото докато си на мисия тук ти тече заплата, а оттам се връщаш с около 12-15К евра.
по отношение на жертвите...тъжно, но факт - като се върнат и си накупят нови коли (старички, но мощни) и тръгнат по дискотеки...жертвите на пътя са в пъти повече от тези по време на мисия. говоря конкретно за войниците, а не по принцип за пътя у нас.
основния проблем в БГ армията е
1. точенето с разни мащабни безумия
2. администрация, генерали, полковници и тн.
според мен ни трябва не повече от 7-8 хилядна армия, която да е модерно оборудвана и да съвместява цивилни задачи , за да отпадне гражданска защита.
поздрави
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Без лоши чувства, но като чуя някой да казва войничета...... Това да не са фризьорчета мама му стара?!
Да, ама за какво умират? Да защитават България или заради болните амбиции на нашите корумпирани политически нерези? А за разходите на грухтящите в бантустанската кочина, наречена "Народно събрание" съм напълно съгласен. Естесвено, дори и тая самодолна пасмина би могла някак да бъде полезна с нещо на България, но за целта просто трябва да слязат малко по-ниско в хранителната верига. Ей на, Фидосовата може сама да захрани Топлофикация поне за месец...
Без лоши чувства, но като чуя някой да казва войничета...... Това да не са фризьорчета мама му стара?! Войничета, може да са гвардейците. Тях и пудра и с женски парфюми да ги пръскат като се пулят пред дома на Гоце, все тая, но тия не са войничета, а са над 18 годишни пиргиши, избрали сами да бъдат войници.
Все пак не само за заплата се ходи в армията и точно за това говорим, нали?!
Лошото е, че в Ирак се изложиха до такава степен, че ги вдигнаха и ги сложиха в 9 та глуха, където да дават само наряд.
Тоест, никакъв практичен боен опит не трупат, само и само да не се порежат докато се бръснат.
ПС: А цялата мисия на Дръзки, струваше колкото няколко дни "работа" на парламента. Тоест свинете в народното събрание харчат повече само за няколко дни, отколкото корабът с целия му екипаж край Либия за повече от месец. Според мен дори не би следвало да има мисия в която нашите да не са на линия. Да трупат истински опит. И който откаже да иде, да се уволнява от армията. За какво ни е такъв човек и що за войник може да е ако не трупа опит в реални условия?! Войниците войници точно за да се бият. Кому е нужна армия която не умее това?!
Иначе съм напълно съгласен с теб. Дори да ни е малка армията и да се съкрати още, да е най-вече боеспособна и оборудвана. По-добре 300 човека които могат да се бият, вместо 30 000 които не могат.
...десетки хиляди лева, които забележете после се харчат в България.
Не съм сигурен, но тези допълнителни суми над заплатата идват от бюджета на НАТО, ние данъкоплатците не сме работили за тях.
Глупости на търкалаци. Плаща им се командировъчни от бюджета на министерството на отбраната. И то заплатите са най-малксто, има куп други разходи...То затова фрегатата "Дръзки" се върна скоропостижно, заради безпаричие... Тези мисии са най-голямата мръсотия на света, защото чрез тях вадим чужди кестени от огъня... Кръвта е на нашите войничета, сметката я плаща обикновения данъкоплатец, а далаверата, под формата на политически индулгенции, са за родните управляващи... Защо смятате, че още щом стъпят в първата бяла държава, не са ги окошарили като обикновени престъпници, каквито всъщност са... Защото може да са престъпници, ама са си свои престъпници и затова ще им прощаваме, а пък те ще пращат войничетата в Ирак, Афганистан и Либия, и ще ни играят по свирката... Цъфнахме и вързахме, та сме тръгнали света да оправяме...
Коментар