IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НЕ на монополните и картелирани цени в България!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
    Преди време ти казах да не ми приписваш неща които не съм извършил ти си продължаваш.Никога не съм се кефил на повишение на цените щото и за мен ги вдигат.На чуждото нещастие не се радвам.Писал съм само че повишението е неизбежно при тези действия на политиците.Ти се опитваш да коментираш нещо което не разбираш.И си продължаваш.Сега твърдя че либерализацията ще доведе до повишение на цените но ти ме пак ме обвиняваш в друго.Ти хем искаш ниски цени хем подкрепяш мерки които повишават цените.Незнам дали го правиш от интерес или от некомпетентност.Говориш за пазар щото сега ситуацията е изгодна за потребителите.Като дойде другата ситуация тежка зима празни язовири и недостиг тогава пазара ще определи други цени.Така ще се нахендриш че ти е бедна фантазията щото ще имаш хем голямо потребление хем високи цени.Ще си говорим зимъска.За 25 години съм видял много неща.Би ли разяснил как да се издържат 5000 мегавата които през зимата са необходими а лятос не са?Да ги затваряме и специалистите на борсата???Под натиска на глупостта ще свалим такса достъп и такса пренос.Добре ще паднат цените.Но никой няма да ремонтира съоръженията и после аварийността скача.Така се седи на тъмно.Много пъти съм обяснявал че когато адвокати политици и счетоводители започнат да управляват енергетиката резултата ще бъде мрак и студ.Запомни го.Ама хубаво.
    Радва ме смяната на позициите ти, но се разминаваш - Долу хвалиш времето от преди Шиляшки и ниските цени на тока тогава (срещу което и аз нямам нищо против), но в същото време бе в тия последни месеци защитник на таксите, явно без дори да си се запознал за какво точно служат те. А точно по времето преди Шиляшки и всякаква политическа паплач да налазат жиците - ТАКИВА ТАКСИ НЯМАШЕ, а НЕК не само не бе пред фалит, а бе и на печалба.

Сега има такси, цените са в пъти по-високи и сте пред фалит. Последно, кое е добро- Да няма такси и цените да са ниски (?), като преди Шиляшки, или да има такси и високи цени като сега?

Срив зимата, ами дай-боже. Миналата зима въпреки многото мощности ако си спомням бяхме на ръба на възможностите си. Ами сега? Ако следващата зима е студена като миналата? 2 месеца - 10-15 градуса. След едно лято в което мините се затварят, а в системата парите са намалели. Ден-два на студено може би най-после ще доведат до някой арест и мисля, че нашенецът би ги преживял ако имаше ефект. Ни най-малко не оспорвам професионалната ти квалификация и въпреки не дотам доброто ти поведение, дори съм казвал понякога добра дума за теб в някой случаи, но силно се съмнявам в твоята обективност - ти си човек от системата, а ние сме само потребители - на теб плащат, от нас вземат. Относно таксите, запознай се точно защо би трябвало да са въведени. С либерализацията има смисъл от тях (От вчера може би те вече имат смисъл), но за времето в което някой ги е въвел без да имаме право на избор и противозаконно, трябва да се плати обещетение на граждани и компании (днес стана дума, че вероятно ще започнат дела по този казус), още повече така и не е ясно точно за какво са разходвани, след като така и така се събират в противоречие на евродирективите. Кой ще връща парите на граждани и компании в България? http://borsi.blog.bg/politika/2013/0...gariia.1047602

И ме разбираш погрешно. Нямам намерение да се занимавам с ток и енергетика - не съм експерт там, но за моите 280 лв. сметка ако се наложи ще нося дърва, бензин и кибрит ако трябва и държавата да подпалят тия които могат, защото не скапаните досегашни министри, ДЕКВР и шефовете на НЕК ми ги плащат, а на мен тия цени не ми харесват! Може да не съм експерт като теб и приятелите ви в ДЕКВР, но мразя да ме крадат. Това е! Нищо лично - само бизнес! Нали така казват и вашите хора като ни надуват сметките
    Last edited by Jay Gould; 29.04.2013, 22:50.
    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
      Глейте ФЕЦ-овете как бичат
      http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg
      Грешиш повече са.И товара е повече.Това което виждаш е присъедино към мрежата на ЕСО.Отделно са тези на 20 и 0,4 киловолта.Според мен като сложиш поне още 500мегавата ще стигнеш до истината.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
        Помня ги тия 3.5 цента, но помня и че хора като теб се кефиха на всяко повишение в последните години! Защо се радваше на всяко повишение и злобееше срещу хората не знам. Вероятно просто си такъв и от хората за които чуждото нещастие е нещо хубаво и с това живеете. Не знам каква полза си имал лично ти и не ме вълнува, но на мен ми омръзва някакви нагли, тъпи и некадърни "експерти" да ми качват цената от 10 години нон-стоп, да лобират дори в този форум за монополите и кражбите, да плюят всеки който пита "какво става", да защитават ДЕКВР, а в същото време да източват енергетиката, а после пак да качват цените, защото са не само крадливи, но и некадърни и са докарали системата почти до фалит - само за 10 години при това при пълен и невиждан никъде в ЕС монопол. От ток не разбирам - стъклар съм по образование - дай ми пещи, малко химия, избистрители, разбирам обаче от цени и ако една компания или конгломерат въпреки монопола си, трупа загуби, значи не се управлява добре, работещите в нея не си разбират от работата, оператора не си гледа задачите, а вероятно изпълняват лобистки интереси. Тук либерализация няма, но токът е по-скъп дори от Швеция - за промишления говоря. Тоя за домакинства също е по-скъп от доста страни, защото се оказа сте лъгали дори Европейската комисия какви са цените в страната. Нещо за което отдавна приказвахме, но вие отричахте и лъжехте дори по тази тема.

ДКЕВР лъже Брюксел за цените на тока у нас. Посочените стойности на електроенергията за нашата страна в Europe's Energy Portal са доста под реалната цена, която клиентите плащат на ЕРП-тата ДКЕВР лъже Брюксел за цените на тока у нас http://www.kaminata.net/dkevr-lazhe-...as-t75233.html
        Преди време ти казах да не ми приписваш неща които не съм извършил ти си продължаваш.Никога не съм се кефил на повишение на цените щото и за мен ги вдигат.На чуждото нещастие не се радвам.Писал съм само че повишението е неизбежно при тези действия на политиците.Ти се опитваш да коментираш нещо което не разбираш.И си продължаваш.Сега твърдя че либерализацията ще доведе до повишение на цените но ти ме пак ме обвиняваш в друго.Ти хем искаш ниски цени хем подкрепяш мерки които повишават цените.Незнам дали го правиш от интерес или от некомпетентност.Говориш за пазар щото сега ситуацията е изгодна за потребителите.Като дойде другата ситуация тежка зима празни язовири и недостиг тогава пазара ще определи други цени.Така ще се нахендриш че ти е бедна фантазията щото ще имаш хем голямо потребление хем високи цени.Ще си говорим зимъска.За 25 години съм видял много неща.Би ли разяснил как да се издържат 5000 мегавата които през зимата са необходими а лятос не са?Да ги затваряме и специалистите на борсата???Под натиска на глупостта ще свалим такса достъп и такса пренос.Добре ще паднат цените.Но никой няма да ремонтира съоръженията и после аварийността скача.Така се седи на тъмно.Много пъти съм обяснявал че когато адвокати политици и счетоводители започнат да управляват енергетиката резултата ще бъде мрак и студ.Запомни го.Ама хубаво.

Коментар

• Глейте ФЕЦ-овете как бичат
          http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg

Коментар

НЕК е в канала заради крадливи политици а не заради монопола.А ти случайно да помниш Шиляшки и едни 3,5 американски цента за цената на тока?Я виж колко беше тока когато НЕК беше цялата енергетика и колко е сега?А искаш ли да видиш там дето има либерализация каква е цената?
            Помня ги тия 3.5 цента, но помня и че хора като теб се кефиха на всяко повишение в последните години! Защо се радваше на всяко повишение и злобееше срещу хората не знам. Вероятно просто си такъв и от хората за които чуждото нещастие е нещо хубаво и с това живеете. Не знам каква полза си имал лично ти и не ме вълнува, но на мен ми омръзва някакви нагли, тъпи и некадърни "експерти" да ми качват цената от 10 години нон-стоп, да лобират дори в този форум за монополите и кражбите, да плюят всеки който пита "какво става", да защитават ДЕКВР, а в същото време да източват енергетиката, а после пак да качват цените, защото са не само крадливи, но и некадърни и са докарали системата почти до фалит - само за 10 години при това при пълен и невиждан никъде в ЕС монопол. От ток не разбирам - стъклар съм по образование - дай ми пещи, малко химия, избистрители, разбирам обаче от цени и ако една компания или конгломерат въпреки монопола си, трупа загуби, значи не се управлява добре, работещите в нея не си разбират от работата, операторът не си гледа задачите, а вероятно работещите изпълняват лобистки интереси и крадат. Тук либерализация няма, но токът е по-скъп дори от Швеция - за промишления говоря. Тоя за домакинства също е по-скъп от доста страни, защото се оказа сте лъгали дори Европейската комисия какви са цените в страната. Нещо за което отдавна приказвахме, но вие отричахте и лъжехте дори по тази тема.

ДКЕВР лъже Брюксел за цените на тока у нас. Посочените стойности на електроенергията за нашата страна в Europe's Energy Portal са доста под реалната цена, която клиентите плащат на ЕРП-тата ДКЕВР лъже Брюксел за цените на тока у нас http://www.kaminata.net/dkevr-lazhe-...as-t75233.html
            Last edited by Jay Gould; 29.04.2013, 17:27.
            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Понеже с вашите монополи и това, че искахте постоянно качване на цените много я прокопсахте , затова и НЕК е в канала с 2 милиарда минус. На преноса и разпределението да, затова са и двете такси в сметките ни. А как има либерализация може да видите в Чехия, Германия, Австрия и т.н. Докато бе един мобилен оператор сметките започваха от 40 лв. нагоре. Ако хората тук не помнят, ти поне си малко по-голям би следвало да не говориш глупости. Когато се появи втори, цените слязоха, а с третия са на сегашните си нива. В момента аз плащам нет, телевизия и 2 телефона мобилен и стационарен за 40 лв. Всичко.. С 4 тия оператор цените ще слязат още. С тока, ще стане същото, ако не за 1-2 г. то в дългосрочен план поне хората ще имат право на избор. Евтин ток къде има? Ами ако нямаше такъв, щяха да ви купуват скъпия ток в съседните страни, ама не би ......
              НЕК е в канала заради крадливи политици а не заради монопола.А ти случайно да помниш Шиляшки и едни 3,5 американски цента за цената на тока?Я виж колко беше тока когато НЕК беше цялата енергетика и колко е сега?А искаш ли да видиш там дето има либерализация каква е цената?

Коментар

...
                Понеже с вашите монополи и това, че искахте постоянно качване на цените много я прокопсахте , затова и НЕК е в канала с 2 милиарда минус. За пренос и разпределението да - затова са и двете такси в сметките ни. Само, че досега сме ги плащали незаконно и без никой да ни дава право на избор. В това отношение мисля, че скоро ще има дела за милиони от страна на големи потребители ощетени с таксите. Вероятно и граждански такива. Как се прави либерализация може да видите в Чехия, Германия, Австрия и т.н. Докато бе един мобилен оператор сметките започваха от 40 лв. нагоре. Ако хората тук не помнят, ти поне си малко по-голям, би следвало да не говориш глупости. Когато се появи втори оператор, цените слязоха, а с третия са на сегашните си нива. В момента аз плащам нет, телевизия и 2 телефона мобилен и стационарен за 40 лв и то защото пакета ми е такъв има и много по евтини. С 4 тия оператор цените ще слязат още. С тока, ще стане същото, ако не за 1-2 г., то в дългосрочен план, хората ще имат право на избор и различни тарифи. Евтин ток къде? Ами ако нямаше такъв, щяха да ви купуват скъпия ток в съседните страни, ама не би ...... Никой не ви го иска!
                Last edited by Jay Gould; 29.04.2013, 16:53.

Коментар

• Гледам че тука всички взеха да разбират от енергетика и по точно от Режими и управление на ЕЕС.Няма как да направиш либерализация на преносната и разпределиделната мрежи.Там монопола е сигурен.Таксите за зелена енергия високоефективно комбинирано производство кафавата такса какво ги правим и кой ще ги определя?Като сложим и договорите с американските тецове каква либерализация какви пет лева?Единствено възможно е централите които нямат договори да свалят цената или евтин внос.От къде един търговец ще докара по евтин ток?Либерализацията ще оскъпи тока не се лъжете.Кой е тоя глупак дето ще лобира за по ниски цени?При либерализацията има и един много лош момент.Не уцелиш ли потреблението отиваш на балансиращия пазар а там цените са петорни.В крайна сметка ще платиш много повече.Няма как да уцелиш щото няма как да знаеш какво ще е времето дали топло дали студено.Ще изревете на умряло но кой съм аз та да преча на гората да се разлисти?Колкото третия джиесем свали цените толкова ще се случи и с тока.Просто едни хора с лаптопи ще станат милионери.А вие ще си блеете както сега блеете в Мтел и Виваком.А тука във форума някои може да имат интерес от тая работа и ви баламосват.Не вярвайте на всеки а мислете.

Коментар

Джей, дай да видим как ще се получат нещата, после да надуваме фанфарите
                    Както казвам няма място за ентусиазъм и ще се води война още няколко години, но това е второ спечелено сражение в рамките само на 2-3 месеца след цели 5-6 години война, без нито една победа досега. Упорството и времето обаче си казват думата, а и пазарът се обърна срещу тях, а те не знаят как да противодейства. Ние пък знаем, ама не им казваме. Мините били пред фалит? Нека! АЕЦ - Козлодуй се чуди какво да прави? Нека! ТЕЦ овете спират? Нека! Фотоволаиците реват? Мор.... Профсъюзите готови за протест? Нека! Първата победа макар малка бе малкото намаление на цените на тока, но това - случилото се днес е равнозначно на разгрома при Сталинград и е капан в който сами се вкараха с последните повишения и с надеждата им навън цените да се качат отново и ще ги издърпат. Да, ама не! Цените вън са още по-ниски, а тук... Връщане назад няма, дори да опитват контраофанзиви, всички те ще са само с временен успех. 110 търговци на ток - конкуренцията ще е зверска, а който започне между първите ще натрупа пачки скоростно - Дори да се опитват отгоре да монополизират пазара, да се опитат да ги обединят в картел, или на правителствено ниво да ги контролират, то скоро ще влязат и играчи от чужбина (още търговци), от Гърция, Румъния от другаде, а може би след някоя година и от Сърбия. Токът е стока, токът е като вода, пари, няма как да го спрат, особено в изтънял пазар със спаднали печалби. Липсата на енергийна борса и нейното забавяне, само влоши ситуацията - вече за тях. Сега, ако има едно хладно лято - както засега се очертава, това ще значи още нисък разход на енергия и хората ще стоят без климатици. Това ще е още един пирон в ковчега.

Действията на кабинета в момента са единствения разумен и възможен за тях изход. Затова и казвам, че макар служебен, тоя кабинет свърши за 1 месец много повече работа, от всички за последните 8 години!

И ако са дозрели до днешното решение, то това значи, че и някъде там при тях, вече има опозиция, някой прави опити за преврат, има някой с мозък в главата, вместо досегашната безпросветна нагла талибанщина. Либерализацията на пазара, ако се извърши разумно може да доведе и от 30-40-50% намаление на цените. Да - някои ще фалират, но друго ще направят грандиозни печалби. За икономиката и борсата това обаче ще е + защото ще освободи много пари. Време е тия дотации за губещи бизнеси с ток да спрат, а БЕХ да се закрие. От енергийния холдинг нужда няма, освен, че само гълта пари.
                    Last edited by Jay Gould; 28.04.2013, 03:51.

Коментар

• Преносът остава регулиран. Активното обслужване изисква разход на хора. В балансирана група ефектът е почти нулев към настоящия момент. Няма борса... Какво очаквате?

Коментар

И аз много се зарадвах на тази новина, но съм леко скептичен.Прекалено силна е още енергийната мафия и може да опита да задържи пазара напук на протестите.

Коментар

Можело значи! Това което 2 кабинета, на Сергей и Бойко - за 8 години не направиха (!), едно събрано набързо в страх и паника, буквално от кол и въже, служебно правителство направи, само за 1 месец! Монополът на електроразпределителните дружества пада! Съгласно влязла отдавна в ЕС евроразпоредба (тя не е от днес, но Борисов "случайно" се правеше, че я няма) и в нашия Монополистан, малкият, среден бизнес, а и домакинствата, ще могат да си купуват ток от лицензирани от държавата над 110 (!) търговци на свободния пазар! Ефекта няма да е от днес, ще са нужни година-две, но ще е подобен на този с мобилните телефони!

Коментар

• Можело значи! Това което 2 кабинета, на Сергей и Бойко - за 8 години не направиха (!), едно събрано набързо в страх и паника, буквално от кол и въже, служебно правителство направи, само за 1 месец! Монополът на електроразпределителните дружества пада! Съгласно влязла отдавна в ЕС евроразпоредба (тя не е от днес, но Борисов "случайно" се правеше, че я няма) и в нашия Монополистан, малкият, среден бизнес, а и домакинствата, ще могат да си купуват ток от лицензирани от държавата над 110 (!) търговци на свободния пазар! Ефекта няма да е от днес, ще са нужни година-две, но ще е подобен на този с мобилните телефони!

Коментар

• ахх, мамини сладки
                              то, не бяха братко, вуйчо, стринка, ами вече де що е наоколо
                              пък ние си духаме супата

Бившият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев бе засечен от Комисията за разкриване на конфликт на интереси. След като ГЕРБ нарочи Семерджиев за виновник за високите сметки за ток и той напусна ръководния пост в регулатора, Комисията го захапа за имотни сделки.

Разследването е започнало след самосезиране на Комисията от 19 февруари т. г. по публикации в медиите. От събраните в хода на производството доказателства се установи, че Ангел Семерджиев е издал лиценз за търговия с електроенергия в полза на „Проенерджи Трейд“ ООД за срок от 10 години.

Фирмата е собственост на Анелия Димитрова, която е кръстница на детето му. Г-жа Анелия Димитрова му продава къща от затворен тип във вилната зона на с. Кошарица, община Несебър, на цени, двойно по-ниски от пазарните.

Впоследствие Семерджиев е продал и апартамент от 168 кв.м в Несебър на друга фирма на Димитрова – „Анрад консулт“ ЕООД, за сумата от 90 000 евро.

Установеното от Комисията вероятно ще бъде приложено като основание за обявяване на лиценза за търговия с елетроенергия за нищожен.
                              Last edited by съни(тя); 25.04.2013, 20:43.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                                В момента общественото мнение се обработва с манипулацията, че цената на тока ще скочи с 20-25%. Естествено от ДКЕВР казват, че няма да е толкова. И когато от 1 юли цената скочи "само" с 15% всички ние ще се радваме и ще аплодираме.
                                Всъщност трябва да има 100% либерализиран пазар за ЗАКУПУВАНЕ на енергия. И никакви преференции на никого. Който може да произвежда и да продава на свободен пазар- да заповяда. Който произвежда скъп ток-да си търси пазар в Германия и Дания.
                                Само дето енергийната мафия, която е абсолютно НАДПАРТИЙНА, в смисъл че стои по-високо от партиите, тя няма да допусне това.
                                Тази им практика, толкова се изтърка, че чак вече стават смешни...
                                Това, че свалиха Семерджиев и назначиха заместничката му, мисля... не води до никаква промяна
                                И изобщо, що за неЗависим орган е тази комисия, с назначения от управляващите?!

Напълно съм съгласна с това ти мнение, копирам го от "Политика"
                                Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                                Българите не са достатъчно загрижени за екопроблемите, смята министър Попов

Точно така! Изобщо не ме е грижа за белите мечки, които щели драстично да намалеят вследствие "глобалното затопляне". И заради това не искам да ми повишават цените на тока заради плащане на някакви "въглеродни квоти".

Изобщо не искам да плащам и "зелена добавка" в цената на тока, която да отива в дълбоките джобове на Цветелина Бориславова.

Не искам и да плащам "кафявата надбавка" за когенерация, с която да пълня бездънните джобове на софиянци!

Впрочем въглеродният двуокис е полезен за растенията. Повишава добивите.

Коментар

Working...
                                X