IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Слънчевите електроцентрали са национално предателство

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
    ......И тъй нататък глупости. Как да не е финализиран НИТО ЕДИН проект. Че аз със очите си съм виждал фотоволтаични централи. Една такава има и работи от близо две години в село Янково, Шуменска област. Централата е на братя Прокопиеви. И я направиха още преди да построят завод за фотоволтаични панели в Силистра. На каква цена мислиш че продават еленергията?
    А относно твърдението ти "Изграждането на ФЕЦ-ове в страната трябва да продължи", би ли обяснил ЗАЩО трябва да продължи. За да се повишат цените на еленергията?
    И не ми излизай с номера за изискването на ЕС до 2020г да имаме 16% енергия от ВЕИ.
    Никъде не е казано тази ВЕИ да е от фотоволтаик. Що да не е от биомаса? Малко ли са боклуците от биомаса, които сега складираме или заравяме? Малко ли е сламата, която се изгаря напълно незаконно? Малко ли е дървесината, която изгнива без всякаква полза в горите?
    За добив на енергия от вода и вятър нямаме особен потенциал, ама от биомасата и боклуците?

ТВЪРДО СЪМ ПРОТИВ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ КАТО МЕТОД ЗА ПРОМИШЛЕН ДОБИВ НА ЕНЕРГИЯ!!!
    По-точно съм против преференциални цени на изкупуване, превишаващи водните или вятърните. Да се изкупуват на цени на ВЕЦ, пък който иска да си прави фотоволтаични централи.
    И знаеш ли колко ще направят такава. НУЛА. ЗЕРО!
    Гигов,като отричаш фотоволтаиците,защото са скъпи не смяташ ли че изпадаш в положението не тези,които преди век отричаха автомобилите,защото са бавни, шумни и.т.н.
    Би ли ми казал,КАК една технология се развива,ако няма пазарно приложение???
    Ти какво,предпочиташ да замърсяваме въздуха с ТЕЦ Марица и подоби.
    А за АЕЦ,най-великото,според тебе, пак те питам ЗАЩО не стрим АЕЦ Белене????? Май ако калкулираш цената от поне 6млрд И зареждането,И отработеното гориво,в цената на тока за следващите 20г ще се получи ПОВЕЧЕ от един фотоволтаик.
    Съгласен съм че КПД-то им е малко,ама за да се звива една технология,трябват ПАРИ, т.е. продажби. И няма как да стане,ако не се продават.
    А най-големият проблем,у нас е че се финансират централи до 100мВ.За мене това си е държавна помощ за едрият бизнес,а не кредитиране на малки и средни предприятия.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
      ......И тъй нататък глупости. Как да не е финализиран НИТО ЕДИН проект. Че аз със очите си съм виждал фотоволтаични централи. Една такава има и работи от близо две години в село Янково, Шуменска област. ЗЕРО!
      Прав си Гигов има завършени и работещи проекти, свързани към ЕРП-та, но моят коментар се отнасяше за проекти които са подадени като пакет от документи и чакат предложение за договор от Агенцията и ДФ. Всички ФЕЦ-ове в БГ са финансирани от различни инвеститори или банки, но не са обвързани по никакъв начин с европейските струткури за финансиране. Процеса по изграждане на ФЕЦ, финансиран от европейски субсидии е следния: Вкарваш проекта в Агенцията и чакаш одобрение на бизнес плана, получаваш "зален светофар" и сключваш договор за изграждане. Договора ти е един вид гарант за заем от банката, теглиш кредит и имаш две години да построиш ФЕЦ. После подлежиш на одит за признаване на разходите и чак тогава Агенцията погасява сумарните разходи (няма да са повече от 25-30% от кредита). Всички работещи в момента ФЕЦ-ове в БГ НЯМА да получат финансиране от европейските фондове и това трябва да е ясно на всички. ЕРП-тата блъскат сметките с таксата "зелена енергия" за да наострят хората срещу това развитие на енергетиката и да запазят монопола. Дори и да премахнат изкупуването на слънчева енергия, ще сложат нов налог (нещо свързано с ширещия се масов глад по света и за хуманността по отношение на отглежднане на царевица за етанол...). Аз вметнах и в предния си коментар, Целта е изграждането на един добре развит енергиен пазар с постепенно намаляване на цените на изкупуване и пренасочване към продаването на т.нар. квоти на борсов принцип.
      Българския Коледен дух е духът на заклано прасе...

Коментар

• Първоначално изпратено от Pinokio Разгледай мнение
        Изграждането на ФЕЦ-ове в страната трябва да продължи, но наистина е неоспорим факт че досега нито един проект не е бил финализиран и обвързан с договор ....
        ......И тъй нататък глупости. Как да не е финализиран НИТО ЕДИН проект. Че аз със очите си съм виждал фотоволтаични централи. Една такава има и работи от близо две години в село Янково, Шуменска област. Централата е на братя Прокопиеви. И я направиха още преди да построят завод за фотоволтаични панели в Силистра. На каква цена мислиш че продават еленергията?
        А относно твърдението ти "Изграждането на ФЕЦ-ове в страната трябва да продължи", би ли обяснил ЗАЩО трябва да продължи. За да се повишат цените на еленергията?
        И не ми излизай с номера за изискването на ЕС до 2020г да имаме 16% енергия от ВЕИ.
        Никъде не е казано тази ВЕИ да е от фотоволтаик. Що да не е от биомаса? Малко ли са боклуците от биомаса, които сега складираме или заравяме? Малко ли е сламата, която се изгаря напълно незаконно? Малко ли е дървесината, която изгнива без всякаква полза в горите?
        За добив на енергия от вода и вятър нямаме особен потенциал, ама от биомасата и боклуците?

ТВЪРДО СЪМ ПРОТИВ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ КАТО МЕТОД ЗА ПРОМИШЛЕН ДОБИВ НА ЕНЕРГИЯ!!!
        По-точно съм против преференциални цени на изкупуване, превишаващи водните или вятърните. Да се изкупуват на цени на ВЕЦ, пък който иска да си прави фотоволтаични централи.
        И знаеш ли колко ще направят такава. НУЛА. ЗЕРО!
        Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
          Toтална идиотия е че спомагат за облекчаване на потреблението в пикови часове.Напротив точно обратното е.Природата няма навика да се съобразява с нашите потребности от ток.Точно когато е най ниско потреблението точно тогава духа най силен вятър.Вятъра и слънцето освен това изискват значителни регулиращи мощности.Не може да разглеждаш тези производства извън работата на ЕЕС.
          Втората тотална идиотия е че не може без участието на държавата да се изгради АЕЦ.Държавата определя регулацията.Ако има свободен пазар какво пречи на частна фирма да изгради АЕЦ,но когато държавата пречи наистина е невъзможно.Вятъра и слънцето не могат да се увеличават повече от 15-20% от от товара на ЕЕС.И то при положение че няма АЕЦ.А като сложим и факта че блоковете са по 1000 МВ положението става неспасяемо.Представи си какво ще стане когато товара започва да расте а вятъра спира да духа и в този момент изключи 1000 мегаватов блок от технологична защита.Какво правим?
          Първо, говоря ти за фотоволтаиците по-долу и имам предвид, че с промяната на климата пикът се премества към 11-12ч. през деня, когато слънчевата радиация е най-силна и електропроизводството най-голямо, т.е.натоварването на системата заради включване на климатици и т.н.може да се облекчи от ФЕЦ. Второ, казах, че ВЕИ не може да са алтернатива на АЕЦ, точно поради непостоянния характер на ВЕИ. И трето, когато говорех за това, че АЕЦ не може да се изгради без участието на държавата, имах предвид България и родни частни инвестиции...
          Съгласен съм, че с вятърните централи въпросът е по-сложен, защото най-висока производителност имат сутрин, между 2 и 5 часа. Но пък северните страни/Скандинавските, прим./ разчитат до голяма степен предимно на ВтЕЦ.
          Казваш, повече от 15-20% не може...По-долу нали прочете какво казват испанците -"На 6-ти януари 2011 г. 75% от потребената електроенергия в Испания е произведена от възобновяеми източници и едва 4% от въглища".

Коментар

• Изграждането на ФЕЦ-ове в страната трябва да продължи, но наистина е неоспорим факт че досега нито един проект не е бил финализиран и обвързан с договор от Агенцията и каквото е построено то е или със собствени средства или с бизнес кредити, които са с малък период на погасяване. В крайна сметка бизнесът е полезен и прекрасен (живот и здраве да уредят и търговията с квоти) но бизнес средата е ужасна. Последния картелен камшик предложен и прекаран от асоциацията ще остави дълбок отпечатък по отношението на изграждането на ФЕЦ-ове чрез финансиране по европейските програми. Инвестицията не може да бъде раздробена по направления (примерно батериите от EU, фундаментите от БГ, инверторите.....) а е необходимо всичките елемети на ФЕЦ да минат през една фирма (която е член на асоциацията, налага цени според споразумението, според прогнозните резултати и финансовия поток по евентуалния договор с Агенцията). Това малоумие на правната рамка ще лъсне на бял свят когато започнат да се подписват договорите....Успех

Коментар

• Първоначално изпратено от Dinosaur Разгледай мнение
              Фотоволтаиците и останалите ВЕИ не са алтернатива на АЕЦ. Те спомагат за облекчаване на енергийния баланс в пиковите часове, а с промяната в климата пиковете се изместват.А кой е длъжен,Mr_crash, да плаща огромните разходи за АЕЦ; може ли частен производител да си позволи да изгради АЕЦ без помощта на държавата."Белене" е показателен случай.Няма експерименти с фотоволтаиците, те ще бъдат все по-значима част в енергийния микс;но е верно, че ефективността им е ниска все още.Преференциите са от 3 години; за този период са изградени едва 16 MW и около 350 MW вятърни.И те ще доведат до увеличаване на цената с 1,5%, а общото увеличение се предполага да е 5% от юли.hohohoo, от къде го измисли това двойно субсидиране? Субсидира се първоначалната инвестиция за централи 70-80 кW, а това е нищо. И знаеш ли колко са одобрените проекти до сега?...А колко са получилите субсидии? Точно нула.
              Toтална идиотия е че спомагат за облекчаване на потреблението в пикови часове.Напротив точно обратното е.Природата няма навика да се съобразява с нашите потребности от ток.Точно когато е най ниско потреблението точно тогава духа най силен вятър.Вятъра и слънцето освен това изискват значителни регулиращи мощности.Не може да разглеждаш тези производства извън работата на ЕЕС.
              Втората тотална идиотия е че не може без участието на държавата да се изгради АЕЦ.Държавата определя регулацията.Ако има свободен пазар какво пречи на частна фирма да изгради АЕЦ,но когато държавата пречи наистина е невъзможно.Вятъра и слънцето не могат да се увеличават повече от 15-20% от от товара на ЕЕС.И то при положение че няма АЕЦ.А като сложим и факта че блоковете са по 1000 МВ положението става неспасяемо.Представи си какво ще стане когато товара започва да расте а вятъра спира да духа и в този момент изключи 1000 мегаватов блок от технологична защита.Какво правим?

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                Това надявам се ако го говориш е за проветрение на зъбите а ако го пишеш само за раздвижване на пръстите.Моля те друг път преди да напишеш нещо вземи се ограмоти.Това дето си го написал е пълна идиотщина и проява на тотална неграмотност.Жалко че нивото на форума е паднало толкова.
                Кое точно, смяташ, е идиотщина?
                Хайде, пич, вдигай нивото на форума...
                Last edited by Dinosaur; 18.02.2011, 22:55.

Коментар

• "Двойно субсидиране"-ако изобщо се добереш. Основно, и тук нещата се разиграват под масата. Реално, чистият, почтен гражданин, просто не може да се свърже и законно да продава, па ако ще, и на несубсидирани цени, защото лобита, мафии, всички са се навързали като свински черва и цицат ли, цицат...Аз не си построих, въпреки, че исках. Провали ми се финансирането преди три години, нещата не се случиха...И СЛАВА БОГУ ! Щях да съм се набълбукал за 25 години напред и нямаше да разработвам нищата, в която, практически, съм сам в момента. Съчувствам на прецаканите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dinosaur Разгледай мнение
                    Фотоволтаиците и останалите ВЕИ не са алтернатива на АЕЦ. Те спомагат за облекчаване на енергийния баланс в пиковите часове, а с промяната в климата пиковете се изместват.А кой е длъжен,Mr_crash, да плаща огромните разходи за АЕЦ; може ли частен производител да си позволи да изгради АЕЦ без помощта на държавата."Белене" е показателен случай.Няма експерименти с фотоволтаиците, те ще бъдат все по-значима част в енергийния микс;но е верно, че ефективността им е ниска все още.Преференциите са от 3 години; за този период са изградени едва 16 MW и около 350 MW вятърни.И те ще доведат до увеличаване на цената с 1,5%, а общото увеличение се предполага да е 5% от юли.hohohoo, от къде го измисли това двойно субсидиране? Субсидира се първоначалната инвестиция за централи 70-80 кW, а това е нищо. И знаеш ли колко са одобрените проекти до сега?...А колко са получилите субсидии? Точно нула.
                    Това надявам се ако го говориш е за проветрение на зъбите а ако го пишеш само за раздвижване на пръстите.Моля те друг път преди да напишеш нещо вземи се ограмоти.Това дето си го написал е пълна идиотщина и проява на тотална неграмотност.Жалко че нивото на форума е паднало толкова.

Коментар

• Интерес представлява и един факт в България, а именно постепенното криминализиране на сектора чрез убиване на конкуренцията и установяване на картел с разпределение на пазара на фирмите, които изграждат ФЕЦ-ове. Асоциации на производителите и т.н. подкопават желанието на дори и малкото инвеститори да се вгледат и да открият положителното в този наистина полезен бизнес.
                      Само за пример Ви представям следната реална ситуация : Сельо продава земята си от 100 дка на Градьо. Градьо прави смяна на статута на земята, пуска в местното енерго заявление за ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор и дава 200-300лв. на безработния инженер-съсед да направи проектче. Осигурява печатче от съученика-строител и изведнъж решава че цялата "недомислица" има високо финансово значение (300 000 евро например).
                      Оттам нататък започва чакането на "големия" инвеститор (много често за най-голямата ФЕЦ в БГ!?!)............"Да ама Не". В паралел енергото отчита че ще пусне такива мощности и си пише 0.5% към общите 16% като ангажимент. Б.Б.удря документа и отсича "Зелени сме" и т.н. А земята си стои, Сельо я гледа озадачено и цъка с език "Един пипер поне да бях посял...".
                      Според мен слънчевия бизнес в БГ има бъдеще, но трябва да се смъкне цената евро/ват предлагана от фирмичките-изпънители, да се строи върху евтина земя (задължително УПИ) и да откачат процедурите от ЗУТ (надзори, проектанти и прочие маймуни на клона). Приятна вечер на всички.

Коментар

• Първоначално изпратено от hohohoo Разгледай мнение
                        бтв, не съм против ВЕИ като цяло - ясно е че трябва да изпълняваме евродирективи, ама нашите идиоти от министервтвото така засраха нещата, че вместо със субсидиите да се направят десетки хиляди малки централки по селата, та да се отворят доволно много работни места, сега 5-6 намазани инвеститора ще източат фондовете... и за капак аз и ти ще им плащаме 20+ години преференциалните цени.... ами, мамата....
                        В този ти извод има голяма доза истина.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          "Двойно субсидирани"? Ти, може би, си построил, свързал и узаконил поне една ФЕЦ? А, при това ти двойно субсидиране кога, аджеба, ще ти се изплати? След 5, 10 или 15 години? ФЕЦ ще ме стигнат по цена, ефективност и т.н., дори и да им намериш тройно субсидиране, НА КУКОВО ЛЯТО. Спокойно могат ме цуна отзад
                          изкупната цена преференциална ли е? това не е ли субсидиране?

евро субсидии за първоначална инвестиция във ВЕИ има ли? това не е ли субсидиране?

а кога ще се изплати - мен хич не ме е грижа. ако пък е толкова неефективно че и след ДВОЙНО субсидиране да не ти се вързват сметките - ами няма да го правиш бе, ама що ревеш не разбирам? дай да направим изкупната цена 5лв на киловат та да си доволен

всичко е пазарна икономика бе пич, много хора НЕ СМЕ съгласни нашите пари да се ПОДАРЯВАТ на разни "инвеститори" за ВЕИ, та на всичко отгоре и цената на тока да ми скача заради тях...

бтв, не съм против ВЕИ като цяло - ясно е че трябва да изпълняваме евродирективи, ама нашите идиоти от министервтвото така засраха нещата, че вместо със субсидиите да се направят десетки хиляди малки централки по селата, та да се отворят доволно много работни места, сега 5-6 намазани инвеститора ще източат фондовете... и за капак аз и ти ще им плащаме 20+ години преференциалните цени.... ами, мамата....

Коментар

• Фотоволтаиците и останалите ВЕИ не са алтернатива на АЕЦ. Те спомагат за облекчаване на енергийния баланс в пиковите часове, а с промяната в климата пиковете се изместват.А кой е длъжен,Mr_crash, да плаща огромните разходи за АЕЦ; може ли частен производител да си позволи да изгради АЕЦ без помощта на държавата."Белене" е показателен случай.Няма експерименти с фотоволтаиците, те ще бъдат все по-значима част в енергийния микс;но е верно, че ефективността им е ниска все още.Преференциите са от 3 години; за този период са изградени едва 16 MW и около 350 MW вятърни.И те ще доведат до увеличаване на цената с 1,5%, а общото увеличение се предполага да е 5% от юли.hohohoo, от къде го измисли това двойно субсидиране? Субсидира се първоначалната инвестиция за централи 70-80 кW, а това е нищо. И знаеш ли колко са одобрените проекти до сега?...А колко са получилите субсидии? Точно нула.

Коментар

• "Двойно субсидирани"? Ти, може би, си построил, свързал и узаконил поне една ФЕЦ? А, при това ти двойно субсидиране кога, аджеба, ще ти се изплати? След 5, 10 или 15 години? ФЕЦ ще ме стигнат по цена, ефективност и т.н., дори и да им намериш тройно субсидиране, НА КУКОВО ЛЯТО. Спокойно могат ме цуна отзад

Коментар

• Първоначално изпратено от Mr_crash Разгледай мнение
                                Динозавре, никой не е длъжен да плаща за
                                експериментите с тея "зелени" източници на енергия. Нека производителите на перки и стъкленици да се съревновават на пазарен принцип с АЕЦ, ВЕЦ и ТЕЦ. Стоп на всякакви субсидии, ако искат да продължат с
                                експериментите, да си намерят друг спонсор.

Отделно от това, ФВЦ произвеждат нищо
                                в моменти когато консумацията е най-голяма-
                                рано сутрин и късно вечер през зимата. Не
                                виждам реална полза от тези експерименти,
                                до момент в който цената на енергията не стане съизмерима с тази на АЕЦ. До тогава -
                                марш в лабораторията и като измислят нещо
                                по-ефективно , да го предложат ка клиента.
                                Иначе по-добре да си говорим за корупцията
                                в енергетиката.
                                +1
                                на всичко отгоре за ВЕИ има ДВОЙНО субсидиране - хем първоначалната инвестиция е субсидирана, хем изкупната цена им е зверски завишена...

не случайно сектора се мафиотизира ...

Коментар

Working...
                                X