IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво мислите за масовата регистрация по ДДС?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ....

Коментар

• Първоначално изпратено от vikhunter
      Първоначално изпратено от експерт-строител
      А за цените на счетоводителите Джей го е писал - за по малко от 200 лв няма и вратата да ти отворят...
      Да речем, че в провинцията може и за по-малко да се навият, но защо е необходимо да се пръскат пари за бумащина и да се ликвидират и малкото реално работещи хора, които са оцеляли след хиперинфлация, масов рекет, чужда инвазия, държавен ботуш, битова и организирана престъпност .......?
      Какви ги говорите ве, момчета. Какви 200 лв. То да не е чистачка в блока.
      Под 800 лв на месец забрави, и то ако няма за възстановяване.
      Тук става въпрос за счетоводство на малка фирма с малък оборот. Счетоводителите обикновено хващат 20-30 такива фирми и от всяка вземат някаква сума 100-200 лв и така си докарват добри пари....
      Номера обаче е че и тези счетоводители ще трябва да се регистрират по ДДС и така ще вдигнат мизата на всички с 20%

Така, че до по-долу написалия Ironhorse:
      Не знам 150лв дали са много или малко за счетоводителка, но се приготви скоро да даваш още 30лв. отгоре.

Коментар

• Идеята е добра, добре е всички да са регистрирани по ЗДДС. Така определено ще намалеят злоупотребите, защото всеки месец фирмите задължително ще подават справка по ЗДДС, вкл. Дневници на покупките и продажбите, и при една евентуална ревизия след това самата фирма ще е доста ограничена от към възможности за манипулации.
        За.

Коментар

• Ами представи си, че фирмите ти са фризьорски салони. Какъвто и да е дребен бизнес в сферата на услугите. Себестойността ти се формира основно от труд, няма да си връщаш почти никакво ДДС. Но ще трябва да внасяш 20%. Не можеш да вдигнеш цените в тази криза. Какво правиш тогава?
          Първоначално изпратено от Ironhorse
          Аз имам две фирми регистрирани по ДДС. И през ум не ми минава да имам фирма нерегистрирана.
          Примера по-долу, с това че малките купуват от големите с ДДС, а после ....
          Тоя дето го е написал май грам не отбира от търговия.
          Ако си законен е чисто самоубийство да не си рег. по ДДС.
          Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Това е абсолютно невзъможно, дори и технически. Стига сте си чесали езиците с полюциите на Дянков...

Коментар

• Примера по-долу, с това че малките купуват от големите с ДДС, а после ....
              За това кой, колко разбира не е уместно да говорим.... може би друг път, в друга тема.....

Погледнато от твоята камбанария, си прав. Логично е да можеш да издаваш данъчна фактура, на данъчно регистрираните фирми. Но какъв е смисъла търговеца в плод-зеленчук, да издава данъчна фактура за 1кг. краставици примерно в сергията си? Или ВиК работника да издава данъчна фактура за коляно, муфа и др. на клиента си в частен апартамент? В горните два случая ДДС е начислено и то влиза в бюджета. Губи се само ДДС в/у печалбата на дребния търговец, но пък той плаща патент, осигуровки и др.
              Случаи като горните не са малко.

Коментар

• Първоначално изпратено от експерт-строител
                А за цените на счетоводителите Джей го е писал - за по малко от 200 лв няма и вратата да ти отворят...
                Да речем, че в провинцията може и за по-малко да се навият, но защо е необходимо да се пръскат пари за бумащина и да се ликвидират и малкото реално работещи хора, които са оцеляли след хиперинфлация, масов рекет, чужда инвазия, държавен ботуш, битова и организирана престъпност .......?
                Какви ги говорите ве, момчета. Какви 200 лв. То да не е чистачка в блока.
                Под 800 лв на месец забрави, и то ако няма за възстановяване.

Коментар

• Първоначално изпратено от експерт-строител
                  Но има и други проблеми.
                  - веригата на ДДС ще стане непроследима...Те сега ревизорите не смогват с работата за да се върне бързо ДДС, а още 500к фирми да се контролират е практически невъзможно - още 10к данъчни служители нито могат да се назначат, нито да се намерят като хора.
                  Ако разровят и данъчните, приходите в държавата съвсем ще се скапят...

НЕ Е ЛИ ТОВА ЦЕЛТА ???

Коментар

• Какво става с фирмите, които произвеждат?
                    Там за да направиш себестойност на единица изделие ти трябват ф-ри за доставка. Да речем, че продаваш на населението - тогава ще можеш да скриеш около 50-70 % от продажбите, но при данъчна ревизия първо ще ти проверят складовата наличност. Така че ще е необходима и да показваш продажби повече.
                    Когато продаваш продукцията си на фирми - тук мисля, че няма място за разяснение, че в сивия сектор няма как да влезеш.
                    И не на последно място - разхода за РЗ - средствата отделени за това няма как да ти послужат за покупка на стоки или суровини, следователно няма как да приспаднеш ДДС./ не се губи само ДДС-то върху печалбата, затова споменавам разхода за РЗ/.
                    Вноските за СО и ЗО - и сега си имаме минимални осигурителни прагове и бюджета се прави с тези разчети, така че не виждам как ще намалеят осиг.вноски от малките фирми.
                    Единствено за каето се сещам, че този вариант за регистрация по ЗДДС няма да се сбъдне е големата административна необходимост за контролиране на този процес, но със подходящ софтуер в НАП, може и да са го измислили вече....

Коментар

• Първоначално изпратено от Ironhorse
                      Въвеждането на задължителна регистрация може само да изсветли доходте.
                      Изцяло за. Когато правилата са еднакви за всички ще се повичи ефективността на икономиката ни, а и събираемостта на ДДС.

Коментар

• Ефекта ще е че ще се загуби смисъла от около 50 000 фирми.
                        При достигане на прага, се задейства втора после третата фирма.

Сега няма да има такава възможност !
                        Аз имам две фирми регистрирани по ДДС. И през ум не ми минава да имам фирма нерегистрирана.
                        Примера по-долу, с това че малките купуват от големите с ДДС, а после ....

Въвеждането на задължителна регистрация може само да изсветли доходте.

Моят счетоводител ми взима 150 лв. на месец. Много или малко, толкова !

Коментар

• Re: Какво мислите за масовата регистрация по ДДС?

Първоначално изпратено от експерт-строител
                          Това "Не мисля, че ще успеят да преминат...." не го разбирам. Като нямат друг изход, какво очакваш да направят?
                          ...
                          -дребните производители и предлагащи услуги ще спрат /или ще намалят/ издаването на касови бонове. До сега те нямаха проблеми с издаването, защото бяха на патент. С това ще намалеят социалните и здравни вноски.

-патентният данък ще отпадне, а стова и едно сериозно перо в бюджета на общините.
                          Предлагащите услуги на населението и сега работят в "сивата мъгла". Но какво става с предлагащите услуги на фирми?
                          Там в сивия и/или черния сектор не може да се влезе (изключенията ще се броят на пръсти за една фирма през годината).
                          По голямата част от създадените фирми е поради този факт - контрагентите им искат документ за да им платят.
                          Вярно е, че патента ще отпадне, но пък ще се увеличи внасянето на ДДС.

Коментар

• А за цените на счетоводителите Джей го е писал - за по малко от 200 лв няма и вратата да ти отворят...

Коментар

• Това май съм го пропуснал... За какво точно става въпрос? Всички фирмим ще трябва да са регистрирани по ДДС ли?
                              Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• Първоначално изпратено от al64ad
                                Не проумявам ,защо не емитират облигации /макар и късно ,макар и скъпо,като толкова не им се прави реално орязване на разходите/ и не мирясат,а изкарват "поредната простотия на дневен ред"! Не знам какво логическо обяснение за действията им да потърся.................Ей туй рейтинга голяма работа било...
                                Вече какви ли не теории на конспирацията взеха да ми се привиждат.
                                ще стане като във вица с изручаните жабета-накрая пак ще емитират,но условията ще са по-лоши и виновник ще търсят за проспаното време.Днес четох,че ББР е пуснала облигации с 5% лихва,какво пречи и МФ да го направи.
                                http://milom.blog.bg/

Коментар

Working...
                                X