IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спрете да трупате в банка, инвестирайте - каза премиерът

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
    Не става , ти ги четеш данните както дявала чете евангелието ! Защо сравняваш различни години , първо и силно се съмнявам в тези 40% как са получени..Я дай фирмените с колко нарастват 07-08 г.

Домакинствата дължаха следните жилищни кредити:
    1)
    - в края на 2003г. - 408,313 хил. лв.
    2)
    - в края на 2011г. - 9,368,120 хил. лв.
    Тоест за 8 години са се увеличили над 22 пъти?!?!?!?

Домакинствата дължаха следните потребителски кредити на банковата система:
    1)
    - в края на 2003г. - 1,708,390 хил. лв.
    2)
    - в края на 2011г. - 9,145,099 хил. лв.
    Тоест за 8 години са се увеличили над 5.3 пъти.

Фирмите извън финансовия сектор дължаха на банковата система:
    1)
    - в края на 2003г. - 6,682,149 хил. лв.
    2)
    - в края на 2011г. - 36,939,271 хил. лв.
    Тоест за 8 години са се увеличили по-малко от 5.6 пъти.

Данни за 2003г.:
    http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/publ...2003_a1_bg.xls

Данни за 2011г.:
    http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/publ...1112_a2_bg.xls

Коментар

• bertram, тези кредити, за които говориш, няма как да стоят разсрочени до безкрай. след второто преструктуриране мача навлиза в продълженията след, което ако кредитополучателя не си плаща, банката прави кредита съдебен. при трето преструктуриране банката провизира на 100% и за нея е по-добре да реализира обезпечението и да прибере каквото може, вместо да провизира целия кредит.

супертрейдър, не спираш да се изказваш неподготвен и ако е възможно по всякакви теми, нищо че обикновенно хал-хабер си нямаш от това, за което се пише. лудата крава искала да прибере имота на човека с договорната ипотека и после човечеца да му се молел да му го върне. алоооу, ти имаш ли идея как се сключва договорна ипотека? ако човечеца си спазва условията от договорната ипотека и си обслужва коректно задълженията, никой не може да му барне имота.
      ти супертрейдъре, ако ми дадеш назаем пари и аз след няколко месеца спра да ти ги връщам, ще ми ги отпишеш ли? ей така, щото си много готин и алтруист по душа?

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
        Премиерът като каже А да каже и Б а примерно

1. БНБ да не се прави на ущипана госпожица, а да издаде ударно лицензи на мераклии да открият банки. Говорим за чужди банки. Да видим тогава дали няма да има предоговаряне на лихвени условия с читавите кредитополучатели. В момента читавите плащат масрафа на псевдобанкери и балонери. И понеже на практика всички банки представени в БГ са в лайната благодарения на 'професионалистите' дето ги ръководят....всички са в картел и да искат няма как да предложат нормални условия за кредититране, защото няма откъде да покрият дупката формирана от кредити даден на крупни бизнесмени на практика без покритие. В момента тези кредити седят разсрочени до безкрай почти, а дупката в лихвените постъпления се запълва от дребните с ипотеки и работещи все още бизнеси. Ако дойдат нови играчи без 'хистори' ще стане много интересно за разни юнаци като Левонката.

2. Да се въведе един скромен данък върху доходите от лихви по депозити, както е примерно в Анлгия.

3. То всъщност трябва да 0. Да се направи от КФН работеща институция, която реално да регулира и контролира пазара, защото в момента КФН не знам какво е.

4. Да се направи законова уредба , която да позволява в много кратки срокове да се уреждат търговски спорове без да има опцията да се проточват дела на 18 инстанции с 22 преразглеждания. Няма как да имаш нормална инвестиционна среда в държава, в която откровен крадец може да присвои твои средства и да се влачите по съдилища с години, докато стигнете до поредния подкупен от него съдия, който да отсъди, че е невинен.

Всичко останало е чист популизъм от страна на премиера.

поздрави
        1. Мдаа, то па щото има голем наплив от чужди банки да си набият парите в тукашната джунгла. В тая джунгла се работи на сегашните лихви, който се излъже да ги смъкне, моментално ще потъне в ла*ната . Бай Ганьо и 100% да му е лихвата по кредита , и 1% да му е - все нема да си го връща, а ще се прави на много хитър

2. Най-много да станем свиделите на нещо от сорта на "сиви" депозити. Ние сме изобретателни, ще му намерим цаката - накрая по тоя данък ще се потрошат повече пари по административни разходи, отколкото ще влезнат некакви приходи.

3. Пазар, пазар - кой пазар ? БФБ ли ?

4. Че то и сега става много лесно - кеф ти да си минеш фактурата през некое факторинг дружество, кеф ти направо да си извадиш изпълнителен лист - варианти бол. Ма требва да се бръкне човек за кадърен адвокат да му обясни нещата

Коментар

• Inform

Не става , ти ги четеш данните както дявала чете евангелието ! Защо сравняваш различни години , първо и силно се съмнявам в тези 40% как са получени..Я дай фирмените с колко нарастват 07-08 г.
          D.Y.F-091066

Коментар

• bertram

Прекалено пост фактум е всичко . Аз написах едно изречение , но лудата крава писа да не пиша така , че не било законно. Всичко вече е след като колата се е обърнала , но на нас не ни е известно официално..ще стане.
            D.Y.F-091066

Коментар

Балонът при кредитирането на фирмите не те ли притеснява , при положение че потреблението падна заедно с доходите. Как ли са обезпечени тези кредити - с грънци и похлупаци за тях сигурно.Балон на жилищата , балонни жилища не са ми известни..някой да е заживял в балон.
              Фирмите извън финансовата индустрия дължаха на банковата система:
              1)
              - в края на 2010г. - 34,774,861 хил. лв.
              2)
              - в края на 2011г. - 36,939,271 хил. лв.
              Тоест за една година има повишение с по-малко от 7%.

За сравнение домакинствата дължаха на банковата система следните жилищни кредити:
              1)
              - в края на 2007г. - 5,890,143 хил. лв.
              2)
              - в края на 2008г. - 8,257,348 хил. лв.
              Тоест за една година имаше повишение "само" с над 40%.

Жалко, че все още има такива, които вярват, че е напълно нормално да се повишават жилищните кредити с над 40% на година.

http://www.bnb.bg/Statistics/index.htm

Коментар

1. БНБ да не се прави на ущипана госпожица, а да издаде ударно лицензи на мераклии да открият банки. Говорим за чужди банки. Да видим тогава дали няма да има предоговаряне на лихвени условия с читавите кредитополучатели. В момента читавите плащат масрафа на псевдобанкери и балонери. И понеже на практика всички банки представени в БГ са в лайната благодарения на 'професионалистите' дето ги ръководят....всички са в картел и да искат няма как да предложат нормални условия за кредититране, защото няма откъде да покрият дупката формирана от кредити даден на крупни бизнесмени на практика без покритие. В момента тези кредити седят разсрочени до безкрай почти, а дупката в лихвените постъпления се запълва от дребните с ипотеки и работещи все още бизнеси. Ако дойдат нови играчи без 'хистори' ще стане много интересно за разни юнаци като Левонката.

2. Да се въведе един скромен данък върху доходите от лихви по депозити, както е примерно в Анлгия.

3. То всъщност трябва да 0. Да се направи от КФН работеща институция, която реално да регулира и контролира пазара, защото в момента КФН не знам какво е.

4. Да се направи законова уредба , която да позволява в много кратки срокове да се уреждат търговски спорове без да има опцията да се проточват дела на 18 инстанции с 22 преразглеждания. Няма как да имаш нормална инвестиционна среда в държава, в която откровен крадец може да присвои твои средства и да се влачите по съдилища с години, докато стигнете до поредния подкупен от него съдия, който да отсъди, че е невинен.

поздрави
                Много верно, много точно , В ДЕСЕТКАТА!

Коментар

поздрави
                  1. е колко банки да има в БГ - 1000? че те сега като изляза са повече от кафенетата. айде стига. як надзор трябва и твърда ръка, иначе дали са 5, 50 или 500 - те все си влизат в картелче и се разбират колко точно да скубят овцете.

2. държавата е доказала че данъците се управляват неефективно, ти нов данък предлагаш. и ти май си хвърлил очо на моите кинти я марш на работа, тия като мен и да си изтеглят парите те при теб няма да отидат

3. точно! КФН трябва да работи - като за начало солени глоби, запори и прокуратура за хоря дето явно всяват паника сред вложителите вещаейки крах ден след ден месец след месец година след година...

4. подкрепям 100%

Коментар

• В момента 5-6%дето ги искаш са реално много , лихвата не бива да е по висока от ръста на икономиката и реалната инфлация е равна на него.В щатите лихвата е нулева , нула спокойно може да бъде и банките ще са стабилни.Те не я направиха и ще се види до какво води надутата лихва.
                    D.Y.F-091066

Коментар

Алчен си просто - 20% лихва ? Няма читави кредитополучатели за кредити с такава лихва , то за 7% няма..Сънувай си ги.
                      що пъ да съм алчен? аз от тая лихва нищо няма взема - на мен 5-6% от депозит ми стига. лихвите по кредити да са МИНИМУМ по 20-25% - защо писал съм по долу....

Коментар

• ludakrava

Алчен си просто - 20% лихва ? Няма читави кредитополучатели за кредити с такава лихва , то за 7% няма..Сънувай си ги.
                        D.Y.F-091066

Коментар

• Премиерът като каже А да каже и Б а примерно

поздрави
                          Last edited by bertram; 06.02.2012, 21:18.
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от първи стъпки Разгледай мнение
                            Искам да ти дам 1 пример: представи си, че твоят занаят е фризьорство, а аз съм твой комшия - депозант. Това което се има предвид с изказването е следното: ако 1 стъпки не депозираше всичко, щеше да се подстригва по-често и лудата крава ще печели повече. След това кравата с тези пари ще отиде на почивка и собственика на хотела ще назначи нова хора........ Това е така, друг е въпросът, че Премиер не бива да има такъв речник и въбоще да излиза нещо такова.
                            За идеята ти за краденето на занаят и че всеки читав и работлив човек винаги ще се отдели и ще започне нещо свое - категорично не съм съгласен! Представи си, че аз работя в БМВ и много работя, много разбирам от работата си. Наистина ли смяташ, че със спестени 500 Евра на месец примерно ще успея да се отделя и да създам нов завод? Този пример е същият и ако работиш за която и да е корпорация - Шел, Водафон и т.н. Това са проблеми на глобализацията, която според мен няма да доведе до нищо хубаво, но това е дълга тема............
                            виж, прав си.
                            колкото повече пари се въртят по-добре за всички. но без спестено не става - ни в БГ ни в УСА ни на Марс. утре чупя крак примерно. какво правим? напълно нормално е всеки човек да си има нещичко. ако пък не знам какво да правя с парите си е напълно нормално да ги сложа в банка. казах - докато тук разни пророци вещаят крах и апокалипсис някои направиха по 50% печалба от депозити за 4-5 години. а потребление заради самото потребление е също много вредно. ми не ща айфон на всяка година да сменям, не ща 100к лева за нова кола да давам като мога и с 20к за 5 годишна да мина. не ща 4000 за 3Д ТВ да давам... та затова и съм спестил. като ми трябва нещо го купувам. ама трябва да се мисли. тая идея за суперпотребление дето идва от другата страна на океана - не мерси. а и се усетете че суперпотребление е добре, ама ако тук си произвеждаме благата - а аз сега ако си взема айфон за 1500 лева то 1000 ще заминат оттатък океана, 250 ще щипне боко, и 250 ще си раздели икономиката на БГ. и закво? голямата полза...

другото - за работата. така е, не всеки ще се отдели. посочи ми бизнес обаче в който от нулата, без знания и умения - и хоп ще успееш. даже една курва трябва да поназнайва нещо. мутрата знае да бие. крадеца да отваря врата. циганката - да пръка чаавета... тук обаче кой чул недочул и висва в банката за кредит и ще става милионер. мазоли ми станаха на ушите последните 2-3 години да слушам от познати как да земем земя че да теглим субсидия или как да насадим черни панели че давали 70% финансиране... а още има и гении дето с имоти ще забогатяват - даже един беше специална тема направил да каже какъв кеф е в УСА да купуваш... ми толко му е акъла на БГееца. он мотика не е виждал в живота си, щото е срамно, ама знае че субсидията щяла 50 лева да става. моркова не знае със жълтото надолу или нагоре се сади, ама вече иска милиони... ей на такива какво да ги финансираме и какви пари да им се дават?
                            за крадене на занаят съм го дал като пример - идеята е ТИ какво можеш да правиш, какво можеш да произведеш, каква ценност ТИ можеш да създадеш че да търсиш финансиране за бизнес. инак такива понци схеми къде само ще лежим и ще печелим я от земеделска субсидия, я от ВЕИ, я от наеми... еми да, българите сме много силни в тая област - ама не мерси, моите пари от банката в такива схеми да НЕ се наливат, много МОЛЯ.

Коментар

• Как ще се купуват пак имоти на пожар , идея си нямате..има много малко време. Мисля че съвсем сериозно се канят да фалират Гърция !!!!
                              D.Y.F-091066

Коментар

• Inform

Балонът при кредитирането на фирмите не те ли притеснява , при положение че потреблението падна заедно с доходите. Как ли са обезпечени тези кредити - с грънци и похлупаци за тях сигурно.Балон на жилищата , балонни жилища не са ми известни..някой да е заживял в балон.
                                D.Y.F-091066

Коментар

Working...
                                X