IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Намаляването на МЗР, правилно или грешно?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Борда може да понесе всякакъв лихвен процент.

Както обичат да казват оптимистите - дори всеки лев да бъде обмемен за евро - борд ще има, но познай какви ще бъдат левовите лихви тогава

Далеч преди борда, ще има други жертви. Познай от три пъти кои ще са

Първоначално изпратено от be_google

какъв е най-високия лихвен %, който борда може да понесе?

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
      Първоначално изпратено от орка
      Според Калин Христов тезата за изтичане на евра към банките майки е легенда, невярна. За октомври данните са публични. И според тях не само 600 млн от намалените резерви са запазени но и още 900 млн лв са влезли в системата.
      За да им дават толкова пари трябва да са се разбрали да не ги вкарват в без рискови инструменти в чужбина, а да дават кредити тука. Ще видим, когато стане факт. При всички случай това ще се отрази доста добре на печалбите на банките, но идеята е да се подпомогне реалната икономика все пак
      какъв е най-високия лихвен %, който борда може да понесе?

Коментар

• SStoilov, няма да се плашиш и не пиши такива зловреди неща. Та ние от 12 на 10% го свалихме само с 2% според шева на БНБ.Та сега още 5% ли, ще ни объркът. Имаме още цели93% за сваляне, така че спокойно... Не се плаши! Какво "изнасяне" те гони и тебе? Преди 3-4 седмици Премиера и Орешарски се смееха /той Премиера още си се смее на въпроси за криза и че такава у нас няма и никога не може да има! Преди няколко дни Орешарски спомена, че може и да поискаме помощ от МВФ? А, ти ми кажи на кое да вярвам? На "супер банкера", че са свалени само с 2% МЗР /за мен са свалени с почти 17%, а от 01.01.2009, ще станат с почти 60%/ или на Орешарски, който явно си мисли, че много добре играе играта "тука има, тука няма" . Един път май сме му гледали филма и знаем какъв е финала. Не, не искам да го гледам втори път!!! - не знам защо, но не им вярвам...

Коментар

• Опаа , а добро утро

Аз от кога пиша, че всеки освободен лев ще бъде изнесен от банките !

И колко народ ме оборваше.

Ами нека още намаляват МЗР - 5% от нова година. И излишъка ще профукат

Първоначално изпратено от tsekata
          http://www.investor.bg/?cat=5&id=72842

Резервът на БНБ намаля с 1,1 млрд. лв. за седмица до 27 млрд. лв.

опааааа!!!!ааа???

Коментар

• http://www.investor.bg/?cat=5&id=72842

Резервът на БНБ намаля с 1,1 млрд. лв. за седмица до 27 млрд. лв.

опааааа!!!!ааа???

Коментар

• Първоначално изпратено от орка
              Според Калин Христов тезата за изтичане на евра към банките майки е легенда, невярна. За октомври данните са публични. И според тях не само 600 млн от намалените резерви са запазени но и още 900 млн лв са влезли в системата.
              За да им дават толкова пари трябва да са се разбрали да не ги вкарват в без рискови инструменти в чужбина, а да дават кредити тука. Ще видим, когато стане факт. При всички случай това ще се отрази доста добре на печалбите на банките, но идеята е да се подпомогне реалната икономика все пак

Коментар

• Никакви. МЗР не са предмет на новото споразумение за капитала. Нито на старото. Не случайно се наричат споразумения за капитала.
                Първоначално изпратено от cymru
                Това ми прилича на отчаян ход, толкова ниско ниво на МЗР според мен е много рисково. По-сведучите в материята ще кажат ли какви бяха изискванията на Базел 2 за резервите?
                Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от blamin
                  Първоначално изпратено от INSIDER-A
                  Искров посочи, че минималните задължителни резерви на банките, които бяха намалени от 12 на 10 процента от 1 януари 2009 г. ще бъдат понижени на 5 процента, което е най-ниското ниво за минимални задължителни резерви от въвеждането на валутния борд. От налагане на минимални задължителни резерви ще бъдат освободени средствата, привлечени от банките от общини и от правителството, каза още Искров. В средната банкова система минималните задължителни резерви ще бъдат около 7,2 процента, посочи той.
                  Това ми прилича на отчаян ход, толкова ниско ниво на МЗР според мен е много рисково. По-сведучите в материята ще кажат ли какви бяха изискванията на Базел 2 за резервите?
                  От къде е цитата?
                  Западните банки у нас изтеглят част от капитала си
                  http://news.ibox.bg/news/id_1105872020

видях го сутринта в dir.bg, но се съмнявам Искров да е казал това
                  пак някой ''много знаещ'' журналист е направил волна програма

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

27 ноември 2008 г.

Днес, 27 ноември 2008 г., на свое редовно заседание Управителният съвет на БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба №21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при централната банка. Промените включват:
                  1. Считано от 1.12.2008 г. се намаляват минималните задължителни резерви по всички привлечени средства на банките от 12% на 10%.
                  2. Считано от 1.01.2009 г. се намаляват минималните задължителни резерви върху привлечените от банките средства от чужбина от 10% на 5%.
                  3. Считано от 1.01.2009 г. не се начисляват минимални задължителни резерви върху привлечените средства от държавния и местните бюджети.

Минималните задължителни резерви, които банките поддържат при БНБ, бяха увеличени от 8% на 12% с решение на УС на БНБ от 19.07.2007 г., което влезе в сила от 1.09.2007 г. Целта на увеличението тогава бе успокояването на темповете на растеж на банковия кредит до умерени нива. Днешното решение на УС на БНБ за намаляването на задължителните банкови резерви се дължи на факта, че увеличението отпреди година в голяма степен е постигнало целта си

Коментар

• Според Калин Христов тезата за изтичане на евра към банките майки е легенда, невярна. За октомври данните са публични. И според тях не само 600 млн от намалените резерви са запазени но и още 900 млн лв са влезли в системата.
                    http://imoti.start.bg
                    http://pravo.start.bg
                    [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

• Правилно е , но ако парите се използват за бизнеса , но те ще бъдат дръпнати от централите в чужбина ,защото никой не ни вярва.

Коментар

• Първоначално изпратено от INSIDER-A
                        Искров посочи, че минималните задължителни резерви на банките, които бяха намалени от 12 на 10 процента от 1 януари 2009 г. ще бъдат понижени на 5 процента, което е най-ниското ниво за минимални задължителни резерви от въвеждането на валутния борд. От налагане на минимални задължителни резерви ще бъдат освободени средствата, привлечени от банките от общини и от правителството, каза още Искров. В средната банкова система минималните задължителни резерви ще бъдат около 7,2 процента, посочи той.
                        От къде е цитата?

видях го сутринта в dir.bg, но се съмнявам Искров да е казал това
                        пак някой ''много знаещ'' журналист е направил волна програма

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

27 ноември 2008 г.

Днес, 27 ноември 2008 г., на свое редовно заседание Управителният съвет на БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба №21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при централната банка. Промените включват:
                        1. Считано от 1.12.2008 г. се намаляват минималните задължителни резерви по всички привлечени средства на банките от 12% на 10%.
                        2. Считано от 1.01.2009 г. се намаляват минималните задължителни резерви върху привлечените от банките средства от чужбина от 10% на 5%.
                        3. Считано от 1.01.2009 г. не се начисляват минимални задължителни резерви върху привлечените средства от държавния и местните бюджети.

Минималните задължителни резерви, които банките поддържат при БНБ, бяха увеличени от 8% на 12% с решение на УС на БНБ от 19.07.2007 г., което влезе в сила от 1.09.2007 г. Целта на увеличението тогава бе успокояването на темповете на растеж на банковия кредит до умерени нива. Днешното решение на УС на БНБ за намаляването на задължителните банкови резерви се дължи на факта, че увеличението отпреди година в голяма степен е постигнало целта си

Коментар

• Първоначално изпратено от cymru
                          От къде е цитата?
                          МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Искров посочи, че минималните задължителни резерви на банките, които бяха намалени от 12 на 10 процента от 1 януари 2009 г. ще бъдат понижени на 5 процента, което е най-ниското ниво за минимални задължителни резерви от въвеждането на валутния борд. От налагане на минимални задължителни резерви ще бъдат освободени средствата, привлечени от банките от общини и от правителството, каза още Искров. В средната банкова система минималните задължителни резерви ще бъдат около 7,2 процента, посочи той.
                            Не-заслужил инвеститор

Коментар

• [quote="SStoilov"]Извинявай , ама Ханке е започнал да говори глупости - нямало криза заради въведения плосък данък !!!!

Както написах, нещата са прецакани отдавна, по мое мнение, още от въвеждането на борда МЗР трябваше да са минимум 20-25% и да не се пипат изобщо.

МЗР не са просто едни мари настрана, МЗР определят колко (измислени) пари могат да генерират банките. Е точно тия генерирани измислени пари са промлема в момента.

[quote]

no comment!

Коментар

• Извинявай , ама Ханке е започнал да говори глупости - нямало криза заради въведения плосък данък !!!!

Разбирам това да го каже ватмана, ама Ханке

Защо си мислиш, че искам девалвация ? . Нямам дългове, напротив - кредитор съм. Някак си не ми се ще да хапна дървото.

Обаче ситуацията не е розова, т.е. съмнявам се 2-та милиарда освободени пари с промяната на МЗР да помогнат.

Както написах, нещата са прецакани отдавна, по мое мнение, още от въвеждането на борда МЗР трябваше да са минимум 20-25% и да не се пипат изобщо.

МЗР не са просто едни мари настрана, МЗР определят колко (измислени) пари могат да генерират банките. Е точно тия генерирани измислени пари са промлема в момента.

Да не се окаже, че точно населението ще остане с измислените пари, пък за банките - реалните.

Но ще почакаме 2-3 седмици и ще видим какво ще се случи.

Според мен системата в момента е много нестабилна, и аз съм предприел необходимото да се предпаза от рискове.

Някой беше писал, че краткосрочния външен банков дълг не бил проблем , според мен е проблем и то голям проблем.

Затова тоя дълг се увеличава - увеличава се от лихвите по него. Докъде и докога ще се увеличава ? и дали няма да започне погасяването му точно с освободените пари от МЗР ? Пък вие се надявайте, че лихвите щели да паднат - няма да паднат.

Първоначално изпратено от prodigal
                                SStoilov, хубава статия. Както виждаш скептицизмът на автора относно професионализма на БНБ изказан преди пет години е напълно опроверган към днешна дата, като в момента мнението му по въпроса за борда и други неща е следното:

http://www.investor.bg/?cat=5&id=71213

и това примерно:

Според него "българската икономика е в доста добро състояние, ако се сравни с другите развиващи се пазари". "Основната причина за това е валутният борд, благодарение на който страната избегна криза като в Унгария или Полша. Левът е фиксиран за еврото и това е много положително", подчертава професор Ханке и пояснява: "Лошото е, че след като кризата е международна, няма как да не засегне и България. Европа е главен търговски партньор на България, а икономиката й се забавя, навлиза в рецесия. Така, че ще има вторични ефекти от кризата и върху България, но не и валутна криза".
                                Нормално е по онова време разсъжденията му да са били насочени в посока какви рискове крие потенциална неразумна политика на правителството и БНБ във връзка с възможностите им за осигуряване на свръх ликвидност в системата и последваща експанзия на кредитирането. Към днешна дата това звучи дори комично тъй-като в момента всички се молим за ликвидност и размразяване на кредитния пазар и се надяваме на мерки от страна на БНБ вместо да питаме защо не сме им отнели всяка възможност за каквито и да било действия.

Добре е, че сме го послушали професора и си върнахме дълговете през тези години като понастоящем краткосрочният дълг на правителството е 0 (нула), а Дългът на сектор Държавно управление възлиза на 2728.9 млн. евро или едва 8% от БВП. Резервните активи на БНБ от 5.3 милиарда 2003 (когато предполагам е писана статията) са нараснали на 14.7 милиарда евро към септември! Тоест дефицита, който толкова те тревожи не само се покрива успешно, а остава и за сериозно заделяне. Този дефицит не е статична величина, паднат ли инвестициите и кредитирането той автоматично намалява. Това се видя ясно в последните данни за платежния баланс и съм сигурен, че ще проличи още по ясно в следващите данни. В България основната част от дефицита не се формира от потребление на вносни стоки за крайно ползване, а от ПЧИ и внос на суровини. Основният риск пред българската икономика винаги е бил скъпите суровини и по-конкретно петрол, тъй-като е доста енергоемка, а технологиите в общия случай са стари и хабят повече суровини, отколкото развитите ни конкуренти при производството на крайни изделия.

Това за банките не го разбрах, но вероятно знаеш, че са едни от най-капитализираните в Европа и въпреки това със завидни печалби.

Колкото да балтийските, независимо че са в доста по-сложна ситуация от България заради малкия дял на производството в БВП и слабата географска диверсификация на банковия сектор все пак се държат. Примерно Естония е с отрицателен растеж на БВП от три тримесечия, докато тука е около 7% за този период. Имаш ли логично обяснение защо чак толкова се бави тази криза да ни засегне лошо?!

Не знам какви са ти мотивите да искаш девалвация на лева, но се надявам че нямаш проблеми с обслужването на левов заем . Все пак, ако е така да знаеш, че твоя интерес не съвпада с този на банкерите в случая!

Коментар

Working...
                                X