IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

U или L за България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Доходите от работна заплата са намалели с няма 2%. Наетите лица са със 5% по-малко, за сметка на това са се увеличили чувствително доходите на над 2 милиона пенсионери. В тази връзка съм съгласен с BGN, че връзването на бюджета е важно, тъй като той е натоварен с увеличението. Спада на потреблението не е драстичен и дойде чак след като намаля спада на износа, направо по учебник. Не без значение е и че домакинствата са спестили 2.7 млрд лева през 2009 до почти 25 млрд. общо. Тоест над 1 милиард са довнесени или около 2% от БВП. Това също носи бъдещ доход и намалява БВП текущо. Ако видят зор в което не вярвам просто ще спрат да спестяват. От БСК се опитват да пречат колкото могат, но да бяха само те . От друга страна подпомагат повишаването на конкурентоспособността с подобни идиотски изказвания, че народа си наляга парцалите и бачка без да пита много за увеличение на заплатата.

Коментар

• o|o

Коментар

• Y - това е правилната буква.
        МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Това с U-та, L-та, W-та, V-та и други такива е много късогледа работа. Технически погледнато може краткосрочно и да се появяват такива фигури, обаче в дългосрочен план нещата стоят по различен начин. Ако трябва да се покаже с някаква буква е О. На борсата и в цялата икононмика се редуват два цикъла- hausse и baisse. Погрешно е да се мисли, че има постоянен тренд.

Коментар

• Като казах потребление по-долу
            не се изразих достатъчно точно.
            Просто имах предвид , че инвестициите ще са по-малко,
            както и износта и вноса, и в туризма и т.н.
            Като гледам как ДАУ върви надолу,
            нищо хубаво не ни чака таз година!!!
            ....пък и PIGS
            --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
            http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

Коментар

• БГН, ти мислиш ли, че инвестициите в основен капитал и запаси ще растат през тази година? Сега всеки е замразил инвестициите и разходите и гледа да си плаща кредитите. Дори и да имаш добра бизнес идея, те е страх да теглиш кредит при сегашните лихви (или нямаш какво да заложиш).

Коментар

• Първоначално изпратено от bgg_red
                Първоначално изпратено от BGN
                Според мен нито една прогноза за БВП на БГ за тази година няма да се сбъдне, защото икономиката ще нарасне с 1,5-2%.

Още през четвърто тримесечие на 2009 спада ще се забави значително, главно поради бруталното намаляване на дефицита в търговския баланс и увеличаване на запасите. Спад от -2,5% - -3% е напълно постижим.

Относно формата на възстановяване, зависи дали пак растежа в бъдеще ще е основан на преки чужди инвестиции, или този път ще е на комбинация от износ и ПЧИ.

ПЧИ определено ще страдат заради Гърция, така че нека първо отшумят рисковете от фалит, Дянков да върже бюджета за тази година и тогава ще говорим за формата на възстановяване..
                Потреблението ще продължи да пада в следствие на
                растящата безработица и понижението на трудовото възнаграждение.
                Колелото се върти наобратно за съжаление.
                Едно падане на БВП с около 10% няма да е изненада за мен.
                Съжалявам, но според мен говориш наизуст.

Първо приносът на потреблението в спада на БВП е малък в сравнение с този на инвестициите в основен капитал и инвестициите в запаси.

Дори през третото тримесечие има забавяне на спада на потреблението на годишна база спрямо спада на потреблението през второто на годишна база.

Но дори и да се ускори този спад през четвъртото то търговският баланс и сериозното забавяне на спада на инвестициите ще имат огромно положително влияние върху БВП.

Отделно - вярно е че потреблението пада заради безработицата, но това, което има най-голямо влияние е очакванията за безработицата и бъдещите доходи..

От тази гледна точка ония хубосници от БСК режат клона на който седят, като заявяват, че безработицата щяла да стигне 20%. Това е крайно непрофесионално и абсолютно абсурдно твърдение. Само че не всички са икономисти и хората като чуят подобни изказвания от бизнеса и се плашат и склоността им към спестявания се увеличава - оттам и потреблението спада..

И накрая е необходимо да се спомене - не бъркайте техническия ръст на БВП със състоянието на джобовете на всеки от вас и равнището на безработица. Второто и третото се усещат на доста по-късен етап след като БВП чисто технически (статистически) започне да нрасте.

Коментар

Първоначално изпратено от BGN
                  Според мен нито една прогноза за БВП на БГ за тази година няма да се сбъдне, защото икономиката ще нарасне с 1,5-2%.

Още през четвърто тримесечие на 2009 спада ще се забави значително, главно поради бруталното намаляване на дефицита в търговския баланс и увеличаване на запасите. Спад от -2,5% - -3% е напълно постижим.

Относно формата на възстановяване, зависи дали пак растежа в бъдеще ще е основан на преки чужди инвестиции, или този път ще е на комбинация от износ и ПЧИ.

ПЧИ определено ще страдат заради Гърция, така че нека първо отшумят рисковете от фалит, Дянков да върже бюджета за тази година и тогава ще говорим за формата на възстановяване..
                  Твърдиш, че БВП ще падне с 10% през тази година ?

Коментар

Потреблението се гледа в икономики като щатската...българина никога не е бил голям потребител, а и тъй като 80-90% от доходите му отиват за основни нужди няма как да спадне драстично.

Коментар

• Първоначално изпратено от BGN

--е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
                      http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

Коментар

• Според мен нито една прогноза за БВП на БГ за тази година няма да се сбъдне, защото икономиката ще нарасне с 1,5-2%.

Коментар

• Ето и пет годишна. Освен че сме имали всеки месец без изключение ръст на износа на годишна база - от началото на 2005 до октомври 2008, нищо по различно не показва.

Скромното ми предвиждане е, че през цялата 2010 ще седи над нулата, по-интересно е каква форма ще има, каквото е и заглавието на темата.

Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
                            Първоначално изпратено от anon6706
                            Първоначално изпратено от prodigal

По долу е износа, който явно не смяташ да коментираш на каква буква прилича
                            Би ли пуснал графика за последните 5 години. Да видим тогава каква е буквата.
                            А и нали все още графиката ти показва "намаляване на СПАДА".
                            М да, вярно че имахме спор преди 2 месеца, ето ъпдейната графика за ноември, където това досадно "намаляване на СПАДА" вече го няма . Пък на коя буква прилича, всеки според вкуса си да решава.

Някакви предположения за понеделник ?! Дали ще продължава да стърчи графиката
                            Нищо не ти разбирам......
                            Цитат от моя моя пост отпреди 2 месеца - "Би ли пуснал графика за последните 5 години"
                            Ти какво си ми пуснал? Аз поне не виждам 5 годишна графика....
                            Опитвам се да ви подсказвам, пък ти си пиши каквото искаш..... Ако ще те успокои - Съгласен съм с теб.
                            До нови срещи след два месеца.
                            Успех!

Коментар

• Трион надолу.

Коментар

• К като .ур

Коментар

Working...
                                X