Първоначално изпратено от snaky
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Симеон Дянков се превърна в звезда на политическата сцена
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеКурсът евро/лев се определя не от БНБ, а от закона! Помисли малко преди да пишеш!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнениеБих само добавил че надуването на CDS водеше до недоверие сред чуждестранните инвеститори и съответно до отлив на чуждестранни капитали. А този отлив доста спомогна за повишаването на лихвите вътре в страната и през 2009 можеше да застраши ваутния резерв. Последната опасност бе предотвратена от МФ.
Абе тая тема толкова сме я дъвкали в многото теми за бутането на борда и наистина се чудя, как има хора, които още не са разбрали как работи борда и защо не може да бъде бутнат.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнениеНе е смешно. Що да е смешно? Курсът евро-лев се определя от БНБ. Ако искаш да атакакъваш лева, единственият начин да го направиш е като атакуваш дълга на страната. А най-лесния начин е чрез CDS. Кое му е смешното?!He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеТова го разбирам. Всъщност то е очевидно. Но както многократно сме дискутирали в няколкото теми за "падане на борда", това няма нищо общо с валутния борд. И затова винаги съм твърдял, че бордът няма да падне. Също така ясно беше, че някои спекуланти заложиха на падането на борда (Данске например) и загубиха. Но да се твърди, че са се опитали да го бутнат чрез CDS-и, е просто смешно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706Кво пък толкова и ти не разбираш връзката?!
Чрез надуване на CDS-те се увеличават и лихвите на вече взетите от нас държавни дългове (тези с плаваща лихва), както и се оскъпява всяко ново бъдещо външно финансиране. Ако България беше отишла на 5-6% дефицит, то ние трябваше да излезем на външните пазари и да емитираме дълг. Ако не го направим, то тогава ще приключи резерва ни, което в условия на борд е равносилно на паданото му (не можем да печатаме левове без еквивалент в твърда валута).
Идеята на спекулантите срещу борда с поскъпването на CDS-те е, че така те ни затварят пътя към външните пазари на дълг. А го правят чрез CDS, защото така се постига по-голям ефект с по-малко пари.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706.................
Идеята на спекулантите срещу борда с поскъпването на CDS-те е, че така те ни затварят пътя към външните пазари на дълг. А го правят чрез CDS, защото така се постига по-голям ефект с по-малко пари.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от anon6706Кво пък толкова и ти не разбираш връзката?!
Чрез надуване на CDS-те се увеличават и лихвите на вече взетите от нас държавни дългове (тези с плаваща лихва), както и се оскъпява всяко ново бъдещо външно финансиране. Ако България беше отишла на 5-6% дефицит, то ние трябваше да излезем на външните пазари и да емитираме дълг. Ако не го направим, то тогава ще приключи резерва ни, което в условия на борд е равносилно на паданото му (не можем да печатаме левове без еквивалент в твърда валута).
Идеята на спекулантите срещу борда с поскъпването на CDS-те е, че така те ни затварят пътя към външните пазари на дълг. А го правят чрез CDS, защото така се постига по-голям ефект с по-малко пари.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнениеНе така, не така. Ако не разбирам от този въпрос, нямаше да мога да работя. Ти питаш и аз ти отговарям професионално.
Наясно съм че политическите ми пристрастия те дразнят. Но в случая в отговора ми също нямаше нищо политическо.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеСтамболов, хайде да си стоиш в темата "Политика" и не се обаждай за неща от които не разбираш. Нищо политическо няма във въпроса ми, а Дянков даже понякога ми е симпатичен. Та ако може поне тук да ни отървеш от присъствието си...... Нищо лично ....
Не така, не така. Ако не разбирам от този въпрос, нямаше да мога да работя. Ти питаш и аз ти отговарям професионално.
Наясно съм че политическите ми пристрастия те дразнят. Но в случая в отговора ми също нямаше нищо политическо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнениеCDS премията се използва от финансовите пазари за оценка на суверенние риск не дадена страна. Ако премията е висока следователно и риска от фалит е висок.
Дянков обяснява че спекуланти изкуствено са повишили премията но правителството е запазило фискалната дисциплина и е успокоило финансовите пазара. По-късно премията значително падна и сега е на добро равнище.
Нямам нищо общо с УНСС...He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеНека някой да ме ощипе. Изглежда съм много прост и неук, щом не мога да разбера връзката между CDS-те и валутния борд. Но тъй като все пак не съм завършил УНСС-то, може би пък наистина нищо не разбирам. Ще може ли някой по-умен от мен да ме светне по въпроса?
P.S. А иначе, че имаше нещо такова (залагане срещу борда) - имаше .... Онези ливади от Данске Банк пробваха и глътнаха водица. Ама чак пък CDS-и ...... Баси, тоя Дянков явно има извънземни знания .....
Дянков обяснява че спекуланти изкуствено са повишили премията но правителството е запазило фискалната дисциплина и е успокоило финансовите пазара. По-късно премията значително падна и сега е на добро равнище.
Нямам нищо общо с УНСС...
Коментар
-
Външни спекуланти са атакували валутния борд в началото на мандата на ГЕРБ, разкри финансовият министър Симеон Дянков в интервю за “Сега“.
...........................
Темата за спекулантите не е била коментирана, за да не се създава паника. Спекулата, по думите на Дянков е успяла да свали валутите на няколко държави около нас много сериозно, например унгарската. "Ако не бяхме показали тогава, че сме готови на много тежки решения, можеше да се случи това и с нас". Атаката е била осъществена чрез т.нар. CDS (суапи за кредитен риск, които измерват рисковата премия на страната), казва Дянков. Те достигнаха 700 базисни пункта в началото на 2009 г. През февруари същата година полската крона и украинската гривна регистрираха спад от почти 40% спрямо пика си, а форинтът падна с над 30%.
"От края на 2008 г. до май 2010 г. външни спекуланти с пари натискаха от другата страна за падането на връзката между лева и еврото. Затова винаги се говори, след като е минало, за да им е ясно, че ще издържиш", добавя Дянков.
Спекуланти атакували валутния борд през 2009 г.
P.S. А иначе, че имаше нещо такова (залагане срещу борда) - имаше .... Онези ливади от Данске Банк пробваха и глътнаха водица. Ама чак пък CDS-и ...... Баси, тоя Дянков явно има извънземни знания .....He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
Коментар