IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Симеон Дянков се превърна в звезда на политическата сцена

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнение
    И по-голям шрифт да сложиш, няма да станеш по-убедителен. Пазара не се интересува от писани закони, декрети и т.н. Държави, които имат неустойчиви на силни трусове като нашата, имат нестабилни дългове и съответно нестабилни валути. Това е бил залога на спекулантите.
    Първо разбери как точно работи валутния борд и после се изказвай. Темата е дискутирана многократно тук във форума и можеш да намериш достатъчно информация.
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
      Курсът евро/лев се определя не от БНБ, а от закона! Помисли малко преди да пишеш!
      И по-голям шрифт да сложиш, няма да станеш по-убедителен. Пазара не се интересува от писани закони, декрети и т.н. Държави, които имат неустойчиви на силни трусове като нашата, имат нестабилни дългове и съответно нестабилни валути. Това е бил залога на спекулантите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
        Бих само добавил че надуването на CDS водеше до недоверие сред чуждестранните инвеститори и съответно до отлив на чуждестранни капитали. А този отлив доста спомогна за повишаването на лихвите вътре в страната и през 2009 можеше да застраши ваутния резерв. Последната опасност бе предотвратена от МФ.
        Напълно съм съгласен с твоето твърдение с изключение на болднатата част. И отново повтарям, че всичко това няма нищо общо със стабилността на борда.

Абе тая тема толкова сме я дъвкали в многото теми за бутането на борда и наистина се чудя, как има хора, които още не са разбрали как работи борда и защо не може да бъде бутнат.

Коментар

• Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнение
          Не е смешно. Що да е смешно? Курсът евро-лев се определя от БНБ. Ако искаш да атакакъваш лева, единственият начин да го направиш е като атакуваш дълга на страната. А най-лесния начин е чрез CDS. Кое му е смешното?!
          Курсът евро/лев се определя не от БНБ, а от закона! Помисли малко преди да пишеш!

Коментар

Това го разбирам. Всъщност то е очевидно. Но както многократно сме дискутирали в няколкото теми за "падане на борда", това няма нищо общо с валутния борд. И затова винаги съм твърдял, че бордът няма да падне. Също така ясно беше, че някои спекуланти заложиха на падането на борда (Данске например) и загубиха. Но да се твърди, че са се опитали да го бутнат чрез CDS-и, е просто смешно.
            Не е смешно. Що да е смешно? Курсът евро-лев се определя от БНБ. Ако искаш да атакакъваш лева, единственият начин да го направиш е като атакуваш дълга на страната. А най-лесния начин е чрез CDS. Кое му е смешното?!

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706
              Кво пък толкова и ти не разбираш връзката?!

Чрез надуване на CDS-те се увеличават и лихвите на вече взетите от нас държавни дългове (тези с плаваща лихва), както и се оскъпява всяко ново бъдещо външно финансиране. Ако България беше отишла на 5-6% дефицит, то ние трябваше да излезем на външните пазари и да емитираме дълг. Ако не го направим, то тогава ще приключи резерва ни, което в условия на борд е равносилно на паданото му (не можем да печатаме левове без еквивалент в твърда валута).

Идеята на спекулантите срещу борда с поскъпването на CDS-те е, че така те ни затварят пътя към външните пазари на дълг. А го правят чрез CDS, защото така се постига по-голям ефект с по-малко пари.
              Бих само добавил че надуването на CDS водеше до недоверие сред чуждестранните инвеститори и съответно до отлив на чуждестранни капитали. А този отлив доста спомогна за повишаването на лихвите вътре в страната и през 2009 можеше да застраши ваутния резерв. Последната опасност бе предотвратена от МФ.

Коментар

.................

Идеята на спекулантите срещу борда с поскъпването на CDS-те е, че така те ни затварят пътя към външните пазари на дълг. А го правят чрез CDS, защото така се постига по-голям ефект с по-малко пари.
                Това го разбирам. Всъщност то е очевидно. Но както многократно сме дискутирали в няколкото теми за "падане на борда", това няма нищо общо с валутния борд. И затова винаги съм твърдял, че бордът няма да падне. Също така ясно беше, че някои спекуланти заложиха на падането на борда (Данске например) и загубиха. Но да се твърди, че са се опитали да го бутнат чрез CDS-и, е просто смешно.

Коментар

Кво пък толкова и ти не разбираш връзката?!

Чрез надуване на CDS-те се увеличават и лихвите на вече взетите от нас държавни дългове (тези с плаваща лихва), както и се оскъпява всяко ново бъдещо външно финансиране. Ако България беше отишла на 5-6% дефицит, то ние трябваше да излезем на външните пазари и да емитираме дълг. Ако не го направим, то тогава ще приключи резерва ни, което в условия на борд е равносилно на паданото му (не можем да печатаме левове без еквивалент в твърда валута).

Да, ама Мони ги напляска като руснаците...

Коментар

Не така, не така. Ако не разбирам от този въпрос, нямаше да мога да работя. Ти питаш и аз ти отговарям професионално.

Наясно съм че политическите ми пристрастия те дразнят. Но в случая в отговора ми също нямаше нищо политическо.
                    В отговора ти нямаше и капка знания, а само желание да защитиш Дянков. Ще ми се някой да ми обясни как точно чрез надуване на CDS-ите ще се гътне борда. От това, което си написал, става ясно, че не си ти този някой. Нищо лично и нищо политическо..... И моля да не пълниш темата повече.

Коментар

Стамболов, хайде да си стоиш в темата "Политика" и не се обаждай за неща от които не разбираш. Нищо политическо няма във въпроса ми, а Дянков даже понякога ми е симпатичен. Та ако може поне тук да ни отървеш от присъствието си...... Нищо лично ....

Не така, не така. Ако не разбирам от този въпрос, нямаше да мога да работя. Ти питаш и аз ти отговарям професионално.

Наясно съм че политическите ми пристрастия те дразнят. Но в случая в отговора ми също нямаше нищо политическо.

Коментар

CDS премията се използва от финансовите пазари за оценка на суверенние риск не дадена страна. Ако премията е висока следователно и риска от фалит е висок.

Дянков обяснява че спекуланти изкуствено са повишили премията но правителството е запазило фискалната дисциплина и е успокоило финансовите пазара. По-късно премията значително падна и сега е на добро равнище.

Нямам нищо общо с УНСС...
                        Стамболов, хайде да си стоиш в темата "Политика" и не се обаждай за неща от които не разбираш. Нищо политическо няма във въпроса ми, а Дянков даже понякога ми е симпатичен. Та ако може поне тук да ни отървеш от присъствието си...... Нищо лично ....

Коментар

Нека някой да ме ощипе. Изглежда съм много прост и неук, щом не мога да разбера връзката между CDS-те и валутния борд. Но тъй като все пак не съм завършил УНСС-то, може би пък наистина нищо не разбирам. Ще може ли някой по-умен от мен да ме светне по въпроса?

P.S. А иначе, че имаше нещо такова (залагане срещу борда) - имаше .... Онези ливади от Данске Банк пробваха и глътнаха водица. Ама чак пък CDS-и ...... Баси, тоя Дянков явно има извънземни знания .....
                          CDS премията се използва от финансовите пазари за оценка на суверенние риск не дадена страна. Ако премията е висока следователно и риска от фалит е висок.

Дянков обяснява че спекуланти изкуствено са повишили премията но правителството е запазило фискалната дисциплина и е успокоило финансовите пазара. По-късно премията значително падна и сега е на добро равнище.

Нямам нищо общо с УНСС...

Коментар

• Външни спекуланти са атакували валутния борд в началото на мандата на ГЕРБ, разкри финансовият министър Симеон Дянков в интервю за “Сега“.
                            ...........................
                            Темата за спекулантите не е била коментирана, за да не се създава паника. Спекулата, по думите на Дянков е успяла да свали валутите на няколко държави около нас много сериозно, например унгарската. "Ако не бяхме показали тогава, че сме готови на много тежки решения, можеше да се случи това и с нас". Атаката е била осъществена чрез т.нар. CDS (суапи за кредитен риск, които измерват рисковата премия на страната), казва Дянков. Те достигнаха 700 базисни пункта в началото на 2009 г. През февруари същата година полската крона и украинската гривна регистрираха спад от почти 40% спрямо пика си, а форинтът падна с над 30%.

"От края на 2008 г. до май 2010 г. външни спекуланти с пари натискаха от другата страна за падането на връзката между лева и еврото. Затова винаги се говори, след като е минало, за да им е ясно, че ще издържиш", добавя Дянков.

Спекуланти атакували валутния борд през 2009 г.
                            Нека някой да ме ощипе. Изглежда съм много прост и неук, щом не мога да разбера връзката между CDS-те и валутния борд. Но тъй като все пак не съм завършил УНСС-то, може би пък наистина нищо не разбирам. Ще може ли някой по-умен от мен да ме светне по въпроса?

P.S. А иначе, че имаше нещо такова (залагане срещу борда) - имаше .... Онези ливади от Данске Банк пробваха и глътнаха водица. Ама чак пък CDS-и ...... Баси, тоя Дянков явно има извънземни знания .....

Коментар

• http://money.bg/news/id_144327922/%D...0_%D0%95%D0%A1

Много ми е мъчно за Мони!

Коментар

• Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

Working...
                                X