---
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фалит на Украйна,след 6 месеца фалит и на България!
Collapse
X
-
Абе защо тия апокалиптици все валутният борд ги боде в очите? Не мога да разбера. Бордът сам по себе си нито може да гарантира, че държавата ще избегне фалита /за тази цел трябва икономиката да работи/, нито пък е някаква пречка за икономическото развитие. Той е полезен при некадърно управление като нашето, което иначе щеше да започне да печата пари, за да вдига пенсиите. Всичките критици на борда пропускат примера с Хонконг, където от много години действа валутен борд, но държавата си остава пример за бърз икономически просперитет. Има обаче една подробност - Хонконг от години е №1 и в класацията за икономическа свобода.
По темата - ако Украйна фалира, ще ни се стъжни много положението, защото няма да си плати газа и Газпром пак ще спре подаването. Такава втора криза вече се очертава за 8 март. Ако стане - нова мъка за индустрията ни, която и без това не е в цветущо здраве. Всеки голям фалит вече ще се усеща много болезнено от всички.
Коментар
-
kaloian
А кога би настъпила икономическа невъзможност борда да се поддържа , такава възможност няма. Има единственно политическа невъзможност , а дали ще има такава ? Ако в хазната има 1 евро , то в обръщение ще има два лева и пак ще бъде по правилото. Това обаче няма да стане защото хората няма да преустановят ежеднивните си нужди от храна и нещата от първа необходимост ще се търгуват .Митът че девалвация на лева ще помогне на икономиката и едва ли не ще усили експорта , може да го усили но за към някоя друга планета. Ние секторите които другаде липсват от икономиките ги нямаме също , а другите са в по голямо свиване от нас. Съответно ще трябва да изместим там местното производство а нашето пак ще е по скъпо поне с транспорт.Въобще това са големи опашати глупости , борда няма никаква връзка с кондицията на икономиката която се свива и не е начина тя да порасне да си деварвираме лева или дори ефекта да се свие по малко да се постигне така.Напротив ако девалвираме лева ще се свият доходите на местните лица и ямата и пропадането ще станат по дълбоки.Има нужда от деварвация и обезценка но на еврото и щатския долар и те са неизбежни и ще се случат. Тези глупости как си връщаме икономиката към живот с освобождаването на лева да плава дори не ми се коментират.Това има единственно смисъл ако някой иска да окраде хазната и да се похарчи резерва в нощния магазин на тъмничко докато всички спят.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от hercoКаква хиперинфлация сънувате, като в момента борбата е с хипердефлацията. Падането на борда - не означава хиперинфлация. Само печатането на пари може да доведе до това - а печатането е субектимно политическо решение. Казвал съм го и преди - печатането на пари е създаване на нов дълг, а тази криза е дългова криза и с печатане /нов дълг/ и хиперинфлация няма да се излезе от нея. Затова и никой не печата пари.
според мен до изборите няма опасност за борда - с всякакви средства ще го държат. за след това не зная. за мен по-добрия вариант е да променят съотношението на курса лев/евро, отколкото да го премахнат и да настане анархия.
още миналата година ви писах за 2.29. Gaki, ако ме четеш сега, познай от кого го знам ;-). ще се сетиш, сигурен съм ;-) ония всичко знае, мамка му :-)
Коментар
-
Каква хиперинфлация сънувате, като в момента борбата е с хипердефлацията. Падането на борда - не означава хиперинфлация. Само печатането на пари може да доведе до това - а печатането е субектимно политическо решение. Казвал съм го и преди - печатането на пари е създаване на нов дълг, а тази криза е дългова криза и с печатане /нов дълг/ и хиперинфлация няма да се излезе от нея. Затова и никой не печата пари.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5Първоначално изпратено от kaloianПървоначално изпратено от netware5
Искаш ли и ти да се хванеш на бас с мен при същите условия като с Ламята?
Прочети пак какво съм написал преди да ми слагаш думи в устата, моля!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Blagorodniqаз искам , залагам на това че 2 месеца след изборите новото правителство ще девалвира лева, ако искаш може и за 2000 лв да се хванем на бас, даже приемам условията които си предложил по долу, кажи искаш лиHe was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kaloianПървоначално изпратено от netware5
Прочети пак какво съм написал преди да ми слагаш думи в устата, моля!He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kaloianПървоначално изпратено от netware5
Коментар
-
Да банките са стабилни , но дали това не е привидно !
Често посещавам банкови офиси и напоследък често попадам на съвсем празни банкови офиси - няма клиенти , няма опашки , а служителките се прозяват отегчено ! Много лесно и приятно е , но е показателно за намаления оборот !
За сметка на това независимо , че централния лихвен процент пада - лихвите по кредитите си растат ( 11.75 % ми го дават за преференциален - иначе е 16.50 ),
таксите за разглеждане , обслужване и ред други екстри ! Не ме интересува официалната стъкмистика ! Прави са да искат експресно въвеждане на еврото !
Или сме в еврозоната или не сме !
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5
Коментар
-
Има минимална възможност да се срути и от само себе си - например банк рън и следваща обмяна на левовете в евро.
Другата възможност също я казах - няколко големи фалита на разни субекти.
Но стигне ли се до там, курса евро/лев ще ни бъде най-малкия проблем.
Иначе борда не може да падне лесно , поради простата причина, че пари (левове) няма , както се вижда от лихвите по депозитите .
Първоначално изпратено от netware5Първоначално изпратено от oldyNetware, убеден ли си, че консенсус на всички политически сили е достатъчно условие за стабилен борд?!
Коментар
-
harpoon
Първоначално изпратено от netware5Първоначално изпратено от oldyNetware, убеден ли си, че консенсус на всички политически сили е достатъчно условие за стабилен борд?!
Коментар
Коментар