IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фалит на Украйна,след 6 месеца фалит и на България!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Да,колеги(Вие,които виждате действителността съвсем реално),нещата са трагични! И аз като Маржинов,съм в реалната икономика,свързана с производството и оборотите падат и то драстично-сравнени със същите месеци на 2008,спадът е между 50 и 70%! Другия сериозен проблем,както изтъкна и Маржина,е забавянето на плащането по фактурите за доставка(имам да вземам кинти по фактури още от октомври 2008-преди това забавянето беше в рамките на максимум 2 месеца)! "Кога ще ми платите"-питам аз,"Когато имаме пари"- ми отговарят,"А кога ще имате пари"-отговора е стрясткащ-"Не знаем"! Единственото хубаво е,че останаха за прибиране(неизплатени) сравнително скромни суми,но за много други колеги това не е така(задълженията помежду им са огромни и растат след всяка доставка)!

Коментар

• Една статийка за супертърговеца...

http://banks.dir.bg/2009/03/01/news4074187.html

Коментар

• Margin call

Първоначално изпратено от Optic
        Първоначално изпратено от MarginCall
        Аз не искам да правя никакви прогнози. Но понеже постоянно се говори за Борда, като източник на стабилност, да видим какво реално се случва.

Не знам какво работят повечето от вас, но аз имам бизнес, свързан с производството. Имам преки контакти с около 30-тина фирми - партньори, клиенти, изпълнители. Задлъжнялостта по между ни е огромна и се увеличава с бесни темпове. Плащания няма от няколко месеца, а всички ние си въртим дълг. Всеки дължи на другия, на третия и тнт. Понеже всички се познаваме лично - си обменяме вътрешни новини. Основната е: пари няма, и от никъде не се задават.

Проблемът, както на мен ми изглежда е липсата на кеш. А липсата на пари свързвам с намаляване на паричната маса. И ако скоро държавата не започне да печата пари(което няма как да стане в борд), които ние да си обменяме, ще стане още по-лошо - някой по веригата няма да може да си покрива кредитите и ще изгори - от там и всички останали.

Просто, до сега, когато някой я окъсаше, теглеше кредит и нещата някак си се закрепяха за момента. Сега кредит няма, а активите започват да се обезценяват и съчетано с по-високите лихви, вноските към банките се увеличиха. И ако някой смята, че производство може да върви без кредити в България - нека опита.

Та така със стабилността.
        Така е в реалната икономика. Очертава се много тежка година, особено наесен (сега още има поръчки от миналата година).
        Кредити дават, ама с какви лихви?!

А "лихвения рекет" го възпях в цяла тема! Идиотия!
        Много политици също помогнаха за обтягане на отношенията между икономическите субекти като всяха допълнително недоверие и страх!!!!!!!!!!
        Даже се наблюдава дясна лихвена истерия - ама който е раздавал необезпечени кредити - оставка, затвор, отгороност - който е работил разумно- да си вземе уолстрийтски бонус!!!

Защо банките дават кредити на хора от СИВАТА ИКОНОМИКА?????????????????
        Без здравни и социални осигуровки - и това не са хора от малцинствата - дип са си мошенници в костюми и прескъпи мерцедеси....

Коментар

• Първоначално изпратено от zlata lamia
          Takiteasy,браво! Много добър коментар,по-честичко трябва да пишеш! Веднага искай прошка от "оптимистите" за "глупавото" си мнение!
          Хе хе, на скоро четох един лаф:

"optimism - липса на информация, to be ~ , зле информиран, не информиран човек"

Не звучи забавно...

Коментар

• Според мен фалита ще е лятото. Тогава ще лъсне бясното и безумно застрояване, както и пропадналият туристически сезон, а дефицита по търговското салдо вече ще е убийствен.

Коментар

• Първоначално изпратено от takiteasy
              Първоначално изпратено от MarginCall
              Аз не искам да правя никакви прогнози. Но понеже постоянно се говори за Борда, като източник на стабилност, да видим какво реално се случва.

Не знам какво работят повечето от вас, но аз имам бизнес, свързан с производството. Имам преки контакти с около 30-тина фирми - партньори, клиенти, изпълнители. Задлъжнялостта по между ни е огромна и се увеличава с бесни темпове. Плащания няма от няколко месеца, а всички ние си въртим дълг. Всеки дължи на другия, на третия и тнт. Понеже всички се познаваме лично - си обменяме вътрешни новини. Основната е: пари няма, и от никъде не се задават.

Проблемът, както на мен ми изглежда е липсата на кеш. А липсата на пари свързвам с намаляване на паричната маса. И ако скоро държавата не започне да печата пари(което няма как да стане в борд), които ние да си обменяме, ще стане още по-лошо - някой по веригата няма да може да си покрива кредитите и ще изгори - от там и всички останали.

Просто, до сега, когато някой я окъсаше, теглеше кредит и нещата някак си се закрепяха за момента. Сега кредит няма, а активите започват да се обезценяват и съчетано с по-високите лихви, вноските към банките се увеличиха. И ако някой смята, че производство може да върви без кредити в България - нека опита.

Няма стабилност в момента. Всъщност идеятя, че кризата в БГ ще е силна и брутална просто не е обнародвана все още. Имам приятел с малка фирма за сондажи, която в момента е само на хартия и не функционира. Вече месеци няма работа. Подизпълнители по строителни обекти получават заплатите си във тарекот, който освен за тренировки по карате за друго няма да ползват. Вече станах свидетел на това как някои банки раздават кредити само на хора които плащат % обратно през трети лица!!! Това ми напомня за едно неотдавнашно минало.
              Имам поглед в-ху стокообмена в Европа. Като гледам какви са навлата при транспорта... , честно казано очаквам всеки момент масови фалити при превозвачите с повечко лизинги. Строително-кредитния бум в БГ, който създаде работа на много хора и ги накара да си помислят, че имат пари свърши и няма да се повтори в близките 10 години.Цените на НИ са вече в мазето, просто по медиите се пишат врели некипели. Реални зделки по на 400-600 евра на квадрат подпират пазара, а строителите се молят и баят да не се разчуе, което естествено естествено ще доведе до лъсването на имотно-пазарния ни задник. В последния месец имах възможност в рамките на маркетингова дейност да контактувам с известен брой бг фирми ( окло 60). Познайте с какво впечатление останах!?! Мдаа вносители и дистрибутори почти нямат продажби на селскостопанска техника, а на строителна да не говорим. Производители не смогват да си покрият дълговете а пазарът поема все по-малко стоки както и кредит!!! Общо взето всички са затаили дъх и чакат цунамито, а по-далновидните затварят офиси и концентрират дейността. Между другото вносът в БГ намалява, което ме навежда на мисълта, че хората не харчат или по-точно не има дават кредити да харчат, нищо ново нали !?! Струва ми се, че не след дълго единствените пари които ще създават блага в БГ ще са ЕУ фондовете, АКО се управляват горе долу добре (което е малко вероятно). Въобще картинката явно не е розова, тепърва ще задлъжняваме на МВФ под предлог, че приемаме помощни пакети на стойност милярди, които естествено само ще консолидират зависимостта на страната от външни институции. Това последното всъщност за какво ли го споменавам, та то от край време си е така и не само с БГ. То и силни до скоро икономики ще трябва да играят по чужда свирка много скоро време!!! Въобще....
              "Welcome to the new world" !!!.
              Един свят с повече възможности за маладите(които мислят корпоративно).
              Един свят с по-добро корпоративно образование.
              Повече задлъжнялост и зависимост.
              Един свят в който технологиите ни заслепяват, и ни карат да си мислим че живеем добре...
              Много стойностен и хубав анализ. Браво на take it easy!

Коментар

• Takiteasy,браво! Много добър коментар,по-честичко трябва да пишеш! Веднага искай прошка от "оптимистите" за "глупавото" си мнение!

Коментар

• Първоначално изпратено от MarginCall

Няма стабилност в момента. Всъщност идеятя, че кризата в БГ ще е силна и брутална просто не е обнародвана все още. Имам приятел с малка фирма за сондажи, която в момента е само на хартия и не функционира. Вече месеци няма работа. Подизпълнители по строителни обекти получават заплатите си във тарекот, който освен за тренировки по карате за друго няма да ползват. Вече станах свидетел на това как някои банки раздават кредити само на хора които плащат % обратно през трети лица!!! Това ми напомня за едно неотдавнашно минало.
                  Имам поглед в-ху стокообмена в Европа. Като гледам какви са навлата при транспорта... , честно казано очаквам всеки момент масови фалити при превозвачите с повечко лизинги. Строително-кредитния бум в БГ, който създаде работа на много хора и ги накара да си помислят, че имат пари свърши и няма да се повтори в близките 10 години.Цените на НИ са вече в мазето, просто по медиите се пишат врели некипели. Реални зделки по на 400-600 евра на квадрат подпират пазара, а строителите се молят и баят да не се разчуе, което естествено естествено ще доведе до лъсването на имотно-пазарния ни задник. В последния месец имах възможност в рамките на маркетингова дейност да контактувам с известен брой бг фирми ( окло 60). Познайте с какво впечатление останах!?! Мдаа вносители и дистрибутори почти нямат продажби на селскостопанска техника, а на строителна да не говорим. Производители не смогват да си покрият дълговете а пазарът поема все по-малко стоки както и кредит!!! Общо взето всички са затаили дъх и чакат цунамито, а по-далновидните затварят офиси и концентрират дейността. Между другото вносът в БГ намалява, което ме навежда на мисълта, че хората не харчат или по-точно не има дават кредити да харчат, нищо ново нали !?! Струва ми се, че не след дълго единствените пари които ще създават блага в БГ ще са ЕУ фондовете, АКО се управляват горе долу добре (което е малко вероятно). Въобще картинката явно не е розова, тепърва ще задлъжняваме на МВФ под предлог, че приемаме помощни пакети на стойност милярди, които естествено само ще консолидират зависимостта на страната от външни институции. Това последното всъщност за какво ли го споменавам, та то от край време си е така и не само с БГ. То и силни до скоро икономики ще трябва да играят по чужда свирка много скоро време!!! Въобще....
                  "Welcome to the new world" !!!.
                  Един свят с повече възможности за маладите(които мислят корпоративно).
                  Един свят с по-добро корпоративно образование.
                  Повече задлъжнялост и зависимост.
                  Един свят в който технологиите ни заслепяват, и ни карат да си мислим че живеем добре...

Коментар

• Първоначално изпратено от Caessar
                    Свиването ще е до нивата от които тръгна да се раздува 2001 година,че може и малко да ги задмине в отрицателна посока.
                    Задминаването на нивата от 2001-2002 г. може да е с 15-20%. Тоест да се върнем към 1998 г., което пък не е толкова зле.
                    “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Свиването ще е до нивата от които тръгна да се раздува 2001 година,че може и малко да ги задмине в отрицателна посока.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna
                        Първоначално изпратено от rogers
                        MarginCall - проблема е във вас - като не ти плащат спираш да доставяш много е просто, като няма на кой друг да продаваш фалираш. Защо трябва всички да патят заради калпавите фирми. Сега възможно е и държавата да има вина във вашия случай, но тогава пак проблема не е в борда а примерно в голямата корупция.
                        Ми и аз имам фирма и клиенти ми бяха агенции за имоти който видяхме как се осраха - почваш друга дейност и това е. Примерно знам че рекламните агенции в момента се спукват от работа- а по време на бума нямаха работа.
                        Ама че глупост си написал - до вчера си имал фирма примерно за производство на стоманени детайли, разработвал си я десет години, познаваш бранша из основи и имаш познанства и контакти - и днес я затваряш и отваряш рекламна агенция, щото носела повече пари! И какво, всички ще отворят по една рекламна агенция и ще правят пачки! Селяните навремето така правеха - една година като няма фъстъци и цената им се удвои, на другата всички садят фъстъци и цената им пада четворно, затова пък никой не сади картофи и тяхната цена се вдига, на следващата година всички садят картофи и така - "следват пазара", дет' се вика :-D. За да се върнем на твоето предложение - оставяме настрани въпроса как точно един производител на стоманени детайли ще върти рекламен бизнес без да си има понятие от него и без контакти :-)
                        извинявам се, че се намесвам в дискусията ви, но точно това е принципа на правене на бизнес в бг - всеки се занимава с каквото му падне и се следва пазара. какво му е чудното - много от "бизнесмените" са се сели фъстъци и т.н. а сега строят хотели. учи се по време на "правене на бизнеса". има хиляди примери за това
                        Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
                          Тъй-като говорим за частен не гарантиран от държавата дълг, основното притеснение би трябвало да е за тези които са го отпуснали, а не за форумците в инвестора и дедо на село. Все пак не разбирам какво е притеснителното що касае обслужването на този дълг, който в голяма част е заеми от майки към дъщерни дружества в България.
                          Продигал, както и сам можеш да видиш от графиките, които си дал - след 2004 % от БВП, който отива за погасяване на дългове е трайно над 20%! А това никак не е малък процент... като добавиш дупката във външната търговия /8.8 млрд. евро/, като сложиш заемите само от 2008 /които са над 3 млрд. евро/... и видиш че резерва е нарастнал с едва 670 млн. евро /ще ти стане ясно, че този ръст на резервите ако реално не са били заемите от частни лица - щеше да е отрицателен/!

Икономиката досега растеше благодарение И на ръста на частния дълг... инвестициите се свиват... заемите също!

Следва свиване на икономиката. Докога и с колко - един господ знае!?

п.с.
                          Първоначално изпратено от supertrader
                          Стега с тези теории за текущи сметки и търговски баланс , такова животно отдавна няма. Тези неща винаги са балансирани някак и някъде , никого не сме били да ни дава стока пък ние да не му я плащаме.Сигурно се плаща щом като се дава нали !
                          Да - дават ни заеми... за да купуваме техните стоки!

Яко, а?

Коментар

• Проблемът е, че много субекти, които нямат нищо общо със строителство или туризъм се впуснаха в този бизнес, пренебрегвайки основната си дейност. Познавам маса хора, които се занимават с производство или търговия, но привлечени от големите печалби в строителството, набутаха сумати пари там и поеха огромни дългове. Е, сега имат затруднения, чудят се от къде да я подхванат и заради голямата им алчност ще пострада и основния им бизнес.
                            Но в края на краищата, кой каквото си е дробил, да си го сърба.

Коментар

• Първоначално изпратено от ST
                              yerdna, знаеш ли в момента кои фирми най-много реват за помощ. Строителните фирми и туризма. Привлечени от високите доходности, куцо и сакато станаха строители и така вече доста години. Тези същите пренебрегваха предупрежденията през последните 2-3 години за прегряване в сектора и от лакомия продължаваха да набутват пари в нови проекти. И сега искат държавата да ги измвъква заради лакомията им.
                              От туристическия бранш, въпреки общопризнатия факт за невисокото качество на предлагания продукт, ниското качество на обслужването -продължават да искат какво ли не от държавата. Наглостта им стига дотам, че искат държавата вече да им отпуска помощи. А в същото време българсите туристи, избират много по-доброто качество на услугата в Гърция и др.
                              Не бе, аз съм 100% съгласен с теб, че не бива да се помага на никого - частни фирми са, всеки си носи отговорността и трябва да се оправя сам - ако може, да изплува, ако не - да фалира. Обаче въпросът е не какво мислим ти и аз, а какво мислят управляващите - според мен ще се поддадат на натиска на фирмите и ще ги подпомогнат с държавни пари, което ще съсипе и борд и всичко.

Коментар

• Първоначално изпратено от rogers
                                MarginCall - проблема е във вас - като не ти плащат спираш да доставяш много е просто, като няма на кой друг да продаваш фалираш. Защо трябва всички да патят заради калпавите фирми. Сега възможно е и държавата да има вина във вашия случай, но тогава пак проблема не е в борда а примерно в голямата корупция.
                                Ми и аз имам фирма и клиенти ми бяха агенции за имоти който видяхме как се осраха - почваш друга дейност и това е. Примерно знам че рекламните агенции в момента се спукват от работа- а по време на бума нямаха работа.
                                Ама че глупост си написал - до вчера си имал фирма примерно за производство на стоманени детайли, разработвал си я десет години, познаваш бранша из основи и имаш познанства и контакти - и днес я затваряш и отваряш рекламна агенция, щото носела повече пари! И какво, всички ще отворят по една рекламна агенция и ще правят пачки! Селяните навремето така правеха - една година като няма фъстъци и цената им се удвои, на другата всички садят фъстъци и цената им пада четворно, затова пък никой не сади картофи и тяхната цена се вдига, на следващата година всички садят картофи и така - "следват пазара", дет' се вика :-D. За да се върнем на твоето предложение - оставяме настрани въпроса как точно един производител на стоманени детайли ще върти рекламен бизнес без да си има понятие от него и без контакти :-)

Коментар

Working...
                                X