IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Асоциацията на малките и средните инвеститори на БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Като "зелен" индивидуален инвеститор не пиша много във форума, но в създаването на асоциации и други обществени организации имам известен опит, затова ще си позволя да дам няколко съвета в тази тема, засега по отношение на името:

- Изразът "независими" в тази сфера по традиция се превежда като "алтернативен", а не като такъв, чиято дейност не зависи от някого. "Независима" организация се прави когато вече има една такава, но тя се е официализирала, приема се като казионна и вътрешната "опозиция" вече не е в състояне да намери място за себе си в текущите рамки. Ето защо, според мен, "независима" в случая би било неточно и подвеждащо наименование. Смисълът му ще е ясен замо за шепа вътрешни хора, но на публиката ще поднесе грешно послание.

- Категориите "малък" и "среден" трябва да се дефинират преди да бъдат използвани. По отношение на бизнесите има някакви определения. Например малка е фирма с под 50 души персонал, средна е с под 200 и т.н. В различни държави определението е различно. Ако организацията иска да използва тези понятия в името си, трябва първо да ги дефинира. Примерно малък е инвеститор с портфейл под 1 млн, среден е под 10 млн или пък малък под 10 хиляди, а среден по 1 млн. и т.н. Без такова определение публиката ще се чуди кои са малките и кои - големите.

- Много е важно още от самото начало да се поставят рамките, в които трябва да попадат членовете. Ако ще са само частни лица, тогава "индивидуален" е много добро име. Ако ще се допускат и малки юридически лица, тогава трябва първо да се дефинират рамките за тях - кога едно юридическо лице може и кога вече не може да бъде член. Доколкото усещам настроенията, границата ще бъде между професионалните е непрофесионалните инвеститори. Значи име може да се търси в тази плоскост, но "непрофесионален" на български не звучи добре. "Неинституционален" пък звучи тежко и тромаво.

- Името може да се изведе не само от членовете, но и от целите: "Асоциация за еди си какво" - за защита на нещо, за подкрепа на друго нещо и т.н. Така че ако се проведе една дискусия относно целите, от нея може да излезне и името.

С други думи - не започвайте от името, оставете го за след като се определят членовете, целите и методите.

Митко

Коментар

• Асоциация на Индивидуалните Инвеститори на БФБ
      или
      АИИБ

измисли Афтеров...
      Изцяло го подкрепям

Коментар

• Първоначално изпратено от 33 degree
        Кажи го ти? АИИБ ли?
        Българска Асоциация на Индивидуалните Инвеститори на Фондовата Борса или Асоциация на Индивидуалните Инвеститори на БФБ.

Айде, че наистина вече трябва да тръгвам.

БАИИФБ

или

АИИБ

Аз предпочитам второто, защото е по-кратко.

Коментар

• Кажи го ти? АИИБ ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от 33 degree
            Афтеров да обобщим:
            АНИИ
            Асоциация на Независимите Индивидуални Инвеститори?
            Без независимите ... някъде трябва да се споменава и БФБ/България

P.S. Българска Асоциация на Индивидуалните Инвеститори на Фондовата Борса или Асоциация на Индивидуалните Инвеститори на БФБ.

Айде, че наистина вече трябва да тръгвам.

Коментар

• Афтеров да обобщим:
              АНИИ
              Асоциация на Независимите Индивидуални Инвеститори?

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator
                Или че от тях нищо не зависи Шегувам се добронамерено, разбира се

Първоначално изпратено от Investorrr
                Под независими се разбира естествено .... че са независими от интересите на другите инвеститори
                Valuator,

В шегата ти има доста истина ...

Особенно в дългосрочен план ... от индивидуалните инвеститори не зависят толкова много неща ...

Зрелостта/стабилността на един пазар се определя до голяма степен от поведението на институционалните инвеститори ...

А какво зависи от индивидуалния гласоподавател?

Е дай да не гласуваме никога?

По въпроса за названието ...

Общоприето е подобен тип сдружения да включват в названието си дефиницията индивидуални, а не малки, средни или независими ...

Ето ви още един сайт за ориентиране:

http://aiiireports.blogspot.com/

Айде чао, че ще пътувам след малко.

Коментар

• Ся,

Нека да помислим малко, да преспим и да направим най доброто за нас.
                  Асоциация трябва да има.
                  Дълги протяжни години съм бил държавен чиновник, ся съм на 35, едно съм разбрал:
                  -АКо на държавните чиновници не им биеш един голям шут няма да се събудят.
                  Борил съм се като свиня с тикви за това да има публично-частно партниорство, ( когато никой хабер си нямаше какво е ППП) да се облекчи лицензионнния режим и какво ли не.
                  Зеха да им увират кратуните най накрая. ...От както съм на 17г. ( от 92г) се занимавам с борси, тогава беше луда работа, до сега бях от другата страна на барикадата, сега съм най-накрая от правилната страна, няма да позволя на някой кенеф и някой който взима аванс и заплата на 15 и 30 число да ми казва как да се държа.
                  Ще си направим асоциация защото за да ни чуят, всичко трябва да е институционализирано. Естественно, няма да станат нещата с магическа пръчка, но, ще покажем че стадото е поумняло.
                  А тези от КФН, дето си ритат трудовите книжки, незнам дали другарите като ги чуят как клатят борсата и държавата с тези исказвания, дали няма да ги уважат по няколко пъти. Щото за мен, това не е слуайно и на бая яка манипулация си бие.
                  ПО отошениена на асоциацията, спор нема -> трябва да я има, даже ако щете може и да не прави нищо, но самия факт че я има ще стресира тиквите да се държат по прилично.

Коментар

• А бе хора, зарежете я тая идея! Никакъв смисъл няма. Ако още не сте го разбрали, аз да Ви кажа:

Инвестирането е занимание самотно....
                    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• С това АНИ да не вземат да ни объркат с някоя Агенция за недвижими имоти?

Коментар

• всичко е хубаво ама ми се струва че целите не са много ясни...
                        за чии х.. ни е таз организация ?

Коментар

• "Асоциация на независимите индивидуални инвеститори" - АНИИ

Коментар

• Първоначално изпратено от Investorrr
                            Аз заставам зад името "Асоциация на независимите инвеститори" - такива, които са независими от интересите на институционални инвеститори и ИП )
                            Az bih predlojil i "individualni" v imeto, zastoto toku vij se vkljuchili i njakoi IP-ta - i te se vodjat nezavisimi.
                            "Асоциация на независимите individualni инвеститори"
                            p.s. Izvinjavajte za latinicata

Коментар

• Eto i drugo predlojenie: ДИЙ - Дядо Йоцо инвестира

Коментар

• Първоначално изпратено от just a trader
                                Първоначално изпратено от Valuator
                                Или че от тях нищо не зависи Шегувам се добронамерено, разбира се

Под независими се разбира естествено .... че са независими от интересите на другите инвеститори

Не зависи ли?? Нали вече сме в ЕС, едно писмо до ЕК, и да видим кое зависи и кое не ))))) Все пак вече унифицираме всичко като законодателство и практики от ЕС, отделно идват и чужди индивидуални инвеститори в БГ, съответно действащи независимо от институционалните инвеститори на БФБ )

Investorrr, kakva mislish e pri4inata, 4e idvat 4ujdi individualni investitori v BG???? izklu4vaiki golemite pe4albi, koito dosega sa napravili na BFB i koito v skoro vreme ne se o4ertava da pravqt tolkova intensivno???
                                haide pomisli malko i ne podlagai vsi4ko na emoci!i
                                Не знам дали чуждите индивидуални инвеститори идват на БФБ, само заради пазара и бичия му тренд, но със сигурност на БФБ, независимо от пазара и неговото движение, винаги занапред, ще има интересни позиции, които така или иначе ще привличат и институционални и индивидуални наши и чужди инвеститори. Вече пазарът е далеч от годините, когато е бил в тотална лератаргия ))

Коментар

Working...
                                X