IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как се справихте на изпитите за брокер и консултант колеги?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Васил, разбирам разочарованието ти и недоволството от това, че изпита и възможностите за подготовка за него на са били както би трябвало. Има много неща, които трябва да се подобрят.
    Но все пак ще те питам нещо относно обхвата на конспекта. Мислиш ли, че наистина е разумно изпита да се концентрира върху сега търгуваните на БФБ инструменти? Ще ти бъде ли приятно в такъв случай, когато започнат да се търгуват опции на БФБ (примерно след две години), да се явяваш отново на изпит, защото сега си взел нещо като "съкратен лиценз"?
    Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

    Коментар


    • Някой може ли да даде от проблемните въпроси цял пример? Много ще ми е интересно
      Не е препоръка за покупко/продажба, а просто мнение! Поздрави на КаФеНе!

      Коментар


      • Колега SC, наистина и в материалите за CFA също има теоретични абстракции, но CFA е сертификат покриващ целия свят и е логично да не набляга на конкретните специфики на даден пазар, а да покрива общовалидни правила и теории. Освен това всеки има достъп до въпросите, задачите и материалите около тестовете и подробно може да се запознае и да ги разучи, за разлика от нашите. Тук всичко се върти около 3 теми от конспекта за консултант представени по манипулиран/за теорията/ и зубърски/за задачите/ начин. Оценка и сравняване на компании, чужди борси и инструменти, техничски и фундаметален анализ, цикли, съставяне и управление на различни видове портфейли. Структура и управление на пенсионни фондове, договорни фондове, рискови фондове, форекс търговия, всичко това кучута го яли.
        Още едно сравнение: CFA се използва в много сфери: всякакъв вид банки, пенсионни фондове, застрахователни компании, брокерски къщи, консултантски компании, корпорации и др., докато нашите за Брокер са само за ИП и банки работещи като ИП, а за Инвестиционен консултант още и за УД и Пенсионните фондове.
        Отделно, БГ сертификатите не се признават никъде другаде, т.е. те покриват само нашия фондов пазар и услугите предлагани от нашите ИП-та.
        Не съм съгласен, с това че първо взимаш сертификат и после отиваш да учиш занаят и да трупаш практика. Много интересно какво би се получило при ИП с единствен брокер или консултант с взет преди 5 дни лиценз. Кой ще го научи как се работи на пазара и с клиенти, как ще дава съвети и ще взима решения за сделки, как ще работи с колеги от други компании. Какво ще става докато един брокер научи кои са участниците, конкурентите и спецификите на даден пазар. Кога и къде се влиза, излиза, диверсифицира, за кой клиент, кой инструмент е подходящ, какъв риск да се поема?
        Относно курсът в УНСС. Незнайно защо този за консултант беше втори по ред и свърши 12 дни преди изпитите. Дори и много да си бил там, едва ли времето е било достатъчно за да се назубрят всички видове задачи, особено ако човек е зает, не му дадат отпуска и има семейни ангажименти. Всичко което сам си учил 2-3 месеца назад, като обща теория и следвайки конспекта се оказва напразно и без приложение на тестовете. Курсът е ужасен като начин на провеждане, от 9.00 до 16:30 и така 14 дни нон-стоп, даже и Събота и Неделя. Можеше да се направи вечер по 3 часа, а Събота да има упражнения върху задачи и всичко това да свърши до средата или края на Април и хората да имат време да осмислят нещата и да се подготвят постепенно. Нивото на част от преподавателите също беше ниско. Не мога да разбера как на курс за брокери и консултанти нямаше един лектор брокер, консултант, фин. мениджър на пенсионен фонд, шеф в УД, ИД, АДСИЦ.
        Някои от лекторите никога не са работили или използвали реално нещата за които преподават. Както писах, голяма част от задачите на изпите за брокер не са покривани на курса за брокери, което обезсмисля курса.
        Най-тъжното е че доста колеги споделиха, че ако са знаели какво ще представляват изпитите и какво ще се изисква, никога не биха се записали и дали пари. Ама нали сме в България, защо да има прозрачност.

        Коментар


        • аз ги взех и двата изпита, като ходих и на курса към УНСС. преди това бях на курс за брокер в ХЕРМЕС. чесно казано и мен ме изненадаха някои задачи от изпита за консултант. НЯМАШЕ Оценка на портфейли и още други подобни неща! а що се отнася за брокера нивоо беше високо смисъл с подготовката за консултант нямах проблеми но другите едва ли са се чувствали така

          Коментар


          • Напълно съм съгласен че въпросите и задачите в изпита (за консултант) бяха далеч от практиката, като определено не беше широкообхватен, както би трябвало да бъде. Беше наблегнато на задачи давани на курса в УНСС, което си е корупционна практика.
            Не знам кой е правил теста, но някои въпроси и задачи не бяха съвсем ясно формулирани. Да не говорим че времето не беше достатъчно според мен за тест с такъв обем.
            Също бих искал да попитам колегите явили се на изпита за консултант за задача 7 от затворения тип - според вас имаше ли верни решения?

            Коментар


            • Само една лека добавка - без да целя да защитавам някого, но не смяташ ли, че и някои задачи и дори цели теми на CFA са пълни глупости и практически неприложими или ненужни?
              Въпросът е такъв, че подобен род изпити не може да бъде базиран на практически знания и умения на кандидатите понеже голяма част от тях се предполага, че ще бъдат придобити в последствие на база на получените сертификати.
              Както се казва в един филм "Истината е там някъде" (посредата.....)

              Коментар


              • Привет колега,
                реших и аз да драсна някой ред по темата. Аз имам щастието да съм взел изпита за брокер (за консултант не съм се явявал), но чистосърдечно си признавам, че очакванията ми бяха "на кантар". Съмнявам се, че има някой тук, който да не се съгласи до голяма степен с нещата, които си казал.
                И аз съм с няколкогодишин опит от практиката и подготовката ми за изпита е била върху неща които се съмнявам че някога щи използвам. Наблегнах на задачи последните 1-2 седмици, което може би извади каруцата от калта.
                Допускам, че и дистанцията от последния взет изпит в университета, а и нещата необходими в практиката се отразяват негативно при подготовка за такъв изпит. Ако се бях явил на този изпит преди няколко години щях просто да се колебая дали съм изкарал 97% или 100%.
                Теорията която е застъпена в изпита (не казвам конспекта понеже има известни различия между двете определено подлежи на сериозна редакция според мен.
                Сравнение между органицията на CFA и изпитите на комисията би била доста абстрактна.
                Смятам, че подобен род изпити трябва в някои свои аспекти да избягат по-далеч от абстрактните теоритични модели и постановки и да се доближат малко повече до практически приложимите такива.
                Честито на успелите!
                Успех на всички!

                Коментар


                • Забравих да поздравя всички взели изпитите и най-вече тези преминали и двата/ако има такива/ и да пуснат по някое впечатление и рецепта как им се е сторил изпита и на какво са наблегнали, както и стратегия за разпределение на времето за теста.
                  Ако са хора с практика в ИП, банки, Пенсионни дружества, или работили навън нека споделят тяхното виждане за покриването на тестовете с практиката им.
                  Още веднъж поздравления и успех на издържалите!

                  Коментар


                  • Ние сме 5-6 човека всичките с повече от 3, а някои и над 5 години трудов стаж на БГ и чуждите капиталови пазари, отделно опита от търговията за собствена и на наши близки сметка с най-разнообразни фин. инструменти. Повечето сме работили през годините и в ИП, и в банки, и в консултантски компании, някои имат валидни лицензии за брокери. Тези без брокерски сертификат се явиха и на двата изпита. Крайният резултат е че никой не взе нито един изпит с изключение на един, който е с най-малък стаж и никакъв практически опит, но пък доскоро беше студент и то при М. Стоименов и М. Александрова. Поздравления за колегата и чак сега осъзнаваме колко беше прав, познавайки изискванията на споменатите преподаватели от УНСС, да ни предупреждава, да загърбим практическите си познания, конспекта, и истинската теория за управление на потфейли и инвестиционно банкиране и да наблегнем, на зубърски задачи тип УНСС - 3-ти курс и абстрактни неприложими теории от преди 50 години, използвани в учебниците на УНСС. Тези които не са посещавали курса към УНСС, направо са били шокирани от съдържанието на теста за изпитите. Но и другите нямаха особена полза от курсовете, най-вече от курса за брокер, тъй-като 4-ри от отворените задачи на изпита не са покривани на курса и нямат нищо общо с брокеската практика. Дразни непрозрачността, че не можеш да видиш тест от минали години или някакъв наръчник/сборник/ с примерни матириали и задачи. При изпитите за CFA, не е така. Всичко е достъпно: примерни задачи, давани задачи с инфо, кога се е падала и как се решава.
                    Теоретичната част от изпитите пък беше направо смешна. Подли, недовършени цитати от най-частните случаи на законите и въпроси около КФН от типа: "Как се казва бабата на вторият портиер в КФН и кога й е паднал последния зъб". Това е несериозно.
                    Колегите ми с брокерски лицензии, работещи в реномирани ИП и банки, като разбраха за въпросите от теста за брокер, казаха че ще трябва да си върнат сертификатите, защото не могат да покрият точките в теста.
                    Защо се набляга на неща като: Задачи за марджин по къси продажби на БФБ, като такова животно едва ли ще има скоро, а на запад за това си има софтуер и няма брокера да тръгне да чука с калкулатор марджина на клиентите си.
                    Корпоративни облигации с вградени опции и хеджиране с валутни фючърси. Кога брокерите в БГ ще изполват такива инструменти?
                    Има още много примери, като не бяха рядкост и твърдения, които при проверка се оказаха грешни, а част от инструментите предмет на задачите и въпросите са забранени за използване и търговия от БГ законодателството. Тогава?

                    Коментар


                    • не съм го взел...
                      ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

                      Коментар


                      • http://www.fsc.bg/fsc_page.asp?v=7

                        Коментар


                        • Честито на успелите колеги!!!!!!!!!!
                          :-);-);-)
                          Има резултати вече !!!
                          Много са бързи тази годна :-P

                          Коментар


                          • Инвестиции е първата книга в задължителната литераура, но по добре наблегнете на български университетски учебник по финанси Четете за СПЦК, NPV, NFV, IRR, MIRR, IP i drugite za ocenka na inwesticionni proekti.

                            Коментар


                            • Нещата не са измислени дбре.
                              Бай Милчо е омазал нещата
                              Май ще се явявам есента пак.
                              МОже ли на изпит за инв. консултант да няма задачи за портфейл, анализ на финансови отчети и отношения, сконтиране стойност на акции...
                              За сметка на това имаше задачи за СПЦК, няколко задачи за NPV, IRR, MIRR, NFV. Въобще на изпита който е учил повече за оценка на капиталови инвестиции е имал шанс.
                              Никъде няма инфо какво се е падало предни години, както и примерни въпроси. Който е ходил на курса има по- голям шанс, респ.
                              Вижте cfainstitue.org, има примерни и минали тестове.........

                              това е моето мнение

                              Коментар


                              • Като излязат резултатите ще взема отношение...
                                ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

                                Коментар

                                Working...
                                X