IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бих желал да Ви помоля за съвет

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

    не знам дали знаеш, че от доста време им 'кроят шапка' на одиторите в ЕС. Ако вдигнат праговете както мислеха да го направят едно 85% от дружествата в България, които подлежат на одит - няма да подлежат. Тогава от тези 85% ти гарантирам, че само 5% ще останат на одит по желание...останалите ще си спестят едни 2500-10К на година.. манталитет.

    иначе в счетоводството хляб има, но не е за всеки.

    поздрави
    Берт, чудя ти се как точно ти, дето ги правиш безработни счетитата, (ето сега споменаваш и за съкращения в одита (не случайно вдигат праговете, понеже изчистват дребните, защото се автоматизира)), съветваш че имат хляб. Ти най - добре знаеш как стоят нещата, но все пак - аз разчитам доста на твоята компетенция и за други съвети и може да си прав!
    Поздрави от мен.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      СПОРЕД МЕН В МОМЕНТА ПО- ДОБРИЯТ ВАРИАНТ Е СЧЕТОВОДСТВОТО..А ако можеш един ден да станеш експерт счетоводител ще си много добре..
      не знам дали знаеш, че от доста време им 'кроят шапка' на одиторите в ЕС. Ако вдигнат праговете както мислеха да го направят едно 85% от дружествата в България, които подлежат на одит - няма да подлежат. Тогава от тези 85% ти гарантирам, че само 5% ще останат на одит по желание...останалите ще си спестят едни 2500-10К на година.. манталитет.

      иначе в счетоводството хляб има, но не е за всеки.

      поздрави
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

      Коментар


      • СПОРЕД МЕН В МОМЕНТА ПО- ДОБРИЯТ ВАРИАНТ Е СЧЕТОВОДСТВОТО..А ако можеш един ден да станеш експерт счетоводител ще си много добре..

        Коментар


        • брат,
          ако си динамичен тип човек - счетоводството не е за теб - насочи се към търговията и обратното ако си човек на реда, спокоен и прецизен - по-добре се занимавай със счетоводство. Финансите си закъснял с 15-тина години, защото там колкото и лъскаво да седи банкерството се започва от доста ниски заплати + доста гърч от идиоти връзкари + поне 10 години докато разбереш откъде изгрява слънцето, защото образованието ни не ти дава опита и практическите знания, които ти трябват за да си читав финансист.

          жив и здрав
          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

          Коментар


          • Вие сериозно ли тепърва мислите за счетоводство и финанси, банково дело че са човешка дейност след 10-15 години? Това ще са някакви единици в световен мащаб, колкото да доконсултират програмистите или самия И.И. ??? Одит при 100%-тово явно банкиране и проследяемост ... анализи?? Те отсега уволняват в данъчното над 200 човека, не само поради предпоставката за корумпираност, а от ненужност.... Счетоводителка, в офис - апартамент или гаражче, заобиколена от бумащина и калкулатор с огромни бутони с четирите функции и слънчева батерия, аз не си я представям в тоя период....
            https://www.24chasa.bg/novini/article/6809400
            П.П. Съвета за заварчик въобще не е лоша като идея колкото и абсурдно да звучи, и е предпоставка за бъдеще развитие в технологиите, запознаване със самия процес и бъдеща съвместна работа с робот заварчик ...
            Last edited by sevdo2000; 17.04.2018, 07:19.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от BlueNote Разгледай мнение
              Аз съм в ранните си 30 години. Завършил съм бакалавърска и магистърска степен в сферата на социалните науки. Преди няколко години поради форсмажорни обстоятелства не работих известно време, а след това ми се наложи да се върна в родния си град. ...... Владея добре английски език. Бих се радвал да разбера мненията Ви за това каква специалност да избера да следвам, като се колебая между следните: счетоводство и одит, финанси и икономика и търговия.

              ..................................................
              Ако започна да се занимавам със счетоводство, финанси, човешки ресурси ще започна да градя от entry-level позиция, а да правиш това на моята възраст не е особено обнадеждаващо, затова мисля, че в моя случай вероятно е добре да имам по-неконвенционален подход, да мисля out of the box и да обмисля и други опции.

              За мен поради редица причини е много добър вариант в дългосрочен план да се занимавам с нещо, което ми дава възможност за развитие извън рамките на страната.

              Това, което искам най-много, е да работя за себе си, но скоро започвам да си търся нова работа, за да съм самостоятелен финансово и натрупам някакъв капитал, да се занимавам с нещо, което ми дава възможност да се развивам, като междувременно като side hustle мога да започна и нещо друго.

              Бих желал да чуя съвета Ви за това какво да започна да следвам.....
              Големо чудене,големо нещо!

              Нима наистина 30 - годишен може да задава подобни (публично, при това)въпроси ?! И съвсем не е чудно,че толкова много форумци досега са му отговорили!

              Младежо,остави таз песен любовна - финанси,счетоводство и тъпи лафове написани на английски!

              Софийския метрополитен търси заварчици - условията на труд са жестоки,заплатата спрямо тях е ниска,но като станеш на 50 ще си горд,че си участвал в един от етапите на софийското метро.Както навремето бригадирите са били горди,че са построили Хаинбоаз....

              Ако ли не,направо се махай и върви да трупаш капитал навън без да се връщаш....Премиера борисоф преди години каза,че материала е лош и има работа за овчари,а не за търтеи финансисти,юристи и пр,измет!

              Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

              Коментар


              • Според мен изобщо не бива да се плашите от годините си. Познавам човек, който точно на вашите години вече БЕ РЕШИЛ какво иска да работи и стъпка по стъпка следваше своя план. За целта първо завърши магистърска програма по счетоводство в България (към този момент практикуваше счетоводство, но нямаше диплома. Беше се дипломирал като икономист, но в съвсем друга специалност, а за професията, която вече си бе избрал му трябваше диплома по счетоводство). Втората му стъпка бе да придобие правоспособност като експерт-счетоводител, одитор (ИДЕС). Отново - учене, изпити, диплома. Веднага след като стана дипломиран експерт-счетоводител започна работа и натрупа опит в няколко международни одиторски компании в България. Успоредно с това отново учеше, явяваше се на изпити и накрая придоби квалификация по ACCA (за целта му помогна перфектния английски, който имаше от гимназията, а и самите одиторските компании поощряват подобна квалификация). Накрая сбъдна мечтата си и замина за Лондон, където работи и към момента. Всичко това за около 10-12 г., със съответните амбиция, готовност за лишения и жертви. Пиша ви всичко това, за да не си мислите, че сте "изтървали влака", стига вече да сте наясно какво искате да работите. Все още сте млад и животът е пред вас.
                Относно дилемата "счетоводство или финанси". Добре е ако може и двете, но ако трябва сега да избирам бих предпочел счетоводството. То е "езикът на бизнеса" и е много по-универсална наука от финансите. Това е занаят, който както видяхте, може да практикувате както в България, така и в чужбина при определени условия и след известна (пре)квалификация. Ако разбирате от счетоводство то основните процеси в (светлата част на) икономиката и бизнеса ще са ви ясни. Освен това доколкото разбирам сте работили в тази сфера и имате някакъв натрупан опит. Със сигурност в този форум има много финансисти, които ще Ви изтъкнат предимствата на тяхната професия, но аз не бих желал да влизам в подобен спор. Финансите, според мен, биха Ви били от полза ако смятате да се занимавате с банково дело или с капиталови пазари. В банковото дело според мен ще срещнете трудности с реализацията (ако нямате "връзки"), а и моите наблюдения са, че банковият сектор все по-ускорено върви към електронно банкиране, виртуални клонове и консултанти. Българският капиталов пазар ще оставя без коментар.

                Така, че помислете добре и успех!


                П.П. Поздравления за грамотно зададения въпрос!
                Last edited by Чичо Манчо; 16.04.2018, 22:26.
                Vanitas vanitatum...

                Коментар


                • От изброените, при положение, че вече имате една образователна степен - единствено счетоводството.
                  Обаче дистанционното обучение не знам какво точно обучение е и дали дава достатъчно знания.

                  Коментар


                  • Привет и от мен. Аз лично не понасям шефовете в частния сектор (държавната работа е друга бира, ама пак има шефове) и от почти 15 години работя за себе си. Препоръчвам счетоводство. Няма гладен счетоводител. Можеш да отвориш собствен малък бизнес и да не си пилиш нервите с шефове и зависимости. Ако ти се работи в големи структури и предпочиташ сигурността и робството на заплатата - учи финанси и стани банков чиновник. Много зависи какво на теб ти харесва повече. Затова е трудно да се дават съвети. Хората са различни.

                    Коментар


                    • И Финанси, и Счетоводство са добри специалности. Важното е човек да има интерес в тази сфера, защото в противен случай просто ще получи една диплома без никаква представа от материята. Може да се каже, че Финансите са по-широка специалност, а Счетоводството е по-специализирана. Но обърни внимание, че все по-рядко се изисква конкретна специалност, обикновено в обявите за работа е записано "икономическо образование" или нещо подобно. Това се налага от огромното разнообразие от специалности в университетите, които в много случаи се различават само по името, но това е друга тема.
                      И трябва да бъде подчертано, че професионалната реализация зависи от много фактори, не само от дипломата.

                      Коментар


                      • Това, което ти харесва да работиш - едва ли изисква по-високо образование от досегашното ти.

                        От друга страна - търсиш развитие, извън рамките на страната. С образование, получено в страната ни това е трудно постижимо и - съвсем реално - е в сферата на фантазиите. Извън рамките на страната, както и особено - вън от страните на ЕС - е трудно /дори невъзможно!/ да се реализираш в избраните от теб области с диплом от наши ВУЗ-ове /каквато и да е рекламата тук/...

                        Не говоря за това, че образованието, което имаме в страната е лошо, въпреки че нещата вървят точно в тая посока: занижени критерии и изисквания към завършилите, липса на стимули за поддържане и повишаване нивото от компетенции на качествен преподавателски състав...

                        Каквато и специалност от посочените от теб да избереш - след време ще бъдеш недоволен за това, че не си избрал другата... Причината за това може да бъде и тая, че тук всички учим, за да станем шефове. Не ни се получава, но ни прави впечатление това, че на околните /видиш ли/ - някак повече им върви в тая посока...

                        Да работиш "за себе си" не е зле, но не и ако тръгваш от нулата. Колко години /десетилетия/ биха били необходими, за да станеш конкурентен на сериозните в бизнеса? Друго е, ако влезеш в семеен бизнес..., но - при подобно мислене - вероятно твоите деца биха били доста по-успешни, ако се задържиш в страната, защото и това е доста дискусионен въпрос...

                        Успех!

                        Коментар


                        • Привет,

                          Като чета какво си написал, оставам с впечатлението, че не знаеш с какво искаш да се занимаваш ?!
                          Аз съм строителен инженер, харесвам работата си, но хобито ми е финанси и по-точно търговията с акции !
                          Работата ми и хобито са двете неща, които искам аз и с които искам да се занимавам !
                          Така че първо разбери какво искаш ти, какво ти харесва и доставя удоволствие и пари, разбира се !

                          Коментар


                          • Бих желал да Ви помоля за съвет

                            Здравейте, първо бих искал да кажа, че се радвам, че в този форум можем да обменяме мнения, знания и опит.

                            Аз съм в ранните си 30 години. Завършил съм бакалавърска и магистърска степен в сферата на социалните науки. Преди няколко години поради форсмажорни обстоятелства не работих известно време, а след това ми се наложи да се върна в родния си град. Започнах работа при мой близък, който се занимава със счетоводство. Реших, че в дългосрочен план е много добро решение да завърша втора бакалавърска степен в сферата на икономиката (дистанционно обучение). Работил съм за кратко в областта на маркетинга, продажбите и човешките ресурси. Владея добре английски език. Бих се радвал да разбера мненията Ви за това каква специалност да избера да следвам, като се колебая между следните: счетоводство и одит, финанси и икономика и търговия.

                            Икономика и търговия: по-запознат съм с електронната търговия и считам, че има голям потенциал за растеж. Това е нещо, с което наистина ми харесва да се занимавам. Интересувам се от стоки, да намеря нещо, за което има ниша на пазара, да намеря добър продукт и да го предложа на клиент. Купувал съм доста неща от онлайн магазини извън България, продавал съм доста неща и в OLX. Мислех, че ако уча икономика и търговия това ще ми даде възможност да работя във фирми или компании, които търгуват с нещо, или предлагат услуги. От друга страна срещам доста негативни мнения, относно реализацията със специалности като икономика на търговията, на ... и т.н.

                            Счетоводство и одит: В linkedin съм виждал профили на хора на моята възраст, които се занимават със счетоводство, и виждам докъде вече са стигнали те в кариерното си развитие. От друга страна, един счетоводител може да има и собствена фирма или да работи и в друга област.

                            Финанси: финанси е доста желана специалност, но за практическата работа и възможностите за развитие не знам много.

                            Има голяма разлика между това да изпитваш интерес от това да изучаваш една дисциплина и реалната ѝ практическа приложимост.

                            Ако започна да се занимавам със счетоводство, финанси, човешки ресурси ще започна да градя от entry-level позиция, а да правиш това на моята възраст не е особено обнадеждаващо, затова мисля, че в моя случай вероятно е добре да имам по-неконвенционален подход, да мисля out of the box и да обмисля и други опции.

                            За мен поради редица причини е много добър вариант в дългосрочен план да се занимавам с нещо, което ми дава възможност за развитие извън рамките на страната.

                            Това, което искам най-много, е да работя за себе си, но скоро започвам да си търся нова работа, за да съм самостоятелен финансово и натрупам някакъв капитал, да се занимавам с нещо, което ми дава възможност да се развивам, като междувременно като side hustle мога да започна и нещо друго.

                            Бих желал да чуя съвета Ви за това какво да започна да следвам.

                            Благодаря предварително на всеки, който отдели от времето си, за да ми отговори.

                          Working...
                          X